Kikaptak odahaza C. Ronaldóéktól a horvátok, de így sem estek ki

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.11.17. 20:35
null
Az első félidőben nem ment C. Ronaldónak (Fotó: AFP)
A Nemzetek Ligája A-divíziójának 3. számú kvartettjéből a franciáktól 4–2-es vereséget szenvedő Svédország esett ki, mert rosszabb gólkülönbséggel zárt, mint a portugáloktól otthon 3–2-re kikapó horvátok.

NEMZETEK LIGÁJA
6. FORDULÓ
A-DIVÍZIÓ
3. CSOPORT
Horvátország–Portugália 2–3
(1–0)
Split,
Poljud Stadion, zárt kapuk mögött.Vezette: Oliver (angol)
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Skoric, Bradaric – Modric, Rog, Kovacic (Basic, 90+1.) – Pasalic (Brekalo, 64.) – Vlasic (Orsic, 83.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Portugália: Rui Patrício – N. Semedo, Rúben Dias, R. Semedo, Mário Rui (Cancelo, 71.) – Moutinho, Danilo Pereira (S. Oliveira, 77.), Bruno Fernandes (Trincao, a szünetben) – Joao Félix (Bernardo Silva, 71.), C. Ronaldo, Diogo Jota (Paulinho, 77.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző: Kovacic (29., 65.), ill. Rúben Dias (52., 90.), JoaoFélix (60.)
Kiállítva: Rog (51.)

A csoport másik mérkőzésén
Franciaország–Svédország 4–2 (Giroud 16., 59., Pavard 36., Coman 90+5., ill. Claesson 5., Quaison 88.) – BŐVEBBEN ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem a legjobb előjelekkel vágtak neki a Horvátország–Portugália mérkőzésnek a felek: a hazaiak három mérkőzés óta nyeretlenek, az NL-ben csak a svédeket győzték le, és négyszer kikaptak, a portugálok pedig ugyan csak egy vereséget szenvedtek el idén, a múlt héten, de az a kudarc azt jelentette, hogy a franciák végeznek e csoport élén.

A kiesés ellen harcoló horvátoknak ráadásul három védőjük is kiesett a keretből, Filip Uremovic sérülés, Duje Caleta-Car eltiltás, Domagoj Vida pedig koronavírus-fertőzés miatt, így behívták Kleinheisler László eszéki csapattársát, Mile Skiricot. Aki Cristiano Ronaldót fogta, általában jól, de egyszer szabadon hagyta a támadót, aki közelről a bal sarok mellé fejelt.

Az első félidőben egy blokkolt Diogo Jota- és egy középre tartó Danilo Pereira-lövésen kívül nem volt veszélyes próbálkozásuk a vendégeknek, ellenben a horvátoktól Mateo Kovacic góllal használta ki az ellenfél védelmének váratlan összeomlását, majd a jobbhátvéd, Josip Juranovic fejelt nem sokkal a jobb sarok mellé kecsegtető helyzetből.

Már csak azért is volt fontos a gól a horvátoknak, mert ugyebár ők a kiesés ellen is harcoltak, és a rivális svédek előnybe kerültek a franciák ellen. Hamar fordítottak azonban a franciák, és fordított gyorsan a szünet után emberelőnybe kerülő portugál válogatott is, előbb Rúben Dias, majd Joao Félix lőtt gólt közelről (utóbbi igencsak érdekes előzmények után, de ebben a sorozatban nincs VAR, ezért is úszta meg következmények nélkül később Dejan Lovren, hogy lekönyökölte a kapujuk előtt Ronaldót).

Öt cserejátékost is bevetett Fernando Santos, közülük Bernardo Silva került ziccerbe, de hiába, a másik oldalon Mateo Kovacicszép gólt lőtt a 16-os elől – a hajrában nem csipkedték magukat a felek, ám a 90. percben egy újabb hatalmas horvát védelmi hibából Rúben Dias újabb gólt szerzett!2–3

Közben a svédek az egyenlítő gólért rohamoztak a franciák ellen, de a fatalista horvátok a hátralévő két percben nem támadtak már, pedig még egy svéd gól a kiesésüket jelentette volna. A szerencse végül rákacsintott Luka Modricékra, mert újabb gólt kaptak a svédek, így a horvátok benn maradtak az A-divízióban.

A 3. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország65112–5+716
2. Portugália641112–4+813
3. Horvátország6159–16–73
4. Svédország6155–13–83

PERCRŐL PERCRE

A TÖBBI MAI EL-ELITMECCSRŐL ITT OLVASHAT!

Jelentjük, megúszták a horvátok, Kinglsey Coman gólt lőtt, a svédeknek dudált a bőrgyár.

64 százalékban a vendégeknél volt a labda.

90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Kiesnek a horvátok?

90+1. perc Toma Basic be, Kovavic le.

Három perc a ráadás.

90. PERC VEZETNEK A PORTUGÁLOK, Livakovic kapus megfog, majd kiejt egy kósza, jobb oldali Silva-szögletet, RÚBEN DIAS köszöni szépen, jobbal öt méterről a kapuba lő. A kapus meg Lovrenre tette a labdát, az onnan csorgott a portugál elé... 2–3!

88. perc Mezőnyjáték percek óta, az sem a legjobb minőségű.

Pedig jönnek fel vikingék...

83. perc A zágrábi Mislav Orsic be, Vlasic le.

80. perc Kimarad, Trincao lő ballal kapura 13-ról CR passzából, Livakovic véd a bal alsó előtt, de Silva elé tolja a labdát, aki jobbal négy méterről a kapu fölé töri, pattogtatja a labdát! MICSODA ZICCER VOLT PEDIG!

77. perc Paulinho váltja Jotát, ékcsere (a csereember két válogatott meccsén két gólt szerzett). Danilo Pereirát pedig Sérgio Oliveira váltja. Szűrőcsere. Nincs több vendégvaria ma.

76. perc Skoric fejeli ki a kapu elől Cancelo veszélyes, jobb oldali beadását. Trinaco lő a korner után nem sokkal a jobb alsó mellé ballal, 13-ról, kissé balról.

74. perc Vlasic ellövi jobbról 13-ról jobbal keresztbe a kapu elől Brekalo passzát.

Másik nyugtató gól a horvátoknak

72. perc Perisic ellövi Brekalo passzát balról, ballal, éles szögből a kapu előtt.

71. perc Bernardo Silva be, Félix le, Joao Cancelo pedig Rui helyére áll be, szélső- és szélsővédőcsere.

65. PERC ITT A GÓL, MATEO KOVACIC lő jobbal 18-ról, középről a jobb alsóba, Vlasic visszagurítása után. 2–2!

64. perc Josip Brekalo be, Pasalic le. Karmester helyett szélső.

60. PERC Lovren majdnem fejen rúgja Jotát, aki megússza, elmegy mellette, de a labda közben a kezére pattan egy fűcsomóról, ennek ellenére megy tovább, balról ballal bead, JOAO FÉLIX meg futtában ballal a kapu bal alsó sarkába lő. 1–2!

57. perc Iván Perisic kap sárga lapot, kiosztott egy sallert N. Semedónak. Koki után saller.

56. perc Jota beadását elüti a bal sarok és CR elől Livakovic, korner.

55. perc HOPP, Lovren fejen könyökli Ronaldót az ötösön egy jobb oldali beadás után, de tovább. Nincs VAR az NL-ben.

54. perc Cristiano Ronaldo kap sárga lapot műesésért, majd kap majdnem egy másikat is, rálegyintett a sporira. Lovren meg kineveti CR-t.

52. PERC ITT A GÓL, Ronaldo távoli szabadrúgását kiüti a bal felső elől Livakovic, de R. Semedo elé, aki jobbal bead az ötös jobb sarka elől, középen öt méterről RÚBEN DIAS jobbal okosan a bal alsóba passzol. 1–1!

51. perc MARKO ROG KIÁLL, odarúg teljesen fölöslegesen a passzoló Ronaldónak, hátulról, második sárga, PIROS LAP!

48. perc Helyzettel, DIas a léc fölé fejeli az ötös elől Moutinho jobb oldali szabadrúgását!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Bruno Fernandesnek nagyon nem ment, Trincao váltja.

Luka Modric legutóbb tavaly lépett pályára Splitben, és nem csupán győzelemnek, hanem gólnak is örülhetett a Magyarország ellen 3–0-ra megnyert Eb-selejtezőn, de azóta nem szerzett gólt a válogatottban.

Exrealosok egymás között

A horvátok három mérkőzés óta nyeretlenek, sőt, idei hét találkozójukból mindössze kettőt zártak sikerrel. Előbb felkészülési meccsen verték meg Svájcot, majd a Nemzetek Ligájában Svédországot. A tornán 1–0–4 a mérlegük, csak az északi válogatott ellen tudtak pontot szerezni. Portugália a múlt héten elszenvedte első idei vereségét, Franciaország mattolta odahaza. Így már hárompontos
hátránnyal áll a csoportja második helyén, mérlege 3–1–1. Horvátország–Portugália 2016 (Eb-nyolcaddöntő): 0–1 (h.u.), 2018 (felk. mérk.): 1–1, 2020 (NL): 1–4

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Félix balról ballal, hétről feladja a labdát Livakovic kapusnak.

40. perc Mosolyog a VIP-ben Davor Suker, már vezetnek a gallok.

38. perc Pereira jobbal, 12-ről félfordulatból a kapusba lövi Fernandes jobb oldali beadását. Amit Skoric fejelt elé véletlenül!

37. perc MELLÉ, Perisic és Pasalic hoz össze helyzetet Juranovicnak, aki az ötös jobb sarka elől a jobb sarok mellé fejeli a labdát!

35. perc Ronaldo passzol az ötösön a mögötte érkező Jotának, aki ballal lőne, de ment a bevetődő Juranovic, Brdaric páros.

32. perc Modric bal oldali beadását középre üti ki Patrício, Perisic már lőne jobbal 10-ről, amikor érkezik a portugál felmentő sereg Mourinho jobb lábának képében.

29. PERC VEZETNEK A HORVÁTOK! Vlasic beadását R. Semedo odaadja Pasalicnak, aki MATEO KOVACICHOZ PASSZOL, ő pedig jobbal kissé jobbról, hat méterről a kapusba lő, de kipattanót aztán ballal a kapu bal felső sarkába vágja! 1–0!

24. perc Dias a 16-os elől ment Kovacic elől, de éppen fejen találja a horvátot, a labda Neves elé pattan.

Jó hír a horvátoknak

22. perc De nagy mentés, Perisic okosan Pasalic elé fejeli Rog jobb oldali beadását, de ment a kapu torkában a becsúszó Dias! Marko Rog fellöki a kontrázni akaró Jotát, sárga lap.

19. perc Skoric kifejeli Ronaldo elől N. Semedo beadását, Moutinho bal oldali beadása sokkal jobb, de CR az ötösről a bal alsó mellé fejel, bevetődve.

14. perc HOPP, Jota fejel az ötösről a léc fölé öt méterről, Moutinho bal oldali beadása után.

14. perc Skoric kifejeli a kapu elől CR bal oldali beadását. Előtte nem figyelt a hátvéd, elengedte Jotát, akit ez annyira meglepett, hogy lányos zavarában nem lőtt kapura, kecsegtető helyzetből.

12. perc Fernandes ad be jobbról ballal R. Neves elé, nagy csatában ment előle és a jobb sarok előtt Rog.

9. perc Ronaldo felbukkan a 16-oson belül, de szerelik. Az eszéki Skoric SOS-behívót kapott, 29 éves, ez a 4. válogatottsága.

6. perc Modric löki Diast, összemosolyognak.

Rossz hír a horvátoknak

3. perc R. Semedo ment középen Perisic elől Juranovic jobb oldali beadása után.

1. perc Hopp, majdnem Vlasic elé csorog a labda Diasról, Perisic indítása után, de csak majdnem, mert hamar kijön a kunkor a labdából, az elpattog középről jobbra.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak fekete-szürke mezben és fekete nadrágban, a vendégek bordó-fehér mezben ls fehér nadrágban.

A hazaiaktól Filip Uremovic sérült, Duje Caleta-Car eltiltott, a vendégektől Renato Sanches maródi.

Egy kis örökmérleg: 6 találkozó, 1 iksszel és 5 portugál sikerrel, 2, ill. 12 rúgott góllal!

A vb-ezüstérmes horvátok nehéz helyzetben várják a meccset, még az a csúfság is megtörténhet velük, hogy csoportjuk utolsó helyén zárnak. Ahorvát 24.sata oldal a két egyaránt 1985-ben született aranylabdás futballista, Luka Modric és Cristiano Ronaldo párharcával harangozta be a keddi Horvátország–Portugália találkozót. Ennél azonban valamivel árnyaltabb a kép. A címvédő vendégek
szempontjából semmiféle tétje nem lesz a mérkőzésnek, miután a csoportot nem nyerhetik meg, és a kiesés veszélye sem fenyegeti őket. A horvátokkal viszont még megeshet az a csúfság, hogy kiesnek a B-ligába, ha kevesebb pontot szereznek kedden, mint a svédek Franciaországban.

A legutóbbi öt tétmérkőzéséből négyet elveszített a horvát labdarúgó-válogatott, amelynek szövetségi kapitánya, Zlatko Dalic kifakadt a hétfői sajtótájékoztatón.

A horvát válogatott legutóbb 2–1-es vereséget szenvedett a svédektől a Nemzetek Ligája A-ligájának 3. csoportjában, így az utolsó fordulóban a kiesés elkerüléséért játszik.

„Tisztában vagyok vele, hogy jelen pillanatban nem vagyunk elég jók, de ez a realitás. Frusztrált vagyok, érzem a nyomást, de ez együtt jár a munkával. Panaszkodás helyett megmutatom, büszke vagyok, hogy én irányíthatom a horvát válogatottat. Még mindig magabiztos és motivált vagyok, hogy szembenézzek a nehézségekkel.”

„Nem félek semmitől, a tőlem telhető legjobb munkát végzem – mondta Zlatko Dalic. – Ha úgy gondolják, hogy nem vagyok elég jó, vegye át más a helyem. A 2018-as világbajnokságon ezüstérmesek lettünk, az Európa-bajnokságra pedig csoportelsőként kvalifikáltuk magunkat.”

Aztán pozitív eredményt hozott Marcelo Brozovic koronavírustesztje is.

A horvátoknál a védő Domagoj Vida szerdán az első félidőt végigjátszotta a törökök elleni, isztambuli felkészülési mérkőzésen, mert későn érkezett meg az aznap reggeli minta pozitív teszteredménye. A Besiktas 31 éves védőjét a szünetben lecserélték.

– Puskás volt jobb, vagy Cristiano Ronaldo?
– Nehéz megmondani, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy Puskást két évre eltiltotta a FIFA 30 éves korában, amiért elhagyta Magyarországot, innen kellett újrakezdenie, ráadásul a magyar válogatottban többé nem szerepelhetett, a spanyolban pedig csak négy mérkőzést játszott. Vagyis sokkal több gólig is eljuthaott volna, mint a végleges 746 találat. És akkor van még egy különbség


– Milyen különbség?
– Puskásnak a karrierje során körülbelül ugyanannyi gólpassza volt, mint gólja. Az első évében a Realnál a gólkirályi címért küzdött Di Stéfanóval. Egy kulcsfontosságú helyzetnél viszont a kapu előtt ziccerben lepasszolta a labdát társának, tudta, hogy a Szőke nyíl volt a főnök a Realnál, úgy volt helyes, hogy ő szerezze meg a Pichichi-kupát, amit persze aztán Puskás is négyszer elnyert. Ronaldo megtette volna ugyanezt?

Cristiano Ronaldo és Puskás Ferenc, két külön világ. A kockás hasú ember és a pocakos támadó. Az egyikükről nap mint nap beszélünk, a másikról a fiatalabbak alig tudnak bármit – indít cikkében a tekintélyes olasz lap. ALa Gazzetta dello Sporthozzáteszi, hogy a legendás magyar támadó 14 éve elhunyt, azóta pedig lánya, Anikó, valamint felesége, Erzsébet is követte őt, így „ha olyan embert keresünk, aki jól ismerte őt, akkor a Nemzeti Sport főszerkesztőjét kell keresnünk, aki sikeres életrajzi könyvet írt Puskásról”. Ő Szöllősi György.

A tekintélyes olasz sportlap, a La Gazzetta dello Sport vezet egy listát a legjobb csatárok általuk számon tartott összes góljáról, legalábbis, amelyről készült egyáltalán statisztika, tehát élvonalbeli bajnoki mérkőzésen, válogatott találkozón, kupameccsen, nemzetközi klubmérkőzésen született. Ezen a listán holtversenyben Puskás Ferenc a negyedik 746 találattal a cseh Josef Bican (805) és két brazil világbajnok szupersztár, Pelé (767), és Romário (761) mögött. A magyar legendát a Juventusban futballozó Cristiano Ronaldo érte be, aki az Andorra ellen szerzett találatával zárkózott fel.

„Rendben, Szoboszlai nem kimondottan ugyanaz a stílusú játékos, mint Modric, de úgy gondolom, méltó utódja lehetne a Realnál. Mivel sokoldalú labdarúgó, akár a kapitányunk helyén is játszhatna idővel a madridiaknál, ha ott úgy döntenének, hogy átigazolják” ٔ– vélekedett Medo.

Az sem titok, hogy az Atlético elleni teljesítménye Madridban csak erősítette a spanyol vonalat, és Szoboszlai idővel méltó folytatója lehetne a Puskás-féle vonulatnak a királyiaknál – legalábbis horvát vélemények szerint.

„A magyaroknak a világ akkori legdrágább játékosa, Détári Lajos óta nem volt ilyen magasan jegyezett labdarúgójuk – foglalta össze az NSO-nak Ivica Medo, a gol.dnevnik.hr főmunkatársa Szoboszlairól a horvátok széles körű véleményét. – Úgy látom, Dominiknak remek fizikai mutatói vannak, magas és erős, emellett megvan a kellő gyorsasága és mozgékonysága a középpályán. Remekül olvassa a játékot, technikailag roppant képzett, jó előkészítő, no, és ne feledkezzünk meg a pontos lövéseiről! Szabadrúgásai, góljai száma középpályásként roppant figyelemre méltóak. Jó úton halad afelé, hogy valódi klasszissá váljon! Persze, lehet még miben fejlődnie, de mindössze húszesztendős, szóval nagy karrier állhat előtte.”

A horvát újságírók a Horvátország–Portugália összecsapás mellett a két évvel ezelőtti aranylabdásuk, Luka Modric jövőjére fókuszálnak. A spanyol As a minap azt írta, hogy a Real Madrid figyeli Szoboszlai Dominikot (a Marca viszont megtudta, nincs napirenden a szerződtetése), az RB Salzburg, illetve a magyar válogatott középpályását, és a horvátok szerint ennek köze lehet Modric sorsához is.

Eközben a horvátoknál a védelem összetétele okoz fejfájást a szövetségi kapitány Zlatko Dalicnak, aki behívta az NK Osijek soraiból Mile Skoricot. A találkozó előtti hétfő esti utolsó edzésük, amelyet az UEFA előír, nem ütközhet nehézségekbe, amit remélhetőleg a vírusteszteredmények sem írnak felül. Skoric egyébként útközben állt meg Zágrábban teszteltetni.

A portugál sztár eltökélt, a horvátok elleni találkozó is fontos számára a további rekordjainak gyarapításához – a következő góljával megelőzi Puskás Ferencet a tétmérkőzéseken szerzett gólok örökrangsorában.

A horvátok szeretnék elkerülni az A-ligából való kiesést, míg a jövő évi Európa-bajnokságon a magyarokkal azonos csoportba sorsolt portugálok már elveszítették lehetőségüket az NL-címük megvédésére. Ugyanakkor a zárt kapus találkozó ellenére még így is slágermeccs lesz a Poljudon. Ami biztos, hogy Cristiano Ronaldo is a portugál nemzeti együttessel tartott – ezúttal a futball miatt érkezett a dalmáciai térségbe, ahol tavaly húsvétkor néhány napig kikapcsolódott az Adriai-tenger partján, a dubrovniki régióban.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A HORVÁTORSZÁG–PORTUGÁLIA NL-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik