NB I: Nagyon örülök a DVTK remek szereplésének – Fernando

Vágólapra másolva!
2020.04.15. 17:23
null
Fernando a nehézségek ellenére sem csalódott a futballban, várja az újabb kihívást (Fotó: Micheller Szilvia)
Málagai otthonából is követi a DVTK szereplését Fernando Fernández, a diósgyőriek korábbi vezetőedzője, aki a kritikus helyzetről, a lakóknak éneklő rendőrökről, valamint az NB I-ről is beszélt lapunknak.

 

– Mennyire súlyos a helyzet?
– Országos szinten csökkent az új megbetegedések száma, ez némi reményt jelent – felelte lapunknak málagai otthonából Fernando Fernández, a DVTK korábbi vezetőedzője. – Talán az jelentette a problémát, hogy a spanyol kormány kezdetben túlságosan a fővárosra koncentrált, pedig a lezárásokat és a tilalmakat az egész országban idejében be kellett volna vezetni. Mostanra megtörtént, már a harmadik hete tilos az utcán tartózkodni, csak a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok látogathatóak.

FERNANDO FERNÁNDEZ – NÉVJEGY
Született: 1979. június 2., Málaga (Spanyolország)
Nemzetisége: spanyol
Posztja játékosként: csatár
Klubjai játékosként: Málaga CF (1988–1997), Real Madrid (1998–2002), Real Valladolid (2000–2002, kölcsönben), Real Betis (2002–2008), Málaga CF (2008–2011), Diósgyőri VTK (2012–2013)
Klubjai edzőként: CD El Palo (2016–2017), Málaga CF (utánpótlásedző, 2017–2018), Diósgyőri VTK (2018–2019)
Kiemelkedő eredménye játékosként: Spanyol Kupa-győztes (2005)

– Málagában mennyire félnek az emberek?
– A koronavírus jelentős részben Madridot, Katalóniát, a baszk régiót, valamint Valenciát sújtja, az ottani kórházak többségében az intenzív osztályok teljesen megteltek. Délen inkább a gazdaság jelenti a problémát. A tengerparti városok jelentős részben a turizmusból élnek, ám nincs kizárva, hogy egész nyáron zárva maradnak a strandok. Szerencsére a családom és én is jól vagyunk, egyelőre nincsenek tüneteink, és azok a barátaink is meggyógyultak, akik korábban elkapták a vírust.

– A remény vagy a bezártság érzése erősebb a spanyol emberekben?
– Mindenki átérzi az intézkedések súlyát. A lakótelepi kis lakásokban összezsúfolódott családoknak nyilván nehezebb a mostani helyzet, az emberek ugyanakkor mindent megtesznek, hogy elviselhetőbbé tegyék a hétköznapokat. Este nyolckor itt is az erkélyen tapsolnak az egészségügyi dolgozók elismeréseként, az utcákat felügyelő rendőrök és tűzoltók pedig olykor dalban kívánnak boldog születésnapot azoknak, akik kénytelenek a négy fal között tölteni a jeles napot.

– Ezekben a napokban mennyit beszélnek a futballról?
– Spanyolországban mindenki imádja a labdarúgást, nincs olyan nap, hogy ne kerülne szóba. Több emberrel beszéltem az élvonalbeli klubok vezetőségéből, illetve a La Liga képviselői közül, mindenkinek az a célja, hogy a pályán fejezzék be a bajnokságot. Ez a televíziós pénzek miatt is fontos lenne, de a kijárási tilalmat április huszonhatodikán oldják fel, addig aligha születik előrelépés az ügyben. Egyelőre a leginkább optimista forgatókönyv szerint a spanyol élvonal júniusban folytatódhat, nézők nélkül.

– Edzőként mivel tölti a futball nélküli napokat? Keveset hallottunk önről, amióta tavaly szeptemberben távozott a Diósgyőrtől.
– Azóta, amióta a járvány Spanyolországba is begyűrűzött, a feleségemmel kettesben vagyunk itthon. A házunk alsó szintjén berendeztünk egy kisebb edzőtermet néhány géppel, ott meg tudjuk oldani a testmozgást. Sokat olvasok, főleg labdarúgásról szóló könyveket és elemzéseket, és rengeteg meccset nézek felvételről. Amióta tavaly távoztam Miskolcról, több ajánlat is befutott, Spanyolországból, Görögországból és az Egyesült Arab Emírségekből is kerestek, de valami mindig közbejött. Olykor az interjú után mást választottak, máskor én mondtam nemet. Egyelőre igyekszem képezni, fejleszteni magam és készülni a járvány utáni életre.

– A magyar bajnokságot követi?
– Természetesen. Mivel hétvégente csak hat meccset rendeznek, ez nem is túl nehéz. A legfontosabb, hogy nagyon örülök a DVTK remek szereplésének, Feczkó Tamás a Balmazújvárosnál és az MTK-nál jól dolgozott, jó, hogy Miskolcon is megszerették a szurkolók. A klub most más szempontok alapján építkezik, én úgy igyekeztem ütőképes csapatot összegyúrni, hogy nemigen volt lehetőségünk kész játékosokat vásárolni, próbáltunk a fiatalokra támaszkodni. Azóta változott a helyzet, de boldog vagyok, mert sok barátot szereztem Miskolcon, a szakmai stábból és a vezetőségből többekkel együtt dolgoztam, tudom, mennyire fontos nekik a csapat jó szereplése.

– Ki nyeri a magyar bajnokságot?
– Nem véletlen, hogy a Ferencváros két meccsel kevesebbet játszva is vezeti a tabellát. A Fehérvár télen erősödött, egyre jobb formát mutat, de ha a bajnokság összképét nézzük, akkor a zöld-fehérek nyújtották eddig a legjobb teljesítményt, nálam ők az esélyesek.

– És mely csapatok búcsúznak az élvonaltól?
– Erre nehéz lenne tippelni. A Kaposvár nagy bajban van, bravúrok sora kellene a bentmaradáshoz. A Zalaegerszegben tapasztalt és képzett játékosok futballoznak, a Paks büszke a filozófiájára, miszerint csak magyar játékosokat foglalkoztat, a Kisvárdát pedig a játékoskerete alapján egyértelműen az erősebb csapatok közé sorolom, Bódog Tamásnak ráadásul kellő tapasztalata van ahhoz, hogy kezelje a helyzetet, és egységes csapatot formáljon a különböző nemzetiségű játékosokból. Nem tudom, melyik együttes búcsúzik majd, azon viszont meglepődtem, hogy az Újpest is bajba kerülhet. Nebojsa Vignjevics remek edző, az Újpest az egyik legstabilabb gárda volt az utóbbi években.

– Szívesen dolgozna ismét Magyarországon?
– Miért ne? Ismerem a játékosokat, a csapatokat, a közeget, ha megfelelő ajánlat érkezne, nem zárkóznék el a visszatéréstől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik