Román Kupa: Sepsi Cup, hős Niczuly – a szentgyörgyi címvédés visszhangjai

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2023.05.25. 11:58
null
A szentgyörgyi kupasiker került reflektorfénybe a csütörtöki Gazeta Sporturilor címlapján is (Fotó: GSP)
Mint ismert, a Sepsi OSK egymás után másodszor is elhódította a labdarúgó Román Kupát: a nagyszebeni döntőben tizenegyespárbajjal gyűrte le az Universitatea Cluj együttesét. Lássuk, milyen visszhangokat váltott ki Varga Rolandék sikere keleti szomszédunkban!

Sepsi Cup, azaz Sepsi Kupa – áll a bukaresti sportlap, a Gazeta Sporturilor címlapján, miután az előző kiíráshoz hasonlóan a Sepsi OSK nyerte meg a Román Kupát. A kolozsvári Universitatea elleni szétlövésben eldőlt döntő hősének a három tizenegyest hárító Niczuly Rolandot kiáltották ki, a szentgyörgyi kapus és csapatkapitány a szövetségtől is megkapta a meccs legjobbjának járó díjat. A tudósítás szerint a székelyföldi csapat „cinikus győzelmet aratott, az U edzőjét, Ioan Ovidiu Sabaut cserben hagyták játékosai idegei”. A lap külön kiemeli, hogy a Sepsivel együtt Cristiano Bergodi is duplázott a kupában, ami 1990 után csupán négy román edzőnek jött össze.

A Digisport pedig már a Sepsi lehetséges ellenfeleit is számba vette a Konferencialiga második selejtezőkörében. A sporttelevízió szerint a Sepsi akár olyan „sárkányokat” is kifoghat, mint a belga Bruges vagy Gent, a görög PAOK és a török Besiktas. A kolozsvári lapok közül a Stiri de Cluj szintén a fejben higgadtabb Sepsiről ír, a Monitorul de Cluj pedig Emil Boc polgármester vigasztaló és a szurkolókat dicsérő szavait idézi. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szintén jelen volt a mérkőzésen, amelynek végén büszkén posztolta ki, hogy a csapat megvédte a trófeát.

Az erdélyi magyar sajtó is a Sepsi sikerét ünnepli. A szentgyörgyi Háromszék napilap „Marad a kupa Sepsiszentgyörgyön!” címmel „drámai tizenegyespárbajról” ír, a Székelyhon portál pedig azt emeli ki, hogy „Niczuly kivédte a kolozsváriak szemét”.

A Sepsi sikere mellett a mérkőzés utáni interjúk legfőbb kérdése leginkább Bergodi sorsa volt. Diószegi László, a klub elnöke szerint pénteken tárgyalnak a szakvezetővel lejáró szerződése hosszabbításról. „Én azt szeretném, hogy maradjon, nem is tárgyaltunk más edzővel. Csak rajta múlik, hogy nálunk folytassa” – mondta a szentgyörgyi klubvezető.

Bergodi viszont inkább megkerülte a jövőjére vonatkozó kérdést, csak annyit mondott, hogy leül átbeszélni a dolgokat a klub vezetésével. A mérkőzést úgy értékelte, hogy jó kezdés után belementek az Universitatea kontrajátékába, ami nem feküdt csapatának. „Az U nagyon jó mérkőzést játszott, két kapufája is volt. Gratuláltam Sabaunak, nem látszott a felső- és alsóházi rájátszás közti különbség. De egy döntőben csak a győzelem a fontos” – nyilatkozta az olasz szakvezető.

A döntő külön pikantériája volt, hogy a büntetőket az egész szezonban rossz százalékban értékesítő, nyolcat is kihagyó Sepsi tizenegyekkel tudott nyerni. Niczuly Roland az egész idényben egyet védett ki, most viszont hármat is megfogott. „Még sosem védtem ki hármat, de nagyon örülök, hogy újra Sepsiszentgyörgyre visszük a kupát. Mindenre fel kell készülni egy döntőben, erre is készültünk, Cornel Cernea kapusedzővel kétórás videóelemzésünk volt az U összes lövőjéről. Elég gyengén teljesítettünk a százhúsz perc alatt, fáradtnak éreztem a csapatot, de egy döntőben nem jól kell teljesíteni, csak a kupát megnyerni” – mondta a Sepsi kapitánya, elismerve, hogy az idei finálé sokkal nehezebb volt, mint a FC Voluntari elleni tavalyi. Az pedig, hogy korábban a kolozsvári csapatban is játszott a 2015–2016-os idényben, csak olyan szempontból számított neki, hogy tudta, mire számíthat a szurkolók részéről.

Az egyaránt csereként beálló, és a szétlövésben betaláló Tamás Márk és Varga Roland személyében először nyert anyaországi játékos Román Kupát. „Üdv a klubban” – vigyorgott társára Varga, amikor ez a részlet a tudomására jutott. A rögtön az első lövést elvállaló és bevágó támadó szerint tipikus kupadöntőt vívtak, amelyben mindkét csapat jóval óvatosabb volt, mint a korábbi egymás elleni találkozókon. „Ha megnézzük a két bajnoki mérkőzést, ott nem volt ennyire taktikus a játék. Nyilvánvaló volt, hogy nem esik egymásnak a két csapat. Általában el szoktam vállalni és be szoktam rúgni a tizenegyest, most is úgy gondoltam hogy odaállok, aztán… Annyi a felelősség, amennyit magadra teszel, én odaálltam, aztán elindítottam…” – mondta Varga, hozzátéve, hogy végig bíztak a nagyot játszó Niczulyban.

Tamás Márk szerint nem gond, hogy csak csereként lépett pályára. „A döntőre mindenki úgy készül mintha kezdő lenne, várja, hogy lehetőséget kapjon, hiszen a döntőben a legjobb játszani. Hál’ istennek megint hazavisszük a kupát! Otthon érezzük magunkat Sepsiszentgyörgyön, magyarul beszélünk, sok szeretet kapunk” – nyilatkozta az egyszeres válogatott védő, aki a Sepsi hetedik, utolsó tizenegyesét lőtte be.

ROMÁN KUPA
DÖNTŐ

Sepsi OSK–Universitatea Cluj 0–0 – 11-esekkel 5–4
Nagyszeben, Városi Stadion, 11 813 néző. Vezette: Popa
Sepsi OSK: Niczuly – Balasa (Tamás M., 85.), Ciobotariu (Dimitrov, 85.), Ninaj, Dumitrescu – Stefanescu, J. Rodriguez, Paun (Varga R., 111.), Matei (Gheorghe, 75.) – Rondón (Aganovic, a szünetben), Safranko (Tudorie, 75.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Universitatea: Gorcea – Martic, Miron, Pitian, Chipciu – Simion, Bic, Filip (Zé Gomes, 80.) – Remacle (Ely Fernandes, 99.), Nistor – Thiam (Tescan, 99.). Vezetőedző: Ioan Ovidiu Sabau

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik