NK Nafta, Dunaszerdahely, Topolya, Sepsi – határon túli magyar sikerek

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2020.06.12. 09:46
null
Szilágyi Vladimir (9) góljai nagyon kellettek a nemzetközi porondra jutáshoz (Fotó: FK TSC)
Kedvező helyzetből várhatják a koronavírus-járvány utáni folytatást a szomszédos országok magyar gyökerű és magyarországi támogatásban is részesülő klubjai: a délvidéki Topolya már ki is lépett az európai kupaporondra, s van sansza rá a muravidéki, a felvidéki és a székelyföldi együttesnek.

 

Túllőttek a célon

Szerdán a Csukaricski kiesett a Szerb Kupa elődöntőjében, ezzel biztossá vált, hogy az élvonal negyedik helyén álló Topolyai Sport Club indulhat az Európa-liga 2020–2021-es kiírásában. A délvidéki klub története első idényét tölti a Szuperligában, s újoncként minden idők legjobb rajtját vette: első tíz mérkőzésén hét győzelmet aratott, és három döntetlent játszott. Vasárnap a Crvena zvezdát fogadja, a Nemzeti Sport helyszíni tudósításban számol be a mérkőzésről!

„Még nem lazíthatunk, mert harcban állunk a dobogóért – mondta lapunk érdeklődésére Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója. – Fontos mérkőzés vár ránk, annál is inkább, mert a bajnokságban a Csukaricski, a Partizan, a Vojvodina és a Crvena zvezda ellen tehetik igazán próbára tudásukat a futballisták.”

A topolyaiak tavaly októberben 3–1-es vereséggel távoztak a Zvezda otthonából, ez volt az egyike annak a négy vesztes meccsnek, amelyet az idény 28 fordulója során elszenvedtek. A csapat az alapszakaszban 56 pontot szerzett, a negyedik hely már biztos, sőt, ha a hátralévő két fordulóban is jól szerepel, befoghatja a dobogó alsó fokán előtte hárompontos előnnyel álló Vojvodinát.

„Az idény elején az első nyolc közé kerülést határoztuk meg célként. A jó rajt meghozta az önbizalmunkat, megmutatta, bárkivel fel tudjuk venni a versenyt, a játékosokban is növelte a bizonyítási vágyat. Miután biztossá vált, hogy a rájátszást az idén nem rendezik meg, úgy voltunk vele, nyerjük meg a hátralévő négy mérkőzést! Szerencsére az előttünk álló csapatok eredményei is számunkra kedvezően alakultak.”

A TSC az európai kupaindulás kivívásával még inkább magára irányította a figyelmet. A szurkolók okkal aggódhatnak, hogy a klub együtt tudja-e tartani a történelmi szerepléssel kirukkoló keretet. Palágyi Szabolcs optimista, mondván, a csapat gerincével már szerződést hosszabbítottak, s a szisztematikus munkából a folytatásban sem engednek.

Legendás csapat Zentán
A TSC vasárnap délután a Crvena zvezdát fogadja Zentán, amelynek neve különösen az idősebb futballszurkolóknak csenghet ismerősen. Az 1945-ben alapított belgrádi klub története során huszonkétszer nyerte meg a jugoszláv bajnokságot, hatszor – 2018 és 2020 között sorozatban háromszor – a szerb élvonalat, és nemzetközi szinten is remek eredményeket tud felmutatni. Legnagyobb sikere az 1991-es BEK-győzelem, az akkori csapatot olyan futballisták fémjelezték, mint Dejan Szavicsevics, Robert Prosinecki és Szinisa Mihajlovics. A Crvena zvezdát jelenleg Dejan Sztankovics irányítja, aki játékosként az Internazionaléval hódította el a Bajnokok Ligája serlegét, és az olasz klubnál tavaly beválasztották a Hírességesek Csarnokába.

„A nemzetközi szereplés a szakmai stábnak és a játékosoknak is hatalmas kihívás lesz, de nem szállunk el magunktól, ugyanúgy dolgozunk tovább, ahogyan eddig. Az utóbbi évek felkészülési mérkőzésein több külföldi csapattal játszottunk, nagyjából tudjuk, milyen erőt képviselünk, még ha élesben természetesen minden más lesz. A következő idénytől a Szuperligában bevezetik, hogy csapatonként legalább két 1999-es születésű vagy fiatalabb játékosnak kötelező a mérkőzések első félidejét végigjátszania. Ezt figyelembe véve elsősorban fiatal játékosokat keresünk a nyáron, illetve a saját utánpótlásunkra támaszkodunk. Magyar futballistát is szívesen látnánk sorainkban, de fizetések terén jelenleg nem tudjuk felvenni a versenyt a magyarországi klubokkal.”

A topolyaiak esetében megkerülhetetlen Szilágyi Vladimir és Nenad Lukics sorsa, akik a Szuperliga történetének legeredményesebb támadópárosát alkothatják, ha a hátralévő két fordulóban legalább két gólt szereznek. Nem csoda, ha sokan érdeklődnek irántuk, Szilágyi Vladimir esetében pedig a magyar és a szerb válogatottság kérdése is előtérbe került.

„Büszkék vagyunk rá, hogy mindketten bizonyítottak az élvonalban, és ezáltal sokan megismerték a nevüket – folytatta Palágyi Szabolcs. – Ha olyan ajánlat érkezik, amelyet nem tudunk elutasítani, nem gördítünk akadályt a távozásuk elé, de nagyon jól érzik magukat a klubnál. Szilágyi Vladimir különösen jó formában van, jó korban lévő, érett játékos, aki képes mérkőzéseket eldönteni. A vasárnapi, Crvena zvezda elleni bajnoki remek alkalom, hogy ismét bizonyítson.”

Nagy Zsolt

Nézők nélkül, pénzért

„Nehéz meccsek lesznek, de reméljük, hogy döntőbe jutunk” – kommentálta a Román Kupa-elődöntő sorsolását Hadnagy Attila, a Sepsi sportigazgatója, miután kiderült, hogy a Poli Iasi lesz a székelyföldi csapat ellenfele a fináléba kerülésért. A párharc első felvonását június 24-én rendezik Sepsiszentgyörgyön, majd a visszavágót július 8-án.

Még az elöljárót is meglepte, hogy a két patinás bukaresti klub, az FCSB és a Dinamo már most, a négy között szembekerült, de sebaj, mert a Sepsi így a reméltnél nagyobb esélyt kapott arra, hogy történelme során először jelentős trófeáért küzdhessen. Bár a következő másfél hónapban még 12 bajnoki mérkőzés is vár a Liga 1 alsóházi rájátszásában az együttesre, Szentgyörgyön tudják, azok tétje a legtöbb csapatnak a televíziós jogdíjak besöprése.

„Nézők nélkül, csak a pénzért játszunk” – mondta többször is az elmúlt hetekben Hadnagy Attila, de közben arra is figyelmeztetett, hogy félvállról sem lehet venni a meccseket, mert csupán öt pont választja el a szentgyörgyieket a kiesőzónától.

A Liga 1 a hétvégén több mint három hónapos szünet után folytatódik, a Sepsi szombaton a Miriuta László edzette Hermannstadtot fogadja az alsóházi rájátszás harmadik körében. A forduló csonka lesz, mivel az újrakezdés előtt megjelent a koronavírus a román futballban: a Dinamo szertárosának tesztje pozitív lett.

A bukaresti klub közleménye szerint az illető nem állt közvetlen kapcsolatban a játékosokkal és a szakmai stábbal, de a Profi Labdarúgóliga a Közegészségügyi Igazgatóság vizsgálatának végéig nem engedi mérkőzést játszani a csapatot – a Dinamo szombat este a Chindia Targovistét fogadta volna. Ha kiderül, hogy a szertáros érintkezett a játékosokkal, a teljes keretre 14 napos karantén vár, és a Chindia, a Hermannstadt, valamint a Sepsi elleni bajnoki mellett a FCSB elleni kupaelődöntő első felvonásának is új időpontot kell keresni.

Boros Miklós (Kolozsvár)

A párja is tudta, hová lövi

A muraszombati Mura után a másodosztályú Nafta jutott be a Szlovén Kupa döntőjébe, miután szerdán tizenegyesekkel 4–2-re nyert az ugyancsak második ligás Radomlje ellen.

A magyar állam támogatásában is részesülő lendvai együttes kilenc emberrel fejezte be a mérkőzést (a játékvezető a 26. percben Vedran Vinkót, az 56.-ban Jaka Bizjakot állította ki), de hősiesen küzdve elérte, hogy az 51. percben kialakult 1–1-es eredmény ne változzon. A tizenegyespárbajban a Nafta 3–2-es vezetésénél a zentai származású Paku Roland állt a labda mögé, s védhetetlenül lőtt a kapuba, így a csapat bejutott a kupadöntőbe.

Paku Roland (jobbra) a kupadöntőbe lőtte a Nafta a együttesét (Fotó: NK NAFTA)
Paku Roland (jobbra) a kupadöntőbe lőtte a Nafta a együttesét (Fotó: NK NAFTA)

„Nem könnyű kettős emberhátrányt megúszni kapott gól nélkül, szerencse is kell hozzá, de azt is mutatja, a csapat mennyire egységes. Ha valaki hibázott, a másik kisegítette, mindenki csúszott-mászott a pályán, mégiscsak a kupadöntős szereplés volt a tét” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a meccs másnapján Paku Roland, aki hozzátette, az edzéseken gyakorolták a tizenegyeseket. Dejan Doncic vezetőedző a magyar középpályásra bízta a sorrend kialakítását a párbajban, és ő a negyedik rúgást választotta, mivel úgy gondolta, akkor dőlhet el a párharc.

„Amikor sétáltam a labda felé, az járt a fejemben, amit a menyasszonyomnak a héten mondtam: középre, a léc alá lövöm a labdát. Tudtam, ez az én pillanatom lesz – tette hozzá a 26 éves labdarúgó. – Eljutottunk a fináléig, de ha nem nyerjük meg, senki sem emlékszik majd a menetelésünkre. Győztes típusú labdarúgók alkotják keretünket, s ezt igyekszünk megmutatni a döntőben is!”

A Szlovén Kupa döntőjét június 26-án rendezik, két nappal Paku Roland 27. születésnapját követően.

Tőke János (Zenta)

Aranykor bronzzal

Noha 2013–2014-ben az élvonalban szerepelt, akkoriban a kiesés és a megszűnés réme fenyegette a DAC-ot – Világi Oszkár színre lépése aztán megalapozta a felemelkedést. Az egyesület új tulajdonosaként hosszú távú tervet készített, majd három és fél év megfeszített munkájával felépíttette az egyesület edzőközpontját, jószerével újjávarázsolta a csapat stadionját, a két projektre több mint harmincmillió eurót áldozva.

A jelentős infrastrukturális fejlődés révén európai szintre emelkedett a DAC, amely az eredményekkel sem marad adós. A 2017–2018-as idényben harmadikként végzett a gárda a bajnokságban, és negyedszázad elteltével ismét kiléphetett a nemzetközi kupaporondra, az Európa-ligába. Az előző évadban aztán újra történelmet írt a DAC, hiszen fennállása legjobb eredményét elérve második lett a szlovák élvonalban.

A jelenlegi idény is nagy sikerrel zárulhat, mert az immár a korábbi magyar szövetségi kapitány Bernd Storck irányította együttes a döntőbe jutásért játszhat a Szlovák Kupában, amelyet a DAC legutóbb 33 évvel ezelőtt hódított el.

Duducz Tibor (Dunaszerdahely)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik