Puskás-díj: a FIFA tisztázta hibáját, amire az NS hívta fel a figyelmét

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2023.01.13. 15:35
null
Az eredetileg feltüntetett időintervallumba Richarlison Szerbia elleni vb-csoportmeccsen szerzett ollózós gólja sem fért volna bele (Fotó: Getty Images)
Csütörtökön megírtuk, hogy a FIFA közzétette a 2022-es Puskás-díj jelöltjeit. A vonatkozó oldalhoz mellékelt szabályzatban súlyos hibára lettünk figyelmesek: az ott megjelölt, vonatkozó határidőbe négy jelölt találata sem fért bele. Megkérdeztük a szervezetet, ez hogyan lehetséges – a kapott válaszlevélben elismerte a hibát, és a szabálykönyvben is javította azt.

 

A Puskás-díjra vonatkozó szabályzatot azon az oldalon lehet megtalálni, amelyiken február 3-ig lehet szavazni az általunk legszebbnek vélt három találatra (a három legtöbb voksot kapó gólból szakmai testület választja ki a legérdemesebbnek véltet).

A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!
A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!

A Nemzeti Sport péntek délelőtt levélben kereste meg a FIFA-t a szabályzatban feltüntetett határidővel kapcsolatban, amely szerint a 2022-es Puskás-díjat csak azok a sportolók nyerhetik el, akik 2021. augusztus 7.és2022. július 31. között szereztek az elismerésre vagy a jelölésre méltó találatot.

Kíváncsiak voltunk arra, miként történhet meg az, hogy négy olyan labdarúgó is a jelöltek között van, aki a feltüntetett időintervallumon kívül szerezte a vonatkozó találatát.

A FIFA sajtóosztályának munkatársa kevesebb mint háromnegyed órán belül válaszolt. Sorait változtatás nélkül közöljük:

Üdvözöljük!

Köszönjük a levelét. Igaza van, hibáztunk.

Ha megnézi a többi nyelven feltöltött dokumentumot (német, francia, spanyol), a helyes dátumokat tartalmazza. Az angol verzió régebbi, cseréljük a megfelelőre. Még egyszer köszönjük!

Minden jót kívánunk,
Üdvözlettel

Természetesen rögtön ellenőriztük, valóban felkerült-e a honlapra a dokumentum helyes verziója, s kiderült, azonnal cserélték. Az érintett passzus szerint immár a 2021. augusztus 8.és2022. december 18. közötti időszak a mérvadó.

A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!
A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!

Noha a most jelzett határidőbe és a kínálatot elnézve belefért volna, sajnos nem került a legjobb tizenegy jelölt közé Szalai Ádám Németország ellen szerzett oxizós gólja.

A gólokat ezen a linken tekintheti meg és itt szavazhat rájuk!

A 2022-es jelöltek:

Mario Balotelli (olasz, Adana Demirspor)
(Adana Demirspor–Göztepe, 2022. május 22.)

Amandine Henry (francia, Lyon)
(Barcelona–Lyon, 2022. május 21.)

Théo Hernandez (francia, Milan)
(Milan–Atalanta, 2022. május 15.)

Alou Kuol (ausztrál)
(Irak U23–Ausztrália U23, 2022. június 4.)

Kylian Mbappé (francia)
(Argentína–Franciaország, 2022. december 18.)

Francisco González Metilli (argentin, Central Córdoba)
(Central Córdoba–Rosario Central, 2022. augusztus 1.)

Marcin Oleksy (lengyel, Warta Poznan)
(Warta Poznan–Stal Rzeszów, 2022. november 6.)

Salma Paralluelo (spanyol, Villarreal)
(Barcelona–Villarreal, 2022. április 2.)

Richarlison (brazil)
(Brazília–Szerbia, 2022. november 24.)

Alessia Russo (angol)
(Anglia–Svédország, 2022. július 26.)

Dimitri Payet (francia, Marseille)
(Marseille–PAOK, 2022. április 7.)

Joseph Blatter, a FIFA akkori elnöke 2009. október 20-án Felcsúton Orbán Viktor társaságában jelentette be a Puskás-díj létrejöttét. Az ötletgazda egy sportszerető mérnök, Csorba István volt, aki 2006-ban osztotta meg elképzeléseit a Nemzeti Sport futballrovatának akkori munkatársával, lapunk jelenlegi főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel.

Az elképzelésből 2009 decemberében lett valóság, amikor a zürichi FIFA-gálán özvegy Puskás Ferencné nyújtotta át a trófeát az első győztesnek, a portugál Cristiano Ronaldónak. Azóta már magyar játékos, Zsóri Dániel is elnyerte a díjat.

Az idei már a 15. Puskás-díj lesz!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik