Oroszországban véget ér a Hiddink-éra

Vágólapra másolva!
2010.02.13. 11:31
Guus Hiddink már csak néhány hónapig dolgozik az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként, ugyanis nem hosszabbítja meg június 30-án lejáró szerződését.

„Nagyon kellemes beszélgetést folytattam az orosz szövetség új elnökével, és úgy döntöttünk, hogy június 30-ával véget ér az együttműködésünk" – írta Hiddink a De Telegraaf című lap szombati számában megjelent jegyzetében.

Hiddink búcsút vesz Arsavinéktől (Fotó: Action Images)
Hiddink búcsút vesz Arsavinéktől (Fotó: Action Images)

„Már most meghoztuk a döntést, hogy az orosz szövetségnek legyen elég ideje az utódom megtalálására" – fűzte hozzá a 63 éves Hiddink, aki 2006 óta irányította a szbornaját, amelyet 2008-ban Európa-bajnoki bronzéremig vezetett, igaz, nem tudta kijuttatni a csapatot az idei dél-afrikai világbajnokságra.

A szakember távozása annak ismeretében meglepő, hogy az említett elnök, Szergej Furszenko február eleji hivatalba lépését követően úgy nyilatkozott, az orosz válogatott 2018-ban világbajnoki címet nyerhet Hiddink irányításával.

„A legjobb persze az lenne, ha kétezer-tizennyolcig maradna, mert abban az évben szerintem megnyerhetjük a világbajnokságot, amelyet reményeink szerint mi rendezhetünk meg. Nagyon megkedveltük Hiddinket, és szerintem ő is nyitott a folytatásra, mert azt mondta nekem: az elrontott világbajnoki pótselejtező után úgy érzi, nem teljesítette a küldetését, márpedig ő kiugró eredményt szeretne elérni a válogatottal" – fogalmazott akkor a korábban a Gazpromnál vezető pozíciót betöltő ötvenöt esztendős Furszenko.

Hiddink írásában nem tett utalást arra, hogyan képzeli el a folytatást, de az utóbbi hetekben több európai élcsapatnál, többek között az egyaránt gyengélkedő Liverpoolnál és Juventusnál is felmerült a neve.

Az is elképzelhető, hogy visszatér a Chelsea-hez, hiszen jó viszonyt ápol Roman Abramoviccsal, a kékek tulajdonosával, és tavaly „beugróként" néhány hónapig irányította is a londoni klubot. Mivel a Chelsea-nek jelenleg Carlo Ancelotti a menedzsere, a holland szakember minden bizonnyal más pozícióban, esetleg szakmai igazgatóként kerülhetne vissza a Premier League éllovasához.

Az elmúlt héten a világbajnoki résztvevő Nigéria futballszövetségének vezetői megemlítették, Hiddink is szerepel jelöltjeik között az Afrika-kupa után megüresedett kapitányi posztra, de a jelek szerint az idei világbajnokságot kivételesen a holland szakember nélkül rendezik meg (Hiddink 1998-ban Hollandiát, 2002-ben Dél-Koreát, 2006-ban Ausztráliát irányította a vébén).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik