PSG: Areola vagy Buffon védjen? Tuchel döntött

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.11. 09:58
null
Thomas Tuchel eligazítást tart, mögötte magyar segítője, Lőw Zsolt mosolyog (Fotó: AFP)
Thomas Tuchel megvonta a nyári átigazolási időszak mérlegét, és egyebek mellett arról is beszélt, Alphonse Areolát vagy Gianluigi Buffont favorizálja-e a kapuban – a Paris Saint-Germain nyáron kinevezett német vezetőedzője a Radio Monte Carlo vendége volt hétfőn.

 

„Én már választottam – mondta Thomas Tuchel a kapuskérdésről. – A döntésem nincs kőbe vésve, de elmondtam Alphonse-nak, hogy véleményem szerint ő van pole pozícióban a kapuért zajló versenyben. A klub utánpótlásából jön, az élete a PSG, és ezt be is akarja bizonyítani mindenkinek. Ezt tiszteletben kell tartani, és ebből a helyzetből a csapatnak is a lehető legtöbbet kell profitálnia. Ő is, Buffon is erős egyéniségek, mindketten tudják, hogy ügyelni kell a kapcsolatuk harmóniájára. Intelligensen és nagyvonalúan kell kezelnünk a helyzetet, és ha így lesz, biztos vagyok benne, hogy mindenki jól jár. Meggyőződésem az is, hogy Alphonse nem Gigivel hadakozva lesz még jobb kapus, hanem Giginek köszönhetően.”

Az eddigi négy bajnoki forduló során Areola és Buffon is kétszer védte az egyelőre százszázalékos PSG kapuját. Tuchel szerint a világbajnok olasz kapus a puszta jelenlétével is óriási befolyással van a csapatra, tapasztalatait szívesen osztja meg a többiekkel és vele – máris olyan, mint egy segédedző.

A német tréner Adrien Rabiot esetében is fontosnak tartja, hogy saját nevelésű labdarúgóként került a tűz közelébe. Mint mondta, „imád” vele dolgozni, nagyra becsüli a tudását és a szorgalmát, és sajnálja, hogy még nem hosszabbította meg jövő nyáron lejáró szerződését.

„Őszinte leszek önökkel, nem vagyok százszázalékosan elégedett – Tuchel ezt már a nyári átigazolási időszak párizsi mérlegéről mondta. – Nyílt titok, hogy minden követ megmozgattunk egy vérbeli hatosért, aki méltó utódja lehetne Thiago Mottának. A PSG hatosa nem lehet akárki, a tehetség mellett a személyiség is sokat számít, és sajnos a keresés nem vezetett eredményre. A végén kicsit ki is futottunk az időből. Viszont száz százalékig hiszek a mostani csapatomban, a keretet alkotó játékosokban, és bizakodva tekintünk előre.”

Az újságírói felvetésre, hogy Giovani Lo Celso megoldást jelenthetett volna, Tuchel úgy reagált: ő nem a védelem előtt játszó középpályásnak, hanem inkább irányítónak vagy hátravont csatárnak tekinti az argentint, azokon a posztokon pedig… Átérezte csalódását a kevés játékidő miatt, és tudomásul vette a távozási szándékát (a 22 éves játékos a Betisben kötött ki).

Szó esett a még mindig tizenéves, ám kivételes adottságai révén már most a világ legfelkapottabb futballistái egyikeként kezelt Kylian Mbappéról is.

„Az ő esetében egyértelmű a feladat: terelgetni kell. Ügyelni kell arra, hogy ne szálljon a fejébe a dicsőség, hogy fejlessze a taktikai ismereteit, és fontos, hogy egy pillanatra se felejtse el, mekkora jelentőséggel bír a nap mint nap elvégzett edzésmunka.”

S hogy mit vár a Jürgen Klopp vezette Liverpool elleni BL-párharctól, amelynek első mérkőzése jövő kedden lesz az angol városban?

„Óriási kihívás, boldog vagyok, hogy egy ilyen csatában tehetem próbára a csapatomat. Minden tudásunkra szükség lesz, és rögtön le is mérhetjük, hogy ez a tudás valójában mennyit ér. Nagyon kevés lesz a szabad terület, nagyon gyorsan kell támadnunk, nagyon pontosan kell passzolnunk. A célszerűség előnyt élvez majd a szépséggel szemben.”

A francia bajnoki rekorder Saint-Étienne elleni pénteki, párizsi bajnoki jelenti a főpróbát a Liverpool elleni BL-csoportmeccsre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik