Lengyelország: Fernando Santos a futballválogatott új szövetségi kapitánya – hivatalos

Vágólapra másolva!
2023.01.24. 14:06
null
Fernando Santos lett a lengyel válogatott szövetségi kapitány (Fotó: Lengyel Labdarúgó-szövetség/Twitter)
A portugál Fernando Santost nevezték ki kedden a lengyel labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának.

 

A 68 éves szakember új feladatköréről korábban már beszámoltunk, mivel Cezary Kulesza, a Lengyel Labdarúgó-szövetség (PZPN) elnöke fotót rakott ki a Twitter-oldalára a Varsóban tartózkodó Fernando Santosról.

A keddi bejelentés szerint az új kapitány elsődleges feladata az lesz, hogy kijuttassa a lengyeleket a jövő évi, Németországban rendezendő Európa-bajnokságra. A bemutatkozó sajtótájékoztatón az nem hangzott el, hogy Santos szerződése mennyi időre szól.

A lengyelek március 24-én a csehek vendégeként kezdik meg szereplésüket az Eb-selejtezősorozatban, majd három nappal később Albániát fogadják. Az E-csoportban még Moldova és a Feröer-szigetek szerepel.

Lengyel sajtóértesülések szerint Santos éves fizetése hárommillió euró (1.2 milliárd forint) lesz.

A trénernek decemberben szűnt meg a megbízatása a portugál nemzeti csapatnál, amellyel a katari világbajnokság negyeddöntőjében búcsúzni kényszerült a később negyedik Marokkóval szemben.

Santos a portugál válogatottal Európa-bajnokságot nyert 2016-ban, majd a 2018–2019-es idényben a Nemzetek Ligája trófeáját is megszerezte. A klubfutballban volt a Porto, a Sporting CP és a Benfica edzője, de dolgozott Görögországban, a PAOK, az AEK Athén és a Panathinaikosz együtteseinél is. Mindezek mellett négy évig a görög válogatott kapitányaként is tevékenykedett.

Czeslaw Michniewicz korábbi lengyel kapitánynak december végén lejárt a szerződése, és a PZPN nem hosszabbított vele annak ellenére, hogy a csapat az irányításával 36 év után először jutott a vb egyenes kieséses szakaszába.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik