Két sztárcsapat, két 0, nem volt gól a francia–portugálon

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.11. 20:40
null
Pogba (6) arca jól jellemzi azt, hogy milyen volt a mérkőzés… (Fotó: AFP)
Franciaország és Portugália 0–0-s döntetlenre végzett egymással a Stade de France-ban a labdarúgó Nemzetek Ligája (A-liga) 3. csoportjának rangadóján. A két sztárcsapat mérkőzése csalódást keltett, nagyon kevés helyzetet és emlékezetes megmozdulást hozott.

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA, 3. CSOPORT, 3. FORDULÓ
FRANCIAORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–0
Saint-Denis, S
tade de France, 1000 néző. Vezette: Del Cerro Grande (spanyol).
Franciaország:
Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, L. Hernández – Kanté – Rabiot, Pogba – Griezmann – Mbappé (Coman, 84.), Giroud (Martial, 74.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Portugália: Rui Patrício – Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro (Joao Cancelo, 89.) – Danilo, Bruno Fernandes (Renato Sanches, 80.), William Carvalho (Joao Moutinho, 88.) – C. Ronaldo, Joao Félix (Trincao, 89.), Bernardo Silva (Diogo Jota, 61.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Horvátország–Svédország 2–1 (Vlasic 32., Kramaric 84., ill. Berg 66.)

 

Úgy kezdődött, hogy Rúben Dias már a 2. percben megpróbáltatta megértetni Olivier Giroud-val, hogy ez a mérkőzés nem barátságos: egy sárga lapért cserébe lekönyökölte a francia centert, aki vérző fejsebbel ment le, s jókora turbánnal tért vissza. Aztán ennyi is volt a „hőzöngés”, mert a vehemencia az első félidőben egyáltalán nem érződött a világbajnok és a címvédő, Európa-bajnok összecsapásán.

Helyzet alig-alig alakult ki, nagy védést az első negyvenöt (plusz egy) percben egyik kapusnak sem kellett bemutatnia, a portugálok kicsit meggyőzőbbek voltak (pláne a játékrész közepén), de a félidő legnagyobb lehetőségénél hiába lőtt Cristiano Ronaldo, Lucas Hernández óriási, bravúros mentést mutatott be. Mindenesetre az első félidei 0–0 teljesen megérdemelt volt…

A második játékrész jobban kezdődött, Kylian Mbappé és Cristiano Ronaldo is elhibázott egy-egy helyzetet – mindkettő tisztább lehetőség volt, mint az első félidőben bármi. Aztán ezzel vége is lett a nagy nekibuzdulásnak, visszaköszönt az első negyvenöt perc. A két sztárcsapat mezőnyben helyenként nagyon szép dolgokat mutatott be, de helyzetek helyett leginkább csak „majdnem helyzetek” jöttek, az utolsó passzok rendre pontatlanok voltak. Pepe meg hiába fejelt a kapuba egy balról beívelt szabadrúgást, találatát les miatt (helyesen) érvénytelenítették.

A hajrá enyhe francia mezőnyfölénnyel indult, de ziccereket nem hozott, csak egy „közepes méretű” Ronaldo-lehetőséget, Hugo Lloris szépen védett. A korlátozások miatt maroknyi kilátogató szurkoló legfeljebb annak örülhetett, hogy ismét élőben láthatta kedvenceit, ám a két válogatott nem igazán szolgálta ki a nézőket. Mindkét csapat veretlen maradt, a franciák és a portugálok 7–7 ponttal állnak a 3 pontos horvátok és a pont nélküli svédek előtt.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália3216–1+57
2. Franciaország3215–2+37
3. Horvátország3125–9–43
4. Svédország331–5–40

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc. ITT A HÁRMAS SÍPSZÓ, VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, FRANCIAORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–0!

90+2. perc. PORTUGÁL HELYZET! Kimpembe hibázik, Trincao lecsap. Ronaldo kapja a bal oldalon a labdát, 13 méteres, erős lövését Lloris védi!

90. perc. 3 perc a ráadás. Renato Sanches jó lövése és Lloris védése vezeti be.

88. perc. HÁRMAS PORTUGÁL CSERE. William Carvalho helyére Joao Moutinho, Guerreiro helyére Joao Cancelo, Joao Félix helyére Trincao áll be.

88. perc. Martial indul meg a bal szélről befelé, de lövését Semedo hatástalanítja.

84. perc. FRANCIA CSERE. Mbappé le, Coman be.

84. perc. Joao Félix ível a jobb szélről Cristiano Ronaldo fejére, illetve Pavardéra, aki tisztáz. CR meg szabálytalankodik.

80. perc. PORTUGÁL CSERE. Bruno Fernandest Renato Sanches váltja.

79. perc. Griezmann ível a kapu elé a jobb szélről egy szabadrúgást, Bruno Fernandes szögletre tisztáz. Az első francia szöglet! Griezmann tekeri be, Ronaldo fejeli ki.

76. perc. Pogba ereszt meg egy erős, lapos, távoli lövést, de pont középre megy, így Rui Patrício simán véd.

74. perc. FRANCIA CSERE. Giroud helyére Martial áll be.

73. perc. Guerreiro bal oldalról beívelt szabadrúgása elszáll mindenki előtt, a hosszún jön Pepe és a kapuba fejel, de lesről, NINCS GÓL. Valóban túl korán indult a középhátvéd.

72. perc. Bruno Fernandes bombáját Rabiot hatástalanítja. Aztán Joao Félix marad egy pillanatra üresen, de 20 méteres, lapos lövése Lloris zsákmánya. Mindent elmond a lövésről, hogy a kapusnak csak le kellett hajolnia a lassúcska és gyengécske kísérletért.

71. perc. Igen jó ívelés száll a lesipuskázó Griezmann felé, ám felbukkan Semedo, s kifejeli a labdát.

65. perc. Ronaldo 20 méterre a kapujától sarkal, pocsékul, eladja a labdát. A franciák fordulnak, Pogba Griezmannhoz játszik, a támadó viszont pocsék kiugratással dönti romba az addig elvégzett munkát.

62. perc. Két portugál szöglet, nulla eredmény, bár az elsőnél Kimpembének nagyon észnél kellett lennie, hogy menteni tudjon Ronaldo elől. Jön a harmadik, tisztázzák.

61. perc. AZ ELSŐ CSERE. Bernardo Silva jön le, s pályára lép Diogo Jota.

57. perc. Igen szép francia akció, Griezmann kiugratja Mbappét, aki nem tudja átvenni a labdát, az hajszállal elsuhan a cipője mellett. Ha átveszi, ziccer. Azért most sokkal élvezetesebb a játék, mint az első félidőben.

55. perc. Pogba indul meg szólóban, visszaveszi a bal lábára a labdát, 17-ről lő, Danilo blokkolja a kísérletet.

53. perc. Ez a nap a lemaradásokról szól, most épp Giroud késik le kevéssel egy beadásról. Egyszer még pont jó helyen és jó időben lesz valaki…

50. perc. HELYZET A VÁLASZ! Guerreiro olyan pazar labdát ad balról Ronaldónak, hogy a legnagyobb portugál sztár szinte meg is lepődik, és nem tud kapura lőni. Eléri ugyan jobbal a labdát, de azt maga mellé kanalazza, nem kapura.

47. perc. NA, EZ SZÉP VOLT! Francia helyzet, Mbappé kergeti enyhe pánikba a portugál védőket, egy csellel elhúz, 5 méterről emel, Rui Patrício véd.

46. perc. Csere nincs, FOLYTATJUK!

4–4 kísérlet az első félidőben, 1 találta el a kaput, akkor sem kellett nagyon megerőltetnie magát Rui Patríciónak…

45+1. perc. Francia adogatás után Rabiot tüzel 26-ról, „agyonrúg” egy védőt. SZÜNET! Franciaország–Portugália 0–0, és ez a nulla nulla minden ízében kiérdemelt. Helyzet alig, lövés alig, látványos jelenet alig, két, kitűnő játékosokkal teli kitűnő csapat játszik egy elég kevéssé élvezhető mérkőzést. Ennél csak jobb jöhet!

44. perc. HELYZETECSKE! Griezmann kelt zavart a portugál védelemben, a labda egy védőről Giroud elé pattan, aki kapu mellé lő, aztán fogja a fejét, illetve a hatalmas kötést a fején…

38. perc. Mbappé először tudja lendületből a portugálokra vinni a labdát, ám három védő csapdázza le, így aztán nem megy semmire.

36. perc. Egy jobb oldali Bruno Fernandes-szabadrúgásra üresen érkezik Joao Félix és Danilo is, az előbbi végül a kapu mellé kanalaz. Ha hagyja, lehet, jobban járnak a portugálok.

33. perc. Francia lehetőség! Griezmann ugrik meg a bal szélen, nagyon éles szögből ballal, félmagasan lő, Rui Patrício biztosan véd.

32. perc. A balra elmozgó Giroud egészen remekül vesz át egy labdát, csak aztán hiába teszi vissza, a portugál védők tisztáznak.

30. perc.Eltelt 30 perc, 1 francia és 2 portugál kísérlet eddig, hát ez elég vékony. A portugálok meggyőzőbbek, a franciákat úgy tűnik, „nem élesítették”.

26. perc. Közben a magyar válogatott vezet Szerbiában az újonc Könyves Norbert góljával.

25. perc. Megrezdül az oldalháló, Semedo lőtt éles szögből kapu mellé.

24. perc. Guerreiro kanyarít középre balról, Ronaldo emelkedik, de Lucas Hernández tisztáz. Aztán RONALDO HELYZETBE KERÜL, de megint jön Hernández és egy bravúros bevetődéssel az utolsó pillanatban ment! Fantasztikus védőmegmozdulás! Ronaldo még sosem talált be a franciáknak.

21. perc. Portugál szöglet, tisztáz a francia védelem, így még mindig nincs lövés a mérkőzésen.

17. perc. Nagyon szép francia labdajáratás után Pogba fejel, rosszul, aztán még les is. Mondjuk a portugálok egy percig eléggé keresték a labdát, s nem nagyon találták…

Bernardo Silva (világos mezben) pont lemarad egy labdáról a francia tizenhatoson belül (Fotó: AFP)
Bernardo Silva (világos mezben) pont lemarad egy labdáról a francia tizenhatoson belül (Fotó: AFP)

12. perc. MAJDNEM HELYZET! Bruno Fernandes remek labdát nyes a francia védelem mögé, ám a balra mozgó Bernardo Silva hiába dobja el magát, nem tud kapura lőni, mert pont nem éri el a passzt.

11. perc. Először van dolga Llorisnak, a francia kapus Semedo megpattanó beadására vetődik ki.

8. perc. Rui Patrício húz le egy beadást. Eddig még helyzetszerűség sem alakult ki.

6. perc. Természetesen élő közvetítéssel jelentkezünk a szerb–magyar találkozóról, no meg a lengyel–olaszról is, hiszen Európa-szerte játsszák ma is az NL-mérkőzéseket.

4. perc. Giroud ismét a pályán, csinos fehér kötéssel a fején.

2. perc. Rúben Dias úgy véli, ez legkevésbé sem barátságos mérkőzés, könyökkel fejbe csapja Giroud-t, aki vérzik is, le kell támogatni. SÁRGA LAP!

1. perc. Portugália kezdte a mérkőzést!

Kékben a házigazda franciák, fehéreszöldben a portugálok (elöl piros-zöld keresztsávos, hátul fehér az idegenbeli dressz). Magentában meg Carlos del Cerro Grande játékvezető, Spanyolországból.

Pályán a csapatok, következnek a himnuszok, hamarosan kezdünk!

A csoport másik mérkőzésén Horvátország 2–1-es győzelmet aratott Svédország felett, így a horvátok 3 ponttal, a svédek pont nélkül állnak.

A Stade de France a 2016-os portugál–francia Eb-döntőn (Fotó: AFP)
A Stade de France a 2016-os portugál–francia Eb-döntőn (Fotó: AFP)

• A két csapat eddig 25 tétmérkőzést vívott egymással, a franciák javára billen az örökmérleg (18–1–6), ám a legutóbbi összecsapást, a 2016-os Eb-döntőt 1–0-ra elvesztették. A portugálok 1976 és 2015 között nem tudták legyőzni a franciákat (sőt, minden egyes alkalommal alulmaradtak), de a válogatott történetének egyik legfontosabb mérkőzésén győzni tudtak.

A 2018–2019-es kiírásban a franciák egymás elleni rosszabb eredményekkel maradtak le a csoportelsőségről Hollandia mögött, így nem jutottak be a négyes döntőbe. A portugálok igen (veretlenül), majd meg is nyerték hazai pályán a tornát, a fináléban 1–0-ra legyőzve Hollandiát.

Két fordulót bonyolítottak már le, a francia és a portugál válogatott is százszázalékos. A portugálok 4–1-re mosták le a vb-ezüstérmes horvátokat, majd 2–0-ra győztek Svédországban Cristiano Ronaldo duplájával. A franciák 1–0-val abszolválták a svédországi túrát és 4–2-re verték a horvátokat – éppúgy, mint a 2018-as világbajnoki döntőben, csak most „picit” kisebb volt a tét.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! A labdarúgó Nemzetek Ligája elitjében (A-liga), a 3. csoportban a világbajnok francia válogatott a Stade de France-ban fogadja a címvédő, Európa-bajnok Portugáliát. Tartsanak velünk, kövessék figyelemmel a mérkőzés alakulását a Nemzeti Sport Online élő, szöveges tudósítása segítségével!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik