Az angolok nyerték meg az izlandi „tizenegyespárbajt”

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.09.05. 17:55
null
Kane egyszer a kapuba talált (Fotó: AFP)
A Nemzetek Ligája A-ligájának 2. csoportjában nem sok izgalmat hozott a 90. percig az Izland–Anglia mérkőzés, de aztán mindkét csapat lőhetett egy-egy büntetőt – a párbajt a vendégek bírták jobban idegekkel, és győzelem lett a jutalmuk.

NEMZETEK LIGÁJA, 1. FORDULÓ
A-LIGA
2. CSOPORT
Izland–Anglia 0–1 (0–0)
Reykjavík, Laugardalsvöllur, zárt kapuk mögött. Vezette: Sz. Jovanovics (szerb)
Izland:
Halldórsson – Hermannsson, Ingason, Árnason, Magnússon – Traustason (Hallfredsson, 76.), Bjarnason, Pálsson, Thorsteinsson (A. Sigurdsson, 65.) – Bödvarsson (Fridjónsson, 92.), A. Gudmondsson. Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Anglia:
Pickford – K. Walker, J. Gomez, Dier, Trippier – Ward-Prowse, Rice, Foden (Ings, 68.) – Sancho (Alexander-Arnold, 73.), H. Kane (Greenwood, 78.), Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Sterling (91. – 11-esből)
Kiállítva:
Ingason (91.), ill. K. Walker (70.)

A csoport másik mérkőzésén
Dánia–Belgium 0–2 (Denayer 9., Mertens 77.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az angoloktól Harry Maguire nevezetes kirándulása, Marcus Rashford, Jordan Henderson, Alex Oxlade-Chamberlain, Harry Winks és Ben Chilwell sérülés miatt hiányzott, a hazaiktól a válogatott gólrekorder, Kolbeinn Sigthórsson a bemelegítés közben meghúzódott több alapember kidőlése után, azaz egyik csapat sem a legjobb előjelekkel készült a mérkőzésre.

A 2016-os Európa-bajnokságon az izlandiak megviccelték az angolokat, Kyle Walker, Eric Dier, Raheem Sterling, Harry Kane a mostani találkozón is pályára lépett az akkori „háromoroszlánosok” közül – az első félidőben Dier betalálhatott volna, de nem találta el az ötösön Jadon Sancho remek beadását, az előző hat válogatott mérkőzésén tíz gólt és hat gólpasszt felmutató Kane pedig hiába lőtt a hazai kapuba, ezt les miatt (tévesen) nem adták meg.

Ettől eltekintve az első félidő hatalmas angol mezőnyfölényt (80 százalék fölötti labdabirtoklással) és unalmas mezőnyjátékot hozott. Izland szemlátomást semmi mást sem akart ettől a mérkőzéstől, az angoloktól pedig nem akadt, aki a Declan Rice, J. Ward-Prowse, Phil Foden középpályás trióból szervezze a játékot, a két szélső, Raheem Sterling és Sancho pedig teljesen kivonta magát a játékból. Nem változott a helyzet a pihenő után sem, valóságos élményszámba ment egy pocsék Declan Rice-lövés, mert végre történt valami érdekes a pályán.



Mivel találkozhat hamarosan Izlanddal a magyar válogatott, érdekes volt megfigyelni az északiak taktikáját: négy védő egy vonalban, ritkán elhagyva a 16-ost, előtte öt középpályás szintén egy sorban, sokszor csak öt-hat méterre (!) a védők előtt, legelöl véletlenszerűen kószált egy éknek kinevezett játékos. Átlövés vagy technikás karmester, sokmozgásos támadások, ennyi csak az ellenszere, no és az sem árt, ha nem kerül emberhátrányba ellenük a rivális – mint Kyle Walker fegyelmezetlensége miatt most Anglia, a védő ráadásul tavasszal Southgate kijelentette, rosszlányokkal folytatott fizetett kalandja miatt Walker nem lesz többször válogatott!

1977 óta először kapott angol hátvéd piros lapot válogatott mérkőzésen.

Southgate beküldte a támadósorba Danny Ingset és az újonc Mason Greenwoodot, Walker helyére a luxuscsere Trent Alexander-Arnoldot, és meg is nyerte a csapata a mérkőzést! De hogyan?

Raheem Sterling lövését kézzel védte egy hazai hátvéd, a szélső értékesítette is a büntetőt a 91. percben, egy percre rá Joe Gomez abszolút fölöslegesen összehozott egy 11-est a hazaiak javára, de Birkir Bjarnason a bal felső fölé lőtte a labdát – a 93. percben. 0–1

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium112–0+23
2. Anglia111–0+13
3. Izland110–1–10
4. Dánia110–2–20

PERCRŐL PERCRE

Sterling: az utóbbi 12 meccsen 17 kanadai pont.

95. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

93. PERC A rutinos középpályás, BIRKIR BJARNASON jobbal a bal felső fölé lő!

92. perc A CSEREEMBERT ELLÖKI JOE GÓMEZ, 11-ES EZ IS! Egy kósza ívelés után, nem sokkal a 16-oson belül, abszolúte fölösegesen!

92. perc Bödvarsson le, Hólmbert Fridjónsson be.

91. PERC OTT A GÓL, RAHEEM STERLING jobbal a kapu közepébe lő, Halldórsson kapus balra el. 0–1!

Négy perc a ráadás.

89. PERC BÜNTETŐ! Trippier jobb oldali kornerét felfejeli a levegőbe Bödvarsson, Streling jobbal kapura lő az ötös bal sarka elől, a bevetődő SVERRIR INGI INGASON könyökkel blokkol. Második sárga lap.

88. perc Ingason szereli a bal kapufa előtt Sterlinget. Utolsó erejével, mintegy.

83. perc Ings elé kilép bátran a hazai kapus Sterling beadására.

81. perc Egyre bátrabban lépik át a hazaiak a felezőt. Már csak 75 százalékban az angoloknál a labda.


78. perc Mason Greenwood
be, Kane le. Újabb újonc.

77. perc Sterling veszélyes jobb oldali beadását kifejelik a védők a remekül érkező Rice és Dier elől. Bödvarsson mentett nagyot.

76. perc Traustason le, Emil Halfredsson be.

Walker 2011-ben mutatkozott be a nemzeti tizenegyben, azóta 49 alkalommal lépett pályára a válogatott mezében.

Sajtóhírek szerint akár 250 ezer fontos bírságra is számíthat a futballista a fegyelmi eljárás végén. A Daily Star megjegyzi, Southgate a döntéssel nem kockáztat túl nagyot, ugyanis a jobb védő posztján Trent Alexander-Arnold, Aaron Wan-Bissaka és Kieran Trippier is rendelkezésére áll, akik ráadásul mind fiatalabbak is, mint a City futballistája.

A Mirror, a Daily Star és a Goal is megírta már, hogy Southgate úgy határozott, a felelőtlen labdarúgót többé nem hívja be a válogatottba, ott ugyanis olyan játékosokra van szüksége, akik a pályán kívül is képesek a csapat tradícióinak megfelelően viselkedni, igazi példaképek.

Walker egyik barátjával együtt múlt hét kedden, március 24-én látott vendégül két hölgyet a Manchesterhez közeli Hale-ben bérelt luxusházában. Walker másnap a közösségi médiában hívta fel a figyelmet az otthonmaradás fontosságára.

Áprilisi hír. Több brit lap is arról számolt be, hogy Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya a jövőben nem számol a Manchester City karanténszegő védőjével. A The Sun múlt hét végén számolt be arról, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott óvintézkedések közepette Kyle Walker örömlányokat látott vendégül luxusvillájában, az összejövetelen pedig egy jó barátja is részt vett. A Citynél emiatt fegyelmi vizsgálatot is kezdtek.

73. perc Sanchónak nem ment ma, Trent Alexander-Arnold váltja, szélső helyett védő.

70. perc KYLE WALKER kiáll, megkapja a második sárga lapját, odacsúszott ballal kegyetlenül Traustasonnak.

68. perc Danny Ings be, Foden le, középpályás helyett támadó. Ings 1790 nap után lépett újra pályára a válogatottban!

65. perc Thorsteinsson le, Arnor Sigurdsson be.

64. perc ÖNGÓLHELYZET! Trippier jobb oldali beadását Bödvardsson nem sokkal csúsztatja bal aksó mellé. A következő kornert a jobb sarok mellé fejeli méterekkel Walker. Trippier adta be ezt is jobbal, csak jobbról.

63. perc Sterling bal oldali beadásával Kane orron rúgja magát, hátrafelé akarta húzni a labdát.

55. perc Traustason bedob pár cselt, Gomez kirúgja előle a labdát, de kirúgás...

53. perc Sterling és Kane hoz össze egy lövőhelyzetet Rice-nak, aki jobbal 18-ról az égbe lő.

50. perc Jelentjük, a helyzet Izlandon változatlan, a hazaiak négy védővel és öt szűrővel játszanak, a 16-oson és előtte maximum 13 méterre.

46. PERC FOLYTATJUK!


81 százalékban az angoloké a labda ma!

Az FA kiemelte, a büntetési tételeket azért kezelik ennyire rugalmasan, mert szerintük nagy a különbség, ha az mondjuk a közösségi médián keresztül történik, vagy ha például a konkrét ügyben enyhítő körülményeket kell figyelembe vennie a fegyelmi bizottságnak. Az FA mostantól olyan esetekben is büntetést róhat ki, amely nem a hagyományos futballközegben, hanem privát szférához kapcsolódva, jellemzően a virtuális térben történik.

A nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) szövetség rasszista, illetve egyéb diszkriminatív megnyilvánulás esetében minimum tíz mérkőzésre szóló eltiltást szab ki.Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) új fegyelmi határozatának értelmében diszkriminatív megnyilvánulás miatt 6-12 mérkőzésre szóló eltiltást kaphatnak a vétkesek.

Az FA nem sokkal azután adta ki hivatalos tájékoztatását, hogy a brazil szövetség bejelentette:kiegyenlíti a férfi és női nemzeti csapatokban szereplőknek adandó anyagi juttatásokat.

Az FA közleményt adott ki arról, hogy a szövetségnél már januárban életbe lépett a megegyező fellépti díjakat biztosító szabályozás. „A szövetség a női válogatottjainak a férfiakéval megegyező összeget fizet a szereplésért, és a bónuszok is ugyanolyanok" – áll az állásfoglalásban.

Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) bejelentése szerint a férfi és női válogatott játékosai ugyanolyan díjazásban részesülnek. Minderről azután számoltak be, hogy a brazil szövetség csütörtökön bejelentett egy hasonló intézkedést.

Az angol labdarúgó-válogatott október 8-án felkészülési mérkőzésen fogadja a walesi csapatot a Wembley Stadionban. Az angol szövetség csütörtöki közleménye kiemelte, a két együttes kilenc éve találkozott legutóbb a legendás arénában, amelyben – a jelenlegi helyzet szerint – ezúttal nem lehetnek majd nézők.




Talán kellene egy kesztyű a 8-9 Celsius fokos hidegben.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc Sterling jobb oldali beadását felrúgja Kane elől a levegúbe a visszafutó csk., Árnason, a kapusa pedig elkapja a labdát.

42. perc Prowe kap hatalmasat Sverrir Ingi Ingasontól, sárga lap. Elképesztő belemenések történnek a pályán, helyzetek azonban nincsenek.

Wayne Rooney 3, Darius Vassell 2, ők e párharc legjobb góllövői.

34. perc Jobbal nem sokkal lő 23-ról, kissé balról félmagasan a jobb alsó mellé Traustason.

33. perc Kyle Walker kap sárga lapot, a 16-os bal oldala előtt Dier pocsék passza után ellökte Gudmondssont.

Harry Kane az előző 6 válogatott meccsén 10 gólt lőtt, 6 gólpassz mellett, és sorozatban hetedszer is betalálhat, ezzel a válogatott rekorderei – George Camsell (9, 1929-36) és Steve Bloomer (10, 1895-99) – után eredhet.

A 2016-os Európa-bajnokságon az izlandiak megviccelték az angolokat, Kyle Walker, Eric Dier, Raheem Sterling, Harry Kane ezen a találkozón is pályára lépett az akkori „háromoroszlánosok” közül.

27. perc
Sterling lő jobbal 21-ről, kissé balról nagyon gyengén a bal alsó mellé, a kapus csak a játék kedvéért vetődik a labdára.

22. perc A pályán mezőnyharc, abból sem a legjobb, a közelben felzúg egy salakmotor. Unamolűző. Jut eszünkbe: sajnos elmarad a szeptemberi U21-es Európa-bajnokság a Szabolcs megyei Nagyhalászban, pedig az egyik legrangosabb őszi sportesemény lett volna.

17. perc Elképesztő, Sancho szép jobb oldali beadását nem találja el az ötös jobb sarkán Rice!

A Sky kikockázta, szerintük szabályos volt


14. perc Pickford rosszul jön ki Bödvardsson elé, de védői kisegítik. Maguirre ugyebár pazar nyaralási élményei miatt keretkivetett.

10. perc Halldórsson kap el egy bal oldali beadást. Az NL-ben nem megy Izlandnak, 4 meccsen 0 siker, 1 lőtt és 13 kapott góllal.

8. perc Walker lő kissé jobbról, 17-ről jobbal nem sokkal a bal felső sarok mellé. De szöglet, Sterling nem tudja levenni Dier csúsztatott fejesét az ötös bal sarkán!


6. perc Kane helyezi a labdát a bal alsóba a bal alsó elől, egy méterről, egy balról érkező Sterling-beadás után, de les. Nem úgy nézett ki a visszajátszások alapján...

4. perc Sancho passza után Kane középtávolija nem gond a hazai kapusnak.

293 nap után lépett újra pályára az angol csapat. A válogatott gólrekorder, Sigthórsson lesérült a belemegítés során, Bödvarsson mellé beugrott előre Gudmondsson.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta világoskékben, a vendégek tiszta fehérben.

Foden debütál ma egyelőre csak, ő a háromoroszlánosok 1247. újonca.

Grealish karrierje során először került be Anglia felnőttválogatottjába – a soron következő két Nemzetek Ligája-mérkőzésen Izland és Dánia ellen bizonyíthat, ha Southgate lehetőséget ad számára.

A manchesteriek sztárjának kiválásával megüresedett egy hely az angol válogatott keretében, amelyet Jack Grealish tölt be. A 24 éves támadó középpályás fantasztikus idényt tudhat maga mögött az Aston Villával, éppen ezért sokakat meglepetésként ért, hogy eredetileg kimaradt Gareth Southgate szövetségi kapitány múlt héten meghirdetett, 24 fős keretéből.

„Szomorú vagyok. Sosem szeretném cserben hagyni a hazámat, a most következő játéknapok viszont túl gyorsan jöttek számomra. Jelenleg csak arra fókuszálok, hogy a lehető legerősebb formámban térjek vissza a klubomba és hazám válogatottjába is. Sok sikert srácok, itthonról szurkolok nektek” – írta kisebb bokasérülése kapcsán a Twitteren Marcus Rashford. A Manchester United 22 éves kiválósága, Marcus Rashford kihagyja az angol válogatott soron következő két Nemzetek Ligája-mérkőzését bokasérülése miatt. Helyére Jack Grealish, az Aston Villa 24 éves sztárja került be a „háromoroszlánosok” keretébe – karrierje során először.

A nyár egyik legnagyobb átigazolási sztorija, Jadon Sancho esetleges Manchesterbe igazolása úgy tűnik, nem jön létre, ám a „vörös ördögök” szurkolói aligha bánják ezt, mivel sokan inkább Greenwoodban látják a jövőt a támadó szekcióban. A 18 éves szupertehetség, Anglia egyik legnagyobb reménysége szeptember 5-én Izland ellen debütálhat.

Solskjaer, a„ vörös ördögök” vezetőedzője tavaly nyáron úgy nyilatkozott róla, hogy sokkal inkább csatár, mint Anthony Martial vagy Marcus Rashford, az utóbbi mérkőzéseken viszont rendre a jobb szélen vetette őt be a norvég – ebben kulcsszerepet játszik, hogy abszolút kétlábas játékos az angol, így jobbal és ballal sem rest lőni. Egy kimutatás szerint 51%-ban bal- és 49%-ban jobblábas.

Mason Greenwood több egy „hétköznapi” tehetségnél, hatalmas potenciál van benne. Olyan egykori világklasszis játékosok dicsérték már őt korábban, mint Alan Shearer – aki állítása szerint megdöntheti a Premier League-ben szerzett góljainak számát – vagy, mint Robin van Persie, aki magához hasonlította a kétlábas támadót.

„Egy álom vált valóra azzal, hogy beválogattak a nemzeti csapatba” – nyilatkozta Greenwood. Hozzátette: nagyon örül annak, hogy ilyen jó játékosok körébe kerül.

„Nagyszerű, hogy mindenki jobbra törekszik, ez jobbá teszi az edzéseket. Sok fiatal tehetséges játékos van most Angliában, a Premier League-ben és külföldön is, akik képesek megmutatni a legjobbjukat a pályán. Készen állok arra, hogy megküzdjek másokkal. Csakúgy, mint a bajnokságban, mosollyal az arcomon fogok kimenni a pályára és csak focizni fogok” – tette hozzá nemes egyszerűséggel a támadó.

A csupán 18 éves Greenwood első idényében 17 gólig jutott – az újraindulást követően pedig már alapemberként számított rá Ole Gunnar Solskjaer. A fiatal támadó nemcsak, hogy kivételes tehetség, de rendkívül szorgalmas is – a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet alatt több kiló izmot felpakolt magára.

Mason Greenwood a mögöttünk hagyott idényben berobbant a Manchester Unitedbe, így nem csoda, hogy meghívott kapott Gareth Southgate-től az angol válogatottba.


A vendégek legutóbb 2019-ben meccseltek, november közepén, Eb-selejtezőn Koszovót idegenben ütötték ki.

A hazaik januárban két találkozón is pályára léptek, először Kanadát, majd néhány nappal később Salvador válogatottját verték meg 1–0-ra.


A legutóbbi párharcuk a 2016-os Európa-bajnokságon volt, nagy meglepetésre a kontinensviadal nyolcaddöntőjében Izland két vállra fektette (2–1) az esélyesebb „háromoroszlánosokat”.

Anglia először látogat el az északi válogatott otthonába. Eddigi két találkozójukból az elsőn a szigetországi együttes nyert, a 2004-es londoni felkészülési mérkőzés 6–1-es hazai sikert hozott.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik