Mexikó: jogosulatlanul játszott a középpályás, a FIFA megbüntette a szövetséget

Vágólapra másolva!
2023.01.19. 17:49
null
Alejandro Zendejas a szabályok szerint nem játszhatott volna a mexikói válogatottban (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) csaknem 11 ezer dollárra (mintegy 4 millió forintra) büntette meg a mexikói szövetséget, mivel 2021-ben pályára küldte a kettős állampolgársággal rendelkező Alejandro Zendejast, aki jelenleg is tagja az amerikai válogatottnak.

A mexikói születésű játékos 2021 októberében az Ecuador elleni barátságos mérkőzésen Uriel Antunát váltotta a pályán, és később Guatemala ellen is játszott. Emellett U23-as meccseken is szerepelt Románia, Szaúd-Arábia és Ausztrália ellen.

A mexikói szövetség viszont csak akkor küldhette volna pályára a fiatal játékost, ha országváltást kezdeményez a mérkőzések előtt. Zendejas ugyanis korábban az Egyesült Államok válogatottjában játszott az U17-es világbajnokságon. Szerdán Anthony Hudson, az amerikai válogatott ideiglenesen kinevezett szövetségi kapitánya meghívta keretébe a 24 éves futballistát, így jó eséllyel bemutatkozhat a felnőttcsapatban is.

A FIFA a pénzbírság mellett 3–0-s vereségre módosította a mexikói csapat azon találkozóinak végeredményeit, amelyen a Club América játékosa is pályára lépett.

A felnőttmeccsek eredményei minimálisan befolyásolhatják Mexikó besorolását a FIFA világranglistán, Zendejas azonban nem kap külön büntetést a szabálysértésért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik