Honda Keiszuke, a Milan tízese (Fotó: AFP)
Honda Keiszuke, a Milan 10-es mezében (Fotó: AFP)

 

A 35 éves japán középpályás elmondhatja magáról, hogy Afrika kivételével az összes olyan kontinensen játszott már, ahol létezik profi futballklub. Hazájának egyik első osztályú csapatából, a  Nagoya Grampusból indulva a legszebb éveit Európában, a CSZKA Moszkvánál és a Milannal töltötte, utóbbinál három idényt is lehúzott, s 2014-ben többek között Robinhóval, vagy épp a botrányhős Mario Balotellivel rúgta együtt a „bőrt”. Innen Mexikó egyik legmeghatározóbb csapata, a Pachuca felé vette az irányt. Ausztráliában a Melbourne Victorynál kapott esélyt, majd a brazil Botafogót és legutóbbi csapatát, az azeri Neftcit is útba ejtette. 

Honda pályafutása azért is egyedülálló, mert labdarúgó-karrierje mellett 2018-tól 2021-ig a kambodzsai válogatott szövetségi kapitánya volt.

Mielőtt a Vitesse 2019 őszén mentőövet dobva szerződtette – a holland csapatban összesen négy meccsen lépett pályára –, a japán válogatott játékos „bekéredzkedett” korábbi csapatához, a Milanhoz, valamint a Manchester Unitedhez is, de visszajelzést nem kapott.

A „világjáró” idén július óta szabadon igazolható, és szeptember 14-én az FK Suduva csapott le rá (a Ferencváros 2019-es El-playoffkörös ellenfele, amelyet összesítésben 4–2-re múlt felül), s három hónapos szerződést kötött a támadó középpályással.