A pápánál „melegített” a Fiorentina és a Napoli

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.03. 08:58
null
Ferenc pápa (jobbra) egy „Francesco” feliratú egyes számú mezt kapott ajándékba Aurelio De Laurentiistől, a Napoli elnökétől (Fotók: MTI)
Ha hétvége, akkor bajnoki víkend az öreg kontinens labdarúgópályáin. A Bundesligában a 33. (utolsó előtti), a spanyol első osztályban a 36. kört, Angliában pedig a 37. (szintén utolsó előtti) fordulót rendezik meg. A nagyok közül a két manchesteri gárda, valamint a Bayern München és a Barcelona is ma lép pályára. A szombati Fiorentina–Napoli Coppa Italia-finálé miatt a Serie A 36. bajnoki körének mérkőzéseit vasárnap, hétfőn és kedden bonyolítják le. (A franciák is már a döntőnél tartanak az első számú kupájukban: a Rennes-é és a Guingamp-é a ma esti sorozatzáró találkozó.) Az Olasz Kupa döntőjébe jutó csapatok játékosai és edzői pénteken Ferenc pápánál tették tiszteletüket a Vatikánban. Topliga-beharangozónk.


OLASZORSZÁG

Előző négy állomáshelyén, Valenciában, Liverpoolban, Milánóban és Londonban is nyert legalább egy trófeát Rafa Benítez, igaz, az Interrel „csupán” az olasz Szuperkupát és a klub vb-t sikerült elhódítania. A spanyol tréner szombaton a Napolival is megszerezheti első címét, ha a római Olasz Kupa-fináléban sikerrel veszi a Fiorentina elleni utolsó akadályt. Jó hír számára, hogy Gonzalo Higuaín is bevethető lesz, márpedig vele egyértelműen sokkal veszélyesebb a csapat. Tizenhét bajnoki és két kupatalálatával az együttes házi gólkirálya, a múlt szombati, Inter elleni találkozót követően viszont úgy tűnt, nem lesz ott a kupadöntőben. Higuaínt hordágyon kellett levinni, akkor nem lehetett tudni, mennyire nagy a baj, szóba került, hogy a szezonjának is vége. Szerencsére kiderült, nem nagy a gond, az argentin szerdán feltartott hüvelykujjal jelezte a drukkereknek, ne izguljanak, minden rendben.

A liláknál is többen küszködnek kisebb-nagyobb sérüléssel, de a hírek szerint Neto kapus (ujj), Borja Valero (térd) és Gonzalo Rodríguez (mandulagyulladás) is rendbe jön szombat estig, Mario Gomez (térd) pályára lépésére viszont nincs esély. A legnagyobb kérdés, hogy visszatér-e a januárban súlyos térdsérülést szenvedő Giuseppe Rossi. Ez kizárólag Vincenzo Montellán múlik, az olasz csatár teljesen felépült, állítólag fél órát már játszhatna az Olimpiai Stadionban.

A nápolyiak az ötödik, a firenzeiek a hetedik kupasikerükre készülnek. Hogy az égiek melyik csapatot segítik majd a római döntőben, nem tudni, pénteken mindenesetre mindkét csapat látogatást tett Ferenc pápánál, mi több, ajándékokat is vittek neki.

A döntő résztvevői Ferenc pápával
A döntő résztvevői Ferenc pápával

 

ANGLIA

Mindkét manchesteri alakulat ma lép pályára, a United a Sunderlandet látja vendégül, míg a City a Goodison Parkban játszik az Everton vendégeként. Az MU meccse csak papíron tűnik könnyebbnek: bár a City aktuális riválisa, az Everton tizenkét hellyel van előrébb, mint a 17. AFC, egy kiesés elkerüléséért harcban lévő csapat ellen sohasem könnyű futballozni, a „fekete macskák" ráadásul remek passzban vannak, utóbbi három PL-meccsükön hét pontot szereztek. Hogy kik ellen? A Man. City (2–2), a Chelsea (2–1) és a Cardiff (4–0) ellenében!

A MU helyzetét nehezíti, hogy, mint tegnap beszámoltunk róla, a lágyékhúzódással bajlódó Wayne Rooney valószínűleg kihagyja a Sunderland elleni bajnokit.

Az utolsó Cardiff és az utolsó előtti Fulham eközben az életéért küzd, előbbi Newcastle-ben, utóbbi Stoke-ban lép pályára szombaton, és egy esetleges vereség megpecsételheti a sorsukat (ehhez a Norwich és a Sunderland sikere is kellene).

A bajnoki címre még esélyes egyletek közül a kétpontos hátrányban lévő második Chelsea vasárnap a kiesés elől menekülő Norwichot fogadja. Mindkét gárda számára iszonyúan fontos a győzelem (a Citynek legalább a pontszerzés), a bajnokság ezen szakaszában ugyanis egy-egy botlás rendkívül sokba kerülhet.

A listavezető Liverpool a Crystal Palace-hoz látogat hétfő este, a vendégek számára sem lehet más a feladat, mint a három pont begyűjtése.

A bajnoki tabella egyébként szerda este fog „kiegyenesedni”, addig ugyanis bepótolják a három elmaradt mérkőzést, a Manchester United–Hull (kedd), a Sunderland–West Bromwich és a Manchester City–Aston Villa (mindkettő szerda) találkozót – bajnokavatás éppen azért nem lehetséges még ezen a hétvégén, mert a „vörösök" mögött három ponttal lemaradó Manchester Citynek egy mérkőzés elmaradása van.

Május 7-én tehát kiderül, a Pool, Chelsea, Man. City hármasból melyik együttes vág neki az élről az utolsó fordulónak.

NÉMETORSZÁG

Öldöklő csata várható a hátralévő fordulókban a kiesés elkerüléséért a Bundesliga első osztályában – írtuk két héttel ezelőtti beharangozónkban. Nos, a helyzet gyakorlatilag szemernyit sem változott azóta („a frontvonalak megmerevedtek”), az utolsó négy helyezett csapat közül egyedül a 15. Stuttgart szaporította pontjainak a számát – néggyel is –, az osztályozós pozícióban veszteglő Hamburg, az utolsó előtti Nürnberg és a sereghajtó Braunschweig ugyanakkor egyetlen egységet sem szerzett az elmúlt két fordulóban.

Mivel már csak két kör van hátra a bajnokságból, az utolsó két forduló mérkőzéseit egyszerre rendezik meg, az aktuális játéknap meccsei szombat fél négykor kezdődnek egységesen. A Stuttgart a BL-selejtezős helyre ácsingózó Wolfsburg házigazdája lesz; a Braunschweig az Augsburgot fogadja; a Nürnberg Huszti Szabolcs csapatával, a kiesést biztosan megúszó Hannoverrel csap össze hazai pályán; a Szalai Ádám révén ugyancsak magyar érdekeltségű Schalke a nagyszerűen hajrázó, legutóbbi nyolc Bundesliga-fellépéséből ötöt (!) megnyerő Freiburg otthonában vendégszerepel.

Nem beszéltünk még a HSV-ről, amely a Bundesliga egyetlen olyan alakulata, amely 1963–64 óta valamennyi idényben ott lehetett a legjobbak között, ám most megeshet vele az a csúfság, hogy 51 szezon után búcsúzik az elitligától. A Bundesliga öröktabelláján harmadik hamburgiak az „örökelső” és a címeket tekintve is abszolút legjobb Bayernnel mérkőznek az Imtech Arénában, és ha nem nyernek, legjobb esetben is csupán osztályozós helyen zárnak.

Mirko Slomka hamburgi tréner továbbra sem számíthat egycsapatnyi játékosára, a hiányzókhoz csatlakozott a múlt héten tizedszer is besárguló Tolgay Arslan, illetve a csütörtökön combsérülést szenvedő Jacques Zoua, jó hír viszont, hogy Rafael van der Vaart és Heiko Westermann ismét egészséges, és kezdhet a presztízsrangadón.

Slomka kollégája, Pep Guardiola sincs irigylésre méltó helyzetben, bár a katalán feje nem a hiányzók miatt fáj igazán.

„Ha nem győzünk, mindig ott a kockázat. Egy ilyen nagy klubnál, mint a Bayern München, mindig nyerni kell. Ha ez nem megy, a csapat dönt, de én most érzem a bizalmat – utalt a Real Madrid elleni hazai pályán elszenvedett 4–0-s vereségre és a BL-kiesésre Guardiola. – Fontos lesz a Hamburg elleni bajnoki meccs az önbizalmunknak és a Német Kupa-döntőre való felkészülésben is. Ha nem nyerjük meg a kupadöntőt, veszélyben leszek.”

SPANYOLORSZÁG

Négy mérkőzést rendeznek ma a Primera Divisiónban, a kínálatból a Barcelona–Getafe összecsapás emelkedik ki. A vendégek a kiesőzónában tanyáznak, a katalánok meg az Atlético után loholnak.

„Most két olyan nehéz mérkőzésünk következik, amelyen még reménykedhetünk és harcolhatunk, az Elche elleni idegenbeli találkozóig (a 37. fordulóban – a szerk.) ugyanis még van matematikai esélyünk a bajnoki címre. És amíg van esélyünk, nem adjuk fel a harcot" – elmélkedett a pénteki sajtótájékoztatón Gerardo Martino, a Barcelona mestere, akinek továbbra sem állhat rendelkezésére Victor Valdés, Gerard Piqué, Carles Puyol, Jordi Alba, Jonathan dos Santos és Neymar, akik mind sérültek.

Tata a következőket jelölte a Getafe elleni mérkőzésre csapata keretébe: Pinto, Olazábal (kapusok); Montoya, Fábregas, Xavi, Pedro, Iniesta, A. Sánchez, Messi, Mascherano, Bartra, Busquets, Song, Afellay, Tello, Adriano, Dani Alves (mezőnyjátékosok).

A kilencven perc előtt a Camp Nouban is megemlékeznek Tito Vilanováról, a gránátvörös-kékek korábbi edzőjéről, aki a múlt héten hunyt el hosszú betegség után. A Barca játékosainak mezén a „Tito Per Sempre Etern” (Tito, mindörökké) felirat lesz olvasható.

A forduló érdekessége, hogy két Madrid–Valencia párharcra is sor kerül benne. Az éllovas Atlético Madrid ugyanis a Levanténál vizitál, míg a harmadik – de a vesztett pontokat tekintve második – Real Madrid a Valenciát fogadja, mindkét találkozót vasárnap rendezik meg.

LABDARÚGÓ-TOPLIGÁK, A SZOMBATI PROGRAM

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
37. FORDULÓ

13.45: West Ham–Tottenham (Tv: Digi Sport2)
16.00: Aston Villa–Hull City
16.00: Manchester United–Sunderland (Tv: Digi Sport2)
16.00: Newcastle United–Cardiff City
16.00: Stoke City–Fulham
16.00: Swansea–Southampton
18.30: Everton–Manchester City (Tv: Digi Sport2)

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
36. FORDULÓ

16.00: Barcelona–Getafe (Tv: Sport1)
18.00: Málaga–Elche
20.00: Osasuna–Celta Vigo
22.00: Real Valladolid–Espanyol (Tv: Sport1)

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
33. FORDULÓ

15.30: Borussia Dortmund–Hoffenheim
15.30: Braunschweig–Augsburg
15.30: Eintracht Frankfurt–Bayer Leverkusen
15.30: Freiburg–Schalke 04
15.30: Hamburg–Bayern München (Tv: EuroSport2)
15.30: Mönchengladbach–Mainz
15.30: Nürnberg–Hannover
15.30: VfB Stuttgart–Wolfsburg
15.30: Werder Bremen–Hertha BSC


OLASZORSZÁG, OLASZ KUPA
DÖNTŐ

21.00: Fiorentina–Napoli (Tv: Digi Sport1)

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
36. FORDULÓ

14.00: Saint-Étienne–Montpellier
17.00: Lorient–Ajaccio
17.00: Reims–Evian TG
17.00: Sochaux–Nice
17.00: Toulouse–Nantes
17.00: Valenciennes–Bordeaux
21.00: Marseille–Lyon (Tv: Digi Sport2)

FRANCIAORSZÁG, FRANCIA KUPA
DÖNTŐ

21.00: Rennes–Guingamp

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik