Ligue 1: vége a bajnokságnak, a PSG-é az aranyérem – hivatalos

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.04.30. 18:08
null
A Paris Saint-Germain sorozatban harmadszor, összességében kilencedik alkalommal lett bajnok (Fotó: AFP)
Igaznak bizonyult a L’Équipe információja: az első és másodosztályú labdarúgó-bajnokságot szervező francia liga (LFP) a hivatalos honlapján jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt megszakított sorozatokat nem folytatják, ennek ellenére a Paris Saint-Germaint elismerik a 2019–2020-as idény bajnokaként. A párizsiak sorozatban harmadszor, összességében kilencedik alkalommal lettek bajnoki aranyérmesek.

 

Kedden számoltunk be a hírről,miszerint a francia kormány intézkedései miatt nem indulhat újra a nyáron a helyi labdarúgás, így 28 fordulót követően véget ért a Ligue 1. Az akkori beszámolók szerint nem hirdettek volna bajnokot, és kiesők sem lettek volna, az európai porondon induló csapatok meghatározásáról pedig későbbre ígértek döntést.

A Ligue 1 2019–2020-as idényének végeredménye
1. PSG, 2. Marseille, 3. Rennes, 4. Lille, 5. Nice, 6. Reims, 7. Lyon, 8. Montpellier, 9. Monaco, 10. Strasbourg, 11. Angers, 12. Bordeaux, 13. Nantes, 14. Brest, 15. Metz, 16. Dijon, 17. Saint-Étienne, 18. Nimes, 19. Amiens, 20. Toulouse

A bajnokságot szervező francia liga (LFP) csütörtökön rendkívüli ülést tartott, itt a tagok (vagyis a klubok képviselői) megszavazták, hogy hirdessenek végeredményt. A döntés alapján aMarseilleelőtt 12 ponttal vezetőPSGmegkapta a bajnoki címet, valamint kiesőkről és feljutókról is döntöttek: a 19. és 20. helyen állóAmiensésToulousebúcsúzik, míg a másodosztály első két helyezettje, a Lorient és a Lensaz élvonalban folytatja. A 18. helyezettNimes-neknem kell osztályozót játszania, megőrzi első ligás tagságát, ez azt jelenti, hogy a Ligue 2 harmadik helyezettje, azAC Ajaccionem jut fel.

Mivel a PSG és a Strasbourg eggyel kevesebb (27) meccset játszott le, mint a többi csapat (28), az LFP a bajnokság végeredményét az egy mérkőzésen szerzett átlagpontszám alapján határozta meg. Amennyiben holtverseny alakult ki, úgy az egymás elleni eredmény döntött. A döntést a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) is jóváhagyta, így az hivatalosnak tekinthető.

A hivatalos közlemény a nemzetközi kupaindulókra nem tér ki, de a L’Équipe szerint a PSG mellett a Marseille és a Rennes indulhat majd a BL-ben, az Európa-ligában pedig a Lille, a Nice és a Reims vehet részt – ez egyben azt jelenti, hogy a Lyon a hetedik helyével lemarad a nemzetközi porondról. Didier Quillot, az LFP ügyvezető igazgatója elmondta, május 25-ig nevezik meg hivatalosan az UEFA-nak a francia kupainduló csapatok nevét.

A beszámoló szerint az élvonalbeli bajnokság 2020–2021-es idényét az augusztus 22–23-i hétvégén szeretnék elkezdeni, de az időpont véglegesítéséhez még a televíziós társaságokkal és a hatóságokkal is egyeztetniük kell. Az LFP a másodosztályú bajnokság esetleges átalakításáról, illetve a másod- és harmadosztály közötti kiesőkről és feljutókról később dönt.

Paris Saint-Germain on Twitter

Le @PSG_inside est officiellement Champion de France #CHAMPI9NSATHOME https://t.co/aOWba7um4T


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik