Puskás-díj: három jelölt maradt, Richarlison továbbra is versenyben

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.10. 12:14
null
Marcin Oleksy, Richarlison és Dimitri Payet a három döntős
Hivatalos oldalán jelentette be a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, hogy melyik három gól maradt versenyben a Puskás-díjért. Richarlisonnak a világbajnokságon Szerbia ellen bemutatott ollózása, Dimitri Payet bombagólja és az amputált lábú Marcin Oleksy találata közül kerül ki az idei győztes.

 

A 2022-ES PUSKÁS-DÍJ DÖNTŐSEI:

Richarlison(brazil)
(Brazília–Szerbia, 2022. november 24.)

A brazil válogatott és a Tottenham támadója a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörében szerezte ollózós gólját. Richarlison a brazilok Szerbia elleni mérkőzésén Vinícius Júnior külsős passzát emelte fel magának a tizenhatoson belül, majd akrobatikus mozdulattal Vanja Milinkovics-Szavics kapujába lőtte a labdát.

„Azt gondolom, hogy pályafutásom egyik legszebb találata volt, mert a világbajnokságon, egy rendkívül nehéz meccsen szereztem” – mondta a Spurs csatára. Ha ő nyeri a díjat, akkor sorozatban ez lesz a harmadik év, hogy Tottenham-játékosé lesz a legszebb gól, mivel 2021-ben – a most már a Sevillában játszó – Erik Lamela, 2020-ban pedig Szon Hung Min kapta.

Dimitri Payet(francia, Marseille)
(Marseille–PAOK, 2022. április 7.)

A Marseille csapatkapitánya a gólját a PAOK elleni Európa-konferencialiga-negyeddöntőben lőtte Cengiz Ünder szögletét követően. A török játékos a tizenhatos előtere felé ívelte a labdát, Payet pedig rádőlt és kapásból, hatalmas erővel lőtte ki a felső sarkot.

„Jobban el sem találhattam volna. Előtte megpattant a labda, ami tökéletesen jött ki egy ilyen lövéshez. Nehéz mozdulat volt, de nyomás nélkül csináltam” – vélekedett a FIFA-nak a góljáról a francia játékos.

Marcin Oleksy(lengyel, Warta Poznan)
(Warta Poznan–Stal Rzeszów, 2022. november 6.)

A harmadik döntős az amputált lábú Oleksy, aki a hátrányából faragott előnyt és mankói segítségével szerzett gyönyörű ollózós gólt. A Warta Poznan lengyel válogatott játékosa a Stal Rzeszów elleni mérkőzésen szerezte találatát, amely után úgy fogalmazott: „Mindig is akartam szerezni egy szép gólt. Látni lehetett rajtam, hogy milyen büszke voltam magamra és nagyon boldog voltam”.

Joseph Blatter, a FIFA akkori elnöke 2009. október 20-án Felcsúton Orbán Viktor társaságában jelentette be a Puskás-díj létrejöttét. Az ötletgazda egy sportszerető mérnök, Csorba István volt, aki 2006-ban osztotta meg elképzeléseit a Nemzeti Sport futballrovatának akkori munkatársával, lapunk jelenlegi főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel.

Az elképzelésből 2009 decemberében lett valóság, amikor a zürichi FIFA-gálán özvegy Puskás Ferencné nyújtotta át a trófeát az első győztesnek, a portugál Cristiano Ronaldónak. Azóta már magyar játékos, Zsóri Dániel is elnyerte a díjat.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik