Monaco: pünkösdi királyság? Ugyan! PSG: UEFA? Ugyan…

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2014.07.25. 10:32
null
Monacóból a két kolumbiai közül James Rodríguezt vitte el a Real Madrid (Fotók: Action Images, archív)
Nem is rendes nyár az, ahol nem csapnak bősz költekezést a szerencsésebb országok labdarúgócsapatai, ezért aztán idén is lelkesen dalolva vállalkoztunk arra, hogy rendet vágjunk a transzferőrületben, ösvényt mutassunk az euródzsungelben, gatyába rázzuk a pletykahadsereget. Íme, a nyári transzfersorozat!

A pár éve még kissé lekezelt francia élvonalbeli bajnokság, a Ligue 1 a PSG és a Monaco arab, illetve orosz tulajdonosai, pontosabban az azok által megmozgatott euroszázmilliók miatt egyre nagyobb tiszteletnek örvend, de ezen a nyáron mintha megtörni látszana újgazdagék lendülete. Vagy csak kivárnak és taktikáznak?

MONACO – ENNYI VOLT? NEM HINNÉNK!

A tavalyi év egyik legszebb tündérmeséjét mutatta be az AS Monaco, az orosz tulaj, Dmitrij Ribolovljev Falcaót, James Rodríguezt, Joao Moutinhót, Geoffrey Kondogbiát, Lacina Traorét és Jérémy Toulalant megvéve, összességében közel 300 millió eurót költve nagycsapatot épített a hercegségben. Aranyat azonban nem nyert, és az idény közben folyamatos harcot vívott a francia ligával és a többi klubbal, körömszakadtáig védve Monaco adóparadicsomi jellegét. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni: amíg a városállamban minimális az adóteher, addig francia források szerint Párizsban Zlatan Ibrahimovic éves 14 milliós nettó bére bruttóban nem kevesebb mint 55 millió, addig a falcaói bruttó 14 az majdnem nettó 12.6!

Ribolovljev, az Urál hamuzsírkirálya végül kiegyezett a ligával, és a követelt 100 millió euró helyett csak 50-et fizet „közös megegyezéssel, részletekben és all-in jelleggel”, de mindez eltörpül ahhoz képest, hogy a tavasszal elvált feleségétől, és az asszonyság vitte magával a fele vagyont. 3.3 milliárd eurót…

A Real Madrid meg elvitte az AS koronaékszerét, a világbajnokságon világsztárrá emelkedő James Rodríguezt, de azért jól jön az érte kapott 80 millió euró, no és ennek farvizén annyi kedvező hírrel szolgálhatunk azért a „Monyákó” drukkereinek, hogy „Hámesz” távozása egyben azt jelenti, hogy Falcaót nem szipkázza el a királyi klub.

„Hiszek a Monaco-projektben, itt akarok maradni és a Bajnokok Ligájában futballozni a Monacóval – mondta a kolumbiai gólsólyom. – A csapat készen lesz a BL kezdetére, biztos vagyok benne, hogy jönnek még erősítések.”

Freddy Guarín az egyik kiszemelt
Freddy Guarín az egyik kiszemelt

Nem lesz a BL-kaland része Emmanuel Riviere, Gary Kagelmacher, Éric Abidal, a korábbi csapatkapitány, Andreas Wolf és a 40 esztendősen nyugdíjba vonuló olasz kapus, Flavio Roma, akit még az ősidőkben, 2001-ben vettek a Piacenzától 8.5 millió euróért, de tett egy kis milanos kitérőt is.

Több nagy sztár távozásáról nem hallani, ellenben Rodríguezt talán egy egykori realos, a Galatasarayban kissé elszürkülő Wesley Sneijder próbálja meg feledtetni gólpasszaival, ha engednek a törökök az árból, alternatívája a milánói Fredy Guarín. A taktikai táblán inkább a benficás Nicolás Gaitán vagy a bayernes Xherdan Shaqiri léphet J. R. helyére, de hasonlóan jó idea az igen keresett sociedados Antoine Griezmann vagy a Lille-ben magára találó Salomon Kalou is. A legközelebb Gaitánhoz áll jelenleg az ASM, vele a hírek szerint már meg is egyeztek, de klubjával még tart a huzavona.

A középpálya új főtengelye a wolfsburgi Luiz Gustavo lehet, ám Sami Khedira olcsóbban megszerezhető; a védelem jobb szélére a Ligue egyik múlt idénybeli felfedezettje, Serge Aurier volt a kiszemelt, csak éppen körötte a PSG is szirénkedni kezdett, középre pedig a szintén vb-viselt Jonathan Mensah jöhet.

A védelmet már megerősítették a tunéziai Ajmen Abdennurral, aki eddig kölcsönben futballozott a klubnál, mégpedig megbízhatóan, bár kissé túlzottnak tarjuk az érte „opcionálisan” kiadott 13 millió eurót. Ismét kölcsönvették a Realt is megjáró brazil jobbhátvédígéretet, a sokszoros U20-as válogatott Fabinhót, míg a vendégszereplésből visszatértek közül az algériai bekk, Karl Medzsani, a francia U18-as válogatott karmester, Dominique Pandor és mindenekelőtt az őserő ék, Lacina Traoré számíthat szép idényre.

VALDÉSTŐL FERNANDO TORRESIG

Nem tudni még, hogy ki lesz az új kapus, annak ellenére sem, hogy a barcelonai, pontosabban exbarcelonai Víctor Valdésszel négyéves előszerződést kötöttek a hercegségbeliek, csak éppen súlyosan megsérült márciusban a spanyol, így nem ment át az új idény előtti orvosi vizsgálatokon.

„Négy évre szóló szerződésünk van a Monacóval, érvényt fogunk ennek szerezni” – dühöngött Valdés ügynöke, Gines Carvajal, de az ASM elnökhelyettese, Vagyim Vasziljev leszögezte, hogy a sérülés miatt „konyec kontrakta”.

Az új jelöltek a Thibaut Courtois-t nyakába kapó Petr Cech és a Madridban igen furcsa helyzetben lévő Diego López.

Fernando Torres lehet az igazán nagy nyári dobás, akit angol források szerint 25 millió euróért már el is engedne a Chelsea, sőt míg a Tuttosport értesülései szerint a franciák konkrét, 20 milliós ajánlatot tettek a Torinónak Alessio Cerciért, a támadónak pedig éves 2.5 milliónyi bért ígértek (amely a jelenlegi háromszorosa). Ha már „lapozunk”: a La Gazzetta dello Sport arról számolt be, hogy a monacói klub a Juventusnak is tett egy konkrét üzleti ajánlatot, miszerint 22 millióért cserébe kérik Domenico Berardit – a gólerős fiatal egyébként a „zebrák” és a Sassuolo közös játékosa, de 15 millió eurós vételi opcióval rendelkeznek a torinóiak.

Kiszemelt még a csatársorba a portói Jackson Martínez és a londoni Lukas Podolski is – nem lesz tehát pünkösdi királyság a hercegségben a jelek szerint, csak egy kicsit kivárnak Ribolovljevék…

A „KIMERÍTŐ” DAVID LUIZ AZ ÉV VÉDŐIGAZOLÁSA. NO DE A VEVŐNEK VAGY AZ ELADÓNAK?

David Luiz méregdrága volt, a vb után adódik a kérdés: megérte?
David Luiz méregdrága volt, a vb után adódik a kérdés: megérte?

A PSG sem szaggatta eddig az istrángot, de csak újkori mércéjével tekintve, hiszen azért csak megvette a Chelsea-től a brazil védőt, védekező középpályást, David Luizt – akinek brazíliai teljesítményét elnézve egyelőre az eladó, az angol klub csinálta a jobb üzletet. A főkönyvi számokat tekintve mindenképpen, hiszen összesen 27 millió euróért került Londonba a Benficától pár éve, most pedig 49.5-ért vitték el a párizsiak.

Érdekesség, hogy Leonardo sportigazgató, majd az ő munkáját folytató klubigazgató, Jean-Claude Blanc összehozott egy eredeti brazil védőnégyest. Igaz, a németektől kapott nyári hetes alaposan megrongálta a brazil védők és Luiz renoméját, miközben a 42 millió euróért vett Thiago Silva sem végig zseniként futballozott a tornán. Sőt. Ahová érdemes lett volna kivinni Marquinhost (31.4), és Marcelónál Maxwell (3.5) sem teljesített rosszabbul.

A távozók közül Jérémy Ménez fog leginkább hiányozni, pontosabban egy motivált, nagy kedvvel futballozó Ménez, aki ingyen ment a Milanhoz, a Chelsea-nél Luiz-előd Alexszel egyetemben, a tavaly kölcsönben erősödők közül a legértékesebb a mostanában a klubnál kellőképpen meg nem becsült Clément Chantome. Külön érdekesség, hogy a Stade Reimstől visszakapták Antoine Contét, míg egyes olasz lapok szerint Antonio Conte a héten megkapja a PSG-kispadot.

Egyébként a vörös-kékeket nem a hazai liga, hanem az UEFA mérte meg, mégpedig 60 millió euróra (bővebben erről ITT olvashat), de minden rendelet kijátszható. Bármilyen furcsa is ez Magyarországról nézve.

Aurier például úgy jöhetett a PSG-hez, mint ahogyan Abdennur került a Monacóhoz: nem megveszik, hanem mint a canal-supporters.com elárulta, öt évre kölcsönkapják a Toulouse-tól, és máris lehet trükközni a kiadási oldalon – az illetékes ellenőrző szervek meg döntsék el, hogy ez új igazolás vagy sem. Hogy miért van erre szükség?

Az UEFA gazdasági fair play szabálya miatt a kiadások és a bevételek egyensúlyban tartása érdekében a PSG ezen a nyáron csak 50 milliót költhet, e keretet pedig ugyebár Luiz kimerítette. Egyébként a hírek szerint Aurier körülbelül 12 millióba kerül, mínusz egy „ötös” Chantome, egyik vetélytársát, Christophe Jallet pedig már el is passzolták az Olympique Lyonnak. Mindez azt is jelenti, hogy a Daniel Alves, Stephan Lichtsteiner, Ignazio Abate trió egyike sem igazol Luizék mellé a nyáron.

A mercato365.com szerint hasonló módon variálnának Ángel Di María körül is: a két klubelnök, a realos Florentino Pérez és Nasszer al-Kelaifi szóban már megegyezett a 60 millió eurós vételárról. Mások szerint viszont az áll a transzfer elhúzódásának hátterében, hogy az argentin annyit kért, hogy az már al-Kelaifinek is sok volt; bár a spanyol ABC szerint azért csak kiegyeznek évi nettó nyolcmillióban, öt idényre.

Edinson Cavani sem érinthetetlen már, az uru attól tart állítólag, hogy nem lesz kezdő az új, 4–3–3-as hadrendben, a legvadabb variáció vele kapcsolatban az, hogy elcserélik Wayne Rooneyra, miközben Ezequiel Lavezziért a Milan után a Juventus is bejelentkezett. Utóbbi egyesület vinné állítólag Javier Pastorét is, akiért az Atlético Madrid 42 milliót ajánlott, de három év alatt törlesztene.

A korábbi nagycsapatok közül továbbra sincs igazán pénze erősíteni a Bordeaux-nak és az Olympique Lyonnak, a St.-Étienne eddig egyetlen tinizseni eladásával sem kápráztatta el a nagyérdeműt, és tovább gyengült a Montpellier.

Ha nem is erődösödik, de legalább erőlködik (és ezt nem rossz szándékkal írjuk!) az OLYMPIQUE MARSEILLE, a kikötővárosiak egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy feladják a harcot az újgazdagokkal. Nem lesz egyszerű...

Valbuena Moszkvába szerződése sokakat meglepett
Valbuena Moszkvába szerződése sokakat meglepett

E nemes szándék jegyében vették meg ötmillió euróért a Stade Rennestől a válogatott kerettag szélsőt, Romain Alessandrinit, hatért pedig a Standard Liege-től a húszéves belga középcsatárt, az előző idényt 25 góllal záró Michy Batshuayit. A kölcsönből visszakapottak közül a vb-n is látott Jordan Ayew, valamint a rutinos középső középpályás, az egyszeres francia válogatott Morgan Amalfitano jelent azonnali erősítést. Az várható volt, hogy Mathieu Valbuenát a sikeres vb-szereplés után nem lehet megtartani, de talán többet is kaphatott volna érte az OM a Dinamo Moszkva által felajánlott hétmilliónál, és egyáltalán nem biztos, hogy a Premjer-liga testhez áll majd a pöttöm szervezőnek.

Ha távozik Dimitri Payet is, akiért 8.5 milliót kínál a Swansea City, jelentősen gyengül a csapat támadósora. A jobbszélső azonban visszautasította az angol ajánlatot, akárcsak az egykoriban szebb napokat látott, de versenysúlyához közeledve egyre gólerősebb André-Pierre Gignac a Lokomotiv Moszkva csábítását.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2014 NYARA
SC BASTIA
Érkezett: Guillaume Gillet (kölcsönbe., Anderlecht), Mathieu Peybernes (Sochaux, ingyen), Floyd Ayité (Stade Reims, i.), Gadji Tallo (k., AS Roma), Apodi (Querétaro), Christopher Maboulou (Chateauroux, i.), Luka Kikabidze ( Lokomotivi Tiflisz), Christophe Vincent (kölcsönből vissza, Bastia), Matthieu Sans (kv., GFC Ajaccio), Florent André (kv., Consolat Marseille)
Távozott: Vahbi Hazri (Bordeaux, 2.000.000 euró), Féthi Harek (Nimes, i.), Ilan (szerződése lejárt), Matthieu Sans (szl.), Toifilou Maoulida (Nimes, i.), Mickaël Landreau (visszavonult), Julien Sablé (visszavonult), Florian Raspentino (kv., Marseille), Gianni Bruno (kv., Lille), Milos Kraszics (kv., Fenerbahce), Sambou Yatabaré (kv., Olympiakosz)
FC GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Vahbi Hazri (Bastia, 2.000.000), Nicolas Pallois (Chamois Niort), David Djigla (Bordeaux B), Valentín Vada (Bordeaux B), Théo Pellenard (Bordeaux B), Thomas Touré (Bordeaux B), Gaëtan Laborde (Bordeaux B), Clément Badin (Bordeaux B), Emiliano Sala (kv., Chamois Niort), Jaroslav Plasil (kv., Catania), Rodrigo Castro (kv., Red Star), Hadi Sacko (kv., Le Havre), Vujadin Szavics (kv., Arminia Bielefeld)
Távozott: Landry N'Guemo (szl.), Henrique (Fluminense, i.), Guillaume Hoarau (szl.), Kévin Olimpa (szl.), Vujadin Szavics (szl.), David Bellion (Red Star, i.), Jérémie Bréchet (szl.), Matthieu Chalmé (szl.), Rodrigo Castro (kv., Red Star), Gaëtan Laborde (k., Stade Brest)
SM CAEN
Érkezett: Julien Féret (Stade Rennes, i.), Rémy Vercoutre (Lyon, i.), Sloan Privat (k., Gent), Florian Raspentino (Marseille, 500.000), Emmanuel Imorou (Clermont Foot, i.), Damien da Silva (Clermont Foot, i.), Hervé Bazile (Le Poiré-sur-Vie), Jordan Adéoti (Stade Laval, i.), Yrondu Musavu-King (kv., Uzes), Yannick M'Bone (kv., Fréjus-Saint-Raphaël), Romain Poyet (kv., Amiens)
Távozott: Laurent Aguazi (szl.), Molla Wague (Udinese, i.), Aurélien Montaroup (Créteil), Thomas Bosmel (Arles, i.), Romain Poyet (szl.), Kim Kjung Dzsung (kv., Tallinna Olympic), Jonathan Kodjia (kv., Stade Reims), Mathias Autret (kv., Lorient)
FC ÉVIAN THONON GAILLARD
Érkezett: Fabien Camus (k., Genk), Nicki Bille Nielsen (Rosenborg), Youssouf Sabaly (PSG, i.), Jesper Juelsgaard (Midtjylland), Benjamin Leroy (Tours, 250.000), Zakarija Abaruai (Évian B), Ali M'Madi (kv., GFC Ajaccio), Adrien Thomasson (kv., Vannes), Dan Nistor (kv., Pandurii Targu Jiu)
Távozott: Kévin Bérigaud (Montpellier, 3.000.000), Túlio de Melo (szl.), Dan Nistor (kv., Pandurii Targu Jiu), Ali M'Madi (szl.), Fabrice Ehret (szl.), Adrien Thomasson (k., GFC Ajaccio), Diaranké Fofana (Universitatea Cluj), Facundo Bertoglio (kv., Dinamo Kijev), Youssouf Sabaly (kv., PSG), Modou Sougou (kv., Marseille), Marco Rubén (kv., Dinamo Kijev), Ilan Boccara (kv., Ajax Amsterdam II), Maxime Blanc (szl.)
EA GUINGAMP
Érkezett: Benjamin Angoua (Valenciennes, i.), Maxime Baca (Lorient, i.), Ronnie Schwartz (Randers), Jonas Lössl (Midtjylland, 500.000), Lars Jacobsen (Köbenhavn, i.), Julien Cardy (Arles, i.), Thierry Argelier (kv., Vannes), Sylvain Marveaux (k., Newcastle United)
Távozott: Steeven Langil (Mouscron-Péruwelz), Fatih Atik (szl.), Jonathan Martins Pereira (szl.), Paul Babiloni (AJ Ajaccio, i.), Guy Ndy Assembé (kv., Nancy), Mustapha Yatabaré (al-Arabi, 2.500.000)
RC LENS
Érkezett: Alphonse Aréola (k., PSG), Marcel Tisserand (k., Monaco)
Távozott: Samuel Atrous (szl.), Edgar Salli (kv., Monaco), Alphonse Aréola (kv., PSG), Marcel Tisserand (kv., Monaco)
OSC LILLE
Érkezett: Sébastien Corchia (Sochaux, 1.800.000), Emmanuel Debordeaux (Lille B), Marcos Lopes (k., Manchester City U21), Corentin Halucha (Lille B), Alexandre Oukidja (kv., Mouscron-Péruwelz), Gianni Bruno (kv., (Bastia), Julian Michel (kv., Mouscron-Péruwelz), Abdoulaye Diaby (kv., Mouscron-Péruwelz)
Távozott: John Jairo Ruiz (kv., Oostende), Julian Jeanvier (kv., Mouscron-Péruwelz), Barel Mouko (visszavonult), Alexandre Oukidja (szl.), Julian Michel (szl.)
LORIENT
Érkezett: Sadio Diallo (k., Stade Rennes), Benjamin Jeannot (Nancy, 1.000.000), Valid Meszlub (Le Havre, i.), Vincent Le Goff (Istres), Mathias Autret (kv., Caen), Cheick Touré (kv., Bourg-Péronnas), Simon Falette (kv., Stade Brest), Rémi Mulumba (kv., Dijon), Benjamin Lecomte (kv., Dijon)
Távozott: Jérémie Aliadiere (Umm-Szalal, 400.000), Kévin Monnet-Paquet (St.-Étienne), Grégory Bourillon (Stade Reims, i.), Baptiste Reynet (k., Dijon), Maxime Baca (Guingamp, i.), Cheick Doukouré (Metz, i.), Maxence Derrien (k., Avranches), Sadio Diallo (kv., Stade Rennes), Larry Azouni (kv., Marseille)
OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Lindsay Rose (Valenciennes, 1.800.000), Corentin Tolisso (Lyon B), Alassane Pléa (kv., Auxerre), Christophe Jallet (PSG, 750.000)
Távozott: Bafetimbi Gomis (Swansea City, i.), Jimmy Briand (szl.), Rémy Vercoutre (Caen, i.), Miguel Lopes (kv., Sporting CP)
OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Michy Batshuayi (Standard Liege, 6.000.000), Romain Alessandrini (Stade Rennes, 5.000.000), Momar Bangoura (Marseille B), Maxime Lopez (Marseille U19), Julien Fabri (Marseille B), Baptiste Aloé (Marseille B), Jérémie Porsan-Clemente (Marseille U19), Florian Raspentino (kv., (Bastia), Billel Omrani (kv., Arles), Modou Sougou (kv., Évian), Senah Mango (kv., Luzenac), Morgan Amalfitano (kv., West Bromwich), Fued Kadir (kv., Stade Rennes), Larry Azouni (kv., Lorient), Jordan Ayew (kv., Sochaux)
Távozott: Florian Raspentino (Caen, 500.000), Souleymane Diawara (szl.), Larry Azouni (Nimes, i.), Senah Mango (szl.), Gennaro Bracigliano (szl.), Kevin Osei (szl.)
FC METZ
Érkezett: José Luis Palomino (Argentinos Juniors), Jonathan Rivierez (Le Havre, i.), Cheick Doukouré (Lorient, i.), David Oberhauser (szl.), Juan Falcón (Zamora FC, 900.000), Alhassane Keita (kv., Boulogne), Samy Kehli (kv., Royal Excelsior Virton), Michel Le (kv., Cherbourg), Ali Bamba (kv., Racing Strassburg)
Távozott: Thibaut Bourgeois (Bastia, i.), Luciano Teixeira (szl.), Alhassane Keita (k., Lierse), Thomas Didillon (k., Seraing United), Yves Angani Kayiba (kv., FC Systeme), Nicolas Fauvergue (kv., Stade Reims)
AS MONACO
Érkezett: Aymen Abdennur (Toulouse, 13.000.000), Fabinho (k., Rio Ave), Paul Nardi (Nancy, 3.000.000), Quentin N'Gakoutou (Monaco B), Dominique Pandor (kv., Stade Brest), Edgar Salli (kv., Lens), Jérémy Labor (kv., RWDM Bruges), Martin Sourzac (kv., RWDM Bruges), Jérome Phojo (kv., Bastia), Tristan Dingomé (kv., Le Havre), Delvin N'Dinga (kv., Olympiakosz), Gary Kagelmacher (kv., Valenciennes), Karl Medzsani (kv., Valenciennes), Marcel Tisserand (kv., Lens), Lacina Traoré (kv., Everton), Gaetano Monachello (kv., Ergotelisz), Borja López (kv., Rayo Vallecano)
Távozott: James Rodríguez (Real Madrid, 80.000.000), Emmanuel Riviere (Newcastle United, 6.320.000), Delvin N'Dinga (k., Olympiakosz), Munir Obbadi (k., Hellas Verona), Gary Kagelmacher (1860 München, 200.000), Éric Abidal (Olympiakosz), Tristan Dingomé (Mouscron-Péruwelz), Jessy Pi (k., Troyes), Marcel Tisserand (k., Lens), Paul Nardi (Nancy, i.), Nacer Barazite (Utrecht, i.), Andreas Wolf (szl.), Sébastien Chabbert (visszavonult), Flavio Roma (visszavonult), Quentin N'Gakoutou (k., Arles), Fabinho (kv., Rio Ave), Sergio Romero (kv., Sampdoria), Ajmen Abdennur (kv., Toulouse)
HSC MONTPELLIER
Érkezett: Kévin Bérigaud (Évian, 3.000.000), Paul Lasne (AJ Ajaccio), Steve Mounié (Montpellier B), Emanuel Herrera (kv., Tigres), Bryan Dabo (kv., Blackburn Rovers), Dylan Gissi (Olimpo de Bahía Blanca, i.)
Távozott: Rémy Cabella (Newcastle United, 10.000.000), Garry Bocaly (szl.), Emanuel Herrera (Emelec), Teddy Mézague (szl.), Jonathan Tinhan (Istres, i.), Vincent Di Stefano (szl.), M'Baye Niang (kv., Milan), Jean Deza (kv., Universidad San Martín)
NANTES
Érkezett: Itaj Sehter (Hapoel Tel-Aviv, 420.000), Johan Audel (VfB Stuttgart, i.), Anthony Walongwa (Nantes B), Kian Hansen (kv., Esbjerg)
Távozott: Filip Djordjevics (Lazio, i.), Adrien Trebel (Standard Liege), Fabrice Pancrate (szl.), Johan Audel (kv., VfB Stuttgart), Banel Nicolita (kv., St.-Étienne), Itaj Sehter (kv., Hapoel Tel-Aviv)
OGC NICE
Érkezett: Niklas Hult (Elfsborg), Julien Vercauteren (Lierse), Abraham Guié Guié (kv., Apollon Limassol), Joris Delle (kv., Cercle Bruges), Kévin Gomis (kv., Nottingham Forest)
Távozott: Nemanja Pejcsinovics (Lokomotiv Moszkva, i.), Luigi Bruins (szl.), Fabrice Abriel (szl.), Jordan Astier (k., Fréjus-Saint-Raphaël), Christian Brüls (kv., Gent)
PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: David Luiz (Chelsea, 49.500.000), Jean-Christophe Bahebeck (kv., Valenciennes), Alphonse Aréola (kv., Lens), Youssouf Sabaly (kv., Évian), Jordan Ikoko (kv., Créteil-Lusitanos), Antoine Conte (kv., Stade Reims), Clément Chantome (kv., Toulouse), Serge Aurier (k., Toulouse)
Távozott: Jérémy Ménez (Milan, i.), Alex (Milan, i.), Alphonse Aréola (k., Lens), Youssouf Sabaly (Évian, i.), Jordan Ikoko (Le Havre, i.), Kingsley Coman (Juventus, i.), Christophe Jallet (Lyon, 750.000)
STADE REIMS
Érkezett: Grégory Bourillon (Lorient, i.), Yann Benedick (kv., Racing Strasbourg), Jonathan Kodjia (kv., Caen), Nicolas Fauvergue (kv., Metz), Alexis Peuget (kv., Chateauroux)
Távozott: Floyd Ayité (Bastia, i.), Nicolas Fauvergue (AJ Ajaccio, i.), Jonathan Kodjia (Angers, i.), Antoine Conte (kv., PSG), Grzegorz Krychowiak (Sevilla, 5.500.000)
FC STADE RENNES
Érkezett: Mexer (CD Nacional, 2.190.000), Philipp Hosiner (Austria Wien, 1.900.000), Benjamin André (AJ Ajaccio, i.), Pedro Henrique (Zürich), Olivier Sorin (Auxerre, i.), Gjoko Zajkov (Rabotnicski Szkopje), Sadio Diallo (kv., Lorient), Abdoulaye Sané (kv., Stade Laval), Dimitri Foulquier (kv., Granada), Axel Ngando (kv., Auxerre), Cheikh Diarra (kv., Istres), Zana Allée (kv., Auxerre), Abdoulaye Diallo (kv., Le Havre)

Távozott: Romain Alessandrini (Marseille, 5.000.000), Jonathan Pitroipa (al-Dzsazira Abu Dabi, 5.000.000), Sadio Diallo (k., Lorient), Julien Féret (Caen, i.), Dimitri Foulquier (Granada), John Boye (Kayseri Erciyesspor, i.), Cheick N'Diaye (szl.), Abdoulaye Diallo (k., Le Havre), Nélson Oliveira (kv., Benfica), Fued Kadir (kv., Marseille), Silvio Romero (kv., Lanús)

AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Yohan Mollo (Nancy, 4.000.000), Kévin Monnet-Paquet (Lorient), Nathan Dekoke (St.-Étienne U19), Jonathan Bamba (St.-Étienne U19), Maxence Chapuis (St.-Étienne B), Jérrold Nyemeck (St.-Étienne B), Lynel Kitambala (kv., Auxerre), Kévin Mayi (kv., Chamois Niort), Banel Nicolita (kv., Nantes), Pierre-Yves Polomat (kv., Chateauroux)
Távozott: Jean-Pascal Mignot (Sochaux, i.), Lynel Kitambala (Charleroi, i.), Danijel Alekszics (Lechia Gdansk, 300.000), Yohan Mollo (kv., Nancy), Josuha Guilavogui (kv., Atlético Madrid), Benoit Trémoulinas (kv., Dinamo Kijev), Kurt Zouma (kv., Chelsea)
FC TOULOUSE
Érkezett: Dragos Grigore (Dinamo Bucuresti, 1.000.000), Alekszandar Pesics (FK Jagodina, 800.000), Maxime Spano (ES Pennoise, i.), Aymen Abdenour (kv., Monaco)
Távozott: Aymen Abdennur (Monaco, 13.000.000), Jonathan Zebina (szl.), Clément Chantome (kv., PSG), Serge Aurier (k., PSG)
AZ ÉLVONALBÓL KIESETTEK:
AJ AJACCIO
Érkezett: Paul Babiloni (Guingamp, i.), Nicolas Fauvergue (Stade Reims, i.), Cédric Kanté (Sochaux, i.), Benoit Lesoimier (Stade Brest, i.), Brandon Deville (kv., Westerlo), Fabrice Begeorgi (kv., Uzes)
Távozott: Benjamin André (Stade Rennes, i.), Paul Lasne (Montpellier), Denis Tonucci (szl.), Laurent Bonnart (szl.), Sigamary Diarra (szl.), Juri Jakovenko (szl.), Guillermo Ochoa (szl.), Csahir Belghazuani (Stade Brest, i.), Claude Dielna (kv., Olympiakosz), Gadji Tallo (kv., AS Roma)
FC SOCHAUX-MONTBÉLIARD
Érkezett: Jean-Pascal Mignot (St.-Étienne, i.), Romain Habran (k., PSG B), Famara Diedhiou (GFC Ajaccio), Florin Bérenguer (Dijon, i.), Karl Toko Ekambi (Paris FC), Oierre Gibaud (Jeanne d'Arc Carquefou, i.), Mamadou Lamarana Diallo (Sochaux B), Hillel Konaté (Sochaux B), Yaya Banana (kv., Lausanne), Christophe Hérelle (kv., Colmar), Ishmael Yartey (kv., Sion), Abdoul Camara (kv., RCD Mallorca), Rafael Dias (kv., Arles)
Távozott: Mathieu Peybernes (Bastia, i.), Thierry Doubai (Luzern, i.), Sébastien Corchia (Lille, 1.800.000), Loic Poujol (Paris FC, i.), Carlao (szl.), Cédric Kanté (AJ Ajaccio, i.), Christophe Hérelle (szl.), Simon Pouplin (szl.), Ishmael Yartey (szl.), Abdoul Camara (Angers, i.), Kalilou Traoré (szl.), Florian Marange (szl.), David Sauget (szl.), Joachim Eickmayer (szl.), Pierre-Alain Frau (szl.), Petrus Boumal (Liteksz Lovecs, i.), Pierrick Cros (Mouscron-Péruwelz), Sébastien Roudet (Chateauroux, i.), Razak Boukari (kv., Wolverhampton), Emmanuel Mayuka (kv., Southampton), Nathan Sinkala (kv., Mazembe), Jordan Ayew (kv., Olympique Marseille)
VALENCIENNES
Érkezett: Dusan Djuric (kv., Odense), Aurelian Chitu (kv., PASZ Jannina)
Távozott: Mathieu Dossevi (Olympiakosz, i.), Arthur Masuaku (Olympiakosz, i.), Grégory Pujol (GFC Ajaccio, i.), David Ducourtioux (GFC Ajaccio), Lindsay Rose (Olympique Lyon, 1.800.000), Benjamin Angoua (Guingamp, i.), Dusan Djuric (Aarau), Jean-Christophe Bahebeck (kv., PSG), Tongo Doumbia (kv., Wolverhampton), Gary Kagelmacher (kv., Monaco), Majeed Waris (kv., Szpartak Moszkva), Karl Medzsani (kv., Monaco)
lezárva csütörtök délben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik