Griezmann kihagyta, Mbappé belőtte, nyertek a franciák

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.09.05. 20:40
null
Mbappé kis szerencsével szép gólt szerzett (Fotó: AFP)
A Nemzetek Ligájában az A-liga 3. csoportjának első fordulójában a franciák Kylian Mbappé góljával 1–0-ra győztek Svédországban.

NEMZETEK LIGÁJA, 1. FORDULÓ
A-LIGA
3. CSOPORT
Svédország–Franciaország 0–1
(0–0)
Solna,
Friends Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Marciniak (lengyel)
Svédország:
R. Olsen – Lustig, P. Jansson, Lindelöf, Bengtsson (Sema, 88.) – S. Larsson (Kulusevski, 70.), Ekdal, K. Olsson, Forsberg – M. Berg, Quaison (Guidetti, 77.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson
Franciaország: Lloris – Upamecano, Varane, Kimpembe – Dubois (F. Mendy, 88.), Kanté, Rabiot, Digne – Griezmann, Giroud (Nzonzi, 92.), Mbappé (Martial, 77.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Mbappé (41.)

A csoport másik mérkőzésén
Portugália–Horvátország 4–1 (Joao Cancelo 41., Jota 58., Joao Félix 70., André Silva 94., ill. Petkovic 91.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Megmondjuk őszintén: a vártnál sokkal gyengébb mérkőzést hozott a svéd–francia találkozó első félideje. A 3–4–3-as hadrendben kiálló vendégek egy helyzetet alakítottak csak ki, azt is nagy szerencsével, a házigazda a szokásos acélkemény mezőnymunka mellett ezúttal is az ívelésekkel operált (kétszer azért így is gólt szerezhetett volna, ugyanis a franciák újonca, Dayot Upamecano nagyon idegesen játszott, és néha Raphaël Varane sem állt a helyzet magaslatán, ám Marcus Berg és Robin Quaison is rosszul célzott az ötös elől).

Hogy mi lett az egy szem francia helyzetből? A svédek védelmi megingásának és Kylian Mbappé zsenialitásának köszönhetően gól, a 21 éves támadó a 35. válogatottbeli mérkőzésén a 14. gólját szerezte, 10 gólpassz mellett!

A második félidő egy elpuskázott Olivier Giroud-helyzettel és sok svéd belemenéssel folytatódott, a franciák ekkor már két csatárral támadtak, mert Griezmann visszahúzódott irányítónak (de nem remekelt, bár a gólpasszt ő adta, később azonban, a hajrá előtt elrontott egy ziccert). A svédekhez a 70. percben beállt az új csodagyerekük, az új idényben már a Juventust erősítő Dejan Kulusevski (a mérkőzés közben derült ki: a 16 éves középpályás, a nagy Martin Dahlin pártfogoltja, Lukas Björklund a Milanhoz igazolt), majd pályára lépett a rutinos támadó, John Guidetti is.

Léo Dubois beadása a lécen csattant, majd a franciák két cserejátékosa összehozott egy büntetőt, de ezt Antoine Griezmann elhibázta, a kapu fölé vágva a labdát: ez is belefért azonban, győzelemmel rajtoltak a sorozatban a franciák. 0–1

PERCRŐL PERCRE

95. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

95. perc ANTOINE GRIEZMANN ballal a léc fölé lő, jócskán!

94. perc BÜNTETŐ! Victor Lindelöf kap sárga lapot, Nzonzi passzával kapura tör Martial, löki őt a védő az ötösön. United-párharc...

92. perc Steven Nzonzi be, Giroud le, ék helyett szűrő.

91. perc Berg helyzetben, jobbal 17-ről a léc fölé lő. Varane blokkolt, korner, Forsberg beadását az ötös bal sarka elől a léc fölé fejeli Guidetti.

Három perc a ráadás!

89. perc Forsberg lő kapura a 16-os elől, jobbal, középről... de középre, Lloris kiüti a labdát.

88. perc Ferland Mendy be, Dubois le. Jobbhátvéd lesz. A másik oldalon Ken Sema váltja Bengtssont.

85. perc Martial elront egy nagyszerűnek ígérkező kontrát, Giroud mérgében lefekszik a földre a pocsék passz után.


84. perc A Digne-nyel megharcoló Lustig fejesét Guidetti jobbal 11-ről, kissé jobbról a léc fölé vágja.

81. perc Berg kiharcol egy kornert, a svéd kapitány köpködni kezd erre a kispadon. Sárga lap? A beadás végül Llorisé lesz. Janssonnak fáj azért a feje az ütközés után.

80. perc LÉC! Dubois jobb oldali beadása a lécen csattan, majdnem beakadt a labda a hosszú felső sarokba!


77. perc Anthony Martial be, Mbappé le. A másik oldalon John Guidetti be, Quaison le.

76. perc Digne bal oldali beadását Griezmann ballal tízről az égbe vágja!

75. perc Bengtsson remek mozdulattal kanalazza el az ötösön Mbappé bal oldali beadását.

74. perc Mbappé a 16-oson belül, de nem lő, szerelik. A Griezmann-kornert rosszul találja el fejjel az ötös előtt Upamecano.

70. perc Dejan Kulusevszki, a svéd csodagyerek be, Larsson le.

64. perc Hosszas mezőnymunka után előáll Griezmann egy pocsék szabadrúgással. Ma a szélső kvázi karmesterként szerepel, középen. Ekdal passzát Larsson középről, 26-ról a jobb alsó mellé lövi.

58. perc Ápolás, Mbappét felrúgja legyetlenül Ekdal.

57. perc Kimpembe hátulról elégtételt vesz Bergen, szabadrúgás a lökés után. Bengtsson beadását kifejeli Upamecano, Ekdal jobbal 21-ről kapásból lő, blokkol Digne.

54. perc Helyzet, Digne bal oldali, ballábas beadását az ötösről a bal sarok mellé fejeli Giroud.


47. perc Varane szépen lép be Ekdal passza után Quaison elé.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK! Szerencsére senkit sem csípett meg a méhecske.



45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Helyzet, Forsberg bal oldali beadását elméri Upamecano, Quaison a bal sarok mellé fejel hét méterről!

44. perc Egy perc a ráadás, a pályán elkeseredett birkózás.

Mbappé: 35 meccs a válogatottban, 14 gól, 10 gólpassz.

Jól meg kell nézni a videót: Griezmanné a gólpassz.


41. PERC VEZETNEK A FRANCIÁK, KYLIAN MBAPPÉ egy jó és egy szerencsés csel után balról éles szögből, a kapufa elől két méterről ballal félmagasan a túlsó sarokba lő. 0–1!

A svédek ugyebár 2019 novembere után lépnek ismét pályára, akkori csapatukból most csak Olsson és Jansson kez.

39. perc
Kontra, Mbappé 15 méteres lövése szögletre pattan egy védőről.

38. perc HELYZETEK! Ekdal remekül passzol középre Berghez, aki 7-ről a kapusba lő, Forsbergé a kipattanó, aki a bal sarok elől ballal középre ad, ám tisztáz Varane. Az előrefutó Bengtsson beadása végül a kapusé.

34. perc Jansson egyszerre löki Giroud-t hátulról és meg is rúgja, majdnem hátulról mellbe, bravúros mozdulattal.

Hmmm, ismerős arc az ott a fiatal svéd mellett. Ki is lehet? Talán ma is beférne a svéd csapatba. De hová lett Thomas Brolin, az ő cimborája?

Eközben egy svéd karmester...

pic.twitter.com/AkvMg2agI5

32. perc Giroud passzát beadja jobbról Dubois, de jő Olsen, Berg ellöki aztán Kimpembét, akinek most nem fáj semmije, csak ül szomorúan.

29. perc Berg igen sunyi, elredől Kimpembe közeledtével, derekában fennakad a védő, és fájlalja egy intim testrészét. Ilyen egy pengés svéd ék...

Volt rosszabb megoldása is

27. perc Lloris lép ki a 16-os bal sarka és Bengtsson elé, és ment is lábbal.

25.perc Bengtsson távolija távolról sem veszélyes. Griezmann lekezel egy labdát, a védők jelzik, kezezett, szabadrúgás. A szélső méltatlankodik egy picit az árulás miatt.

20. perc Giroud és Jansson összefejel, ápolás, előtte két veszélyes jobb oldali svéd beadást is mentett a gall védelem.

17. perc Quaison megindul a jobbon, de elfogy alóla a pálya. A támadó ghánai származású, de már kisóvodás kora óta Svédországban futballozik.

16. perc Rabiot hatalmasat esik az őt megtámasztó Bergen.

15. perc
Hazai korner, Forsberg beadását kifejeli Upamecano, majd jobbal nem sokkal lő Lustig a jobb alsó mellé középről, 37 méterről! Kanté rossz felszabadítása után.

10. perc Mezőnyharc, meglepő technikai hibákkal.

Ez Giroud 98. válogatott meccse, 36 gólt lőtt eddig, tíz gólpassz mellett.

7. perc Kanté jobb oldali beadását középre üti Olsen, de megússza.

3. perc Dayot Upamecano kap sárga lapot. Az újonc. Odarúgott a középpályán Ekdalnak.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak sárga mezben és kék nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

Egy kis örökmérleg: 21 találkozó, 6 svéd és 10 francia sikerrel, 21, ill. 29 rúgott góllal.

A hazaiak ugyanis jól teljesítettek 2019-ben (6–4–2), továbbá idei két felkészülési meccsüket is megnyerték. Igaz, a francia válogatottnak is van mire büszkének lennie, 11 tavalyi mérkőzésén 9 alkalommal győzni tudott. Svédország–Franciaország 2012 (Eb, csoportkör): 2–0, 2014 (felk. m.): 0–1, 2016–2017 (vb-selejtező): 1–2, 2–1.

A vb-címvédő Franciaország nem a legjobb emlékekkel tér vissza a skandináv válogatott otthonába. Eddigi egyetlen svédországi mérkőzését elveszítette, a 2018-as vb-selejtező stockholmi visszavágóján 2–1-re kapott ki. Vélhetően szombaton sem lesz könnyű dolga, ha be akarja gyűjteni a három pontot.

A feltörekvő védekező középpályásnak elegendő volt néhány nap ahhoz, hogy lenyűgözze társait. „Meghökkentett minket érettségével a pályán és azon kívül is – nyilatkozta Olivier Giroud a L’Équipe-nek. – Láttam játszani, tudtam, mire számítsak tőle, ám meglepett, mennyire mosolygós, társaságkedvelő srác. Egy hosszú kaland veheti kezdetét neki a válogatottban.”

A Rennes csodatinije 17 évesen és 300 naposan játszhat első tétmérkőzésen a nemzeti csapatban, ezzel Kylian Mbappénál is fiatalabban juthat el a mérföldkőhöz. „Noha még gyerek vagyok, egy
gyerekkori álmom válhat valóra– idézi a Get French Football News Eduardo Camavingát. – Hallottam arról, hogy én lehetek az egyik legfiatalabban bemutatkozó francia válogatott labdarúgó, de az sokkal fontosabb, hogy jól teljesítsek és megragadjak a keretben. Kylian Mbappé magasra tette a lécet, de nem érzek nyomást, az ő teljesítménye inkább ösztönöz engem.”

A kísérletezés és fiatalítás jegyében Didier Deschamps szövetségi kapitány három új labdarúgót nevezett keretébe: Houssem Aouar, Dayot Upamecano és Eduardo Camavinga is bekerült. A kerethirdetés után nem sokkal érkezett a hír, hogy Aouar koronavírus-fertőzött lett, így mégsem tarthatott a csapattal, ugyanezért került ki a cserekapus Steve Mandanda is a keretből. Paul Pogba és Tanguy Ndombele meghívót sem kapott, miután pozitív tesztet produkáltak – részben a két középső középpályás hiánya miatt kaphat lehetőséget Camavinga a bemutatkozásra.

Szombat este Franciaország is megkezdi szereplését a Nemzetek Ligájában. Kemény erőpróbák várnak a világbajnoki címvédőre, hiszen Portugália és Horvátország mellett Svédországgal került össze.

A koronavírus-fertőzött Paul Pogbát helyettesítő Eduardo Camavinga a legfiatalabb francia válogatott labdarúgó lehet a második világháború óta, ha pályára lép szombaton Svédország ellen.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik