Mélypont a PL-ben és a Serie A-ban – a legrosszabb topligás csapatok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.05. 19:31
null
A Metz rosszul kezdett a Ligue 1-ben, de az élcsapatok többségével már játszania kellett (Fotó: AFP)
A világbajnoki selejtezők miatt beiktatott bajnoki szünet kevés csapatnak jön annyira kapóra, mint a ligarajtot rémesen elkapó sereghajtóknak. A topligákban körülnézve Angliában a Crystal Palace, Olaszországban a Benevento tűnik reménytelen esetnek, az eddigi eredménytelenségük még a rekordok könyvében is helyet kíván magának.

 

METZ (20. a Ligue 1-ben, 1 győzelem, 7 vereség, 3–14-es gólkülönbség)

Kezdjük a legkevésbé kellemetlen rajtot magáénak tudó Metzcel! A francia élvonal sereghajtója az eddigi nyolc mérkőzéséből hetet elveszített, és 3–14 a gólkülönbsége.

Viszont abból a hét vereségből öt kapásból megbocsátható, hiszen a PSG, a Monaco, a Nantes, a Caen és a Bordeaux is az első hat között van nyolc fordulót követően. A 12. Angers-t idegenben győzte le a Metz, amely a következő három hazai meccsét a jelenleg 17. Dijon, a 18. Lille és a 16. Amiens ellen játssza.

Bernard Serin elnök is próbál türelmes lenni, Philippe Hinschberger vezetőedző a Dijon ellen kap egy utolsó esélyt, hogy bizonyítsa, nem az edzőn múlt az eddigi eredménysor.

A kölniek szezonrajtja Marco Höger (6) arcára van írva (Fotó: AFP)
A kölniek szezonrajtja Marco Höger (6) arcára van írva (Fotó: AFP)

1. FC KÖLN (18. a Bundesligában, 0 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 2–15-ös gólkülönbség)

Kölnben arról álmodnak, hogy a Bayern Münchenéhez hasonló krízissel kelljen megbirkózniuk. Peter Stöger csapata hét forduló után egyetlen ponttal áll a Bundesligában, az Európa-ligában kettőből kettő vereség a mérlege a csoportkörben.

A hatból öt vereség a jelenlegi első nyolcba tartozó gárdákkal szemben született, az igazán kellemetlen a Hamburg elleni hazai fiaskó volt. A Hannover otthonában elért 0–0 hozta az egyetlen pontot, ennek köszönheti a Köln, hogy csak holtversenyben az övé az eddigi legrosszabb Bundesliga-rajt.

Az 1963-ban induló Bundesligában hét együttes kezdett hét meccsen szerzett egyetlen ponttal (kettőjüknek a gólkülönbsége volt rosszabb a kölniekénél, a mélypontot a Braunschweig 2013-beli 3–18-as mutatója jelentette), közülük aztán három kiharcolta a bennmaradást. Sőt, a Köln hasonló start után a 12. helyen zárt az 1992–1993-as idényben!

Álex Mulának is fáj, hogy még nem nyert meccset a Málaga (Fotó: AFP)
Álex Mulának is fáj, hogy még nem nyert meccset a Málaga (Fotó: AFP)

MÁLAGA (20. a La Ligában, 0 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 4–16-os gólkülönbség)

Ha a tavasszal Király-kupa-döntőt játszó Alavés nem embereli meg magát a hét végén és győzi le a Levantét idegenben, most a vitoriai gárda teljesítményét boncolgatnánk. Így viszont Míchel csapata került a csúfok listájára – a Real Madrid korábbi klasszisát minden eddigi munkahelyéről (a Rayo Vallecanótól, a Getafétől, a Sevillától, az Olympiakosztól és a Marseille-től is) kirúgták, és ha nem sikerül javítani mostani legénysége formáján, ez a sors vár rá Málagában is.

Az andalúziai együttes egyedül a Bilbao ellen szerzett pontot, de jelentősen rontja a képet, hogy az Atlético Madrid, a Valencia és a Sevilla otthonában elszenvedett vereségek mellett olyan kiesőjelöltek is elbántak velük, mint a 18. helyen álló Eibar (Málagában…), a 17. Las Palmas (dettó…) és a 16. Girona. Ha még október 21-én a Barcelona arénájában is irányítani akarja a csapatot, Míchelnek hat nappal korábban le kell győznie a három meccs óta veretlen Leganést.

A Benevento szurkolótábora a rémes szezonrajt ellenére is kitart az újonc mellett (Fotó: AFP)
A Benevento szurkolótábora a rémes szezonrajt ellenére is kitart az újonc mellett (Fotó: AFP)

BENEVENTO (20. a Serie A-ban, 7 meccsen 7 vereség, 2–18-as gólkülönbség)

Az 1950–1951-es Venezia óta a fennállása első Serie A-szezonjában szereplő Benevento az első klub, amely hét vereséggel kezdte a szezont az olasz élvonalban. A Carpi elleni playoffpárharc megnyerése után az élvonalba kerülő campaniaiak az Olasz Kupában 4–0-s vereséggel nyitottak a másodosztályú Perugia ellen, majd jött a liga rajtja, és hét fellépésen hét vereséget szenvedett a gárda – ezen belül volt egy ötmeccses sorozat 0–14-gyel.

Három napon belül tíz gólt kaptak a Napolitól és a Romától, majd doppingolás miatt eltiltották Fabio Lucioni csapatkapitányt, aki szerint csak a lábára fújt görcsoldó spray egyik összetevőjét mutathatta ki a teszt. Marco Baroni vezetőedző még megtarthatta az állását, de amondó, amíg a számok rémes képet mutatnak, a négy egygólos vereség reményt adhat a szebb folytatásra.

A hét fiaskóból hatot top 10-be tartozó kluboktól elszenvedő Benevento esélyeit növelné, ha végre valamelyik csatára is gólt szerezne. A szurkolók kitartanak, a hét végén az Inter ellen is majdnem telt ház, azaz több mint 16 ezer néző volt a lelátókon.

A Crystal Palace még gólt sem szerzett ebben a PL-idényben – Andros Townsend nem büszke (Fotó: AFP)
A Crystal Palace még gólt sem szerzett ebben a PL-idényben – Andros Townsend nem büszke (Fotó: AFP)

CRYSTAL PALACE (20. a Premier League-ben, 7 meccsen 7 vereség, 0–17-es gólkülönbség)

Európa legjobb húsz bajnokságában egyetlen csapat van, amely nem szerzett még gólt, ez az angol sereghajtó Crystal Palace – meglepő módon összeállításunkban az egyetlen, amely a szezon eleje óta átesett edzőváltáson. A nyáron kinevezett Frank de Boer négy mérkőzés után távozott, de a helyzet a következő három találkozón Roy Hodgsonnal sem javult.

 

A Palace nyitásként otthon beszedett egy hármast a Huddersfieldtől, aztán a Liverpool, a Swansea, a Burnley és a Southampton is ellátta a londoniak baját. A legutóbbi két fordulóban Manchesterbe látogattak Hodgsonék, a Citytől ötöt, a Unitedtól négyet kaptak. Közben augusztusban és szeptemberben is elmaradt a hónap gólja szavazás a klub honlapján…

Miközben a Benevento 567 perces gólínségtől szenvedett, a Palace jelenleg hétszer 90-nél, azaz 630-nál tart. És ez csak a mostani idény! Az előzőre visszanyúlva a klub a legutóbbi 12 bajnokijából 11-et zárt szerzett gól nélkül.

A négy osztályból álló angol ligarendszer 129 éve alatt elsőként volt képtelen betalálni az idény első hét fordulójában.

A Premier League-ben eddig csupán a Portsmouth kezdett hét zakóval, de 2009-ben a nyolcadik mérkőzését megnyerte. Előttük még három csapat nyitott hét vereséggel az élvonalban, és csak az 1899–1900-as szezon Liverpoolja harcolta ki a bennmaradást a nyolcvereséges rajtja után. A legtöbb vereséggel a Manchester United startolt, 1930-ban a 13. meccséig kellett várnia a pontszerzésre.

Hogy jót is írjunk a Crystal Palace-ról: két kört ment a Ligakupában, és még versenyben van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik