Betonpályán zajlottak a meccsek (Fotó: Pálfi Balázs)

 

A szabályok természetesen ezúttal sem változtak: a csapatok 5 az 5 ellen, kapus nélkül, palánkkal határolt pályán vetették be magukat a küzdelembe. Az utcai futballnak ez az egyik legkülönlegesebb formája, hiszen amikor egy csapat gólt kap, akkor egy játékosát is elveszíti. Egy-egy meccs 10 percig tart, vagy addig, amíg teljesen el nem fogy az egyik csapat.

A szabályok maradtak, csak a borítás változott, ugyanis az Oláh Gábor utcai Sportcentrum az egyetlen selejtezős helyszín, ahol betonon rúgják a bőrt a csapatok. Különlegesség volt még, hogy a tornával egy időben rendezték Debrecenben a Rotary maratoni futóversenyt, amely körbeölelte a pályát, vagyis a környéken mindenki sportolással töltötte a napját – ki futballal, ki futással.

A csapatok négyes csoportokban kezdtek, az első és a második helyezettek pedig egy újabb csoportkört vívtak. A két kvartett első két helyezettje elődöntőbe jutott, ami közvetlen kvalifikációt ért az országos döntőre. A legjobb négy sorrendjét ettől függetlenül eldöntötték kieséses rendszerben, ami a kiemelés miatt igen fontos a folytatásra nézve.

A Szmütyülő Osztag, a Kotu Kartell, a Pucicigák és a Szeszkazán fantázianévre hallgató csapatok tehát készülhetnek az októberi fináléra. Ráadásul nem is rossz esélyekkel, mert magas színvonalú csatákat vívtak Debrecenben. Ha kicsit még jobban alkalmazkodnak a játékformulához, kihasználják a palánk adta lehetőséget, akkor győzelmi esélyekkel léphetnek pályára.

És hogy mi a tét? Az országos bajnok utazhat a katari világdöntőre, ahol találkozhat Neymarral, és harcba szállhat a tornagyőzelemért. Talán emlékeztetni sem kell már senkit arra, hogy Magyarország a címvédője ennek a sorozatnak, miután a Zsírkréták 2019-ben Brazíliában diadalmaskodtak (és már az idei országos döntőre is kvalifikálták magukat).

Aki az eddigi két selejtezőről lemaradt, az se bánkódjon: Pécsen és Szegeden folytatódnak a hétvégén a tornák, jelentkezni ITT tudnak a csapatok. A regisztrálás ingyenes, mindössze arra kell figyelni, hogy a csapattagok 16 és 35 év közöttiek legyenek.