Nem volt párja a jobb szélen – 75 éves Fazekas László, a népszerű „Kapa”

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.10.15. 08:58
null
A legendás Fazekas László a magyar válogatott mezében (balra), európai Ezüstcipősként (jobbra fent) és az egykori csodálatos újpesti csatársor tagjaként, Göröcs János, Bene Ferenc, Dunai II Antal, Zámbó Sándor mellett állva, évekkel a nagy sikerek után (Fotók: Imago Images, MTI)<br />
Vékony volt, mint a penge, de mindent megcsinált a labdával, jól is lőtt. Az Újpesti Dózsát követően jóval a harminc fölött a Royal Antwerp futballistája lett, a belgák a klub minden idők legjobb három játékosa között tartják számon. Az olimpiai bajnok, 92-szeres válogatott, ezüstcipős korábbi csatár Belgiumban és Marbellában él. A kerekesszékbe kényszerülő Fazekas László szombaton tölti be 75. életévét.

NÉVJEGY: FAZEKAS LÁSZLÓ
Született: 1947. október 15., Budapest
Sportága: labdarúgás
Posztja: csatár
Válogatottsága/góljai: 92/24 (1968–1983)
Klubjai játékosként: Újpesti Dózsa (1965–1980), Royal Antwerp (1980–1984), St. Truiden (1984–1985)
Klubjai edzőként: Racing Jet Bruxelles (1985–1986), Alst (1986–1988; 1990–1992), Harelbeke (1988–1990), Union (1992–1994), Magyarország (pályaedző, 1994–1995), Royal FC Antwerp (1995–1996)
Kiemelkedő eredményei: olimpiai bajnok (1968), 9x magyar bajnok, 3x Magyar Kupa-győztes, 3x gólkirály (1976/19; 1978/24; 1986/36), ezüstcipős (1980), az év labdarúgója (1970), az Újpesti Dózsa örökös bajnoka (1985)

– Sohasem vette rossz néven, hogy csapattársától, Solymosi II Gyulától a Kapa becenevet kapta?
– Nem, különben is, mit tehettem volna? Volt egy sorozat a televízióban Mi újság a Futrinka utcában? címmel. Gyerekeknek szólt, volt benne egy vékony, hajlott hátú figura, Kapanyél. Solymosi rámutatott és azt mondta: „Ott a Fazekas!” Tetszett, nem tetszett, rajtam ragadt a Kapa név, de nem csináltam belőle problémát. Sőt, a szövetségi kapitány, Sós Károly úgy becézett: Kapácska.

– Gyerekkorában meghatározó élménye volt a magyar futball, az Aranycsapat? Mennyire voltak a köztudatban Puskás Ferencék?
– Igencsak benne voltak! Apám nagy futballrajongó volt, vele jártam a Népstadionba. Kint voltunk például a 7:1-es magyar–angolon. Még manapság is beleborzongok, mekkora élmény volt! Általában az ötös vagy hatos szektorban ültünk a játékoskijáró mellett, de ezen a mérkőzésen már csak a kakasülőn jutott hely, de megérte. Kocsis Sándor ollózásos góljára is emlékszem egy bajnoki találkozóról és a Vasas–Real Madrid meccsre, amelyet a piros-kékek 2:0-ra megnyertek, de Puskás még nem játszott hivatalosan a Realban, 1956 után nem is utazhatott Magyarországra, Alfredo di Stéfano és Francisco Gento viszont igen. Jó, a Vasas Madridban négy góllal kikapott, továbbjutásról nem lehetett szó.

A magyar együttes gólöröme az 1968-as mexikóvárosi olimpián: Fazekas László (7) és társai aranyérmesek lettek (Fotó: MTI)
A magyar együttes gólöröme az 1968-as mexikóvárosi olimpián: Fazekas László (7) és társai aranyérmesek lettek (Fotó: MTI)


– Igaz, hogy Albert Flórián volt a példaképe, s az Üllői útra ment toborzóra?

– Ez így nem fedi a valóságot. Rengeteg jó futballistát láttam gyerekként, ifiként. Tichy Lajost, Machos Ferencet, Göröcs Jánost, Farkas Jánost és természetesen Albert Flórit is. De leginkább Szusza Ferencért rajongtam, elsősorban a lövőtechnikájáért, megkaptam Csanádi Árpád Labdarúgás könyvének mind a három kötetét, bújtam az ábrákat, fényképeket, Szuszáét is. És igen, 11 évesen az FTC-pályán voltam, de egy ősz hajú, ősz bajszú bácsi azt mondta „Fiacskám, betelt a létszám, gyere jövőre!” Nemhogy egy esztendőt nem vártam, de szinte egy napot sem: egy osztálytársam hívott a Dózsa-ifibe, aztán a Megyeri úton ragadtam.

– A felnőttek között 1965-ben mutatkozott be a Dorog elleni 2:2-es mérkőzésen…
– …góllal!

– Igen, de még nem állt össze a Fazekas, Göröcs, Bene Ferenc, Dunai Antal, Zámbó Sándor csatársor. És nem is lehetett mérget venni arra, hogy összeáll. Viszont a Dózsában katonáskodni – a Honvédhoz hasonlóan – jelentett némi előnyt. Ezért maradt a Megyeri úton?
– Miért mentem volna el onnan, ahol tizenkét éves korom óta futballoztam? Persze, be kellett vonulni, Egerbe, a sportszázadba kerültem Noskó Ernővel és Zámbó Sándorral. Azóta is barátok maradtunk.

1981 – GYŐZTES GÓL ROMÁNIA ELLEN


MÁIG BOSSZANTJA A HIÁNYZÓ TIZEDIK ARANY

– Mikortól számított biztos csapattagnak?
– Baróti Lajos edzősége alatt.

– Korábban Balogh Sándor volt a tréner, többször összeállt a legendás csatársor. Mi több, Balogh még 1966 márciusában, a VVK harmadik fordulójában a Leedsszel játszott Megyeri úti 1:1 és a kiesés után azt mondta: „A mérkőzés számunkra talán legörvendetesebb eseménye a kis Fazekas biztató játéka, aki nagy ígéret…”
– Erre nem emlékszem, de arra igen, hogy Balogh­nál 1966 végén már a jobb szélen kaptam lehetőséget. Egyébként játszottam korábban jobbösszekötőt is, Zámbó Sanyi az ifiben kilences mezben középcsatár volt, aztán én követtem, ugyancsak centerben.

– Kuharszki Béla helyét vette át a jobb szélen.
– Baróti úgy ítélte meg, Göröcs, Bene, Dunai mellé egy jól passzoló, indító labdarúgó jobban illik, mint az inkább az egyéni játékot előtérbe helyező Kuharszki.

Értett a góllövéshez, kezében az 1980-ban elnyert európai Ezüstcipőt tartja (Fotó: Imago Images)
Értett a góllövéshez, kezében az 1980-ban elnyert európai Ezüstcipőt tartja (Fotó: Imago Images)


– Sós Károlynál 1968 májusában mutatkozott be a nagyválogatottban, és ősszel aranyérmet nyert a mexikóvárosi olimpián, valamennyi találkozón játszott…
– …de tudja, mi az érdekes? Arról az évről nem az jut először eszembe, hogy pályára léptem az A-válogatottban, vagy hogy olimpiai bajnok lettem, hanem hogy nem sikerült megnyerni a bajnokságot 102 rúgott góllal.

– Bundázott a bajnok Ferencváros a végül harmadik Vasassal?
– Hát persze! Egy egynél Varga Laci luftot rúgott, szegény Branikovits Laci meg berúgta... Tudja, miért bánt? Ha miénk az aranyérem, tízszeres bajnoknak mondhatnám magam. De azért önkritikus vagyok: az 1968 májusi magyar–szovjet Eb-negyeddöntő első meccsén a Népstadionban kettő nullára nyertünk, ám én nagyon keveset tettem hozzá a győzelemhez.

Sepp Maier verve, Fazekas László megszerzi az egyenlítő gólt a Bayern ellen az 1974-es BEK-elődöntő első meccsén (1–1) (Fotó: Imago Images)
Sepp Maier verve, Fazekas László megszerzi az egyenlítő gólt a Bayern ellen az 1974-es BEK-elődöntő első meccsén (1–1) (Fotó: Imago Images)


– A korabeli tudósítás alapján nem feltétlenül volt így.
– Többet vártam magamtól, általában jobban futballoztam, mint akkor. Talán megfogott a dögmeleg.

– Egy évvel később pedig maga Sós Károly...
– Ne is mondja! Még manapság is sírhatnékom lesz, ha eszembe jut a csehszlovákok elleni prágai vb-selejtező. Kezdődött azzal, hogy a félidőben kettő egyre vezettünk, de a szövetségi kapitány a félidőben le akarta cserélni Mészöly Kálmánt. A szünet vége előtt Göröcs Titi sírta vissza a pályára – már a zuhanyozóból... A második játékrészben ott folytattuk, ahol abbahagytuk: rúgtam egy gólt, három egyre vezettünk, mire Sós lecserélt. Noha nem illik megkérdőjelezni egy szakvezető döntését, de óriási hiba volt. Nem azért, mert jól ment a játék, hanem azért, mert megzavarodott a csapat, főleg úgy, hogy Mészölyt azért csak lecserélte... A marseille-i négy egyes vereségről meg ne is beszéljünk, mert olyannyira késésben voltunk, hogy már a stadionba szállító autóbuszon masszírozott a gyúró! Szóval profizmusról nem beszélhetünk.


TISZTELTE BOZSIKOT, INKÁBB NEM LETT „SZÁZADOS”

– Törvényszerű volt, hogy nem jutottunk ki az 1970-es vb-re?
– Egyáltalán nem! Noha leszálló ágba került a magyar futball, de hogy nem jutottunk ki Mexikóba, az a szakvezetőség lelkén szárad. Ha nyerünk Prágában, nincs harmadik mérkőzés. Sokszor elmondtam, Sós az NDK-ból érkezett, még azt sem nagyon tudta, kit hogyan hívnak. Solymosi Ernőt Somlaira keresztelte, Fatér Károly kapust meg Faterre. Apám levitt a tatai edzőtáborba, kiszálltam a kocsiból, aztán ő hazament. Sós kérdezte: „Hol a Fater?” Elment haza, válaszoltam. Erre kikerekedett a szeme: „Hogyhogy? Ki véd akkor?” És számos hasonló történet járja vele kapcsolatban...

– Ha már a fater: az édesapja kisiparos lehetett, ami nagy szó volt abban az időben, ön egy 850-es Fiat Coupéval járt, az egész város arról beszélt...
– A sárga színűről, amivel aztán volt egy balesetem, el is törtem a karom, de az első egy fehér volt.

Kilencvenkét mérkőzésen szerepelt a magyar labdarúgó-válogatottban, ezeken 24 gólt szerzett (Fotó: MTI)
Kilencvenkét mérkőzésen szerepelt a magyar labdarúgó-válogatottban, ezeken 24 gólt szerzett (Fotó: MTI)


– Nem vitték ki az 1972-es Eb-re, pedig a jobb szélen nem volt párja…
– Játszottam a románok elleni egy egyen a Népstadionban az Eb-negyeddöntő első meccsén, aztán Szőke István átvette a helyemet, kihagyhatatlan lett, Illovszky Rudolf – akire egy rossz szavam sincs – nem vitt ki a belgiumi négyes döntőre. A posztomon olyan vetélytársaim voltak, mint Pusztai László vagy Szőke Pista. De ha már így kérdezte: volt párom, ebben az esztendőben nősültem meg, a nászutamon néztem az Eb-t.

– Így is 92-szeres válogatott. Igaz a legenda, hogy Szepesi György, az MLSZ elnöke kapacitálta, érje el a századik válogatottságot, hogy befogja Bozsik Józsefet? Ön viszont azzal hárította el, „Cucut” akkora futballistának tartja, hogy méltatlannak érzi, ha annyiszor felhúzhatná a válogatott mezt, mint ő.
– Ez így igaz, szégyelltem volna magam. Köszöntem szépen, de nem.

– Sokáig Bozsik mögött önnek volt a legtöbb válogatottsága. Mit szól ahhoz, hogy egyre többen ön elé kerülnek?
– Diplomatikusan úgy fogalmazok, manapság sokkal több a válogatott mérkőzés – ugyanakkor a válogatottságszámnak rangot ad, a futballista hány világ- vagy Európa-bajnokságon viseli a nemzeti mezt.

Fazekas László (balra) öt gólt szerzett a Ferencváros védői mellett (jobbra Bálint László), az Újpest 8–3-ra győzött az 1976. május 15-i rangadón (Fotó: MTI)
Fazekas László (balra) öt gólt szerzett a Ferencváros védői mellett (jobbra Bálint László), az Újpest 8–3-ra győzött az 1976. május 15-i rangadón (Fotó: MTI)


– Ebben a tekintetben önnek félig üres vagy teli a pohár? Ismerve, hogy az 1978-as argentínai vb előtt a feleségét Londonban előállították, négy évvel később, Spanyolországban pedig az önnel együtt a belga bajnokságban szereplő Jean-Marie Pfaff letarolta.
– Ami az előbbit illeti, a bulvársajtó erősen felfújta az ügyet. A Törőcsik András és Nyilasi Tibor kiállításával tarkított, kettő egyre elveszített argentin–magyar után nem tudtunk talpra állni. Spanyolországban Salvador tíz egyes legyőzését követően...

– …ne feledjük, két gólt szerzett!
– Igen, de arra kevesen emlékeznek, hogy az 1968-as mexikóvárosi olimpia első meccsén Salvador ellen ugyancsak betaláltam, s végül aranyérmesek lettünk. Visszatérve a spanyolországi vébéhez, az argentin–magyaron pihentetett Mészöly Kálmán szövetségi kapitány, a magyar–belga előtt segítettem a taktika kidolgozásában – akkor már az Antwerp futballistája voltam. Mivel az ellenfél előrehúzódva nemigen figyelt hátul, javasoltam, hogy a szélső folyosókon felfutásokkal törjünk be, Varga „Kacsa” ezt kihasználta, vezetést szerzett. Engem Pfaff a második játékrészben leterített, aztán antwerpeni klubtársam, Alexandre Czerniatynski egyenlített egy balszerencsés góllal, utazhattunk haza. Pfaff nem messze lakik tőlünk Antwerpenben, sokszor mondogatta, azért ütött el, mert nem akarta eltörni a lábam. Persze ki kellett volna állítani. Talán furcsa, amit mondok, de a belgák profibbak voltak, mint mi. Visszatérve még Argentínához: a Kutas István-féle szakvezetőség merev fegyelmet tartott, ez sem tett jót a hangulatnak.

– Az egykori újpestiek gyakran sajnálkoznak, amiért nem sikerült a Dózsával valamelyik nemzetközi kupában a csúcsra jutni. Miért?

– Ezzel én is így vagyok. A különböző sorozatokban kiejtettük a Benficát, a Celticet, a Malmőt és még sorolhatnám, de elbuktuk a Newcastle United elleni VVK-döntőt, a Juventus elleni BEK-negyeddöntőt, mindkettő a Megyeri úti visszavágón úszott el. Továbbá az itthoni egy egy után a Bayern Münchent az Olimpiai Stadionban nem tudtuk megállítani a BEK elődöntőjében, három gólt kaptunk. Mindhárom esetben támadó felfogásban mentünk neki az ellenfélnek, túlságosan kinyílt a védelmünk, lekontráztak minket.

A magyar jobbszélső belga csapatában is gyakran bevetette ezt a cselt: úgy vette le a labdát, hogy védője nem tudott beavatkozni (Fotó: Imago Images)
A magyar jobbszélső belga csapatában is gyakran bevetette ezt a cselt: úgy vette le a labdát, hogy védője nem tudott beavatkozni (Fotó: Imago Images)


A 8–3-TÓL MÉG MA IS JÓ KEDVRE DERÜL

– Nyolc három?
– Nem látja, rögtön derűsebb lett az arcom! Életem egyik legjobb meccse. Öt gól, tízes osztályzat, mi kell még? Illetve, egyvalami hiányzik. A mérkőzés felvétele, az ugyanis eltűnt, semmilyen videómegosztón nem találom.

– A korszak feltételeinek megfelelve, túl a harmincon, meghatározott válogatottsággal a háta mögött igazolt a belga Royal Antwerphez. Miért éppen oda?
– Tegyük hozzá, elmúltam 32 éves, igaz, abban az évben ezüstcipős voltam. Éppen egy belga válogatotté, Erwin Vandenberghé lett az Aranycipő 39 góllal, én 36-ot szereztem. Volt ajánlatom az FC Nantes-tól, Hollandiából, sőt az Egyesült Államokból is. Belgiumban viszont több magyar menedzser is tevékenykedett, Pintér László, Balla György, Bognár György. Az is számított, hogy a Vasasból Müller Sanyi is odaigazolt, együtt könnyebb volt beilleszkedni, bár Mülcsi egy idény után továbbállt Spanyolországba. Én összesen négy idényt húztam le, a szurkolók kedvence voltam, egész Belgiumban tiszteltek. Minden idők legjobb három antwerpeni játékosa között tartanak számon. A belgák 1980-ban lettek Eb-ezüstérmesek, megőrültek a futballért. Jobb helyre nem is igazolhattam volna. A magazinokból az Eb-hősök néztek vissza, én meg köztük futballoztam. Eric Gerets, Walter Meeuws, René Vandereycken, Wilfried Van Moer, Jan Ceulemans – folytassam még?

Edzőként a Royal FC Antwerpet a Belga Kupa elődöntőjébe vezette (Fotó: Imago Images)
Edzőként a Royal FC Antwerpet a Belga Kupa elődöntőjébe vezette (Fotó: Imago Images)


– A légiósokat – legalábbis az első fecskéket – azzal az útravalóval engedte ki a szakvezetőség, hogy hazatérve hasznosítják tapasztalataikat a magyar labdarúgásban. Ez finoman fogalmazva sem jött be. Bálint László csupán rövid ideig vállalt szerepet a honi futballban, ön pedig Mészöly Kálmán mellett volt a válogatottnál pályaedző, aztán slussz.
– Erre a felvetésre nem nekem kellene válaszolnom. A legmagasabb edzői képesítéssel dolgoztam évekig Belgiumban, aztán hívott Kálmán, de miután lemondott, senki sem keresett a magyar szövetségtől, hát visszamentem Antwerpenbe. Lehet, hogy az volt a terv, a légiósok karrierjük befejezését követően a magyar labdarúgásban dolgozzanak, de ez nem valósult meg. Az én esetemben nem miattam, ugyanis azt az elvet vallom, ha nem hívnak, nem jövök... Ugyanígy vagyok az Újpesttel.

– Miután visszament volt csapatához, 1996-ban bejutott a Belga Kupa elődöntőjébe, ám a Cercle Bruges-től elszenvedett három nullás vereség után lemondott.
– Mit kellett volna tennem? Ez ilyen szakma, ha súlyos vereséget szenvedtél, vond le a tanulságot!

– Mi a véleménye a jelenlegi Újpestről?
– Dunai Anti mindenről informál. Azt szoktam mondani, a tabella nem hazudik. Egy Újpest–Fradi meccsen mit mond a hagyományról az edző? Illetve kinek, mert tizenegyből kilencen légiósok.

A régi antwerpeni társak tablója előtt, balra lent Fazekas portréja (Fotó: Nemzeti Sport)
A régi antwerpeni társak tablója előtt, balra lent Fazekas portréja (Fotó: Nemzeti Sport)


– Ez a világ bármely pontján így van.
– Ez igaz, de nem tucatlégiósok játszanak, s talán hallomásból ismerik a klublegendák nevét. De ön szerint Szusza Ferenc vagy Bene Ferenc neve mond a külföldieknek valamit? A Megyeri úti légiósokról még annyit, hogy a szurkolók levetetik velük a mezt. Ez mindent elmond a hozzáállásukról.

– Mit szól a magyar és a belga válogatott Eb-selejtezőcsoportjához?
– Mindkét együttesnek tovább kell jutnia, aztán találkozzanak Németországban!

– Belgiumban és Marbellában él, mikor látjuk Magyarországon?
– Családilag már nincs kötődésem, ha meghívnak, akkor látogatok haza az újpesti barátokhoz.

– Milyen az egészségi állapota?
– Egy éve nem tudok lépcsőzni és sétálni sem tudok egy ideje, izomsorvadás okozza a betegséget. Kerekesszékkel közlekedem, a feleségem segítsége nélkül nem tudok talpra állni. Heti kétszer kapok kezelést, s reménykedem, hogy életem hátralévő részét nem székben kell leélnem – jó lenne megszabadulni ettől a „járműtől”.

1965 és 1980 között játszott az Újpesti Dózsában, ez idő alatt kilenc bajnoki címet nyert a lila-fehérekkel (Fotó: MTI)
1965 és 1980 között játszott az Újpesti Dózsában, ez idő alatt kilenc bajnoki címet nyert a lila-fehérekkel (Fotó: MTI)


NÉHÁNY EMLÉKEZETES „KAPA-MÉRKŐZÉS”
Ú. Dózsa–Dorog 2:2 (1:0), NB I
1965. november 7., Megyeri út, 5000 néző, vezette: Vízhányó
Gólok: Fazekas (32.), Németh (52.), Horváth (80.), Sóvári (85.)
„A csatársorban a fiatal Fazekas kitűnően illeszkedett be a támadásépítésbe. Jól osztogatott, bátran lőtt.”
Csehszlovákia–Magyarország 3:3 (1:2), vb-selejtező
1969. szeptember 14., Prága, Letná-stadion, 40 000 néző, vezette: Tschenscher (nyugatnémet)
Gólok: Hagara (26.), Kvasnák (51.), Kuna (77.), Bene (9.), Dunai II (37.), Fazekas (48.)
„A játékidő második felében ugrásszerűen feljavult, mozgékonyabb volt, ügyesebben cselezett, jobban bekapcsolódott a kombinációkba és gólt is lőtt. Érdekes, hogy a szövetségi kapitány mégis lecserélte.”
Újpesti Dózsa–Komló 7–1 (6–1), NB I
1971. augusztus 2., Megyeri út, 8 000 néző, vezette: Wottava
Gólok: Bene (4.), Dunai II (13., 18.), Fazekas (28., 34., 58.), Bene (44.), Juhász (11.)
„Brillírozott, góljai közül kettő élményszámba ment.”
Ú. Dózsa–Ferencváros 8–3 (4–3), NB I
1976. május 15., Népstadion, 50 000 néző, vezette: Petri
Gólok: Fazekas (5., 14., 24. – 11-esből, 64., 88.), Fekete (34., 50.), Törőcsik (83.), Szabó (11., 16.), Nyilasi (30.)
„Felejthetetlen, pompás mérkőzés volt! (…) A csatárok közül Fazekas parádés alakításokkal tűnt ki, nagyon ritkán látható, kitűnő csatárteljesítményt nyújtott. Látványos megoldásai, öt gólja sokszor ragadtatta tapsra a közönséget.”
Újpesti Dózsa–MÁV Előre 6–1 (3–1), NB I
1979. december 1., Megyeri út, 4 000 néző, vezette: Győri
Gólok: Fazekas (22., 37., 40., 83.), Sarlós (57.), Fekete (63.), Lazsányi (10.)
„Régi napjaira emlékeztetően játszott. Négy gólja önmagáért beszél!”
Magyarország–Svájc 3–0 (1–0), vb-selejtező
1981. október 14., Népstadion, 65 000 néző, vezette: Tokat (török)
Gólok: Nyilasi (23., 50), Fazekas (59.)
„Nagyon régen láttuk ilyen jól játszani a válogatottban. Sokkal harcosabb volt, mint bármikor azelőtt, ha leszerelték, megpróbálta visszaszerezni a labdát, sokat változtatta a helyét, főleg a pálya széltében. Jó labdákat adott, gólt is lőtt.”


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. október 15-i lapszámában jelent meg)

A Sportrádióban szombaton 17 órától lesz hallható interjú Fazekas Lászlóval.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik