Porto: óriási kiárusítás, 116 millió euróért kell eladni játékosokat

Vágólapra másolva!
2016.10.27. 19:11
null
A Porto a szokottnál is nagyobb kiárusítást tarthat a szezonban (Fotó: Reuters)
Európa elit klubjai alighanem felfigyeltek arra, hogy az FC Porto pénzügyi kimutatása szerint a portugál topcsapatnak 116 millió euró értékben kell játékosokat eladni, hogy egyensúlyba hozza pénzügyi mérlegét.

A portugál futballszakíró Jan Hagen által közzétett dokumentum és az O Jogo, illetve a zerozero.pt közölte információk szerint a Porto 116 millió eurós mínusszal zárná a szezont, ezzel megsértve a pénzügyi fair play szabályait – a mínuszt pedig játékoseladással tudja eltüntetni.

Nem mintha újdonság lenne a játékoseladási kényszer: a kiemelkedő megfigyelőhálózattal rendelkező FC Porto az európai közvetlen elit egyik fő „ellátója”. A portói klub 2003 és 2013 között 614 millió eurót kapott futballistái eladásából, és azóta sem áll le. A transfermarkt.de adatbázisa szerint a Porto története során kilenc játékost adott el 30 millió euróért vagy többért, a klubrekorder a brazil válogatott Hulk, akiért 55 milliót fizetett az orosz Zenit.

A klub vezetőségének a célja, hogy a Porto pozitív pénzügyi eredményt érjen el – ha minden célkitűzés (a bérköltség csökkentése, játékoseladások, UEFA-bevételek) teljesül, akkor a „Szuper Sárkányok” 2.7 millió eurós pluszt hozhatnak össze.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik