Lendületben a „műtrágyakirály”, Rodrigo Moreno, Roca és Olmo is célpont

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.01.19. 14:51
null
Nagy fába vágta a mester a fejszéjét (Fotó: AFP)
Újra kinyílott a világ második legkedveltebb ablaka, a labdarúgás nevű sportág téli átigazolási ablaka, így jelentkezünk szokásos topligás transzfer-összefoglalónkkal. Mint rendesen, a Premier League-é volt a kezdés joga, majd a Serie A legértékesebb csapatával foglalkoztunk, aztán a Bundesligába látogatunk el hasonló okokból, hogy megérkezzünk Monacóba.


Igencsak változatos tájakon zakatoló szerelvényre ültette fel az AS MONACO csapatát az orosz műtrágyakirály, Dmitrij Ribolovljev: bajnoki cím és Bajnokok Ligája-vitézkedés, váratlan hullámvölgyek, pocsék átigazolások és a saját súlyukat aranyban megérő saját nevelésű, vagy kabátgombokért megvett fiatalok, meglepő vételek és döbbenetes eladások. A korábbi két nyár százmilliós bevételei után az előző nyár a vetés ideje volt Monacóban, 140 millió elköltése a Wissam Ben Yedder, Gelson Martins, Guillermo Maripán, Benjamin Lecomte, Henry Onyekuru, Arthur Zagre, Ruben Aguilar sorra és a Jean-Kévin Augustin, Tiemoué Bakayoko, Iszlam Szlimani hármas kölcsönvételére volt elég, miközben távozott a Falcao, Youri Tielemans, Rony Lopes trió, a szokásos másfél csapatnyi kölcsönjátékos mellett.

A MONACÓI PÉNZGYÁRRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Nem ment zökkenőmentesen az átállás, miszerint fiatal ígéretek helyett idősebb, befutott játékosokat vesznek: már augusztusban távozott a sportigazgató, Michael Emenalo, a télen a korábbi sikeredző, Leonardo Jardim kapott útilaput, akinek utóda a spanyol válogatott éléről érdekes körülmények között távozó Robert Moreno lett.

Vele sem támadt fel az ASM, legalábbis nem főnixmadárként, bár sorozatban öt bajnokin nem kapott ki, a PSG otthonában hatgólos döntetlent játszva, és továbbjutott a Francia Kupában is – aztán hazai pályán súlyos verést mért rá a PSG.

Nem látszik még tisztán, hogy Monacóban az új szakvezetés a „Vissza a gyökerekhez!” jelszó alapján folytatja a bajnokságot, vagy ahogyan fél évvel ezelőtt, ismét méregdrága játékosokat igazol, de első „fecske” a szerb középső védő, Sztrahinja Pavlovics, akit tízmillió euróért vettek meg a Partizan Beogradtól, de egy fél évre át is adtak ugyanoda kölcsönbe.

A vételára fölött még hárommilliónyi bónuszt kaphatnak érte a belgrádiak: kétmilliót a 25. pályára lépése után, a maradékot akkor, ha a Monaco a következő öt évben bejut a BL vagy az Európa-liga csoportkörébe. Pavlovicsra a PSV és a Marseille is vevő lett volna, a bekk magasan a szerb első osztály legértékesebb labdarúgója, és nála többért csak Dejan Sztankovics és az OM által megvett Nemanja Radonjics hagyta el az országot.

Az idősebb korosztályból a megfigyelők a nápolyi Fauzi Gulamot javasolták megvételre, de a bal oldali mindenesnek kérője a Watford, a Lyon, az OM és a Lille is, másrészt visszatért kölcsönből az egyszeres brazil balhátvéd, Jorge, akit három éve 8.5 millióért vettek, de azóta még csak 32 mérkőzést játszott az ASM színeiben (és állítólag most sem nagyon kell kicsomagolnia).

Sokkal kevesebb jutott honfitársának, Naldónak, akit egy éve ilyenkor meglepően nagy pénzért, kétmillió euróért vettek meg a Schalkétól, a 37 éves játékost most elengedték. Ebben az idényben egyetlen egyszer sem lépett pályára, nem úgy a 22 éves német Benjamin Henrichs, akiért a Leipzig és a Benfica is érdeklődik: a szélsőhátvédet húszmillióért vették, a Lipcse éppen ennyit ígér érte, ezt pármillióval még meg kell toldani, a francia sajtó szerint a Monaco 25 milliót kér érte a németektől.

Már Kínában...


A csodagyerek Pietro Pellegrit a Roma vinné vissza Olaszországba, őt ugyebár két éve 20.9 millió euróért vették, most 18 esztendős, de máris rengeteget volt sérült. Ügynöke ugyanaz, mint a római Gianluca Mancini, Bryan Cristante párosé. A támadósorból máris távozott a nyáron 13.5 millióért vett szélső, Henry Onyekuru, akit a Galatasaray vett kölcsön egy fél évre, a török klubnál a játékos még evertonosként megfordult már, szintén kölcsönben. Vételi opció nincs, de talán beleszámolják őt a régi Monaco-célpont Jean Michaël Seri vételárába. Nem egyszerű módon: a 28 éves középső középpályásnak mostanában nagyon nem megy, másfél éve a Fulham még 30 milliót fizetett érte, a törökök őt is kölcsönözték, de vételi opcióval.

Nyolcmillió euró biztosan kevés lesz a 18 éves középső védőért, Kouadio Konéért, ugyanis a Toulouse az ennyiről szóló monacói ajánlatot csípőből visszautasította, és őt is csak a nyáron vitték volna el, addig kölcsönben ott maradt volna. Kell a középső védő, mert Henrichs szinte biztosan távozik (ő a Lipcsével a fizetésében már megegyezett, a két klub alkudozik még), a 18 éves őstehetség Benoit Badiashile-t a Valencia vinné, de ez 30 millión felüli lépés lenne, mert nemrégiben hosszabbítottak vele (a kezdő ajánlat 25 millió), a Sporting CP pedig francia lapok szerint igen közel áll a kétszeres brazil válogatott, de edzője kegyeiből mostanában kiesett Jemersonhoz.

Jean-Clair Todibóról lemaradt Moreno, de Valenciából elhozná Rodrigo Morenót, akinek azonban a közelmúltban még sokkal nevesebb kérői voltak, mint a Monaco, értékét a Transfermarkt 50 millió euróra teszi.

Utód kerestetik...


A Marseille 19-esei közül szúrták ki a jobbszélső Isaac Lihadjit, aki az U18-as válogatottban is gólerős: a Lille, az Arsenal, a Juventus, a Barcelona és a Dortmund is tudja ezt. Az OM-mel egyelőre nem kötött új szerződést, lásd a kérők hosszú és pénzes sorát. Jóval idősebb, 22 esztendős „már” a Strasbourg középső és bal oldali védője, Anthony Caci, ára hétmillió körül lehet – ha az U21-es válogatott játékos iránt szintén érdeklődő Lille, Wolfsburg páros feljebb nem viszi ezt a liciten.

Szintén nagyon ismeretlen még nemzetközi színtereken a brazil Bruno Fuchs, hiába tagja az Internacional játékosa az U20-as válogatott keretének. Ő sokkal olcsóbb lesz, mint a Getafé togói védője, Djené, érte 15 milliót már adott volna a Monaco, az Arsenal és a Tottenham érdeklődése miatt nyugodtan emelhetik a tétet a spanyolok. A sioni Bastien Toma középső középpályás, a svájci U21-es válogatott erőssége, őt a Strasbourggal és az Atalantával együtt szúrták ki, ez felverheti az árat négymillió euróig is.

Szlimanit, Eric Cantona nagy kedvencét a csatárhiányban szenvedő Aston Villa vinné vissza a Premier League-be, az algériait honfitársa pótolhatja a keretben, bár a tizenéves szélsőt, Isak Talal Busszufot még az előző Monaco-mester szúrta ki, az első monacói ajánlat félmillió euróról szól (az afrikai játékost a Rennes is monitorozza). Szlimani kisebb sérülés miatt lemaradt a PSG elleni hazai mérkőzésről, helyére az a Sztefan Jovetics került a keretbe, akit 10.5 millióért vettek az Intertől, ebben az idényben ez volt az első bajnokija (csereként állt be 11 percre, Henrichs végigjátszotta a rangadót, de a mezőny leggyengébbje volt).

Nem is Monaco lenne a Monaco, ha nem nevezett volna be a Dani Olmo-futamba: a Barcelona érdeklődése alábbhagyott a karmester iránt, és a hercegségbeliek megadják érte az a 30 millió eurót, amelyet a Dinamo Zagreb a katalánoktól is kért.

A kapocs itt természetesen maga Moreno mester, aki ugyan akkor lett segédedző a Barcelonánál, amikor Olmót elengedték onnan, de tavaly novemberben a középpályás nála mutatkozhatott be a felnőtt válogatottban, ráadásul góllal! Másik „ismerőse” az Espanyolos, a nyáron a Bayern Münchenhez közel került, a Real Madriddal és az Interrel is hírbe hozott középpályás, Marc Roca. Az ő kivásárlási ára 40 millió euró.

Akár igazol Moreno, akár nem, a Monacónak nem itt kellene tartania: bár a keret összértéke csak 320 millió euró (Kylian Mbappé majdnem maga ér ennyit...), de a legértékesebb kezdőcsapat értéke negyedmilliárd euró (a Lyoné majdnem háromszáz, az OM-é kétszáz, a Lille-é kétszáztíz). A kapus Lecomte és Ben Yedder megvétele jó üzlet volt, Szlimani, Alekszandr Golovin és Keita Baldé magára talált, Cesc Fabregas sem felejtett el futballozni – ugyanakkor Augustin (a vételi opció 20 millió euró), Szlimani (10 millió), Adrien Silva és Bakayoko (42 millió) is kölcsönbe érkezett.

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020

AMIENS
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:
Jayson Papeau (Chambly)

ANGERS
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Alexandre Letellier (Sarpsborg)
Távozott:
Kölcsönbe:
Vincent Pajot (Metz), Ibrahim Cissé (Paris FC)

BORDEAUX
Érkezett:

Kölcsönbe: Rémi Oudin (Reims, 10 000 000 euró)
Távozott: Younousse Sankharé (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Jasszin Benrahu (Nimes)

BREST
Érkezett: Sébastien Cibois (egyesület nélküli)
Távozott: Julien Fabri (Chateauroux, ingyen)
Kölcsönbe: Derick Osei Yaw (Béziers)

DIJON
Érkezett:
Távozott:

LILLE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Rominigue Kouamé (Cercle Bruges)
Távozott:
Kölcsönbe: Rominigue Kouamé (Troyes)

LYON
Érkezett:
Távozott:

MARSEILLE
Érkezett: Simon Ngapandouetnbu (Marseille U19)
Távozott:

METZ
Érkezett: Dylan Bronn (Gent, 4 000 000)
Kölcsönbe: Vincent Pajot (Angers)
Kölcsönből vissza: Jamiro Monteiro (Philadelphia Union)
Távozott: Jamiro Monteiro (Philadelphia Union, 1 800 000), Adama Traore (al-Adalh)

MONACO
Érkezett: Sztrahinja Pavlovics (Partizan Beograd, 10 000 000)
Kölcsönből vissza: Jorge (Santos)
Távozott: Naldo (szerződését felbontták)
Kölcsönbe: Henry Onyekuru (Galatasaray, 750 000), Sztrahinja Pavlovics (Partizan Beograd)

MONTPELLIER
Érkezett: Jn Il Lok (Jokohama F. Marinos, ingyen)
Távozott:
Kölcsönbe: Bastian Badu (Chambly)

NANTES
Érkezett: Renaud Emond (Standard Liege, 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Anthony Limbombe (Standard Liege)
Távozott: Yassine El Ghanassy (szerződését felbontották), Kayembe (Charleroi)

NICE
Érkezett:
Kölcsönbe: Riza Durmisi (Lazio)
Távozott: Lamine Diaby-Fadiga (Paris FC, i.)
Kölcsönbe: Racine Coly (Famalicao)

NIMES
Érkezett:
Kölcsönbe: Jasszin Benrahu (Bordeaux)
Távozott:

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Távozott:

REIMS
Érkezett:
Távozott:

Kölcsönbe: Rémi Oudin (Bordeaux, 10 000 000)

RENNES
Érkezett:
Távozott: Diafra Sakho (egyesület nélküli)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Maxence Rivera (St.-Étienne B)
Távozott: Robert Beric (Chicago Fire, 2 000 000)

STRASBOURG
Érkezett:
Kölcsönbe:
Majeed Waris (Porto B)
Távozott:
Kölcsönbe: Moataz Zemzemi (Klub Afrikain)

TOULOUSE
Érkezett: Ruben Gabrielsen (Molde, i.)
Távozott:
Kölcsönbe:
Corentin Jean (Lens)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik