Óriási kapushiba után szereztek vezetést a hazaiak (Fotó: Poli Iasi)

 

ROMÁN LIGA 1
RÁJÁTSZÁS, 8. FORDULÓ
Poli Iasi–Sepsi 3–1 (Luckassen 25., Tincu 50. – öngól, Horsia 65., ill. Fülöp I. 43.)

Az élcsoport: 1. Viitorul 34 pont (7 mérkőzés), 2. Voluntari 27 (7 mérkőzés), 3. Clinceni 26 (7 mérkőzés), 4. Sepsi 24, 5. Poli Iasi 21

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első húsz percben a főként a bal oldalon próbálkozó Sepsi végig a hazai térfélen tartotta a labdát, Niczuly Roland kapus csupán a 21. percben ért először labdához. Négy perccel később viszont a Sepsi hálóőre elvesztette a letámadó Kevin Luckassen elleni párharcot, az addig rendre lesre futó holland támadó pedig az üres kapuba lőtt. 

A kapott gól után a Sepsi még nagyobb nyomás alá helyezte az addig is tíz emberrel védekező Polit, és a 68 százalékos labdabirtoklás még a szünet előtt meghozta eredményét: Radoszlav Dimitrov beadása után Fülöp István fejelte a bal alsó sarokba a labdát.

Mircea Pednic, a Poli Iasi edzője szünet után sem változtatott 9-0-1-es játékrendszerén, de a kontrajáték újra bejött neki, mert Luckassen ismét egymaga ki tudott brusztolni egy helyzetet, és beadása után az óvatlan Razvan Tincuról pattant saját kapujába a labda.

Az egyre pontatlanabbul játszó, és feltűnően gyengén lövő Sepsi sorsát végül egy partjelzői hiba pecsételte meg: Lucas Chacana és Ovidiu Horsia is lesen állt egy indításnál, végül utóbbi fejezte be az akciót.

A csereként beállt Rolando Deaconu ugyan 30 méterről is elvállalta a lövéseket, de a végén már csak a sárga lapok száma nőtt: az első 80 perc négy figyelmeztetése után az utolsó tízben még ugyanennyit osztott ki Marcel Birsan játékvezető. A zsinóban második bajnokiját elvesztő Sepsi pedig ismét idegesebben várhatja a mögötte állók mérkőzéseit.  

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

94.perc: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! A Poli Iasi nyolcadik próbálkozásra nyert először a Sepsi ellen a Liga 1-ben.
91. perc: De Iriondo
mellbe lökte Carnatot, övé a meccs nyolcadik sárga lapja.
Négy perc a ráadás.

88. perc: Luckassen helyére jött Zaharia.
83. perc: Luckassen
gyűrte le Celeát, neki is jár a sárga.
82. perc: Carnat
is besárgult, Serbant buktatta.
81. perc: Achahbar
kapott sárga lapot, De Iriondót rúgta fel.
79. perc: De Iriondo á
llt be Passaglia helyett.
78. perc:
Niczuly a kapujától 40 méterre futott ki és fejelte el a labdát a kiugró Chacana elől.
78. perc:
Popescu visszatett labdáját Achahbar 11 méterről nagyon erőtlenül küldte kapura, Axinte könnyedén fogta.
76. perc:
Deaconu megint rálőtte 30-ról, a jóval erősebben megküldött labda elment a bal alsó sarok mellett.
75. perc: Safranko
helyett Karanovics állt be.
71. perc:
Deaconu 30 méteres, lapos, de erőtlen lövését vetődve védte Axinte.
70. perc: Fülöp István
és Stefanescu helyett Deaconu és Popescu folytatja a Sepsinél.
65. perc:  OTT A HARMADIK!
Gradinaru emelte be a Sepsi védelme mögé a labdát, ahol Chacana és Ovidiu Horsia maradt a kapussal szemben, utóbbi nyolc méterről, erősen lesgyanús pozícióból belőtte a ziccert. 3–1
65. perc: Celea
ellökte Gradinarut, sárga lap a jutalma.
64. perc:
Fülöp eladott labdája után Passaglia lódult meg  a kezdőkörből, de a tizenhatoshoz érve lövés helyett rosszul passzolt, így Niczuly felszedte a labdát.
62. perc:
Vasvari tűzte rá 27 méterről, kissé balról, Axinte fogta a félmagasan a jobb sarokra tartó labdát.
59. perc: Omoh
helyett Chacana folytatja
57. perc:
Cabral bedobása után Luckassen kapta a labdát a bal kapufa közelében, lefordult Celeáról, és éles szögből, laposan a hosszú sarok mellé lőtt.
Tincunak ez a második öngólja az idényben, emellett ő a Liga 1 legtöbbször kiállított játékosa, három piros lappal.

52. perc:
Stefanescu cselezte be magát a Poli kapuja elé, de az ötös sarkáról nem csak a kivetődő Axinte, hanem a kapu felett is átemelte a labdát.
50. perc: ÖNGÓL, ISMÉT ELŐNYBEN A HAZAIAK!
Luckassen tört balról a tizenhatoson belülre, Celea leszorította az alapvonalig, de a középre tett labda az ötösön álló Razvan Tincu lábáról a saját kapujába pattant. 2–1
48. perc:
Stefanescu cselezett jobbról középre, de 20 méterről nagyon gyengén lőtt, méterekkel a kapu mellé.
A frissen beállt argentin Díaz és a Poli középpályása, Passaglia januárig csapattársak voltak a Barracas Centralnál.

45. perc:
A Sepsi cserélt a szünetben, Dimitrov helyére Tomás Díaz állt be.
46. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!
Egy perc a ráadás.

43. perc:
EGYENLÍTETT A SEPSI! Dimitrov adta be jobbról, magasan a labdát, amelyet a lendületből érkező Fülöp István 13 méterről, a földre pattintva fejelt a bal sarokba. 1–1
68 százalékban a sepsinél a labda, de kaput találó lövése még nem volt a szentgyörgyi csapatnak.

39. perc:
Fülöp újabb szöglete, a védők által az égbe fejelt labdát Vasvari 10 méterről fejelte mellé.
36. perc:
Fülöp István jobbról beívelt szöglete után Achahbar kétszer is lőhetett 14 méterről, először egy védőben akad el a labda, majd centikkel suhant el a jobb alsó sarok mellett.
30. perc: Juan Pablo Passaglia
becsúszva kaszálta el Fülöpöt, ez is sárga lap.
A Poli Iasi télen igazolt holland támadója sorozatban a harmadik bajnoki mérkőzésén szerzett gólt.
25. perc: MEGSZEREZTE A VEZETÉST A POLI IASI!
Celea adta vissza a labdát Niczulynak, Kevin Luckassen a tizenegyespontnál letámadta a Sepsi kapusát, elvette tőle a labdát, egy csellel elfektette a kapust, majd az üres kapuba gurított. 1–0
24. perc: Ivószünet.
20. perc: Radoszlav Dimitrov
kapott sárga lapot, Serbant lökte fel a Poli tizenhatosának közelében.
14. perc:
Achahbar jobb oldali szöglete után a rövid saroknál Frasinescu blokkolta Safranko közeli lövését. A vendégek újabb szögletet szerettek volna, a játékvezető azonban kirúgást ítélt.
9. perc:
Fülöp végezhetett el szabadrúgást balról, az alapvonaltól mintegy 20 méterre, a labda jócskán a kapu felett szállt el.
7. perc:
Stefan tört be balról a tizenhatoson belülre, keményen kapu elé lőtte a labdát, amelyet a kivetődő Axinte ütött el a szentgyörgyi csatárok elől.
3. perc: Fülöp István
kapott sárga lapot, egy esernyőcsel közben rúgta meg Mihalachét.
1. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! 
A pirosban játszó Sepsi indította útjára a labdát, a hazaiak kék-fehér szerelésben.

 

Nincs akkora hőség Iasiban, mint amire Leo Grozavu számított, 27 fok a hőmérséklet, enyhén felhős éggel.

A hazaiak kapuját a 20 éves Teodor Axinte védi, akinek ez az első tétmérkőzése a klub színeiben.

A KEZDŐCSAPATOK
Poli Iasi: Axinte – Cabral, Klimavicius, Frasinescu, Serban – Gradinaru, Passaglia, Mihalache, Horsia – Omoh, Luckassen. Vezetőedző: Mircea Rednic
A kispadon: Tarnovanu, Fomba, Onea, De Iriondo, Cristea, Chacana, Zaharia, Longher
Sepsi: Niczuly – Dimitrov, Celea, Tincu, Stefan – Achahbar, Vasvari, Fülöp I. – Carnat, Safranko, Stefanescu. Vezetőedző: Leo Grozavu
A kispadon: Fejér, Csiszér, Kovács, Fülöp L., Diaz, Popescu, Karanovics, Dragomir, Deaconu

Játékvezető: Marcel Birsan

Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Poli Iasi–Sepsi OSK mérkőzés a román Liga 1 alsóházi rájátszásának 8. fordulójában. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Hatnapos jászvásári túrára indult szombaton a Sepsi OSK csapata, amely vasárnap a bajnokságban, csütörtökön pedig a Román Kupa-elődöntő visszavágóján lesz a Poli Iasi vendége. A két találkozó között a városban marad és edz a székelyföldi együttes. A Liga 1 alsóházi rájátszásában rendezendő vasárnapi találkozó szokatlan időpontban, helyi idő szerint 13 órakor kezdődik, ami a Sepsit irányító Leo Grozavu szerint tiszteletlenség a futballistákkal szemben.

„Senki sem törődik a háromnaponta pályára lépő játékosok egészségével. Miközben mindenki látványos mérkőzéseket akar látni, a programot összeállítók erre nem is gondolnak, amikor ilyen időpontokat választanak” – nyilatkozta a szentgyörgyiek szakvezetője. A Sepsi már az előző fordulóban is 36 fokos kánikulában játszott szerdán az Academica Clinceni otthonában, pedig az a találkozó 17 órakor kezdődött.

Az alsóházi rájátszás „visszavágói” előtt a Sepsi előnye továbbra is hét pont a kieső helyen álló Chindiával és a Dinamóval szemben, ám a Clinceni-ben elszenvedett 1–0-s vereséggel visszaesett a tizedik helyre. A Poli csupán egy ponttal előzi meg a két kiesőjelöltet, ezért Leo Grozavu rendkívül motivált ellenfélre számít.

„Az idényben már háromszor csaptunk össze velük, jó játékosok alkotják a csapatot. Lesz három nap múlva egy kupameccs is, de egyelőre a vasárnapi a fontos” – mondta a tréner, aki a bajnokin nem számíthat legjobb belső védőjére, az eltiltott francia-algériai Rasid Buhennára. Az edző által említett három meccsen a Sepsi két győzelmet és egy döntetlent ért el, az alapszakaszban (1–0), a rájátszásban (1–1) és a kupaelődöntő első mérkőzésén (5–1) hazai pályán fogadta a Polit. A két csapat legutóbbi jászvásári találkozóját tavaly szeptemberben rendezték, és 1–1-gyel zárult.