A 96. percben egyenlítettek Németországban a spanyolok

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2020.09.03. 20:37
null
Timo Werner lövésénél tehetetlen volt a spanyol védelem – a végén mégis az ibériaiak voltak boldogabbak (Fotó: AFP)
A mérkőzés 96. percében szerzett góllal Spanyolország egyenlített, és döntetlent ért el Stuttgartban Németország ellen a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójának rangadóján. Timo Werner találatára José Luis Gaya válaszolt a meccs utolsó érdemi momentumaként.

 

NEMZETEK LIGÁJA, 1. FORDULÓ
A-LIGA, 4. CSOPORT
NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 1–1
(0–0)
Stuttgart,
Mercedes-Benz Arena; zárt kapuk mögött. V: Orsato (olasz)
NÉMETORSZÁG:
Trapp – Kehrer, Süle, Rüdiger, Gosens – Emre Can, Kroos – Draxler, Gündogan (Serdar 74.), L. Sané (Ginter, 63.) – Werner (R. Koch, 90.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
SPANYOLORSZÁG:
De Gea – Carvajal, S. Ramos, Pau Torres, Gaya – Fabián (Óscar, 79.), Busquets (Merino, 57.), Thiago Alcantara – J. Navas (Fati, a szünetben), Rodrigo, Ferran Torres. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Gólszerző: Werner (51.), ill. Gaya (90+6.)

A csoport másik meccsén: Ukrajna–Svájc 2–1 (Jarmolenko 14., Zincsenko 68., ill. Seferovic 41.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ugyan egyik válogatott sem a legerősebb összeállításában lépett pályára Stuttgartban, mégsem lehetett panasz az összeszokatlanságra, mert mindkét oldal gördülékenyen szőtte a támadásait és egyaránt eljutott helyzetekig.

A németek többször tették próbára De Geát, aki az első húsz percben bemutatott pár nagy védést, például Kehrer fejesénél, majd Sané lövésénél. A nagyobb helyzetek azonban inkább a túloldalon akadtak, és elsősorban Rodrigo volt ludas abban, hogy a spanyolok nem jutottak vezetéshez. A Leedsbe igazoló csatár a tökéletesnél is tökéletesebb lövőhelyzetet keresett, amikor üres kapura nem rúgta el a labdát, így lehetőséget adott a kapujából kifutó és hibázó Trappnak a javításra. A támadó a folytatásban is többször körülményesnek tűnt, amikor lövések helyett passzokat választott.

A szünetben Ferran Torres után (és a később beálló Merino mellett) Luis Enrique újabb újoncot vetett be: a Bissauban született Ansu Fati 1936 óta Spanyolország legfiatalabb debütálója lett a maga 17 évével és 308 napjával.

Hiába a vendégek lehetőségei, a vezetést a taktikusabbnak tűnő Németország ragadta magához, amely a második játékrész elején jobban irányítani tudta a játékot, és Timo Werner Rodrigóval ellentétben kíméletlenül kihasználta az első nagyobb helyzetét. 1–0

A játékrész közepén ismét fellendült az összecsapás, mindkét oldalon voltak lehetőségek, de kidolgozott helyzetek helyett már inkább távoli lövésekkel veszélyeztettek a felek, és a spanyolokból egyre inkább kifogyni tűnt a szufla, elfogyni látszott a meccset befolyásoló kreativitás. Úgy tűnt, Németország begyűjti a három pontot…

Egészen az utolsó pillanatig. Ansu Fati fejes gólját még nem adta meg Daniele Orsato, viszont Sergio Ramos szabálytalansága után ápolás volt, így még a hosszabbításnak is volt ráadása, és az utolsó pillanatban – a második félidő összképe alapján némiképp váratlanul, viszont a pontért megdolgozva – Spanyolország egyenlített a valenciai José Luis Gaya közeli találatával. Németország–Spanyolország 1–1

A csoport másik találkozóján Andrij Jarmolenko jó helyzetfelismerésével és sarkazásával szerzett vezetést Ukrajna Svájc ellen. A vendégek még az első félidőben egyenlítettek Haris Seferovic lapos, sarkot eltaláló lövésével, azonban a második játékrészben Olekszandr Zincsenko szép emelése három pontot jelentett Andrij Sevcsenko csapata számára.

Vasárnap az ukránok a spanyolokkal játszanak Madridban, míg a németek Svájccal Bázelben.

PERCRŐL PERCRE

96. VÉGE! Az utolsó pillanatokban szerzett góllal Spanyolország pontot szerzett, és döntetlent ért el Németországban!
96. GÓÓÓL! Ez már érvényes! JOSÉ LUIS GAYA! Ferran Torres adott be az alapvonalról, Rodrigo fejelt kapura, és Gaya két méterről a kapuba pofozta a labdát. Hiába integetett lest az egész német védelem, Ginter becsúszva próbált menteni a beadásnál, így az alapvonalon ragadt – a gól érvényes! 1–1
92. GÓL, DE MÉGSEM!!
Fati fejelt a kapuba, ám közvetlenül előtte Ramos ütközött Ginterrel, és Orsato kifelé fújt. A visszajátszás alapján szabálytalanság volt.
90.
Négy perc a ráadás.
90.
Rodríguez lövése gyakorlatilag felszabadítás.
90. Robin Koch
jött be utolsóként a németeknél Werner helyére.
87.
Rüdiger harcolt nagyot, és végül elfelejte a labdát, De Gea szedte össze.
83.
Trapp jó kifutása akadályoz meg egy újabb spanyol lehetőséget. Jól véd a német kapus.
80. Óscar Rodríguez
jött Fabian Ruíz helyére.
79.
Fati esett el Rüdriger szorításában a 16-oson belül, Orsato továbbot intett. Volt kontakt, de könnyen adta magát a fiatal spanyol.
78.
Kroos jobb oldali szabdrúgása után Süle lefejelte Merinót, de De Gea ismét a helyén volt, kitolta a labdát a léc alól.
74.
Német csere: Gündogan le, Serdar be.
71.
A túloldalon Kroos próbálkozott távolról, ma De Geán átlagos lövéssel nem lehet kifogni.
70. LÖVÉS!
Mármint a komolyabb fajtából: Thiago bombázott messziről, Trapp aligha érte volna el a labdát, ha kapura megy, de néhány centivel elkerülte a bal alsót.
68.
Csak kicsit hosszú a bal oldali beadás Ferran Torresnek, ám a támadó berepülve sem érte el a labdát.
63. Ginter
érkezett a lábát fájlaló Sané helyére. Szerkezetváltás a németeknél.
61.
Wernerben ott bujkál a második gól, főként, hogy a társak is keresik a jó labdákkal: előbb centis lesről lőttt De Geába, majd kissé kiszorítva találta el az oldalhálót.
58. Rodrigo ezúttal lőtt: 18 méterről, erő is volt benne, de kaput nem talált.
57.
Szöglet közben cseréltek a vendégek: Busquetset Merino váltotta. Thiago beadása ígéretes, de kifejelik. Merino is debütált.
54.
Újabb De Gea-védés, ezúttal egy megpattanó próbálkozást hatástalanított az MU-kapus.
Werner 12. gólját szerezte a Nationalelfben.
51. VEZET NÉMETORSZÁG! Lendületes hazai támadás futott a bal oldalon: Gosens gurított be középre, ahol többen is várták a labdát, Sané elengedte, TIMO WERNER átvette, igazított rajta kettőt, majd 15 méterrlő laposan a jobb alsóba helyezett. 1–0

46.
A szünetben beállt Ansu Fati: a Bissauban született Barcelona-játékos 17 évesen mutatkozik be a furia roja mezében. Azzal, hogy Jesús Navas helyére állt be, 17 évet fiatalított a csapat „összkorán" Luis Enrique.
46. Folytatódott a mérkőzés.

45. Na, Rodrigo most lőtt, de Trapp lábbal védett. Szinte másodpercre vége az első félidőnek. SZÜNET.
44.
Rodrigo nem akar kapura lőni... Ezúttal a 16-oson belül kapott jó kiugratást, éles volt a szög, de csatárok onnét el szokták lőni, ő visszapasszolt – Gündogannak...
A német kezdőben Süle az egyetlen friss BL-győztes, ellenben még két BL-döntős is van a Nationalelfben a pályán.

40.
Ígéretes helyről német szabadrúgás: Kroos elképzelése jó, hogy a hosszúra ível, de Sülét lesen állítja meg az asszisztens.
38.
Újabb német kontra: ezúttal kettő a kettőben futnak a hazaiak, Sané továbbítása pontatlan.
36.
Werner a saját térfeléről indulva maradt egy az egyben Ramosszal, és ugyan lövőhelyzetig „futotta" magát, ám a próbálkozás nem jelentett veszélyt a spanyol kapura, fölé szállt.
32. Sané fókuszban: előbb Gaya akasztotta meg a 16-os vonalánál becsúszva, miután a német négy védőt vont magára, majd egy az egyben ugorhatna ki, ha Gündogan labdája nem lenne picit pontatlan.
Manuel Neuer pihenőt kapott a BL-győzelem után, első számú helyettese, Marc-André ter Stegen pedig a térdműtétjét követő rehabilitációs idejét tölti, így kapott lehetőséget a frankfurti Trapp az arsenalos Bernd Leno és az újonc hoffenheimi Oliver Baumann előtt.

28.
Ferran Torres kapott egy labdát a bal oldalon, tologatott és altatott, majd hirtelen lőtt 16 méterről, kissé fölé.
26.
Az első spanyol szöglet után Trapp öklözött, majd egy kis megyei foci következett néhány gyertyafejessel, végül a németek kaptak egy szabadrúgást.
A 32 éves Busquets a csapatkapitány Sergio Ramos és Jesús Navas mögött a legidősebb a spanyol keretben. Ők hárman vannak 30 felett, De Gea novemberben követi őket.
22. EBBEN TÖBB VOLT.
Spanyol szabadrúgás után, P. Torres fejelt vissza a labdát a hosszú oldalról középre, ahol Busquets maradt üresen, a Barca-középpályás lövése viszont gyenge volt 10 méterről, Trapp fogta.
18. SZÉP VÉDÉS!
Kehrer ütközött a 16-oson belül, a labda Sané elé került, aki 14 méterről jól lőtt, De Gea nagyot vetődve kitolta a léc alól a labdát.
14. MICSODA HIBA! MICSODA MENTÉS!!
Rodrigo kapott indítást, Trapp kifutott a 16-oson kívülre, és elvétette a labdát, ami így Rodrigo elé került. Ő azonban ahelyett, hogy azonnal kapura lőtt volna, totojázott, még kettőt is tolt a labdán, viszont így Trapp hátulról becsúszva (szabályosan!) szerelt!
11. HELYZET!
Az első nagyobb lehetőség: megint bal oldalról jött be a német labda, ezúttal a hosszú oldalra, ahol Kehrer érkezett, aki futtából fejelt, De Gea kiöklözte a labdát a bal alsó elől.
Jordi Alba (Barcelona), Álvaro Morata és Saúl (Atlético Madrid), valamint Isco (Real Madrid) is kimaradt a spanyol keretből.

8.
Ezúttal Werner volt lesen, de a spanyol kapus amúgy is védte a ziccert.
7.
Ígéretesen érkezett be a labda a bal oldali német beadás után, de De Gea résen volt, és jól lépett ki a kapuból.
6.
Emre Can kapott kiosztást Orsatótól, amiért túl keményen közelítette meg F. Torrest. Pedig a labdát találta el.
3.
Draxlert találta lesen a meccs első hosszú indítása.
Luis Enriquének ez az első mérkőzése, amióta visszatért a spanyol kispadra.
1. perc: A spanyolok kezdték az összecsapást.

A spanyolok vörös, a németek fehér felsőben játszanak.

A túloldalon, Robin Gosens, az Atalanta játékosa szerepel ma először a nemzeti csapatban.

A korábbi valenciai, immár Manchester City-támadó, Ferran Torres (20) debütál a válogatottban. Többen vannak a padon még, akik bemutatkozhatnak ma.

A találkozó játékvezetője a BL-döntőt is dirigáló olasz Daniele Orsato.

A helyszín Stuttgart, természetesen zárt kapuk mögött.

ELŐZMÉNYEK

A spanyoloknál pozitív koronavírusteszt miatt kikerült keretből Mikel Oyarzabal, a Real Sociedad szélsője, helyét a Villarreal támadója, Gerard Moreno foglalta el, illetve így járt Adama Traoré is. Szintén elhagyta a spanyol válogatottat Marco Asensio, akinek az egyik edzésen megfájdult a műtött bal térde. Az orvosi stáb szerint ödéma keletkezett a játékos lábában, emiatt visszatért Madridba, ahol klubja orvosai alaposan megvizsgálják.

A hagyományok alapján a forduló alighanem legnagyobb rangadóját rendezik Stuttgartban, ám a Nemzetek Ligája első kiírásában egyik válogatott sem brillírozott különösebben, hiszen nem jutottak be a négyes döntőbe. Spanyolország a 2. helyen végzett Anglia mögött, míg Németország Hollandia és Franciaország mögé szorult, és ha nincs a formátumváltás az UEFA részéről (az A-liga 12 csapatról 16-ra bővült), akkor a B-ligába szorult volna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik