„Olcsón” is lehet nagy üzletet kötni – 2021 legjobb átigazolásai

Vágólapra másolva!
2021.12.29. 18:40
null
Eddig remekül alakul David Alaba madridi karrierje (Fotó: Getty Images)
A koronavírus-járvány hatásainak ellenére 2021-ben is rengeteg bombaüzlet, hatalmas érdeklődéssel kísért transzfer született a futballvilágban. A magas vételár és a kiemelkedő fizetés azonban semmire sem garancia. Íme, az év tíz legjobban sikerült átigazolása.

10. Arnaut Danjuma – Villarreal
(23.5 millió euró)

A holland válogatott szélső 2019-ben szerződött a Premier League-ben szereplő AFC Bournemouth-hoz, majd a másodosztályban is eltöltött egy évet a csapattal. A Championshipből kiemelkedett, így idén nyáron lecsapott rá a Villarreal, amely 23.5 millió eurót fizetett érte. Az azóta eltelt négy hónapban Danjuma kulcsembere lett a csapatnak, és a házi góllövőlistán is a második helyen áll a bajnokságban, 5 találattal. Igazán szenzációs teljesítményt azonban nem a La Ligában, hanem a Bajnokok Ligájában nyújtott. Hat meccsen összesen négyszer volt eredményes egy gólpassz mellett a BL-ben, kétszer választották meg a meccs legjobbjának (először a Manchester United elleni találkozón), az Atalanta elleni, továbbjutásról döntő utolsó csoportmérkőzésen duplázott, nyolcaddöntős szerepléshez juttatva ezzel csapatát.

9. Aaron Ramsdale – Arsenal
(28 millió euró)

Rengetegen kritizálták az Arsenal vezetőségét, amikor 28 millió eurót fizetett ki az élvonalból kiesett Sheffield Unitednek a 23 éves angol kapus játékjogáért cserébe – főleg azok után, hogy az azóta remeklő Emiliano Martínez tavaly ennél kevesebbért igazolt át az Aston Villához. Ramsdale azonban rácáfolt a kétkedőkre, s viszonylag gyorsan első számú kapussá lépett elő – kiszorítva a német Bernd Lenót. Hatalmas bravúrjai mellett 16 PL-mérkőzésen eddig összesen 14 gólt kapott és már 9 kapott gól nélküli meccsel rendelkezik, emellett pedig az angol válogatottban is bemutatkozott. A legnagyobb erénye azonban abban rejlik, hogy lábbal is kifejezetten ügyes, sőt: rendkívül nagy szerepet vállal az Arsenal támadásainak elindításában, felépítésében – igazi proaktív, modern kapus.

8. Fikayo Tomori – AC Milan
(28.8 millió euró)

A most 24 éves védő Frank Lampard irányítása alatt mutatkozott be, s kapott egyre nagyobb szerepet a Chelsea-nél, de Thomas Tuchel nem tartott rá igényt, s az előző idény telén kölcsönbe került az AC Milanhoz. Az olaszoknál meglepő gyorsasággal szorította ki a kezdőből Alessio Romagnolit, és a dán Simon Kjaer párja lett a védelem tengelyében. Tomori annyira meggyőzte Paolo Maldiniéket, hogy nyáron csaknem 30 millió eurót fizettek érte, s végleg megvásárolták a londoniaktól. A védelem közepén bárhol bevethető, 2-szeres angol A-válogatott játékos azóta is kulcsembere az olasz bajnoki címért küzdő milánóiaknak.

7. Taiwo Awoniyi – Union Berlin
(6.5 millió euró)

A most zajló idényt megelőzően kevesen ismerték a 24 éves nigériai csatár nevét, aki idén nyárig a Liverpool játékosa volt. A pályafutása során már kilenc klubban megforduló Awoniyi 6.5 millió euróért szerződött júliusban a Bundesligában szereplő Union Berlinhez, és nem várt gólgyártásba kezdett. Az őszi szezont követően 17 meccsen 9 gólt szerzett a német élvonalban – ennél többre csak Robert Lewandowski, Patrik Schick, Erling Haaland és Anthony Modeste volt képes. A Német Kupában is betalált már, az Európa-konferencialiga csoportkörében két gólt szerzett a rendkívüli testfelépítéssel rendelkező támadó. Meg nem erősített sajtóhírek szerint a Liverpoolnak 40 millió eurós visszavásárlási opciója van Awoniyire, így ha fenntartja ezt a formát – esetleg még emel is rajta – akkor könnyen lehet, hogy hamarosan visszatér a Premier League-be.

6. Conor Gallagher – Crystal Palace
(kölcsön)

Ha valakinek valódi áttörést hozott a 2021-es év, akkor az Gallagher, aki továbbra is a Chelsea játékosa, de nyáron a Crystal Palace-hoz került kölcsönben. A 21 éves középpályás fél idény után posztja egyik legjobbjának számít a Premier League-ben, több szakértő évadfelező álomcsapatába is bekerült. Rendszerint bravúros hatékonysággal bontja meg az ellenfelek védelmét, kulcspasszokat oszt ki, a nyomástűrő-képessége is átlagon felüli, emellett 17 meccsen 6 gólja és 3 gólpassza van már Palace-ban, amely 10. a tabellán. Minden jel szerint jövő nyáron visszatér a Chelsea-hez, de ezúttal már nem valószínű, hogy újabb kölcsön vár rá – Thomas Tuchel csapatában is alapember lehet.

A fáradhatatlan Conor Gallagher (Fotó: Getty Images)
A fáradhatatlan Conor Gallagher (Fotó: Getty Images)

5. Hakan Calhanoglu – Inter
(ingyen)

A török középpályás szerződése június végén járt le az AC Milannál, de nem hagyta ott Milánót, hiszen július elején aláírt a városi rivális, címvédő Interhez. A Milan szurkolói nem díjazták ezt a lépést, Chalhanoglu azonban nem foglalkozott vele, átvette Christian Eriksen helyét az Interben, és egyből formába lendült. A Bajnokok Ligájában ugyan nem tudott sokat hozzátenni csapata eredményességéhez, de a bajnokságban már egy kiharcolt büntetőnél, 6 gólnál és 7 gólpassznál jár – utóbbival holtversenyben vezeti a vonatkozó rangsort. Emellett már 39 kulcspasszt osztott ki ebben a bajnoki idényben – ennél többre (50) csak a Sampdora játékosa, Antonio Candreva volt képes.

Az 5 legnagyobb transzfer 2021-ből
1. Jack Grealish – Manchester City – 117.5 millió euró
2. Romelu Lukaku – Chelsea – 115 millió euró
3. Jadon Sancho – Manchester United – 85 millió euró
4. Asraf Hakimi – PSG – 60 millió euró
5. Ben White – Arsenal – 58.5 millió euró

4. Edin Dzeko – Inter
(ingyen)

Rengeteg kulcsemberét vesztette el nyáron a Serie A-ban bajnoki címvédő Inter, de az idény feléhez érkezve kijelenthető: megoldották a pótlásukat. A 115 millió euró ellenében távozó Romelu Lukaku helyére például ingyen szerezték meg az AS Romától a 35 éves Edin Dzekót. A rutinos bosnyák támadó Joaquín Correa érkezése után úgy tűnt, csak harmadszámú opció lesz csatárposzton, de egy bajnoki kivételével eddig minden meccsen szerepet kapott. A Serie A-ban eddig 8 gól és 4 gólpassz a mérlege, de háromszor a Bajnokok Ligája csoportkörében is betalált. A gólszerzés mellett a támadásépítésből is kiveszi a részét, ugyanis sokszor lép vissza labdákért a középpályára, s onnan oszt ki kulcspasszokat.

3. Asraf Hakimi – Paris Saint-Germain
(60 millió euró)

Lionel Messi, Sergio Ramos, Gianluigi Donnarumma, Georginio Wijnaldum – ez azoknak a játékosoknak a névsora, akik nyáron ingyen szerződtek a Paris Saint-Germainhoz, a listára mégis csak a 60 millió euró ellenében igazolt Asraf Hakimi fért fel. Az Intertől egy idény után távozó jobbhátvéd szinte azonnal beilleszkedett Párizsban, s a legtöbb meccsen szenzációs teljesítményt nyújt a Ligue 1-ben és a Bajnokok Ligájában egyaránt. Sebességével ritkán tudják felvenni a versenyt a védők, emellett olyan technikás, akár egy szélső. A francia élvonalban már 3 gólja és 3 gólpassza van – a Metz elleni bajnokin úgy duplázott, hogy a 94. percben szerzett győztes gólt. Mindezt úgy éri el, hogy eredeti posztja szerint szárnyvédő, de Mauricio Pochettino 4 védős rendszerében jobbhátvéd – még ha rendszerint feljebb is húzódik.

2. David Alaba – Real Madrid
(ingyen)

Már télen kiderült, hogy a 29 éves osztrák védő 13 év után távozik a Bayern Münchentől – a bajoroknál több mint 400 mérkőzésen lépett pályára és 27 trófeát nyert. A Real Madridhoz ingyen érkezett (gigászi fizetés mellett), de nagy teher hárult rá, hiszen a „királyiaktól” Sergio Ramos és Varane is távozott a nyáron. Első meccsein ráadásul eredeti posztján, balhátvédként számítottak rá Ferland Mendy sérülése miatt, s ott, valamint később belső védőként is szenzációs teljesítményre volt képes. Stabilitást nyújt hátul, de progresszív labdavezetéseivel csapata támadásait is rendszeresen segíti. Eddigi legemlékezetesebb madridi pillanata az első idénybeli góljához köthető, amit az FC Barcelona ellen szerzett a Camp Nouban.

1. Sébastien Haller – Ajax
(22.5 millió euró)

Már januárban megköttetett az év transzfere, még akkor is, ha akkor kevesen gondolták volna ezt. Sébastien Haller egy remekül sikerült frankfurti idény után a Premier League-be, a West Ham Unitedhez szerződött, de ahelyett, hogy szintet lépett volna, megbukott. A londoniak által 50 millióért szerződtetett elefántcsontparti csatár kevesebb, mint fele annyiért igazolt Hollandiába, az Ajaxhoz.

Az év igazolása: Sébastien Haller (Fotó: Getty Images)
Az év igazolása: Sébastien Haller (Fotó: Getty Images)

A holland élvonalban 17 meccsen 12 gólt szerzett (4 gólpassz mellett), de a Bajnokok Ligája az a sorozat, amiben igazán brillírozik – ezért is lehet itt a lista élén. Az Ajax mind a hat csoportmeccsét megnyerve, hibátlanul jutott tovább a BL-ben, s Haller hatalmas szerepet vállalt ebben, ugyanis mindegyik meccsen betalált, összesen 10 gólt szerzett – ezzel holtversenyben vezeti a sorozat góllövőlistáját.

Mi a helyzet a legnagyobbat szóló átigazolásokkal?
A nyár két „leghangosabb” transzfere természetesen Lionel Messi (PSG) és Cristiano Ronaldo (Manchester United) klubváltása volt, de egyikük sem került fel a tízes listára. Messi esetében jönnek a csapatsikerek (bár a BL-ben csak a második helyen zártak kvartettjükben a párizsiak), de az egyéni statisztikák nem hasonlítanak az FC Barcelonában látottakhoz, míg CR-nél sorban jönnek a meccseket eldöntő, fontos gólok, a csapatsikerek azonban jócskán elmaradnak. A nyár két legdrágább vétele, Jack Grealish és Romelu Lukaku többször is megvillant már, klubjaik is sikeresek, de a tartósan jó teljesítménnyel még mind a ketten adósak. Jadon Sancho is horrorösszegért cserébe csatlakozott az MU-hoz, de még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik