Oroszország: Kassai Viktor hazatérhet – sajtóhír

Vágólapra másolva!
2021.05.23. 09:20
null
Mint minden magyar játékvezető kolléga, Kassai Viktor (balra) is sokat tanulhatott a világszerte ismert és elismert Puhl Sándortól (Fotó: Szabó Miklós)
Moszkvai sajtóhír: Puhl Sándor halála új helyzetet teremt, a jelenleg az orosz bírók főnökeként dolgozó magyar szakemberre itthon várhat feladat.

 

Az orosz Szport-Ekszpressz sportnapilap értesülése szerint Kassai Viktor hazatérhet Magyarországra. Alekszandr Bobrov, a cikk szerzője írásában arra utal, hogy Puhl Sándor halálával megüresedett a Magyar Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságának alelnöki tisztsége, és az új helyzetben ismét fontos szerep hárulhat a 45 éves magyar szakemberre.

A 2008-ban olimpiai döntőben, 2011-ben Bajnokok Ligája-fináléban közreműködő tatabányai bíró 2020 januárja óta az Orosz Labdarúgó-szövetségnél (RFU) a játékvezetők szakmai főnökeként dolgozik, szerződése 2022-ig érvényes. Az orosz sajtóforrás – amely már korábban is pedzegette Kassai Viktor esetleges idő előtti távozását, de a novemberi pletyka nem bizonyult igaznak – most arról ír, hogy a magyar bírónak nem sikerült tökéletesen alkalmazkodnia az orosz futballhoz, és hazatérése időszerűvé válhat. Konkrét probléma Kassaival tehát nincs az idézett cikkben, Bobrov írása zárásaként három eshetőséget vet fel.

1. Az Orosz Labdarúgó-szövetség nem talál embert Kassai pótlására, aki így kitölti a szerződését.

2. Kassai felajánlja az orosz szövetségnek, hogy bizonyos feltételekkel felbontja a szerződését (például miután megkapja a hátralevő fizetsége felét), és hazatér Magyarországra. Átmenetileg egy orosz szakember veszi át a helyét, Szergej Zujev jöhet szóba.

3. Az RFU hamarosan megtalálja a Magyarországra távozó Kassai utódját. Helyét egy külföldi játékvezető, például a szerb Milorad Mazsics veszi át.

Természetesen megkerestük ennek kapcsán Kassai Viktort, aki röviden, de határozottan reagált lapunknak: „Ízléstelennek és tiszteletlennek tartom a Puhl Sándor halálának napján felröppent felvetést, amely a hazatérésemet vizionálja. Hosszú távú szerződésem van Oroszországban, ahol továbbra is a játékvezetői reformok megvalósításán dolgozom.”

ITTHON IS JÖN A VAR

Az MLSZ játékvezetői bizottságának egyik alelnökeként Puhl Sándor irányította szakmailag a videobírós rendszer (VAR) őszre tervezett magyarországi bevezetésének előkészületeit. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, az MLSZ május 14-én tartott éves rendes (a járványhelyzetre tekintettel online) közgyűlésén Csányi Sándor elnök beszélt arról, hogy sokan megbetegedtek azok közül, akiknek a VAR bevezetésében szerepük van, emiatt esetleg késhet a bevezetés a következő bajnoki idény rajtjára (a rendszert egyébként már tesztelték az élvonalbeli bajnoki mérkőzéseken). Az MLSZ elnöke a közgyűlés után lapunknak adott interjújában azt is elmondta, hogy a rengeteg előre nem látható hátráltató tényező ellenére legalább nyolcvan százalék esélye van annak, hogy a VAR bevezetése a tervezett menetrendnek megfelelően megtörténik, ugyanis a felkészüléshez megvan a kellő szakmai háttér, és jelenleg is zajlik az oktatás. Lapunk korábbi érdeklődésére az MLSZ kommunikációs osztályától az alábbi válasz érkezett a témában: „A VAR bevezetése összetett, sok szakértő bevonásával járó feladat. A járvány hatásai erősen hátráltatták a folyamatokat. A felvetődő problémákra a szövetség minden esetben talált megnyugtató megoldásokat, így a VAR bevezetésének előkészítése megfelelő ütemben halad.”

Információnk szerint a szövetség játékvezetői bizottságának alelnöki posztján Puhl Sándor utódlásáról a későbbiekben születik döntés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik