Mi a közös a PSG-játékosban, Depayban és Curtisben?

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2019.06.21. 18:58
null
Jesé a PSG-nél sem találta meg számításait, a zeneiparban annál inkább (Fotó: AFP)
A sport és a művészet a kultúra szerves része, művelőit megbecsülik és elismerik mindenfelé. De mi van akkor, ha valaki mindkettőben tehetséges? Összeállításunkban olyan jelenlegi és korábbi profi labdarúgókkal foglalkozunk, akik kipróbálták magukat a zeneiparban, vagy pályájukat elhagyva ezt a művészeti ágazatot választották. (Listánk természetesen a teljesség igénye nélkül készült.)

Gyűjtésünk apropóját Jesé Rodríguez adta: a Real Madridban nevelkedő támadó nagy tehetségnek indult, a királyiaknál vált profi futballistává, de nem futotta be azt a karriert, amit sokan a kezdetekkor jósoltak neki. 2016 nyarán öt évre aláírt a Paris Saint-Germainhez, ám itt sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A párizsiak többször kölcsönadták (sorrendben a Las Palmasnak, a Stoke Citynek és a Real Betisnek), nem tudni, mit tartogat számára a jövő. A pályán kívül nagyobbat alkot: a 26 éves támadó 2014 óta foglalkozik zenéléssel, több számot is kiadott már. A zeneiparban Jey M-ként ismert Jesé nemrégiben adta ki Pakata című számát, amely a hamarosan debütáló Otro game című albumának egyik darabja. A hivatalos animált videoklip egy hét alatt csaknem 500 ezer megtekintést generált a legnagyobb videomegosztón.

A rapzene vonzotta mindig is a Manchester United korábbi támadóját, Memphis Depayt. A 25 éves holland játékos a PSV-ben nevelkedett, majd itt mutatkozott be a felnőttek között is 2011-ben. A Rotterdam Airlines névre hallgató banda már fiatalkorában megtalálta Depayt, aki szerepelt néhány dalban – edzői persze nem nézték jó szemmel. Fred Rutten például elmondta, hogy nem szabadna megosztani energiáit a futball és a zene között, Pierre van Hooijdonk pedig azt tanácsolta neki, hogy koncentráljon a labdarúgásra, ha el akar érni valamit. Azért egész jól sikerült mindkettő Depaynak: amióta 2017-ben Manchesterből az Olympique Lyonhoz szerződött, újra ontja a gólokat klubjában és a holland válogatottban egyaránt, és rapperként is sikeres. Tavaly novemberben például egy rövidke dallal ünnepelte, hogy már ötmillióan követik az Instagramon – az 5 Milli című klipet 2.5 millióan nézték már meg.

Depay honfitársa, Jürgen Locadia hasonló pályaívet írt le: a 25 éves szélső a PSV-ben nevelkedett, ahonnan tavaly nyáron szerződött a Premier League-be, méghozzá klubrekordot jelentő 14 millió fontért a Brightonhoz. Az első PL-idényében 32 mérkőzésen három gólt jegyző futballista egy másik szerződést is aláírt: a Powerhouse Music zenei kiadóval. El is kezdte bontogatni szárnyait a deep house műfajban, néhány dala már meg is jelent.

Az egyik legkeresettebb csatár volt 2015-ben Jackson Martínez: a kolumbiai játékos 90 bajnokin 67 gólt vágott a Porto színeiben, és a rengeteg kérő közül végül az Atlético Madridot választotta. A spanyol fővárost fél év után elhagyta, Kínába igazolt, ahol „eltűnt a süllyesztőben”. Az elmúlt idényt a portugál élvonalbeli Portimonensénél töltötte kölcsönben. Önbizalmát azonban nem veszítette el, motivációt talált a rapzenében: tavaly ősszel megjelentette első albumát, ami vallásos nézeteit tükrözi.

NO TEMERÉ - ÁLBUM #tamoainé #AlbúmparalagloriadeDios

2,057 Likes, 39 Comments - Jackson Martinez (@j.martinezofficial) on Instagram: "NO TEMERÉ - ÁLBUM #tamoainé #AlbúmparalagloriadeDios"



Viharos, klubváltásokkal teli futballkarriert tudhat maga mögött Pablo Daniel Osvaldo. A 2016-ban visszavonuló korábbi csatár megfordut többek között a Fiorentinában, az AS Romában, a Southamptonban, a Juventusban, az Interben és pályafutása utolsó állomasként a Boca Juniorsban. Az Argentínában született, 14-szeres olasz válogatott vándormadár a zene felé fordult, miután szögre akasztotta cipőjét. Még espanyolos időszakában összebarátkozott néhány zenésszel, akikkel megalapították a Barrio Viejo nevű rockbandát, amelynek Osvaldo lett a frontembere. „A világ legjobb klubjaiban játszottam, az emberek őrültnek tartottak, hogy abbahagytam a labdarúgást. Nem értik meg, hogy a zene a szenvedélyem” – mondta a 33. életévében járó exfutballistaegy koncertje után a Sunnak.


Öt évet töltött a Real Madridnál, játszott a Premier League-ben és Törökországban is, Oroszországban csapattársa volt többek között Priskin Tamás. Kitalálják, ki ő? Persze, hogy Royson Drenthe! A 32 éves holland szélső 2017 februárjában bejelentette, hogy visszavonul, de tavaly nyáron egy idényre aláírt szülővárosa csapatához, a Sparta Rotterdamhoz. Zenei karrierjét már elkezdte korábban, Roya2Faces művésznéven több számot is kiadott már.A FourFourTwo magazinnak májusban adott interjúbanelmondta: ő már aktív játékosként elkezdett márkanevet építeni, és ugyanezt tanácsolja a fiatal labdarúgóknak is.

Alexi Lalas játszott Európában (az olasz Padovában), de a michigani születésű korábbi védő karrierje javarészét az MLS-ben töltötte. A Los Angeles Galaxy volt az utolsó klubja, 2004-ben hagyott fel a profi futball-lal. A The Gypsies nevű rockbandában játszott, de már hat szólóalbuma is megjelent. A futballtól sem szakadt el teljesen, korábban évekig klubvezetőként dolgozott, jelenleg a FOX sportcsatorna szakértője. A világszerte ismert Julio Iglesiast talán senkinek sem kell bemutatni: a spanyol énekesnek 77 albuma jelent meg 14 nyelven, több mint 250 millió eladott példányt számlál. Azt viszont talán már kevesen tudják róla, hogy a Real Madrid második csapatának (Castilla) kapusa volt súlyos autóbalesetéig. Ezt követően az orvosok azt jósolták, hogy járni sem fog tudni újra – mint utólag kiderült, tévedtek.

Azok közül, akik egy-egy hangszeren kiválóan játszanak, többeket is fel lehetne sorolni. Petr Cech, a legutóbb az Arsenalban szereplő kapus – aki visszavonulása után a Chelsea szakmai stábjához csatlakozik – például rendkívül tehetséges dobos, korábbi londoni csapattársa, a jelenleg a Manchester United keretéhez tartozó Alexis Sánchez pedig zongorán játszik remekül. Talán jobban is, mint az utóbbi hónapokban a pályán…


Itt az ideje a hazatérésnek, hiszen a magyar futballban is találunk olyanokat, akik zenei vénával rendelkeznek. Nem is kezdhetnénk a sort mással, mint Széki Attilával, ismertebb nevén Curtisszel. Gyerekkora óta hatalmas Újpest-szurkoló, nem mellesleg a lila-fehér klub saját nevelésű labdarúgója volt. Az NB II-ben szereplő B-csapat mellett a nagycsapatban is bemutatkozott, öt bajnokin játszott, illetve Magyar Kupa-mérkőzésen gólt szerzett a Nyíregyháza elleni idegenbeli találkozón. Az élet azonban úgy hozta, hogy később felhagyott a labdarúgással és a zenei pályát választotta. A mára már befutott rapper többszörös aranylemez-, egyszeres platinalemez-díjas, és számtalan szakmai elismerést gyűjtött már be, az ország egyik legnépszerűbb előadója lett. Nemrégiben jelent meg A legismertebb senki című kislemeze.

Az újpesti fenegyerekhez hasonló életutat járt be Kemon Wesley Thomas: a grenadai születésű korábbi futballista 1997-ben költözött Magyarországra, 2000-ben lett az MTK játékosa, hat évet töltött a fővárosi klubnál. Az első csapatban a 2003–2004-es idényben mutatkozott be, három bajnokin kapott szerepet. Figyelme azonban inkább zenei pályája felé irányult, Mc Kemon néven vált ismertté.

Tavaly nyáron szerződtette a Puskás Akadémia Bryan de Jesúst, aki a Mol Vidi elleni győztes góllal debütált a felcsútiaknál. Az ígéretes kezdést hatalmas visszaesés követte: összesen négy mérkőzésen lépett pályára ősszel, majd visszatért hazájába, Ecuadorba. A 24 éves csatárnak az éneklés a hobbija, bár elsősorban időtöltés számára, egy barátjával a közösen készítettLa Contundencia című dalához videoklipet is forgattak.

Összeállításunkban azokra nem tértünk ki, akik egy-egy dalban vagy klipben szerepeltek, mint Tomas Brolin, Paul Pogba, Ruud Gullit vagy Paul Gascoigne. Ha Ön is tud hasonlóról, ossza meg velünk a hozzászólások között!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik