Platini: Katar ossza meg szomszédaival a vb-rendezést!

Vágólapra másolva!
2011.01.12. 17:52
null
Platini szerint Katarnak meg kellene osztania a vb-rendezést (Fotó: Action Images)
Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke azt szeretné, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek ne csak a rendezés jogát decemberben megkapó Katar adjon otthont, hanem a környező országokban is rendezzenek találkozókat.

A korábbi világklasszis labdarúgó – aki egyébként a nemzetközi sportági szövetség, a FIFA alelnökeként is tevékenykedik – arra nem tért ki, hogy pontosan melyik országokkal kellene Katarnak megosztani a rendezést, de úgy véli, a részletek tisztázására még rengeteg idő van.

„Remélem, hogy ez nem csak Katar, hanem az egész Perzsa-öböl világbajnoksága lesz" – jelentette ki a korábbi háromszoros aranylabdás. Az ötletet, miszerint Katar szomszédait is bevonhatná a rendezésbe, már decemberben felvetette Sepp Blatter, a FIFA elnöke.

Platini saját tapasztalataival is érvelt a vb megosztása mellett: ő volt ugyanis az 1998-as franciaországi világbajnokság szervezőbizottságának egyik vezetője, és elmondta, a franciák is több tervet megváltoztattak azt követően, hogy elnyerték a rendezés jogát.

„Ki emlékszik majd a szavakra tizenkét év elteltével? Tizenkét év múlva mindenki boldog lesz, hogy lesz egy remekül megszervezett világbajnokság, és senki sem emlékszik arra, mi történt a tornát megelőzően" – vélekedett a sportvezető.

A Katari Labdarúgó-szövetség elnöke, Mohamed Bin Hammam – aki egyben az ázsiai szövetség elnöke, és a FIFA végrehajtó bizottságának tagja is – azonban úgy véli, hogy 2018-ig mindenképpen várni kellene, mielőtt a rendezési terv esetleges változtatásairól tárgyalnának.

Nem meglepő, hogy Platini és Hammam véleménye eltér egymástól, ugyanis jelenleg ők ketten a nagy esélyesek arra, hogy Blatter regnálása után megválasszák őket a FIFA következő elnökének – így egymás nagy riválisainak tekinthetők.

A FIFA technikai bizottsága is támogatja a rendezés kibővítését, ugyanis logisztikailag problémásnak tartja, hogy 64 mérkőzést megrendezzenek, illetve 32 csapatot és több százezer látogatót vendégül lássanak egy olyan országban, amelynek területe mindössze 11 437 négyzetkilométer, azaz alig nagyobb, mint Bács-Kiskun megye.

Katart korábban amiatt is kritizálták, mert a világbajnokságra tervezett tizenkettő stadionból tíz egy harminc kilométeres körön belül lesz majd található – legalábbis a jelenlegi tervek szerint.

A 2022-es világbajnoksággal kapcsolatban az is többször felvetődött, hogy a tornát az elviselhetetlen nyári meleg miatt rendhagyó módon télen kellene megrendezni, és ezt a javaslatot több magas rangú sportvezető is támogatja: többek között Platini, Blatter és Franz Beckenbauer is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik