Nem volt könnyű dolguk a játékosoknak (Fotó: Getty Images)

A dél-amerikai Bajnokok Ligája 4. fordulójában vívott találkozót – amelyet a vendégek nyertek 3–1-re – azért kellett többször is megállítani, mert a barranquillai stadion környékén bevetett könnygáz zavarta a játékosokat, akik egy ízben bevonultak az öltözőbe.

Egy nappal korábban félbeszakadt a Junior Barranquilla-River Plate meccs is, míg csütörtökön az Atlético Nacional-Nacional Montevideo összecsapás késéssel kezdődött, mert a tüntetők körbevették a csapatoknak otthont adó szállodát.

Június 13-tól csaknem egy hónapig - az Európa-bajnoksággal párhuzamosan - Kolumbia és Argentína közösen rendezi meg a Copa Americát.

A dél-amerikai kontinens második legnépesebb országában két hete zajlanak tömegtüntetések, melyek közül több erőszakba torkollott: mostanáig legalább 42-en haltak meg a demonstrációk során, 168-an pedig eltűntek.A kolumbiai tiltakozások egy azóta visszavont adóreform-tervezet miatt kezdődtek, ám a demonstrálók már az egészségügy tervezett reformja, a rendőri erőszak és a biztonság általános hiánya ellen is tiltakoznak, továbbá a kormány és a fegyveres csoportok közti béketárgyalások folytatását sürgetik.

Bogotá 2016-ban kötött békemegállapodást a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezettel, ezt követően az ország gazdasági mutatói jelentősen javulásnak indultak. Az akkor lezárult, mintegy ötven évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból.

A harcok azonban nem csitultak, az azóta lefegyverzett FARC területeiért más gerillacsoportok és kábítószer-kereskedő bandák vetélkednek, amelyek gyakran csapnak össze a biztonsági erőkkel is az ország elzártabb, nehezen megközelíthető térségeiben.

(MTI)