Női Eb: a franciák csoportelsők; betalált az izlandi sztár rokona

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2022.07.14. 23:04
null
Karólina Lea Vilhjálmsdóttir (jobbra) unokatestvére a legutóbb az Evertonban futballozó Gylfi Sigurdsson (Fotó: UEFA)
A francia válogatott 2–1-re legyőzte Belgiumot az angliai női labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának második fordulójában, ezzel eldőlt, hogy csoportelsőként jut tovább a legjobb nyolc közé. A kvartett másik mérkőzésén Izland és Olaszország nem bírt egymással.

 

Olaszország soha olyan korán nem kapott még gólt női Európa-bajnoki futballmérkőzésen, mint csütörtök délután, amikor már két és fél perc után hátrányba került Izland ellen. Az északiak gólját Karólina Lea Vilhjálmsdóttir szerezte, akinek nagybátyja az év legjobbjának hazájában kilencszer megválasztott, az angol Premier League-ben több mint 300 mérkőzésen szereplő Gylfi Sigurdsson.

Az olaszoknak a fordulás után sikerült egyenlíteniük, Valentina Bergamaschi volt eredményes, akinél több gólt ebben az évben senki sem jegyzett a squadra azzurrában. A kék mezeseknek ezt követően több ígéretes helyzetük is volt, ám nem tudtak újra betalálni – de legalább nem szenvedtek vereséget, ami azért nagy szó, mert 2009 óta minden Európa-bajnoki meccsüket elveszítették, amikor ők kapták az első gólt.

Griedge Mbock Bathy (19) ünnepli gólját (Fotó: AFP)
Griedge Mbock Bathy (19) ünnepli gólját (Fotó: AFP)

A franciák abban a tudatban léphettek pályára Belgium ellen Rotherhamben, hogy ha legyőzik Belgiumot is, akkor biztosan csoportelsőként jutnak tovább a legjobb nyolc közé. Jól kezdett Corinne Diacre együttese, a PSG-t erősítő Kadidiatou Diani fejesével már a hatodik percben megszerezte a vezetést.

A belgák az első félidő hajrájához érve elég váratlanul egyenlítettek, de a BL-győztes Lyon középhátvédje, Griedge Mbock Bathy fejesével néhány perccel később már ismét Franciaországnál volt az előny. Ez utóbbi volt a mostani Eb 18. fejes gólja, a legutóbbi kontinenstornán összesen született tizennégy.

A második játékrészben a franciák már közel sem játszottak agresszíven, de Belgium játékába nem volt benne az újabb gól. A hajrában a gallok kaptak még egy tizenegyest, ám a meccsen összesen nyolc kapura lövési kísérlettel próbálkozó Wendie Renard lövését Nicky Evrard kivédte, aki az első fordulóban, Izland ellen is hárított egy büntetőt. Még nagyobb helyzet alakult ki a kipattanóból, de a Lyon emblematikus játékosa hét méterről nem találta el az üres kaput… VIDEÓ ITT!

Nicky Evrard (balra) a belgák második meccsén is kivédett egy tizenegyest (Fotó: AFP)
Nicky Evrard (balra) a belgák második meccsén is kivédett egy tizenegyest (Fotó: AFP)

A francia válogatott sorozatban a 12. tétmeccsét nyerte meg, ami új nemzeti csúcs, s a számukra már tét nélküli, Izland elleni csoporttalálkozó után következhet nekik a negyeddöntő a C jelű kvartett második helyezettjével.

NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
2. FORDULÓ
D-CSOPORT
Olaszország–Izland 1–1
(Bergamaschi 62., ill. Vilhjálmsdóttir 3.)
Franciaország–Belgium 2–1 (Diani 6., Mbock Bathy 41., ill. Cayman 36.)

A 3. FORDULÓ PROGRAMJA
Július 18. (hétfő), 21.00:
Izland–Franciaország, Rotherham
Július 18. (hétfő), 21.00: Olaszország–Belgium, Manchester

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 2 7–2 +5 6
2. Izland 2 2 2–2 0 2
3. Belgium 2 1 1 2–3 –1 1
4. Olaszország 2 1 1 2–6 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik