Egy nagy hiba döntött, az FCSB legyőzte a Sepsit a kupadöntőben

BOROS MIKLÓS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)BOROS MIKLÓS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.07.22. 18:45
null
Egy gól döntött, az FCSB legyőzte a Sepsit a kupadöntőben (Fotó: Sepsi OSK/Fekete Lehel)
A labdarúgó Román Kupa döntőjében a Sepsi OSK 1–0-ra kikapott az FCSB-től, így a bukaresti együttes története 24. kupagyőzelmét aratta.

ROMÁN KUPA
DÖNTŐ
SEPSI OSK–FCSB 0–1 (0–0)

Ploiesti, Ilie Oana Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Coltescu
Sepsi: Niczuly – Dimitrov (Díaz, 75.), Buhenna, Tincu, Stefan – Deaconu, Vasvari, Achahbar (Celea, 83.) – Carnat (Fülöp L., a szünetben), Karanovic (Safranko, a szünetben), Stefanescu (Csiszér, 75.). Vezetőedző: Leo Grozavu
FCSB: Vlad – Cretu, Miron, Cristea, Pantiru (Pantea, 90.) – Olaru (Morutan, a szünetben), Popescu, Vana (Petre, a szünetben) – Man, Tanase, Coman (Perianu, 93.). Vezetőedző: Anton Petrea
Gólszerző: Man (65.)
Kiállítva: Buhenna (79.)
MESTERMÉRLEG
Leo GROZAVU,
a Sepsi vezetőedzője: – Valójában nem egyenlő esélyekkel küzdöttünk. Ők végig erre a meccsre készülhettek, mi pedig három napja még játszottunk Nagyszebenben. Az pedig megengedhetetlen, hogy egy ellentmondásos szabályzat miatt nem vethettem be egyik kulcsjátékosomat. A Steaua megérdemelte a sikert, labdarúgói frissebben futballoztak.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Román Kupa döntőjében fizette meg az elmúlt öt hét erőltetett menetének és tíz mérkőzésének az árát a Sepsi OSK, amely a szünet után már nem bírta tartani a lépést a tíz napja pihenő FCSB-vel.

VÉLEMÉNY
Dennis MAN, a FCSB gólszerzője, a döntő MVP-je: „Tudtuk, hogy nem lesz könnyű meccs, mert jól passzoló csapattal mérkőztünk. Az első félidőben még bátortalanok voltunk, nem tudtuk a saját futballunkat játszani. A szünetben megbeszéltük a fontos kérdéseket, és a folytatásban sikerült átvennünk az irányítást.”

A Sepsi vezetősége, miután egész nap hiába várt a szövetség állásfoglalására Fülöp István játékjogának kérdésében, nem nevezte a középpályást a ploiesti-i fináléban. A háttérben a szabályzatok közti eltérés áll, amely miatt a Dinamo is megóvta a FCSB elleni elődöntőt: az általános versenyszabályzat szerint a legjobb 32 küzdelmeinek kezdetén törlődnek az addigi lapok, míg a fegyelmi szabályzat szerint csak a nyolcaddöntők után. Fülöp a nyolcaddöntőben és az elődöntő visszavágóján kapott sárga lapot. „Röhej az egész, csak vonogatják a vállukat, pedig e-mailben és telefonon is érdeklődtünk” – kommentálta a Nemzeti Sportnak a helyzetet Hadnagy Attila, a Sepsi OSK sportigazgatója.

Az első félidő kiegyenlített, de helyzetekben szegény küzdelmet hozott, amelyben némi meglepetésre a Sepsinél volt többet a labda. A szentgyörgyieknek sikerült hosszú és rendszerint pontatlan indításokra kényszeríteni a FCSB-t, amelynek két átlövésen és egy elkapkodott lerohanáson kívül nem is akadt lehetősége. Igaz, a lövések helyett csak szögletekig jutó Sepsinek még ennyi sem, mert a beadások egyszer sem találták meg a kapu előtti embereket.

Szünetben mind a két csapat két friss támadót küldött be, ám ez csupán bukaresti oldalon látszott meg: az FCSB egyre gyakrabban nyerte meg a párharcokat a szentgyörgyi térfélen, és egyre pontosabban lőtte Niczuly Roland kapuját, aki Ionut Pantiru bombájánál a kapufának is hálát adhatott. A túloldalon csak Pavol Safranko jócskán fölé szálló fejese volt helyzetnek nevezhető. A fáradó Sepsi védelme végül magától összehozta a gólt az ellenfélnek: Radoszlav Dimitrov és Rasíd Buhenna addig ügyetlenkedett saját kapuja előtt, míg érkezett Dennis Man és könnyedén betalált. 0–1

Dennis Man gólja

A FCSB a gól után is nyomás alatt bírta tartani a Sepsit, amely az utolsó tíz percre emberhátrányba is került: Buhenna két perc alatt gyűjtött be két sárga lapot. Aztán ugyan pontrúgásokból a bukaresti kapu elé tudta juttatni a labdát a szentgyörgyi együttes, ám a kavarodásokból egyetlen tiszta lövést sem sikerült játékosainak összehozni. A végén még Florinel Coman kihagyott egy ziccert, de a trófea így is, öt év után ismét az egykori Steauáé lett, immár 24. alkalommal.

(Fotó: Sepsi OSK/Fekete Lehel)
(Fotó: Sepsi OSK/Fekete Lehel)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

94. perc: Ez a vége, az FCSB 1–0-ra legyőzte a Sepsit, így története során a 24. alkalommal megnyerte a Román Kupát.

93. perc: Újabb bukaresti csere, Perianu váltotta Comant.

91. perc: Egy FCSB-kontra végén Coman előtt adódott lehetőség, ám hiába emelte át a kapust, a labda elgurult a bal alsó sarok mellett.

90. perc: Három perc a ráadás.

90. perc: Cserélt az FCSB, Pantea állt be Pantiru helyére.

85. perc: Deaconu bal oldali szöglete után alakult ki kisebb kavarodás az FCSB tizenhatosán belül, de lövésig végül nem jutott a Sepsi.

85. perc: Nagy lehetőség! Fülöp jobb oldali szabadrúgása után Tanase elsőre nem tudott felszabadítani, így Celea előtt adódott lehetőség, másodjára azonban már odaért a bukaresti játékos, és szögletre mentett.

83. perc: Cserélt a Sepsi, Achahbar helyére Celea állt be.

79. perc: PIROS LAP, EMBERHÁTRÁNYBAN A SEPSI! A Sepsi térfelének közepén Buhenna tette ki – megint – a könyökét, Man el is akadt benne, villant az újabb sárga lap, és így a játékvezető kiállította a Sepsi védőjét.

77. perc: Buhenna kapott sárga lapot, mivel lekönyökölte Cristeát a tizenhatoson belül. A tizenegyest megúszta a Sepsi, mert még éppen a szöglet elvégzése előtt történt az eset.

75. perc: Kettős csere a Sepsinél, Stefanescu helyére Csiszér Balázs, Dimitrov helyére pedig Díaz állt be.

70. perc: Man lőtte ismét a kapuba a labdát, ám ezúttal egyértelműen lesről indult.

65. perc: GÓL! VEZETÉST SZERZETT AZ FCSB! Egy remek kiugratás után jobbról Coman a kilépő kapus mellett, jobbról adta be a labdát, amelyhez az öt és felesen belül a menteni igyekvő Dimitrov többször is nagyon ügyetlenül ért hozzá, így a szemfüles Dennis Mannak könnyű feladata volt, csak közelről az üres kapuba kellett passzolnia – nem is hibázott… 0–1

Cornel Cernea, a Sepsi kapusedzője kapott sárga lapot reklamálásért.

58. perc: Tanase kapott utólag egy sárga lapot, Vasvarit rúgta fel a Sepsi tizenhatosának előterében.

57. perc: KAPUFA! Pantiru tartotta meg a labdát kissé szerencsés körülmények között, betört a tizenhatoson belülre, majd tüzelt, a labda azonban a jobb oldali kapufáról kifelé pattant.

55. perc: A bal oldali szöglet után Niczuly paskolta oldalra a labdát.

54. perc: Az első kaput eltaláló lövés és egy védés! A Sepsi a saját térfelén veszítette el a labdát, majd Morutan tüzelt ballal 19 méterről, Niczuly azonban a kapu fölé tudta nyomni a labdát.

53. perc: Coman távoli, nem túl erős lövése egy szentgyörgyi védőről pattant szögletre.

Közben Ploiesti-ben eleredt az eső.

46. perc: Újra útjára indult a labda, a sepsiszentgyörgyiek kezdték a második félidőt.

A szünetben mind a két csapat kettőt cserélt. A Sepsinél Karanovic és Carnat maradt az öltözőben, helyükre Fülöp Lóránd és Safranko állt be. Az FCSB-nél Olarut Morutan, Vanát pedig Petre váltotta.

Az első félidőben egyetlen kaput eltaláló lövést sem jegyezhettünk fel.

„Keretszerződésünk van a Sepsi bajnoki meccseinek közvetítéseiről – mondtaSzékely Dávid. – Ám a vírus okozta szünet miatt az előre tervezett közvetítések egy része elmaradt, és a román partnerrel előre megállapodtunk: a kupadöntő a keretszerződésen belül közvetíthető. Ezért promóztuk, készültünk a közvetítésre, amikor szerdán 17.46-kor levél érkezett: a kupadöntő külföldön történő közvetítése mégsem hozzájuk tartozik, ezért nem áll módjukban továbbítani a jelet – azóta nem veszik fel a telefont. A történetnek nyilván lesz folytatása, megtesszük a jogi lépéseket.”

Az M4 Sport élőben közvetítette volna a Román Kupa döntőjét: ám végül a magyarországi nézők lemaradtak az összecsapásról. Lapunk elérte a sportcsatorna igazgatóját.

Az első félidőben nem született gól (Fotó: Sepsi OSK/Fekete Lehel)
Az első félidőben nem született gól (Fotó: Sepsi OSK/Fekete Lehel)

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Véget ért az első félidő, a szünetben gól nélküli döntetlen az állás.

45+1. perc. Popescu ugrott volna ki ziccerben, de a partjelző megállította les miatt.

45. perc: Egy perc a ráadás.

43. perc: Man jobb oldali beadása után Dimitrov nagyon higgadtan, fejjel tette haza a labdát.

37. perc: Stefanescu lőtte jobbról élesen a kapu elé a labdát, csapattársa azonban nem tudott beleérni.

37. perc: Újabb bal oldali Sepsi-szöglet, helyzet ebből sem alakult ki.

35. perc: Lehetőség! A felezővonalnál szerzett labdát az FCSB, a gyors ellentámadás végén, egy szép csel után Man lőtt 14 méterről, de a labda elszállt a léc fölött.

34. perc: Balról érkezett az újabb Sepsi-szöglet, de a bukarestiek elfejelték a labdát a tizenhatoson belülről.

33. perc: Stefanescu elől tisztáztak szögletre a védők.

30. perc: Popescu lőtt 16 méterről jobb lábbal, de a labda jóval a kapu fölött hagyta el a játékteret.

22. perc: Lövés! A szabadrúgásból Coman jobbal a jobb alsót vette célba, de a labda elsuhant a kapufa mellett.

21. perc: Vasvari borította fel az ellenfelét a Sepsi kapujától 24 méterre.

18. perc: A jobb oldali sarokrúgás után nem tudtak felszabadítani a bukarestiek, Vasvari azonban szabálytalankodott, így szabadrúgást kapott az FCSB.

17. perc: Egy bal oldali beadás után egy bukaresti játékoson pattant meg a labda, Sepsi-szöglet következik.

12. perc: Popescu bal oldali lapos beadása után Niczuly szedte fel a labdát a földről.

10. perc: Deaconu távoli lövése veszélytelen volt.

Meccsnézés a Sepsi stadionjában (Fotó: Kristo-Gothard Hunor)
Meccsnézés a Sepsi stadionjában (Fotó: Kristo-Gothard Hunor)

6. perc: A bal oldali sarokrúgás után nem alakult ki helyzet az FCSB kapuja előtt. Középen Miron fogta meg Buhennát, de a Sepsi ezért nem kapott tizenegyest.

5. perc: Stefanescu lövése után pattant szögletre a labda.

5. perc: Dimitrov kevergetett remekül a jobb oldalon, majd a beadása is pontos volt, helyzetig azonban nem jutott el a Sepsi.

A szentgyörgyiek piros, a bukarestiek fehér szerelésben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a bukarestiek indították útjára a labdát.

Egyelőre probléma van az egyik kapuban a hálóval, így nem kezdődhetett még el a döntő.

Magyarországon az M4 Sport közvetítette volna a döntőt, ám mivel a sportcsatorna nem kap jelet a mérkőzés helyszínéről, a tervekkel ellentétben nem tudja sugározni az összecsapást.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Sepsi OSK–FCSB Román Kupa-döntő. Tartsanak velünk!

A sepsiszentgyörgyiek az első, a rekordgyőztes bukarestiek a huszonnegyedik kupagyőzelmükre hajtottak (Fotó: Sepsi OSK/Facebook)
A sepsiszentgyörgyiek az első, a rekordgyőztes bukarestiek a huszonnegyedik kupagyőzelmükre hajtottak (Fotó: Sepsi OSK/Facebook)

ELŐZMÉNYEK

Temesvár, Arad, Resicabánya, Nagyvárad, Torda, Kolozsvár, Petrozsény, Beszterce – ezen nyolc erdélyi és partiumi város tíz különböző csapata hódította el eddig a Román Kupát összesen tizenhat alkalommal. Sepsiszentgyörgy lehet a kilencedik, de az első székelyföldi, ha a szerda esti döntőben legyőzi a rekordgyőztes, 23 kupát megnyerő, kupagyőzelmet legutóbb 2015-ben ünneplő FCSB-t (amely már hat éve nem használhatja a legendás Steaua nevet, mert tulajdonosa, Gigi Becali törvénytelenül vásárolta meg 2003-ban a klubot a védelmi minisztériumtól).

Dávid és Góliát párharca – mondták volna még néhány éve is a Sepsi–Steaua mérkőzésre. Ám azóta a Sepsi a megfontolt, tudatos építkezés, a lépésről lépésre haladás egyik ritka példája a román futballban, míg az FCSB immár egy megalomániás tulajdonos groteszk mítoszrombolásának jelképe. A senkire sem hallgató Gigi Becali edzők és játékosok sorát marta el a klubtól, így az idény végére alig egy kezdőre való felnőtt játékosa maradt, akiket szerdán a vezetőedzőként kezdő Anton Petrea irányít.

A Liga 1-ben csak ötödik, utóbbi öt meccsén két pontot szerző FCSB az eddig lekezelt, Becali érkezése óta csak kétszer elnyert kupában próbálja megmenteni az idényét – különben tizenhét év után először elmarad a nemzetközi kupaszereplés.

A Sepsi öltözője (Fotó: Sepsi OSK/Fekete Lehel)
A Sepsi öltözője (Fotó: Sepsi OSK/Fekete Lehel)
5000 eurós prémium
A romániai Digi Sport szerint a Sepsi játékosai 5000 eurós prémiumot kapnak, ha megnyerik a kupadöntőt.

A Sepsi viszont történelmet írhat, és ahogy szinte minden képviselője elmondta az elmúlt napokban, nincs vesztenivalója. Az FCSB kerete még ebben a lebutított formájában is csaknem négyszer értékesebb (27.5 millió euró a szentgyörgyi 7.5 millióval szemben), a bukarestiek közül Florinel Coman (5.4 millió) vagy Dennis Man (5 millió) szinte egymaga annyit ér, mint a Sepsi teljes játékosállománya. Utóbbiért Becali 15 milliót kért a Norwichtól, de az összeg hallatán a klub küldöttei szó nélkül visszafordultak Angliába.

A két csapat eddigi nyolc mérkőzésén hat bukaresti és csak egy szentgyörgyi győzelem született (4–2 másfél évvel ezelőtt). Ám a hullámzó idényt futó Sepsi szervezett, kiegyensúlyozott együttes, míg a fejnehéz FCSB-ről épp most derítette ki a bukaresti sajtó, hogy Becali taktikai értekezlet helyett misére küldte a keretet.

A rajongói táborából folyamatosan vesztő, bár még mindig Románia legnépszerűbb klubjának számító FCSB-vel szemben egy teljes város támogatását, a teljes Székelyföld és az erdélyi magyarság rokonszenvét élvező Sepsi áll. Amelynek szurkolói a koronavírus-járvány miatt nem lehetnek ott a zárt kapus fináléban, de a városvezetőség két óriási kivetítőt állított fel a stadionban, ezek előtt szimbolikus 1 lejes (mintegy 140 forintos) belépővel szurkolhatnak közösen a szentgyörgyiek. A fokozott érdeklődést jelzi, hogy kedd délutánra valamennyi (500) jegyet értékesítettek. Ennyit engedélyez a román kormány egy szabadtéri rendezvényre.

Így érkezett meg a Sepsi a mérkőzés helyszínére (Fotó: Sepsi OSK/Fekete Lehel)
Így érkezett meg a Sepsi a mérkőzés helyszínére (Fotó: Sepsi OSK/Fekete Lehel)

ÚT A DÖNTŐIG
A legjobb 16 közé jutásért

Ripensia (II.)–Sepsi OSK 1–4 (1–3)
Metaloglobus Bucuresti (II.)–FCSB 0–2 (0–2)
Nyolcaddöntő
Sepsi OSK–Astra Giurgiu 4–2 (2–1)
Universitatea Cluj (II.)–FCSB 0–1 (0–1)
Negyeddöntő
Petrolul Ploiesti (II.)–Sepsi OSK 0–1 (0–1)
FC Hermannstadt–FCSB 1–2 (0–0)
Elődöntő
Sepsi OSK–Poli Iasi 5–1 (1–1)
Poli Iasi–Sepsi OSK 0–3 (0–1)
Dinamo–FCSB 0–3 (0–1)
FCSB–Dinamo 1–0 (1–0)

SEPSI OSK – JÁTÉKOSKISOKOS
NICZULY Roland. A 25 éves kézdivásárhelyi kapus a keret legrégebbi tagja, a Liga 2-ben is ő védett, rúgótechnikája kiemelkedő a román élvonalban.
Radoszlav DIMITROV. A háromszoros bolgár válogatott jobbhátvéd 2018-ban nyert kupát a Craiovával. A Sepsi egyik legegyenletesebben teljesítő játékosa.
Rasid BUHENNA. A francia-algériai játékos a csapat legjobb belső védője, még László Csaba hozta magával a Dundee Unitedtől. Néhány hete ő a csapatkapitány.
Razvan TINCU. Hiába van 211 mérkőzése a Liga 1-ben, a 33 éves középhátvéd a Sepsi Achilles-sarka: három kiállítás és két öngól mellett rengeteg egyéb hibája is volt.
Florin STEFAN. Az U21-es Eb-elődöntős balhátvéd tavaly a román felnőttválogatottban is bemutatkozott. A Sepsi legpiacképesebb játékosa remek formában van.
Anass ACHAHBAR. A holland támadóként lett U17-es Eb-győztes 2011-ben, de a Sepsinél a középpályán számítanak rá. Három gólt szerzett az elődöntő két meccsén.
Gabriel VASVARI. A középpályás 235 első ligás meccsével a csapat legtapasztaltabb játékosa, labdaszerzésben és támadásépítésben is hasznos.
FÜLÖP István. A csapat esze, aki tavaly sokat kihagyott egy súlyos térdsérülés után, ám a kényszerszünet alatt visszanyerte régi formáját.
Nicolae CARNAT. A Wolverhampton akadémiáján nevelkedő gyulafehérvári szélső a két kötelező U21-es játékos egyike, centerként vagy jobbhátvédként is elboldogul.
Pavol SAFRANKO. A Sepsi első számú centere szintén László Csabával érkezett, kilenc gólnál jár a szlovák támadó.
Marius STEFANESCU. A tavaly még Kézdivásárhelyen, a Liga 3-ban játszó szélső szintén az ifiszabálynak köszönheti játékperceit, rendkívül gyors.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik