NL: Ott vagyunk, ahova szerettünk volna eljutni – Modric

P. L.P. L.
Vágólapra másolva!
2022.09.26. 13:47
null
Luka Modric (jobbra) lövésével szerzett vezetést Horvátország vasárnap este Bécsben (Fotó: AFP)
A hollandok és a horvátok a magyar labdarúgó-válogatottal is összecsaphatnak a Nemzetek Ligája négyes rájátszásában, igaz, idejük a csapatoknak lesz még bőven a Final Fourig, melyet a következő esztendő nyarán rendezhetnek. Az őszi hónapok során azonban egészen más a helyzet.

A hétfő esti magyar–olasz mérkőzésnek a Nemzetek Ligája A-ligájában az is a tétje, hogy térségünkből két futballválogatott is ott legyen a négyes rájátszásban, hiszen Horvátország, ha nem is könnyen, de kiharcolta Ausztriával szemben a győzelmet, no meg a továbbjutást – a roppant jó teljesítményt nyújtó dánok előtt végezve az 1. csoportban.

A Zlatko Dalic szövetségi kapitány irányította horvát együttest mintegy 25 ezer szurkoló biztatta az Ernst Happel Stadionban, s főleg az első 45 percben okoztak nehézséget a „kockásoknak” Marko Arnautovicék, igaz, 3–1-es győzelmet könyvelhettek el Luka Modricék, a generációváltás tehát nem is halad olyan rosszul déli szomszédunknál.

„Tudtuk, hogy a második félidőre váltanunk kell, végül magunkat tekintve remek mérkőzést vívtunk, rászolgáltunk a győzelemre, s most ott vagyunk, ahová szerettünk volna eljutni – fogalmazott Modric. – Brozovic sérülés miatti kiválása a meccs korai szakaszában kissé meg is zavart minket, hiszen játéka fontos a csapat számára, de Lovro Majer beállása jót tett, s ez a mérkőzés menetén is tükröződött. Ott vagyunk a sorozat legjobb négyesében, előttünk áll a világbajnokság is, ugyanakkor nem szabad túlzottan elragadtatnunk magunkat, egyszerűen ott lehetünk, ahol lennünk kell. A legfontosabb, hogy azt hozzuk, amit a legutóbbi öt tétmeccsünk alkalmával teljesítettünk.”

Mateo Kovacic teljesítményével a középpályán fel tudott zárkózni 2018 aranylabdása mellé, s ennek is szerepe volt abban, hogy a horvát futball újabb mérföldkőhöz érkezett.

„A találkozó első felvonása igencsak nehéz volt, ugyanakkor a másodikban jobb játékkal rukkoltunk ki, s ki is használtuk lehetőségeinket – fogalmazott a Chelsea 28 esztendős középpályása. – Brozovic az egyik legfontosabb csapattársunk, kiesése a csapatrészek közötti egyensúly megteremtése miatt volt számunkra érzékeny veszteség, ugyanakkor bizonyítottuk, hogy remek formában vagyunk, van mélységünk, időnként képesek vagyunk nagyszerűen futballozni, s nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Bécsben fenomenális hangulat volt.”

A Nemzetek Ligája fináléja mellett ugyanakkor egyelőre csak az vehető biztosra, hogy az Európa-bajnoki selejtező meccsek október 9-ei sorsolásakor Magyarországhoz hasonlóan szomszédaink is az első kalapból kerülnek kihúzásra, s ennek azért van jelentősége, mert a kontinensviadalra történő kijutás esetében jolly jokernek számíthat az NL döntő négyesében biztossá tett hely.

Azon európai válogatottaknak, amelyeket érint a világbajnokság, már a november is izgalmasnak ígérkezik, hiszen annak a hónapnak a második hétvégéje még a klubfutballé, s igazából azt követően kezdődhet az igazi vb-re hangolás, majd Katarban pedig a világbajnoki rajt november 20-án – onnantól az első napokban már következnek is az első tétmeccsek. Akad olyan válogatott, melynek a köztes napokban addig még lesz felkészülési találkozója is.

NEMZETEK LIGÁJA
6. FORDULÓ
A-LIGA
1. CSOPORT

Ausztria–Horvátország 1–3 (1–1)
Bécs, Ernst Happel Stadion, 45700 néző. Vezette: Artur Soares Dias (portugál)
AUSZTRIA: Lindner – Trimmel (Lainer, 62.), Posch (Wöber, 62.), Danso, Alaba – Sabitzer, X. Schlager, Seiwald, C. Baumgartner (Schmid, 82.) – Gregoritsch (Onisiwo, 82.), Arnautovic (Muhammed Cham, 62.). Szövetségi kapitány: Ralf Rangnick
HORVÁTORSZÁG: Livakovic – Stanisic, Lovren, Gvardiol, Barisic (Sosa, 62.) – Modric, Brozovic (L. Majer, 18.), Kovacic (Pasalic, 85.) – Vlasic (Kramaric, 84.), Budimir (Livaja, 62.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: C. Baumgartner (9.), ill. Modric (6.), Livaja (69.), Lovren (72.)

Dánia–Franciaország 2–0 (Dolberg 34., Skov Olsen 39.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Horvátország 6 4 1 1 8–6 +2 13
2. Dánia 6 4 2 9–5 +4 12
3. Franciaország 6 1 2 3 5–7 –2 5
4. Ausztria 6 1 1 4 6–10 –4 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik