Egyperces tapssal kezdődnek a mérkőzések a hétvégén a francia labdarúgó-bajnokság élvonalában és másodosztályában a repülőgép-balesetben elhunyt Emiliano Salára emlékezve.

„Ma este és egész hétvégén együtt tisztelgünk Emiliano emlékének a mérkőzések kezdőrúgása előtt” – jelentette be a Francia Labdarúgóliga elnöke. Nathalie Boy de la Tour az argentin támadót olyan játékosként írta le, akiben együtt volt meg az életöröm, a kedvesség, a nagyvonalúság és az egyszerűség.

Noël Le Graët, a francia szövetség elnöke példás játékosnak nevezte Emiliano Salát, akit mindenki nagyra értékelt a pályán és azon kívül is.

A nantes-i közönség már január 30-án, a Saint-Étienne elleni mérkőzésen énekléssel, molinókkal, transzparensekkel búcsúzott a klub volt játékosától, aki január 21-én tűnt el.

VIRTUÁLISAN IS BÚCSÚZNAK
A FIFA 19-et kiadó EA Sport pénteken bejelentette, a tisztelet jegyében úgy döntött, azonnali hatállyal kiveszi Salát a játékból.

Az FC Nantes – amelyet négy idényen keresztül szolgált Sala és színeiben 133 mérkőzésen 48 gólt szerzett  – pénteken bejelentette: visszavonultatja az argentin támadó által viselt 9-es számú mezt, azt a klubnál többet senki nem viselheti.Az egyesület emellett a vasárnapi, Nimes elleni bajnokira szóló jegyek árát kilenc euróban állapította meg, hogy biztosan telt ház előtt búcsúztassák korábbi futballistájukat.

A 28 éves játékos a Nantes-tól szerződött a Cardiffhoz, ezért utazott Franciaországból Angliába. Az egymotoros repülőgép pilótája – a rendőrség tájékoztatása alapján – 1500 méteres magasságban kérte, hogy alacsonyabban haladhasson el a Guernsey-szigetnél, majd az ereszkedés közben, 700 méteres magasságnál eltűnt a radarképekről. A roncsot a tengerfenéken vasárnap találták meg, benne egy holttesttel, melyet csütörtök reggel felszínre hoztak, majd a halottkém vizsgálatát követően késő este közölték, hogy Salára bukkantak rá.

A játékost a balesetet megelőző héten klubrekordot jelentő, 17 millió euró (5.4 milliárd forint) körüli összegért igazolta le a Cardiff.