Hihetetlen hibák, Hollandia Anglia legyőzésével NL-döntős!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.06. 20:37
null
Hollandia megérdemelten győzte le a túl sokat hibázó angolokat (Fotó: AFP)
Portugália és Hollandia labdarúgó-válogatottja vívja az első Nemzetek Ligája-kiírás döntőjét vasárnap. A csütörtöki elődöntőben Hollandia hosszabbítás után 3–1-re legyőzte Angliát egy elképesztő védelmi hibákkal tarkított találkozón Guimaraesben. A harmadik helyért Svájc és Anglia mérkőzik meg.

 

NEMZETEK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ

HOLLANDIA–ANGLIA 3–1 (0–1, 1–1, 2–1)
Guimaraes,
I. Alfonz Stadion, 25 711 néző. Vezette: Turpin (francia).
Hollandia: Cillessen – Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind – De Roon (Van de Beek, 68.), F. de Jong (Strootman, 114.), Wijnaldum – Bergwijn (Pröpper, 91.), Depay, Babel (Promes, 68.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
Anglia: Pickford – K. Walker, Stones, Maguire, Chilwell – Rice (Alli, 106.), Delph (J. Henderson, 77.), Barkley – Sancho (Lingard, 61.), Rashford (Kane, a szünetben), Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: De Ligt (73.), K. Walker (97. – öngól), Promes (114.), ill. Rashford (32. – 11-esből)

Ha a tegnapi portugál–svájci elődöntő a Nemzetek Ligája szebbik arcát mutatta meg, a holland–angol első félideje a csúnyábbikat: a két válogatott kimondottan unalmas és nem túl magas színvonalú 45 (plusz öt) percet játszott, kevés helyzettel. A vezetés megszerzéséért a hollandok tettek kicsit többet, ám tiszta helyzeteket nem sikerült kialakítaniuk egy félidő végi Matthijs de Ligt-fejest leszámítva – egy óriási hiba pedig vezetéshez juttatta az angolokat.

A hiba elkövetője De Ligt volt: tizenhatosán belül rontott, majd felrúgta minden mindegy alapon a helyzetbe kerülő Marcus Rashfordot. Rashford higgadtan értékesítette a jogos büntetőt (0–1). Néhány perccel később Rashford előtt felcsillant az esély az előny megduplázására is, ám Denzel Dumfries óriási mentést mutatott be – az angolok egygólos vezetéssel vonulhattak a szünetre. Rashford már nem jött ki, Harry Kane váltotta a középcsatár posztján.

Nagyot a folytatásra sem változott a színvonal, igaz, eleinte legalább valamivel több volt a lehetőség. Jadon Sancho Fabian Delph remek beadása után fejelt ziccerből Cillessenbe, aztán Kyle Walker kis híján lemásolta De Ligt hibáját, de Memphis Depay lövését Jordan Pickford hárítani tudta. Beállt az angolokhoz Jesse Lingard, a hollandokhoz pedig Quincy Promes és Donny van de Beek, de a drukkerek leginkább csendes apátiában figyelték a szenvedést a guimaraesi stadionban…

Aztán a 73. percben talpra ugrottak a hollandok: Depay remekül tekert középre egy szögletet a jobb oldalról, De Ligt megelőzte Walkert és nagy erővel a bal alsó sarokba fejelt, Pickfordnak szemernyi esélye sem volt (1–1).

Az angolok ekkorra már teljesen kizökkentek a ritmusból, a hollandok meg vérszemet kaptak, Van de Beek ki is hagyott egy helyzetet. Angol gól jött válaszként, igaz, hajszálnyi (és a VAR-egység segítségével megítélt) lesről, Lingard bosszankodhatott. A 86. percben a hollandok reklamáltak kezezésért büntetőt, ám a videózás után sem kaptak. A hajrára Gareth Southgate csapata is rájött, hogy feljebb kellene kapcsolni, ráadásul helyzeteket is kialakított, ám Kane, Lingard és Sterling lövése sem talált kaput – a másik oldalon pedig Depay törte el a labdát óriási helyzetben Harry Maguire súlyos hibája után. Kilencven perc plusz hét perc ráadás sem hozott döntést, jöhetett a hosszabbítás.

A hosszabbítással együtt jött egy újabb teljesen érthetetlen egyéni hiba: John Stones középen, utolsó emberként forgolódott addig a 97. percben, mígnem Depay elvette tőle a labdát. Depay lőtt, Pickford óriásit védett, balszerencséjére a labda Promes elé került, aki ismételt, a labda végül Kyle Walkerről került a kapuba (2–1, öngól). Depay kisvártatva majdnem megszerezte a harmadik holland gólt is, ám továbbra is hadilábon állt a befejezésekkel – Pickford nagyot védett.

A hollandok sokkal lendületesebbek és jobbak voltak, ráadásul újabb segítséget kaptak az angoloktól: a 114. percben Ross Barkley passzolt hátra rosszul, Depay üres kapura készített elő, Quincy Promes befejezte az akciót (3–1). Hollandia megérdemelten jutott be a vasárnapi, Portugália elleni döntőbe egy olyan mérkőzésen, amely leginkább a horribilis, ilyen szinten tragikomikus védelmi hibákról marad emlékezetes…


A TOVÁBBI PROGRAM
A 3. HELYÉRT
2019. június 9., 15.00: Svájc–Anglia (Guimaraes)
DÖNTŐ
2019. június 9., 20.45: Portugália–Hollandia (Porto)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik