Két góllal vezetett a Sepsi a bukaresti rivális ellen, de mégsem nyert

Vágólapra másolva!
2021.05.16. 21:00
null
Amikor azt hitték, hogy nyernek, akkor... (Fotó: Tókos Csaba)
Hiába szerzett idén negyedszer is pontot a FCSB ellen a Sepsi OSK, a székelyföldi csapat joggal mérgelődhetett a vasárnap esti mérkőzés után: az utolsó tíz percben kétgólos előnyről bukta el a győzelmet és a dobogóra kerülést. 

ROMÁN LIGA 1
RÁJÁTSZÁS, 8. FORDULÓ
Sepsi OSK–FCSB 2–2 (0–0)
Sepsiszentgyörgy,
Városi Stadion, zárt kapuk mögött. V: Birsan
Sepsi OSK:
Niczuly – Aganovic (Kovács L., 89.), Ninaj, Mitrea, Stefanescu – B. Fofana (Tincu, 84.), Vasvari, Eder (Purece, a szünetben), Paun (Petrila, 63.) – Dumiter, Safranko (Golofca, 63.). Vezetőedző: Leo Grozavu
FCSB: Straton – Cretu, Cristea, Nedelcu (Buziuc, 31.), Radunovics – Oaida (Nita, 75.), Ov. Popescu (Perianu, 49.), Olaru – Morutan, Tanase, Oct. Popescu. Vezetőedző: Anton Petrea
Gólszerző: Golofca (69.), Dumiter (71.), ill. Buziuc (82.), Tanase (90+2.)

Intenzív, agresszív középpályás-csata zajlott a háromszéki éjszakában, amelyből a Sepsi fizikális focija hozott ki pontosabb és veszélyesebb lövéseket, ám szinte kizárólag távolról próbálkozott mindkét csapat.

Jó beadás csak a bukaresti kapu elé érkezett, de Pavol Safranko négy méterről jócskán mellé fejelte a labdát, Ioan Dumitert pedig az ötösön blokkolta Iulian Cristea. Az első félidő végén Dumiter hiába szeretett volna büntetőt kapni, a játékvezető nem látta szabálytalannak Cristea ütközését.

Szünet után óvatosabb és szaggatottabb lett a játék, a Sepsi újabb nagy lehetősége szabadrúgásból jött el, de Catalin Straton nagy bravúrral védte Gabriel Vasvari lövését.

A vezetést végül a cseréknek köszönhette a hazai együttes: a 63. percben beállt Catalin Golofca és Claudiu Petrila hat perccel későbbi összejátéka nyomán utóbbi talált be 10 méterről.

A következő szentgyörgyi támadásnál pedig a menteni igyekvő bukaresti védő, Riszto Radunovics lőtte Dumiterbe a labdát, a csatárról pedig a hálóba pattant. A harmadik viszont nem jött össze, Vasvari újabb távoli lövését is hárította Straton, az utolsó tíz percben pedig kiugratásokkal addig sikertelenül próbálkozó FCSB kétszer is a Sepsi belső védői mögé jutatta a labdát, amelyet előbb Alexandru Buziuc, majd a ráadásperckben Florin Tanase lőtt a hálóba.

A döntetlen pedig a két csapat riválisainak jött jól: az Universitatea Craiova megőrizte harmadik helyét a Sepsi előtt, míg a listavezető kolozsvári CFR előnye három pontra nőtt a bukarestiekkel szemben – két fordulóval a szezon vége előtt.

Liga 1
Az állás: 1. CFR 48, 2. FCSB 45, 3. Craiova 37, 4. Sepsi 37.

PERCRŐL PERCRE

A vendégek ordítanak a spori felé, ők még folytatták volna.

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. perc Sárga lap Niczuly Rolandnak időhúzásért.

90+2. PERC NEM IGAZ, NEM IGAZ, FLORIN TANASE Ninaj mellől ballal a bal alsóba lő, kissé balról, tíz méterről Morutan mesteri passzát követően... 2–2!

Három perc a ráadás.

90. perc Tanase passzát Popescu balról, 21-ről jobbal jócskán a léc fölé vágja.

89. perc Aganovic ismét a földön, Kovács Lóránt váltja. Aganovicak valami nem tetszik.

87. perc Catalin Golofca felborítja az őt kicselező Cristeát, sárga lap, jogos.

84. perc Aganovic lesérült, közben Fofana lemegy, Razvan Tincu váltja. Szűrő helyett védő.

Ez a csereemberek meccse.

82. PERC ITT A SZÉPÍTÉS, ALEXANDRU BUZIUC lő ballal a jobb alsóba a kivetődő Niczuly hóna alatt az ötös elől, hét méterről, középről, Popescu remek, lapos kiugratását követően. 2–1!

81. perc Purece lő jobbal nem sokkal a bal alsó mellé 21-ről, középről.

79. perc Vasvari jobbal a jobb alsó felé lő, de véd szép vetődéssel Straton.

HATOTT. A CFR legyőzése után nemcsak célokban, hanem pénzben is emelte a tétel a Sepsi vezetése: a Fanatik bukaresti portál értesülései szerint a szentgyörgyi játékosok fejenként 5000 eurós rekordprémiumot kapnak siker esetén.

75. perc Oaida le, Adrian Nita be a vendégeknél. Szélsőcsere, U18-as válogatott a pályán. Saját nevelés.

75. perc Florin Tanase kap sárga lapot Mitrea meggyötréséért.

71. PERC ÉS ISMÉTELHET, IOAN DUMITER IS BETALÁL! Golofca ravasz ütempassza után Radulovics az ötösről jobbal Dumiter bal térdére rúgja a labdát az ötösön, amely onnan a bal alsóba pattan. Ennyi minimum jár a hazai csapatnak: 2–0!

Csak erre várt a hazaiak legendás szpíkere... A szokásosnál is diadalittassabb a hangja. Aki nem érti, miért, az soha nem tanult történelmet.

69. PERC VEZET A SEPSI, CLAUDIU PETRILA! Golofca lapos passzát az ötös bal sarka elől, nyolc méterről, jobbal a bal felső sarokba tekeri. 1–0!

67. perc Hopp, Morutan jobb oldali ballábas beadásáról éppen csak lemarad a jobb kapufa előtt O. Popescu!

A 21 ifiben azért benne volt a koronavírus is, augusztusban szinte a komplett kezdő beteg volt – jelentik a helyszínről.

Ezek a fiatalok... A FCSB 21 fővárosi születésű, 23 év alatti fiatalt szerepeltetett, idényrekord.

63. perc Safranko le, Catalin Golofca be, ékcsere. Paunt meg Claudiu Petrila váltja. Szélsőcsere.

60. perc Purece kornere után Ninaj fejese nem az igazi, de mindegy, mert lökött előtte.

Bele sem merünk gondolni, mi lehetett a késlekedés oka.

BRÉKING! Aki ismeri a román futballt, nem csodálkozik... A tévé kommentátora szerint Ov. Popescu már az első félidőben megsérült, de az edzők nem kaptak hamarabb engedélyt Bukarestből az elnöktől, Gigi Becalitól a cserére.

56. perc Nicolae Paun kap sárga lapot buktatásáért.

55. perc Paun 10-ről a jobb felső mellé fejel, majd Ninaj menti Morutan ötméteres, erősen a jobb szélről érkező löbbölését!

55. perc Hosszas varia után Vasvari a jobb felsőbe tekerné a labdát, de hatalmasat védStraton kapus!

53. perc Dumitert ellöki a 16-os előtt Cretu, szabadrúgás 22-ről, kissé balról csak.

52. perc Mitrea lő jobbal kapura 23-ről, szépen blokkol Cristea, spiccelve egy nagyot.

50. perc Fofana ballal 21-ről, kissé balról nem sokkal talál a jobb felső sarok fölé.

49. perc Ovidiu Perianu váltja.

Nem folytatja.

46. perc Ov. Popescu máris meghúzódott, csere lesz? Futás közben a bal lábához kapott.

46. PERC FOLYTATJUK!

A 36 fős hazai keretből 24-en szereztek már kanadai pontot ebben az idényben.

46. perc Florin Purece be, Eder le a hazaiaknál.

A 2020-as Román Kupa döntőjében is találkoztak, egy Man-góllal a Steaua nyert.

Egy kis örökmérleg: 12 találkozó, 2 sepsis és 7 bukaresti sikerrel, 10, ill. 23 rúgott góllal.

E párharc legjobb góllövői:
Florinel Coman 5
Harlem Gnohéré 4
Florin Tanase 3
Raul Rusescu 2
Joseph Mensah 2

Fotók: Tókos Csaba
Fotók: Tókos Csaba



45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

42. perc Sárga lap a Stefanescut lerántó Olimpiu Morutannak.

42. perc BÜNTETŐ? Cristea ellöki a 16-oson belül Dumitert... tovább!

40. perc 23-ról feladja a labdát a kapusnak Morutan.

39. perc Eder kap sárga lapot a szélső Popescu felvágásáért.

35. perc Nagyon nyom a FCSB, a középpályás Popescu jobbal 28-ról a kapus elé lő végül. Nehéz 3 perc volt. Radunovics nagyban osztogat a balon.

31. perc Nedelcu le, Alexandru Buziuc be. Középhátvéd helyett csatár!

29. perc Stefanescu gondol egyet, ballal 33-ról kapura lő, de véd nagy nehezen a bal alsó előtt Straton. Aki hárítja Vasvari jobblábas, 24 méteres lövését is, igaz, ez középre ment. Az előbbi meg megpattant Cristea fején.

26. perc Morutan lő nagyon fölé jobbal jó 27 méterről.

23. perc Vasvari indításával Safranko megindul, majd inkább elesik a 16-os és Cristea előtt.

22. perc Aganovic jobb oldali beadása Radunovicsé, a hatszoros montenegrói válogatott bal oldali mindenesé. Akit a télen400 ezer euróért vettek az Astrától.

19. perc Niczuly lép ki nagyon szépen a 16-os és Morutan elé

19. perc NINCS BENT, Ninajból kitör a benne élő Ilie Dumitrescu, balról ballal remekül ad középre, Safranko öt méterről, középről képes a jobb alsó mellé fejelni az ordító ziccert!

18. perc Cristea jobb könyökkel majdnem eltöri Eder torkát... és még csak sárga lap sincs!

16. perc Paun ballal 22-ről, kissé balról nem sokkal lő a jobb alsó sarok mellé, miután a jó beadását előtte elhalászta a 16-oson Safranko elől a szemfüles Radunovics.

12. perc Oc. Popescu lő ballal 17-ről, kissé balról kapura, de blokkol szépen Ninak. A beadást Cristea eléri fejjel Paun mellett az ötös előtt, de nagyon mellé száll a fejes.

9. perc Dettó.

6. perc Radunovics bal oldali beadása nagyon rossz.

3. perc Eder kiharcol a balon egy kornert Paun pocsék beadása után, Stefanescu újabb szöglete jobb, de elpattan az ötös előtt Mitreáról.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Piros-fehér mezben a Sepsi, tiszta fehérben a FCSB.

Fotó: TókosCsaba
Fotó: TókosCsaba

Bár a pénteken bejelentett járványügyi enyhítésekkel a román kormány újra engedélyezte a nézők jelenlétét a sporteseményeken, ezt a rangadót és a jövő heti hétközi fordulót is még zárt kapukkal rendezik: az idő rövidsége miatt a kluboknak és a szövetségnek sem volt ideje megszervezni az ellenőrzött beléptetést. Az első, nézők előtt játszott találkozó így a május 22-i Universitatea Craiova–Astra kupadöntő lesz, a bajnokságban pedig csak a felsőház utolsó fordulójában (május 27.) engedik be a szurkolókat.

Ezen kívül az OSK – már a következő szezonra is gondolva – négy játékos szerződésbontását és távozását is bejelentette a héten: az algériai védő, Rasid Buhenna, a francia szélső, Bryan Nouvier, a svájci támadó, Simone Rapp és a román balhátvéd, Florin Stefan sincs már a székelyföldi klubnál.

A fővárosi együttesnek több sérült alapemberét, Andrei Miront, Ionut Pantarut, Adrian Sutot és Florinel Comant is nélkülöznie kell, míg a Sepsinél a hosszabb ideje sérült Fülöp István és Radoszlav Dimitrov mellett a húzódással bajlódó Anass Achahbar játéka kérdéses.


A bukaresti csapat viszont még nagyobb győzelmi kényszerben van, hiszen a listavezető kolozsváriak előnye immár négy pont, és ha az FCSB nem nyert Sepsiszentgyörgyön, már kedden, a Botosani–CFR találkozón eldőlhet a bajnoki cím.

Szokatlanul késői időpontban, helyi idő szerint 22 órás kezdéssel fogadja vasárnap este az FCSB-t a Sepsi OSK a Liga 1 rájátszásában. A székelyföldi csapat idén még veretlen az egykori Steaua ellen, és a CFR szombat esti craiovai sikerének (3–1) köszönhetően egy újabb győzelemmel felléphet a dobogó harmadik fokára.

A dobogó a tét a Sepsi OSK számára (Fotó: Sepsi OSK)

Az élcsoport: 1. CFR 45 pont (7 mérk.), 2. FCSB 43 (7), 3. U. Craiova 37 (7), 4. Sepsi 36 (7)

A CFR sorozatban negyedik bajnoki címe megszerzésének esélye nem veszett el, sorsa
a saját kezében van.

Edward Iordanescu edző szerint megdőlt a két klub szövetségéről szóló mítosz, a Sepsi teljesen megérdemelten nyert: „Ellenfelünk minden tiszteletet megérdemel. Sajnos, mi nem fogtunk ki túl jó napot, akartunk, de nem tudtunk jól futballozni. Elvittük a labdát a tizenhatosig, ám pontot csak némi szerencsével szerezhettünk volna, és nem is érdemeltük volna meg.”

„Amíg én a csapatnál vagyok, a Sepsi tisztességes módszerekkel küzd a meccseken – mondta Leo Grozavu edző, aki szerint képtelen elvárás lenne alakulatával szemben, hogy mindig legyőzze a bajnokot. – Minden elismerésem a labdarúgóké, hajtottak, és megvolt a csapatszellem. A bajnokot csak így lehet megverni. Ez volt az első szentgyörgyi siker a CFR ellen, az már nem is számít, hogy nekem már volt kettő a Botosani-nal.”

A hatszoros bajnok ellen ugyan csak tizenkettedik próbálkozásra jött össze, ám teljesen megérdemelten: a frissebben, agresszívabban, koncentráltabban futballozó székelyföldiek idegenben is uralták a találkozót. Okkal mondta a mérkőzés után a rájátszásban a teljes élmezőnyt végigverő Sepsi elnöke, Diószegi László, hogy ezzel immár a dobogóra is lett esélyük. A legutóbbi három meccsét elvesztő Universitatea Craiovával szemben ugyanis egyetlen pontra csökkent a Sepsi hátránya három fordulóval a
bajnokság vége előtt. A szentgyörgyiek a kolozsvári győzelmet egyben az együttest folyamatosan „a CFR szövetségesének” nevező bukaresti sajtóval szembeni sikernek is tekintik.

Hétfőn este megdőlt a kolozsvári CFR és a Sepsi OSK szövetségéről született mítosz, a szentgyörgyi csapat ugyanis a Liga 1-be jutása óta először legyőzte (1–0) erdélyi riválisát, ráadásul idegenben. A székely himnusz az üres kolozsvári stadionban sem maradhatott el a Sepsi OSK újabb történelmi sikere után. Ha már szurkolók több mint egy éve nem lehetnek a romániai futballmérkőzéseken, a csapat vezetősége tisztelte meg ezzel a játékosokat a bajnokverés után. A CFR labdarúgói már rég az öltözőben voltak, amikor a leszálló estében a szentgyörgyiek még összeállva hallgatták a tucatnyi torokból felcsendülő éneket. Volt is okuk az örömre, hiszen a CFR elleni 1–0-s siker után immár nincs olyan gárda a Liga 1-ben, amelyet ne vert volna meg az élvonalban negyedik idényét töltő Sepsi.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI–FCSB LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik