Messi, Mbappé, Benzema és a többiek... – így fest a 2022-es álomcsapatunk!

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.12.31. 15:06
null
Lionel Messi és Kylian Mbappé nem csak a vb-n voltak a legjobbak (Fotó: Getty Images)
Elképesztő fordítások és izgalmak a Bajnokok Ligájában, rekorddöntések a topligákban, világbajnokság Katarban – sok minden történt a topfutballban 2022-ben, s talán a megszokottnál is több világklasszis teljesítményt láthattunk, így nem volt könnyű, de összeállítottuk az év álomcsapatát, íme!  


KAPUS

THIBAUT COURTOIS

Elég, ha csak a Bajnokok Ligája-döntőre gondolunk… Thibaut Courtois 2022-ben egyértelműen elit teljesítményt nyújtott minden sorozatban – a spanyol bajnokságban és a BL-ben is számos bravúrt mutatott be, majd utóbbi sorozat döntőjében feltette a koronát teljesítményére a Liverpool ellen. Az ősze és a világbajnoksága aztán már közel sem volt olyan, mint a tavasza, de még ez sem tudta letaszítani az első helyről… Bár Alisson nem sokkal maradt le.

VÉDŐK

ASRAF HAKIMI

Megkérdőjelezhetetlen. A Paris Saint-Germain sztárja évek óta posztja egyik legjobbja, 2022-ben azonban egyértelműen ő volt a legjobb jobbhátvéd. Asraf Hakimi a PSG nem túl hosszú BL-tavaszán, a Real Madrid elleni nyolcaddöntős párharcban is remekelt, a francia élvonalból akkor és ősszel is kiemelkedett, majd jött a katari világbajnokság, ahol Marokkó legnagyobb sztárjaként hatalmas szerepe volt abban, hogy hazája történelmet írt, s bejutott az elődöntőbe.

VIRGIL VAN DIJK

Ha csak az őszt néztük volna, nem lett volna helye ebben a csapatban a magához képes gyengébben teljesítő Virgil van Dijknak, csakhogy… A holland válogatott védő tavasszal a Liverpool egyik legfontosabb játékosaként BL-döntőbe és FA-kupa-, valamint Ligakupa-győzelemre vezette csapatát, majd a gyengébb őszt követően a katari világbajnokságon is remekelt. Fizikalitása, szerelőkészsége, játékolvasása, felpasszai és nyomástűrőképessége továbbra is az elitbe emeli, ez nem lehet kérdés.

DAVID ALABA

Nem járt a vb-n, mégis itt a helye. David Alaba 2021 nyarán ingyen, de magas fizetés ellenében csatlakozott a Real Madridhoz, amit sok kritikus hang követett. Az osztrák védő azonban maradéktalanul rácáfolt erre, s olyan teljesítményt nyújt azóta is, ami kifogásolhatatlan. Tavasszal csapata legbiztosabb védője volt, Bajnokok Ligáját és spanyol bajnokságot is nyert a Real Madriddal, majd az ősze sem volt éppen sikertelen.

JOAO CANCELO

Nagy kérdés, hol tartana most Joao Cancelo, ha nem Pep Guardiola lenne a vezetőedzője, hiszen a Juventusban és azóta a portugál válogatottban sem képes olyan teljesítményre, mint a Manchester Cityben, ott azonban… A katalán tréner rendszerében Cancelo minden meccsen világklasszis szélső védőnek tűnik, aki védekezésben is fejlődött, de támadásban nyújt igazán extrát. Idén a City kulcsembereként Premier League-et nyert és BL-elődöntőig jutott.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

LUKA MODRIC

Úgy öregszik, akár a jó bor… – tartja a mondás, Luka Modricra ez pedig határozottan igaz, hiszen 37 évesen még mindig világklasszis formában futballozik, sőt: talán azt is mondhatjuk, hogy pályafutása második legjobb évét zárta. Modric zseniális kulcspasszokkal, gólpasszokkal járult hozzá a Real Madrid BL-győzelméhez tavasszal, spanyol bajnok is lett, majd a horvát válogatott legfontosabb játékosaként bronzéremmel zárta a katari labdarúgó-világbajnokságot. Már most minden idők egyik legjobb középpályása…

Modric akár a jó bor... 37 évesen is világklasszis, nem mellesleg BL-győztes és vb-bronzérmes (Fotó: Getty Images)
Modric akár a jó bor... 37 évesen is világklasszis, nem mellesleg BL-győztes és vb-bronzérmes (Fotó: Getty Images)

 

KEVIN DE BRUYNE

A világbajnokságon nem nyújtott éppen maradandót, de ettől még egyértelműen helye van az álomcsapatban. Kevin De Bruyne tavasszal bajnoki címhez és BL-elődöntőhöz segítette a Manchester Cityt – tőle megszokott módon gólpasszokkal, de emellett bizony gólokkal is. Aztán jött az ősz, egy kissé megváltozott a támadósor, KDB számai pedig még inkább az egekbe szöktek: a belga irányító a most zajló idényben 21 meccsen 3 gólnál és 15 (!) gólpassznál tart, elképesztő…

TÁMADÓK

LIONEL MESSI

A tavaszi teljesítménye még hagyott kivetni valót maga után, de ősszel már a Paris Saint-Germainnél is elkezdte termelni a gólokat, miközben ugyanúgy osztotta a kulcspasszokat, kreálta a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, mint korábban. Aztán jött a vb, Messi páratlan karrierjének talán legfontosabb tornája, amelyen ő volt a legjobb, amelyen szerzett 7 gólt, amelyen duplázott a döntőben, s amelyen világbajnok lett. A helye így természetesen vitathatatlan a 2022-es álomcsapatban.

ERLING HAALAND

Sokkal inkább gép, mint ember – ezt gondolják most a legtöbben Erling Haalandról aki egy döcögős dortmundi tavaszt követően a Premier League-be szerződött a Manchester Cityhez, ahol azóta hétről hétre megmutatja, mekkora klasszis. A még mindig csak 22 éves norvég csatár ősszel minden sorozatot figyelembe véve válogatott és klubszinten 26 meccsen 32 (!) gólt szerzett, ami épp ésszel már-már felfoghatatlan adat…

Erling Haalandra lassan elfogynak a jelzők, 2022-ben 47 gólt szerzett összesen, abból 29-et nyár óta… (Fotó: Getty Images)
Erling Haalandra lassan elfogynak a jelzők, 2022-ben 47 gólt szerzett összesen, abból 29-et nyár óta… (Fotó: Getty Images)

 

KARIM BENZEMA

Haaland helye egyértelmű volt, de muszáj két belső csatárra felállnia álomcsapatunknak, hiszen Karim Benzemáé is az. Bár egy sérülés és egy konfliktus miatt a vb-t kihagyta, így is ő 2022 egyik legnagyobb nyertese. Benzema a BL-ben tavasszal hatalmasat domborított, a sorozat gólkirálya lett, s meg is nyerte azt. Egyértelműen karrierje legjobb idényét zárta, amiért meg is kapta pályafutása első Aranylabdáját. Az ősszel többet volt sérült a megszokottnál, így kevesebb gólt is szerzett, de azért az évet egy bajnoki duplával zárta…

KYLIAN MBAPPÉ

Aki három gólt szerez egy világbajnoki döntőben, annak eleve itt lenne a helye, de Kylian Mbappé ennél sokkal többet tett. Kezdjük sorrendben: a PSG-ben gólszerzés tekintetében eredményes, egyébként kissé sikertelen tavaszt zárt, aztán sokkolta szurkolói egy részét azzal, hogy nem szerződött Madridba, maradt Párizsban, majd fergeteges őszt produkált, közte egy világbajnoksággal, amelyen 8 gólt és egy ezüstérmet szerzett a francia válogatott színeiben. Ebben az évben 57 gólt szerzett összesen, ami a legtöbb – minden európai élvonalbeli játékost figyelembe véve…

KIMARADTAK, PEDIG…

Álomcsapatunk egyensúlya négy támadó és két támadóközéppályás miatt már eleve felborult, de még így kis ki kellett hagynunk jó néhány klasszis támadót. Ott van például a Bajnokok Ligája-döntő győztes gólját szerző Vinícius Jr., aki tavasszal és ősszel is gólokkal, gólpasszokkal segítette a Real Madridot, vagy éppen Neymar Jr., aki egy közepes tavasz után ősszel 24 tétmeccsen 17 gólt és 14 gólpasszt hozott össze. A középpályáról a Real Madriddal BL-t nyerő, s azóta a Manchester Unitedben is parádézó Casemiro maradt le, míg a védelem legnagyobb hiányzója Josko Gvardiol lehet, aki az RB Leipzigban elit teljesítményt nyújtott, Német Kupát nyert, majd Katarban a torna egyik, ha nem a legjobb védője volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik