Ferran Torres triplázott, Spanyolország hatot lőtt a németeknek!

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.11.17. 20:31
null
A spanyolok kiütötték a németeket (Fotó: AFP)
89 éve nem kapott akkora verést a német válogatott, mint kedd este Spanyolországban Joachim Löw irányításával: 6–0 lett a meccs vége. Kiütéses győzelmével a spanyol csapat végzett az A-liga 4. csoportjának élén a Nemzetek Ligájában, ezzel készülhet a négyes döntőre. A németek pedig jó néhány kínos éjszakára... 

NEMZETEK LIGÁJA
6. FORDULÓ

A-DIVÍZIÓ
4. CSOPORT
Spanyolország–Németország
6–0 (3–0)
Sevilla, Estadio de La Cartuja, zárt kapuk mögött. Vezette: A. Ekberg (svéd)
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Sergi Roberto, Ramos (E. García, 43.), Pau Torres, Gaya – Rodri, Canales (Fabián Ruiz, 12.) – Dani Olmo (Gerard Moreno, 73.), Koke, Ferran Torres (Asensio, 73.) – Morata (Oyarzabal, 73.).Szövetségi kapitány: Luis Enrique
NÉMETORSZÁG:Neuer – Ginter, Süle (Tah, a szünetben), Koch, Max – Goretzka (Neuhaus, 61.), Gündogan, Kroos – Gnabry, Werner (Henrichs, 76.), L. Sané (Waldschmidt, 61.).Szövetségi kapitány:Joachim Löw
Gólszerző:Morata (17.), Ferran Torres (32., 55., 72.), Rodri (38.), Oyarzabal (88.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A németek éllovasként, s nem mellékesen 12 meccses veretlenségi szériával a hátuk mögött érkeztek Spanyolországba. Nem túlzás tehát, ha azt írjuk, kevés előjelét lehetett látni annak, ami végül Sevillában történt.

Merthogy Sevillában Németország sporttörténeti verésben részesült. 2003 óta nem fordult elő, hogy a két válogatott találkozóján valamely együttes egy gólnál többet lőtt volna, olyan pedig, hogy kétgólos különbségnél nagyobb legyen a végeredményben még soha az eddigi 24 randevún.

Ma este 32 perc után már 2–0 állt az eredményjelzőn, Álvaro Morata, majd a több ígéretes lehetőséget is elpuskázóFerran Torres talált Manuel Neuer kapujába. Az egyébként jól védő Manuel Neuer kapujába... A 38. minutumban egy újabb Fabián Ruíz szöglet után Rodri bólintotta a német hálóba a harmadik spanyol gólt (3–0), ezzel a lényegi kérdéseket lényegében le is rendezte.

Míg a spanyoloknak tizenhárom gólszerzési kísérletük volt, addig a németeknek csak egy, s az sem találta el Unai Simón kapuját az első 45 percben. Hogy még érzékletesebb legyen a spanyol fölény: 66 százalékban volt a házigazdánál a labda, míg a vendégeknek 34 jutott.

A németekkel történetük során nyolcadszor, tétmeccsen viszont először fordult elő, hogy 3–0-s hátrányban forduljanak. S bizony a térfélcsere sem jelentett fordulatot.

A második játékrész rögvest Dani Olmo góljával indulhatott volna, de Neueren nem tudott kifogni. Nem úgy az 55. percbenFerran Torres, aki a miheztartás végett igazán feledhetetlenné tette az estét, amikor a 72. percben a mesterhármasát is összehozta. Ezzel már 5–0 állt az eredményjelzőn.

Ferran Torres harmadszor is beköszön...

A hajrában érkező cserék után a spanyol gépezet is leült kissé, de Serge Gnabry lőtt is egy kapufát (a második félidő egyetlen, a meccs második német gólszerzési kísérlete, és statisztikailag ez sem volt kaput eltaláló lövés). A 88. percben viszont a csereként beállóMikel Oyarzabal lett az, aki beállította a végeredményt: a 6–0-s végeredményt!

A kegyelemdöfés...

Németország 1931 tavaszán, Berlinben kapott ki legutóbb 6:0-ra, akkor Ausztriától. Öröm az ürömben, a negatív csúcs nem forgott veszélyben, 1909-ben Angliától 9:0-ra kaptak ki a krónikások feljegyzései szerint.

A spanyolok szempontjából kevésbé történelmi az eredmény, ez csupán holtversenyben a 14. legnagyobb különbségű győzelem lett számukra. Legutóbb 2018 szeptemberében jött össze hasonló, a friss vb-ezüstérmes Horvátország kapott egy hatost a Nemzetek Ligája első kiírásában.

4. CSOPORT
Svájc–Ukrajna – elmaradt

A 4. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország632113–3+1011
2. Németország623110–13–39
3. Ukrajna5235–10–56
4. Svájc5326–8–23
Spanyolország esélyt sem adott Németországnak (Fotó: AFP)
Spanyolország esélyt sem adott Németországnak (Fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE

92. perc: VÉGE A MECCSNEK!

Két perc a ráadás!

Ha ez így marad, Németország történetének második legsúlyosabb veresége lesz. 1909-ben az angoloktól kaptak kilencet – ez a csúcs (öröm az ürömben?) mondjuk nincs „veszélyben”...

A ma 96. alkalommal válogatott Neuer még sosem kapott hat gólt tétmeccsen a karrierje során. 698 meccsről beszélünk...

88. perc: ÉS A NÉMETEK NEM ÚSSZÁK MEG! Gaya lép ki a bal szélen a leshatárról, leviszi az alapvonalhoz, laposan centerez, a blokkról a középen, második hullámban érkező Oyarzabal elé pattan, aki ajtó-ablak helyzetben, 5 méterről a kapuba helyez. 6–0

Németország 1931-ben kapott ki utoljára 5:0-ra, akkor Ausztria verte őket Bécsben. A két válogatott néhány hónappal korábban Berlinben is találkozott, ott 6:0 lett a vége.

84. perc: Az elmúlt percek mezőnyjátékkal teltek.

A németek 12 meccses veretlenségi sorozata ér ma véget.

Ferran Torres (20 év és 262 nap) az elmúlt 15 év legfiatalabb spanyol játékosa, aki mesterhármast lő a válogatottban. Előtte Sergio Ramosnak jött ez össze, ő 19 éves és 196 napos volt, amikor San Marinónak vágott hármat.

77. perc: KAPUFA! Gnabry szépíthetett volna. Waldschmidt visszi el az embert balra, Gnabry bevezetheti a labdát az üres területre, 20 méterről lő, de a kapufa megmenti a spanyolokat. Nincs szépítés!

76. perc: Werner megpihenhet, Henrichs jön be a helyére. Csatár helyett védő...

73. perc: Hármat változtat Enrique, Morata, Ferran Torres és Dani Olmo fejezi be mára, Oyarzabal, Marco Asensio és Gerard Moreno kap lehetőséget!

72. perc: MESTERHÁRMAS! Ferran Torres! Újabb gyors akció a spanyoloktól, szinte mindenhol akad egy, de inkább két szabad ember, Fabián Ruíz remekül látja meg a bal szélen Ferran Torrest, aki maga elé engedi a labdát, majd 15 méterről, átvétel nélkül, elegánsan kilövi a bal alsót. Neuer hiába vetődik nem ér oda. 5–0

Ferran Torres mesterhármast ünnepelhetett (Fotó: AFP)
Ferran Torres mesterhármast ünnepelhetett (Fotó: AFP)

A spanyolok most először lőttek négy gólt a németeknek. A párharc történetében eddig csak egyszer lőtt négy gólt egy csapat, ebből következik, hogy az a német volt. 2000-ben egy felkészülési meccsen 4–1 lett a vége.

68. perc: Jó 40 méteres labda, Morata visszafejelé a második hullámban érkező Kokénak, utóbbi egyből passzol a bal szélen felfutó Fabiánnak, aki erőből centerez, Morata jön, de egy fél méterrel lemarad a hosszúnál. Ezt is megúszta a német válogatott.

67. perc:Tah kap sárgát, Moratát faultolta le.

65. perc: Morata csinálja meg a cselt a jobb szélen Maxszal szemben, centerezne, egy blokkolni próbáló német védő lábán megpattan, Neuernek kell fognia a rövid alsónál.

62. perc: Nem állnak le a spanyolok: újabb megjáratot labda, a 16-os jobb csücskétől Koke indul el befelé, egy csel után sarokkal(!) teszi vissza a bal kezénél érkező Ferran Torresnek, aki 14 méterről, kissé jobbról lő, centikkel a hosszú felső mellé!

61. perc: Kettőscsere a németeknél: Sané és Goretzka helyén Neuhaus és Waldschmidt folytatja.

Ginter fájlaja a nyakát, a pálya mellett ápolják. A németek egyelőre tíz emberrel maradnak.

Joachim Löw lemerevedve ül a kispadon, még a szeme sem rebben, csak üres tekintettel réved maga elé.

55. perc: VÉGE! Újabb óriási német védelmi hiba, Tah kirongyol középről, átemelik, Gayá 15 métert csipeli a labdát, senki nem érheti utol, Neuer kilép, hogy zárja a szöget, Gayá lepasszolja a jobb oldalon érkezőFerran Torreshez, aki kissé megcsúszik, de így sem tudja elhibázni a ziccert! 4–0

Neuer és a teljes német válogatott megrogyva (Fotó: AFP)
Neuer és a teljes német válogatott megrogyva (Fotó: AFP)

50. perc: Gayá szabálytalan Sanéval szemben, a spori lefújja, Sané azért törleszt, ezt meg szerencséjére nem veszi észre a svéd játékvezető, aligha úszná meg sárga nélkül. Gündogan beívelése veszélytelen.

47. perc: OLMO ELDÖNTHETNÉ! Koch veszít labdát a saját térfelén, Olmo ziccerben tör a kapura, balról befelé húz, 10 méterről lő, a jobb alsót célozza, Neuer megint bravúrral odaér! A kipattanót Koke gyűjti be, de a 15 méterről eleresztett lövés gyenge, simán blokkolják.

A németekkel történetük során nyolcadszor fordult elő, hogy egy meccs félideiben háromgólos hátrányban legyenek. Tétmeccsen ELŐSZÖR!

46. perc: Cseréltek a németek: Süle le, Tah be!

46. perc: Jön a második félidő! A spanyolok kezdték!

A spanyoloknak 13 gólszerzési kísérletük volt az első félidőben – a németeknek egy! Ráadásul az az egy vendégpróbálkozás sem talált kaput... A labdabirtoklásban is óriási a házigazda fölénye, 66 százalékon áll a csapat, míg a németek neve mellett 34 százalék szerepel. DÖBBENET!

45+2. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

Kettő perc a ráadás!

43. perc: Ramos is megsérült, a 19 éves Eric García jön a helyére.

42. perc: Dani Olmo kedve is megjött a lövöldőzéshez, 24 méterről puffantja méterekkel kapu fölé a labdát!

A spanyolok 2003 óta először szereznek három gólt a németek ellen! Tétmeccsen pedig most először!

Manuel Neuer fanyar képpel rákiállt a védőire, széttárja a karját, aztán lehorgasztja a fejét. Minden benne van...

38. perc: HÁROM! HÁT MI VAN ITT?! Most balról kanyarítja középre a labdát Fabián Ruiz, a kaputól nyolc méterre, kissé balról érkezik Rodri, aki a nagy robinzonádot bemutató Neuer ujjhegyei felett a kapu bal oldalába hulló labdát bólint a hálóba! 3–0

37. perc: Koch rúgott oda Moratának hátulról, sárga.

Ferran Torres remek első 40 percet futott (Fotó: AFP)
Ferran Torres remek első 40 percet futott (Fotó: AFP)


33. perc: EZ MÁR MEGVAN! KETTŐVEL MENNEK A SPANYOLOK! Olmo az ötös bal csüskétől érkező fejese a keresztlécről kivágódik,Ferran Torres jön középen a legjobb ütemben, rákészül a lövésre, 8 méterről rádől, és óriási erejű lövést vág a jobb felsőbe! Neuer dobja magát, kapaszkodik ezerrel, de ezúttal sansztalan a védésre. 2–0

32. perc:
EZ IS KIMARAD! Ferran Torres teszi le a labdát a jobb szélen felfutó Sergi Robertónak, utóbbi laposan centerez, Fabián Ruiz lőhetne, de egy német láb szereli, a középre futó Ferran Torres jön, csinál egy cselt, lő, de ezt is blokkolják!

29. perc: NEUER! Óriási bravúr a német kapustól. Ide-oda pattog a labda a német tizenhatos előterében, Koke végül ki tudja ugratni Ferran Torrest, Neuer kilép a kapujából, kissé felkínálja a jobb sarkot, Torres lő is, igazi ziccer, de a 96. válogatottságán szereplő német kapus ki tudja védeni!

Érdekes elgondolás Joachim Löwtől: egyelőre Werner center helyett balról indul, a jobb szélen és középen pedig Gnabry és Sané váltogatják egymást. Hármuk közül pedig a legklasszikusabb csatár pont Werner lenne, igaz, a Chelsea labdarúgójától sem állt messze sosem, hogy a szélekről induljon, de ez akkor is szokatlan formációnak hat.

25. perc: Morata fordul le az emberéről, 17 méterről, a tizenhatos bal csücskétől lő, de csúnyán-csúnyán kapu fölé.

A visszajátszások alapján több mint kérdőjeles, hogy Morata tényleg lesen volt-e. De nincs VAR, aki megmondja...

23. perc: KETTŐ! NEM KETTŐ! Les miatt nem ér a második spanyol gól, pedig remek akció volt. Sergi Roberto jobbról a 16-os előterében érkező Ferran Torreshez passzol, utóbbi megveri az emberét, az ötös csücskétől erőből középre lő, a hosszún jön Morata és a léc alá bombázza a labdát ziccerben – pech, lesről.

20. perc: Ferran Torres ugrik ki a leshatárról, jó a labdaátvétel, majd Max mellől, 9 méterről, kissé jobbról a hosszú alsó mellé lő!

Ezzel jelen állás szerint a spanyolok a csoport élén!

Morata fejel, Süle (15) arca pedig jól kifejezi, mi vár a németekre pillanatokon belül (Fotó: AFP)
Morata fejel, Süle (15) arca pedig jól kifejezi, mi vár a németekre pillanatokon belül (Fotó: AFP)

Morata a legutóbbi 11 meccsén, amikor kezdő volt a válogatottban, már a nyolcadik gólban vállal főszerepet, hatot maga szerzett, kettőt előkészített.

17. perc: Fabián Ruiz jobbról beadott szöglete átszáll a hosszúra, Gnabry hiába próbálja felvenni az érkező Moratát, a spanyol magasabbra ugrik, majd a vetődő Neuer kezei mellett a jobb felsőbe száll a fejese! 1–0

15. perc: Morata próbálkozik meg egy átlövéssel, de a labda méterekkel elszáll a kapu mellett.

14. perc: Gnabry húz befelé jobbról, bemutatja a lövőcselt, de Pau Torres türelmesen nem mozdul el, így pedig blokkolni is tudja a 14 méterről érkező lövőkísérletet.

12. perc: Fabián Ruiz be, Canales (már korábban, bicegve) le!

10. perc: Canales marad ülve a pályán, miközben a bal combját fogja... Nem kér ápolást, lebiceg. Közben a spanyol kispadnál megindul a mozgolódás, ebből csere lesz.

8. perc: A leshatárról kilépő Werner löbbölné be balról a Sanénak a labdát, a visszazáró Pau Torres ment óriásit megelőzve a Bayern szélsőjét. Szöglet. Kroos beívelését a csapattárs, Ramos bólintja ki – a német szempontjából kellemetlen, hogy a Realban csapattársak, nem a válogatottban.

6. perc: Ramos a szétrebbenő sorfalon lövi keresztül a labdát, a jobb alsót célozza, Manuel Neuer gyors vetődéssel, bravúrosan ér le rá és üti oldalra. Jó kísérlet, jó védés!

4. perc: Olmo rúg egy gyertyát a 16-os vonalánál, Gündogan kilép rá, és eltalálja a lábát. A spanyolok reklamálnak, tizenegyest szeretnének, de a játékvezető szerint a 16-os vonalától 10 centire jöhet szabadrúgással a házigazda.

A Németországban gólt szerző Gayá egészen remek statisztikát tud magáénak a spanyol válogatottban: 11 tétmérkőzésen még nem kapott ki Spanyolország, ha pályán volt – nyolc győzelem és három döntetlen a mérlege.

2. perc: Megjáratják a labdát a spanyolok, végül Moratára jön ki a figura, 16 méterről lő, a blokkolni próbáló Koch lábán lelassul a labda, így pedig Neuer magabiztosan ölelheti magához.

24 találkozón kilenc német-, hét spanyol győzelem a két válogatott örökmérlege – nyolc döntetlen mellett.

1. perc: Elkezdődött a találkozó. A németek indították útjára a labdát.

A spanyolok szokásos vörös felsőjükben, kék mezben és sportszárban, a németek fehér mezben, nadrágban és sportszárban.

Sevillában kellemes 18 fok, tiszta égbolt és összességében nagyszerű futballidő fogadta a csapatokat. Főleg így november közepéhez mérten...

RAMOS, A RETTENTHETETLEN – PORTRÉ A REKORDERRŐL

A MECCS ELŐTT

Timor Werner lőtte a németek legutóbbi gólját Spanyolország ellen (Fotó: AFP)
Timor Werner lőtte a németek legutóbbi gólját Spanyolország ellen (Fotó: AFP)

A 4. csoportban még semmi sem dőlt el. Az utolsó fordulóban Németország és Spanyolország Sevillában dönt a csoportelsőségről. A spanyolok csak győzelemmel előzhetik meg a jelenlegi listavezető németeket.

Különleges csemegének, ugyanakkor nem feltétlenül gólgazdag mérkőzésnek ígérkezik a 2010-es és a 2014-es világbajnok találkozója. Németországban, még szeptember elején, 1–1-es döntetlent játszottak a felek. A legutóbbi öt meccsükből kettőt nyertek a spanyolok, egyet a németek és kettő lett döntetlen. Olyan, hogy bármelyik csapat egy gólnál többet lőtt volna a másiknak 2003-ban fordult elő utoljára, akkor a spanyolok felkészülési meccsen 3–1-re nyertek.

Hiába érkezett a 6., azaz utolsó fordulójához a Nemzetek Ligája az A-divízió számára, kedden még nem lesz teljes végeredményünk a 4. csoportban: Svájc és Ukrajna találkozóját el kellett halasztani, mivel az ukránok az újabb koronavírus-fertőzöttek miatt nem tudtak kiállni a ma esti időpontban.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország52310–7+39
2. Spanyolország52217–3+48
3. Ukrajna5235–10–56
4. Svájc5326–8–23

AZ EDDIGI EREDMÉNYEK
Szeptember 3.
Ukrajna–Svájc 2–1
(Jarmolenko 14., Zincsenko 68., ill. Seferovic 41.)
Németország–Spanyolország 1–1 (Werner 51., ill. Gaya 90+6.)

Szeptember 6.
Spanyolország–Ukrajna 4–0
(S. Ramos 3., 29. – az elsőt 11-esből, Fati 32., F. Torres 84.)
Svájc–Németország 1–1 (Widmer 58., ill. Gündogan 14.)
Október 10.
Ukrajna–Németország 1–2 (R. Malinovszkij 77. – 11-esből, ill. Ginter 20., Goretzka 49.)
Spanyolország–Svájc 1–0 (Oyarzabal 14.)
Október 13.
Ukrajna–Spanyolország 1–0
(Cigankov 76.)
Németország–Svájc 3–3 (Werner 28., Havertz 55., Gnabry 60., ill.Gavranovic 5., 56., Freuler 26.)
November 14.
Svájc–Spanyolország 1–1
(Freuler 28., ill. Gerard Moreno 89.)
Németország–Ukrajna 3–1 (L. Sané 23., Werner 33., 64., ill. Jaremcsuk 12.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik