Lewandowski, CR7 és Messi is bekerült – így fest az év csapata az NSO-nál

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2020.12.31. 14:54
null
Robert Lewandowski és Manuel Neuer is bekerült a 2020-as álomcsapatba (Fotó: AFP)
Az év utolsó napján bemutatjuk a Nemzeti Sport Online 2020-as álomcsapatát, vagyis az európai klubfutball legjobbnak gondolt kezdő tizenegyét. Robert Lewandowski természetesen nem maradhatott ki belőle, és rajta kívül még négy másik Bayern-játékos is helyet kapott benne.

MANUEL NEUER (Bayern München)

Rengetegszer bebizonyította karrierje során, hogy világklasszis, de sokan már azt hitték, hogy túl van a csúcson – ebben az évben kiderült, hogy szó sincs erről, sőt. Csapatszinten mindent megnyert 2020-ban, amit csak lehet, hiszen a Bundesliga bajnoki címét és a Német Kupát is behúzta a Bayernnel, majd Bajnokok Ligája-győztes lett – karrierje során másodszor –, augusztusban pedig a Német Szuperkupát és az Európai Szuperkupát is bezsebelte a bajorokkal. Emellett persze főleg egyéni teljesítményével vívta ki helyét a 2020-as álomcsapatban. A 2019–2020-as évadban 15 kapott gól nélküli mérkőzést játszott le a bajnokságban, és a Bundesliga legjobb kapusának is megválasztották. A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában mindössze három gólt kapott, de a Lyon elleni elődöntőben és a PSG elleni fináléban is érintetlen maradt a hálója – mindkét mérkőzésen bravúrokra volt szükség ehhez. A FIFA-nál decemberben ő nyerte meg az Év kapusa-díjat, de az álomcsapatba nem nevezték – ellentétben velünk.

TRENT ALEXANDER-ARNOLD (Liverpool)

Még mindig csak 22 esztendős a Liverpool angol válogatott jobbhátvédje, de már világklasszis teljesítményt nyújt évek óta. Alexander-Arnold a „vörösök” saját nevelésű játékosaként vívta ki a helyét Jürgen Klopp kezdő tizenegyében, majd be is betonozta magát ott. Ha a klasszikus értelemben vett posztját nézzük, akkor valóban jobbhátvéd, de sokkal inkább középpályás, mélységi irányító, vagy szárnyvédő. Alexander-Arnold játékstílusa meglehetősen újszerű, hiszen előszeretettel húzódik fel a pálya közepére is a Liverpool támadásai során, és onnan oszt ki tűpontos átadásokat, de a pálya széléről indított beadásoknál is hasonlóan hatékony. A 2019–2020-as idényben a Liverpool játékosaként megnyerte a Premier League-et, és jókora rész vállalt a sikerből. A bajnokságban abban a kiírásban 4 gólig és 13 (!) gólpasszig jutott, de utóbbiból már a 2020–2021-es évadban is kettőt jegyez. Alexander-Arnold piaci értékét a Transfermarkt 110 millióra becsüli, és vélhetően lenne is olyan csapat, amely hajlandó lenne rá ennyi pénzt áldozni, de az érintett többször is elmondta már, hogy Liverpoolban szeretné tölteni karrierje érdemi részét.

Trent Alexander-Arnold 13 gólpasszal fejezte be a 2019–2020-as PL-idényt (Fotó: AFP)
Trent Alexander-Arnold 13 gólpasszal fejezte be a 2019–2020-as PL-idényt (Fotó: AFP)

SERGIO RAMOS (Real Madrid)

Viszonylag kevés volt a kimagasló belső védős teljesítmény 2020-ban, de a 34 éves Serigo Ramos egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik. A négyszeres Bajnokok Ligája-győztes, egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok spanyol védőt az eddigieknél jóval nagyobb higgadtság jellemezte ebben az évben, a fontos gólok terén pedig ezúttal sem vallott kudarcot, sőt. Ramos a 2019–2020-as idényt középső védőként 13 góllal fejezte be minden sorozatot figyelembe véve – ebből 11-et a bajnokságban szerzett –, ami még akkor is lenyűgöző, ha ő rúgta a tizenegyeseket a Real Madridnál. A büntetők értékesítése egyébként több mérkőzést is eldöntött csapata számára a bajnokság véghajrájában: a „királyi gárda” meg is szerezte a spanyol bajnoki címet. Ramos vezérszerepe a Real Madrid öltözőjében megkérdőjelezhetetlen, emellett azonban védekezésben is magasabb szinten teljesít, mint a korábbi években, ráadásul a karrierje során rá jellemző durvaság sem tartozott már a 2020-as repertoárjába – ebben a naptári évben mindössze egyetlen alkalommal állították ki, igaz, az a Manchester City elleni BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén történt.


VIRGIL VAN DIJK (Liverpool)


A 2019-es év végén kis híján Aranylabdát nyert, és bár ezt a szintet 2020-ban nem tudta fenntartani, így is megkérdőjelezhetetlen helye van az álomcsapatunkban. Van Dijk a listán szereplő angol csapattársához hasonlóan a 2019–2020-as évad végén angol bajnoki címet nyert a Liverpoollal – tette ezt úgy, hogy végig a védelem, sőt a csapat vezére volt. A „vörösök” az előző idényben 33 gólt kaptak a bajnokságban – az összes csapat közül a legkevesebbet –, amihez alaposan hozzájárult Van Dijk is. Fejpárbajok, valamint egy az egy elleni párharcok terén alig akad olyan játékos, aki felveheti vele a versenyt, de az ereje és a sebessége is lenyűgöző. Emellett a góljairól sem feledkezhetünk meg: ebben a naptári évben 6 alkalommal volt eredményes védőként. A 2020–2021-es évad számára azonban hamar véget ért, hiszen októberben, az Everton elleni bajnoki mérkőzésen súlyos térdsérülést szenvedett, így az is kérdéses még, hogy felépül-e a 2021-re halasztott Európa-bajnokság rajtjára.

ALPHONSO DAVIES (Bayern München)

Üstökösként robbant be a labdarúgás élvonalába 2020-ban, így nem lehet kérdés, hogy helye van ebben az összeállításban – még akkor sem, ha sérülések miatt csak keveset játszott a 2020–2021-es idény őszi szezonjában. Davies 2019 januárjában 10 millió euró ellenében szerződött Münchenbe az MLS-ben szereplő Vancouver Whitecapstől. A kanadai játékos balszélsőként érkezett a bajorokhoz, és amikor elvétve lehetőséget kapott a 2019-es év első felében, akkor ezen a poszton számítottak rá. A 2019–2020-as idény kezdetén azonban – Niklas Süle sérülése, ezáltal David Alaba beljebb mozgatása miatt némiképp kényszerűségből – már a védelem bal oldalán találta magát, és mindenkit elkápráztatott teljesítményével. A 2020-as naptári év elejére kulcsembere lett a bajoroknak, sebességével és fizikumával pedig gyakorlatilag mindenkit leradírozott a Bundesliga mezőnyében. Mi több, a Bajnokok Ligája-menetelés során is kimagasló teljesítményt nyújtott – a Barcelona elleni egyéni megiramodására, majd gólpasszára még sokáig emlékezni fogunk. A mindössze 20 éves kanadai balhátvéd egyébiránt a 3. helyen zárta a 2020-as Golden Boy-szavazást, és bekerült a FIFA Év csapatába is.

JOSHUA KIMMICH (Bayern München)

Hasonló utat járt be, mint a liverpooli Alexander-Arnold, hiszen jobbhátvédként kezdte karrierjét, de a középpályán tudott igazán kibontakozni. Az angollal ellentétben azonban Kimmich már csak szükség esetén lép vissza eredeti posztjára, hiszen középpályásként vált megkerülhetetlen világklasszissá – a 2020-as naptári év vitathatatlanul karrierje eddigi legjobbja volt. Az álomcsapatunkban szereplő többi Bayern München-játékoshoz hasonlóan ő is öt trófeát gyűjtött be ebben az esztendőben, köztük a Bundesliga bajnoki címmel és a Bajnokok Ligája-győzelemmel. A még mindig csak 25 éves Kimmich védekező középpályásként az előző idényben 7 gólt és 17 gólpasszt jegyzett minden sorozatot figyelembe véve, de utóbbiból már a 2020–2021-es évadban is nyolcat szerzett. Emellett a fontos pillanatokban is rendre felbukkant, hiszen a bajnokság hajrájában parádés győztes gólt ért el a Borussia Dortmund elleni rangadón, míg a BL-döntőben ő adta a gólpasszt Kingsley Comannak az 1–0-s eredménnyel végződő mérkőzésen.

KEVIN DE BRUYNE (Manchester City)

Gólpasszkirály vagy helyzetkialakító-gép, bármelyik jelzőt ráaggathatjuk a Manchester City belga klasszisára. Kevin De Bruyne a 2019–2020-as Premier League-idényben 20 gólpasszt osztott ki, ami rekordbeállítás az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság újkori, 1992 óta íródó történetében. A 29 éves játékos az előző évadot 16 góllal és 23 gólpasszal fejezte be minden sorozatot figyelembe véve, de már a most zajló PL-idényben is 7 gólra váltott átadása van. Arról azonban szó sincs, hogy mindezt a csapattársai remek befejezőképességének köszönhetné, hiszen magasan ő alakította ki a legtöbb nagy helyzetet is az előző idényben – szám szerint 33-at –, és meccsenként 55 pontos átadás került átlagban a neve mellé. Csapatszinten 2020-ban csak egy Angol Ligakupát nyert a Manchester Cityvel, ami az elmúlt évek trófeái után elég kevésnek számít.

Kevin De Bruyne 33 gólhelyzetet teremtett az előző PL-idényben, amivel messze kiemelkedett a mezőnyből (Fotó: AFP)
Kevin De Bruyne 33 gólhelyzetet teremtett az előző PL-idényben, amivel messze kiemelkedett a mezőnyből (Fotó: AFP)

THOMAS MÜLLER (Bayern München)

Bár a csapatszerkezetet tekintve hasonló poszton játszik, mint az imént említett De Bruyne, Thomas Müllert szinte lehetetlen kihagyni egy ilyen összeállításból – még akkor is, ha a FIFA-nál nem került be az Év csapatába. Müller a 2019–2020-as évad kezdetén még csak alapembernek sem számított a horvát Niko Kovac Bayernjében, de miután Hansi Flick, az addigi másodedző átvette a bajorok irányítását, a német klasszis bekerült a kezdőbe, sőt kulcsfontoságú szerepet kapott a müncheniek támadójátékában. A 31 éves Müller csapattársaihoz hasonlóan szintén mindent megnyert klubszinten 2020-ban a Bayern Münchennel, amit csak lehetett, ezenkívül pedig egyénileg is karrierje egyik, ha nem a legjobb évét produkálta. A Bundesliga 2019–2020-as idényét például 21 gólpasszal zárta, amivel új rekordot állított fel. A százszoros német válogatott Müller teljesítménye a 2020–2021-es évadra sem esett vissza, hiszen minden sorozatot figyelembe véve 22 tétmérkőzésen már 9 gólnál és 10 gólpassznál jár – az asszisztokból a Bundesligában hetet jegyzett, így még a saját rekordját is veszélyeztetheti. Ezzel a teljesítménnyel vajon továbbra is kihagyható a német válogatottból?

Élvonalbeli gólpasszok 2020-ban

Philip Zinckernagel (FK Bodö/Glimt) – 24
Daniel Johansen (HB Tórshavn) – 21
Lionel Messi (Barcelona) – 20
Szoboszlai Dominik (Salzburg) – 19
Thomas Müller (Bayern München) – 17

LIONEL MESSI (Barcelona)

Sűrű év volt a 2020-as Messi számára, de ezúttal nem a folyamatos sikerek miatt. Az ötszörös aranylabdás argentin sztár a 2019–2020-as idényben hiába játszott zseniálisan, végül trófea nélkül maradt a Barcelonával: a Bajnokok Ligájában a negyeddöntőben búcsúztak a katalánok, míg a spanyol élvonalban a második helyen zártak. Ennek következtében Messi távozni akart az idény végén, de erre mégsem került sor, azóta viszont nem mutatja azt a formát, amit már megszoktunk tőle – igaz, a 2020–2021-es idényben minden sorozatot figyelembe véve már így is van 10 gólja, valamint 5 gólpassza. Ha azonban az év első felét nézzük, akkor megkérdőjelezhetetlen, hogy egyéni teljesítményével helye van ebben az álomcsapatban. A 2019–2020-as évadot Messi 31 góllal és 27 (!) gólpasszal fejezte be – csak a bajnokságban 22 gólt eredményező átadása volt. Jelenlegi formája kissé elmarad a korábbiaktól, de még így is képes a mezőny, de legalább a csapattársai fölé nőni: jelenleg is ő alakítja ki a legtöbb meccsenkénti gólhelyzetet a Barcelonában.

Élvonalbeli gólok 2020-ban

Cristiano Ronaldo (Juventus) – 33
Robert Lewandowski (Bayern München) – 32
Marcel Hernández (Cartaginés) – 30
Michael Olunga (Kasiva Reysol) – 28
Ciro Immobile (Lazio) – 28

CRISTIANO RONALDO (Juventus)

Bármennyire is hihetetlen, a 2020-as naptári év legtöbb gólját nem Robert Lewandowski, hanem Cristiano Ronaldo szerezte. A 35 éves ötszörös aranylabdás portugál csillag 33 alkalommal volt eredményes ebben a naptári évben – eggyel többször, mint a lengyel csatár. Ronaldo kifejezetten jól indította az évet, hiszen zsinórban 11 olasz bajnoki mérkőzésen szerzett gólt, nem sokkal később azonban jött a koronavírus-járvány miatti leállás. A pandémia első hulláma utáni újrakezdéskor a Juventusszal megnyerte a scudettót, de a Bajnokok Ligájában már a nyolcaddöntőben kiesett csapatával a Lyon ellen – még úgy is, hogy két gólt szerzett a visszavágón. A 2020–2021-es évadot ismét parádés formában kezdte: 12 góljával a Serie A góllövőlistájának élén áll, pedig több mint egy hónapot ki kellett hagynia koronavírus-fertőzés miatt. Ronaldo a válogatottban is kimagaslót nyújtott, és mérföldkőhöz érkezett, ugyanis átlépte a 100 gólos határt. Jelenleg 102 válogatott gólt tud felmutatni, és már csak héttel van lemaradva a világcsúcstartó iráni Ali Daei termésétől.

ROBERT LEWANDOWSKI (Bayern München)

Aligha lehet kétségünk afelől, hogy ha a France Football 2020-ban is kiosztotta volna az adott naptári év legjobb férfi labdarúgójának járó Aranylabdát, akkor arra Robert Lewandowski pályázott volna a legnagyobb eséllyel. Az viszont biztos: nála jobban senki sem érdemelte volna meg. Csapatszinten a Bayern München játékosaként minden lehetséges trófeát bezsebelt, és az európai Aranycipőn kívül egyénileg sem maradt alul sehol. A lengyel csatár a Bundesliga 2019–2020-as idényében 31 meccsen 34 gólt szerzett, amivel gólkirály lett. A Német Kupában az előző évadban 6, míg a Bajnokok Ligájában 15 találatig jutott – szintén mindkét sorozatban ő lett a gólkirály. A lendülete a most zajló idényben sem hagyott alább, hiszen az összes sorozatot figyelembe véve már 20 gólt és 5 gólpasszt jegyez. Lewandowski világklasszis szinten teljesít gyakorlatilag minden tekintetben, és még erre is rátesz egy lapáttal – remekül lép vissza a támadások során, kiszolgálja a társait, tűpontosak a befejezései, jó a fejjátéka, és még a robbanékonyságára sem lehet panasz. Jelenlegi formájába egyszerűen megállíthatatlan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik