NL: Egyetlen válogatott sem legyinthet ránk – Szoboszlai Dominik

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2022.05.27. 07:45
null
Photo: Miklós Szabó
Önbizalomtól duzzadva csatlakoznak a magyar válogatott felkészüléséhez a német Bundesligából érkező játékosok. Lapunknak adott exkluzív interjújában Szoboszlai Dominik, a Lipcsével Német Kupát nyerő középpályás az ünneplésről, a kevesebb játéklehetőségről, a példaképszerepről, valamint a közelgő Nemzetek Ligája-találkozóról is beszélt.

 

Kevés játékperc, rossz forma, sérülések.

Az utóbbi tíz-húsz évben számtalanszor hallottuk a válogatott összetartás előtt, hogy a szövetségi kapitány nehéz helyzetben van, mert kevés olyan futballista dolgozik vele, aki meghatározónak számít valamelyik európai topligában. Sajnos sokszor valóban ez volt a helyzet, ám a júniusi Nemzetek Ligája-meccsek előtt örömteli hír Marco Rossinak, hogy önbizalomtól duzzadó német különítmény érkezik Telkibe. Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik bajnoki negyedik helyezést, valamint Német Kupa-győzelmet könyvelt el a Lipcsével a 2021–2022-es idényben, míg az Union Berlinben futballozó Schäfer András az ötödik, a kupaezüst­érmes Sallai Roland a hatodik helyre futott be a Freiburggal a Bundesligában, utóbbi két labdarúgó az ősztől az Európa-ligában szerepelhet. Mi mást mondhatnánk a válogatott meccsek előtt: csak így tovább!

Melyik fárasztóbb? Hatvan percet emberhátrányban játszani a Német Kupa-döntőben, vagy egy napig ünnepelni?
– Maradjunk annyiban, hogy a maga nemében mindkettő fárasztó – válaszolta lapunknak Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig és a magyar válogatott 21 esztendős középpályása. – Ami a döntőt illeti, nyilván nem volt egyszerű a Freiburg egy-nullás vezetésénél emberhátrányban pályára lépni, nem gondoltam volna, hogy így kell majd beszállnom, de végül minden jól ­alakult.

– Játszott már ilyen hőfokú meccset?
– Ilyet még nem. Eddig talán a Liverpool elleni, az Anfielden rendezett Bajnokok Ligája-csoportmeccsen tapasztaltam hasonló körítést még a Salzburg játékosaként. Ott éreztem leginkább, hogy különleges hangulatban játszunk egy nagy csapat ellen, igaz, Berlinben jóval nagyobb volt a tét, mint a három pont egy csoportmeccsen.

– A tizenegyespárbajban négy-kettőre nyert a Leipzig. Ha az utolsó körben a freiburgi Emir Demirovic értékesíti a tizenegyesét, ön következett volna ötödik rúgóként lipcsei oldalról?
– Igen.

– Gondolom, nem bánja, hogy arra a lövésre nem került sor…
– Bánom is, meg nem is. Senki se értsen félre, hatalmas boldogság a kupagyőzelem, örülök, hogy megnyertük a finálét, a legfontosabb, hogy mi vittük haza a trófeát. Ugyanakkor szívesen lőttem volna ötödikként tizenegyest. Imádom az ilyen helyzeteket, az ilyen kiélezett szituációkért érdemes játszani, ekkor érezhetjük magunkat igazán futballistának, és a lelkemnek is jót tett volna egy ilyen pillanat. Úgy sétálhattam volna oda, hogy ha berúgom, nyerünk, ha nem, megy tovább a párbaj. Az utolsó freiburgi tizenegyes előtt volt bennem némi drukk, amikor erre gondoltam. Végül másként alakult, de nagyon élveztem volna a pillanatot, ebben biztos vagyok.

– Milyen volt másnap a szurkolókkal ünnepelni a nyitott buszon?
– Szuper! Életemben először éltem át ilyet, mert amikor a válogatott kijutott a franciaországi Európa-bajnokságra, még csak televízión néztem a meccseket, Salzburgban pedig nem volt ekkora ünneplés a bajnoki aranyak után. Múlt vasárnap több tízezer szurkoló kísért minket végig a városon, ezt nem lehet összehasonlítani azzal, ami Ausztriában volt.

– A mostani idényben játszott először elődöntőt az európai porondon, az Európa-ligában, illetve döntőt a Német Kupában. Az ilyen kiélezett meccsek külön műfajt jelentenek a labdarúgáson belül?
– A felkészülést tekintve nem, az összes meccshez ugyanúgy álltam hozzá. Az viszont tény, hogy ha a Bundesligában elveszítünk egy bajnoki mérkőzést, még nem bukunk el semmit, az Európa-liga oda-visszavágós párharcaiban viszont egyetlen mozzanat is eldöntheti a legfontosabb kérdést. A Német Kupa-döntő hasonló volt, elvégre egyetlen meccsen bármi megtörténhet. Az a bármi meg is történt, egygólos hátrányban piros lapot kaptunk, de szerencsére így is sikerült a kupagyőzelem.

– Negyvenöt meccsen tíz góllal, kilenc gólpasszal, Német Kupa-győzelemmel és Európa-liga-elődöntővel zárta az évadot. Soha rosszabbat?
– Az eredményeket nézve soha rosszabbat, pláne, hogy az idény első felében nem úgy szerepeltünk, ahogy terveztük. Tavaszra talpra álltunk, trófeát nyertünk, de a folytatásban szeretnék még inkább meghatározó játékos lenni a csapatban, és több lehetőséget kapni.

– Mi kell ahhoz, hogy ez megvalósuljon?
– Az edzéseken és a meccseken mindent megtettem, hogy bizonyítsak Domenico Tedesco vezetőedzőnek, és lássa rajtam, tényleg élek a lehetőséggel. Ez a mentalitás a jövőben sem változik, a többi a szakvezetőn múlik.

– Első teljes lipcsei idényét vizsgálva miben kell a legtöbbet fejlődnie?
– Mindenben lehet fejlődni, erőnlétileg és mentálisan egyaránt. A legnehezebb talán az, hogy kilenc hónapon keresztül három különböző versenysorozatban kell folyamatosan topformában lenni, háromnaponta mindig száz százalékot kell kiadni magunkból. Viszont csak ez a szemlélet vezet oda, hogy a végén a szurkolókkal ünnepelhessünk, más út nincs.

– Mennyit érzékel abból, hogy bár még csak huszonegy éves, több utánpótlás-játékos is példaképének tartja?
– Időnként hozzám is eljutnak ezek a hírek, jó érzés, ha valaki példaképként tekint rám, bízom benne, hogy a jövőben is megfelelek ennek a szerepnek. És persze tudom, hogy nemcsak a pályán nyújtott teljesítmény számít. Oda kell figyelni arra, hogy a stadionon kívül hogyan viselkedünk, hogyan bánunk másokkal, még ha rossz a kedvünk vagy rossz napunk van, akkor sem feledkezhetünk meg magunkról. Persze mindenki lehet rossz passzban, ilyenkor követhetünk el hibákat, de minél inkább kerülni kell az ilyen helyzeteket.

– Milyen érzésekkel várja a közelgő Nemzetek Ligája-meccseket?
– Már alig várom, hogy elkezdődjön az Anglia elleni hazai találkozó! Kemény meccsek várnak ránk, de tavaly nyáron megmutatta a csapat, hogy bármelyik ellenféllel felvehetjük a versenyt. Akkor sem mi voltunk az esélyesek, de az utóbbi években fejlődtünk annyit, hogy egyetlen válogatott sem legyinthet ránk. Ha azt a teljesítményt hozzuk, amire képesek vagyunk, nincs olyan együttes, amely szívesen játszik ellenünk.

– Hány pontot remél a négy júniusi meccsen?
– Nem szeretek tippelni és túlságosan előre gondolkodni, főleg akkor nem, amikor még egyetlen meccset sem játszottunk le. Annyit ígérhetek, hogy mindent megteszünk a pályán, ez mindennek az alapja.

Szoboszlai Dominik 2021–2022-es klubidénye számokban (NS-grafika: Kristó Péter) – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
Szoboszlai Dominik 2021–2022-es klubidénye számokban (NS-grafika: Kristó Péter) – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

A CSOPORT JÚNIUSI PROGRAMJA
Június 4., szombat
18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia, Budapest
20.45: Olaszország–Németország, Bologna
Június 7., kedd
20.45:
Németország–Anglia, München
20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG, Cesena
Június 11., szombat
20.45:
Anglia–Olaszország, Wolverhampton
20.45: MAGYARORSZÁG–Németország, Budapest
Június 14., kedd
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG, Wolverhampton
20.45: Németország–Olaszország, Mönchengladbach

A magyar válogatott mérkőzéseit az M4 Sport élőben közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik