Alex Morganék a világ tudtára adták, az idei vb-n is az aranyérem megszerzése a céljuk (Fotók: AFP)

 

F-CSOPORT

USA: tizenhárom.

Alex Morgan: öt.

Minden képzeletet felülmúlóan kezdte a világbajnokságot a címvédő Egyesült Államok válogatottja, amely a női vb-k történetének valaha volt legnagyobb különbségű, 13–0-s győzelmét aratta Thaiföld felett. Az amerikaiak a németek rekordját adták át a múltnak, akik 2007-ben 11–0-ra intézték el Argentínát.

Alex Morganék a második félidő elején hét perc leforgása alatt négy gólt szereztek, ez is új csúcs, korábban ugyanis egyetlen csapat sem ért el ilyen rövid időn belül négy gólt világbajnoki meccsen. Ebből a négyből az első, Samantha Mewis gólja a női vb-k történetének 800. találata volt.

Szóba került már Alex Morgan, az amerikai válogatott férfi körökben méltán népszerű csatárcsillaga, aki a második félidőben négy, a teljes meccset tekintve öt gólig jutott, ezzel beállította honfitársa, Michelle Akers 1991-es rekordját. A végeredményt a legutóbbi vb-döntő hőse, a japánok elleni 5–2-es siker alkalmával triplázó Carli Lloyd állította be, aki 36 évesen és 330 naposan az amerikai válogatott legidősebb gólszerzője lett a női vb-ken.

AZ ÖSSZES GÓL

Morganék június 16-án Chile ellen folytatják szereplésüket, és ha akkor is ilyen motiváltan és könyörtelenül futballoznak, jó eséllyel újabb kiütéses győzelmet aratnak.

Svédország és a világbajnoki újonc Chile rennes-i összecsapásának második félidejében óriási esőzés nehezítette meg a két csapat dolgát, s a mexikói játékvezető a 72. percben a villámlás miatt a játékosok biztonságát szem előtt tartva körülbelül háromnegyed órára félbe is szakította a találkozót.

Rennes-ben egy ideig az eső volt az úr

Az esőszünet után a svédek még nagyobb fölényben futballoztak, mint előtte, és a 20. kapura lövésükből Kosovare Asllani révén meg is szerezték a vezetést – aztán a ráadás perceiben a csereként pályára lépő Madelen Janogy is betalált.

Svédország korábban két bronzérmet és egy ezüstérmet nyert a világbajnokságok történetében, de csak második alkalommal kezdte győzelemmel a tornát.

Jill Roord a hosszabbításban döntött Új-Zéland ellen

E-CSOPORT

Csakúgy mint négy évvel ezelőtt, Hollandia most is 1–0-ra győzte le Új-Zélandot a csoportkör első fordulójában. Ám ezúttal nem Lieke Martens szerezte a győztes gólt, hanem az Arsenal új szerzeménye, a legutóbbi két idényben a Bayern Münchent erősítő, csereként beálló Jill Roord, aki a 92. percben fejelt az óceániai zóna bajnokának kapujába.

Az egymást követő második vb-jén szereplő holland válogatottnak ez volt a negyedik találata a világbajnokságok történetében, ezek közül hármat a 87. perc után cserejátékos szerzett, azonban Roord gólja volt az első, amely győzelmet is ért a hollandoknak.

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
E-CSOPORT
Új-Zéland–Hollandia 0–1
(Roord 92.)

F-CSOPORT
Chile–Svédország 0–2
(Asllani 83., Janogy 94.)
Egyesült Államok–Thaiföld 13–0 (Morgan 12., 53., 74., 81., 87., Lavelle 20., 56., Horan 32., Mewis 50., 54., Rapinoe 79., Pugh 85., Lloyd 92.)