László Csaba: Nekünk, magyaroknak mintha semmi sem lenne jó

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.11.10. 08:17
null
László Csaba a Hearts csapatával szerepelt már a skót élvonalban – ezt tervezi a Dundee Uniteddel is (Fotó: Szabó Miklós)
A másodosztályú Dundee United élére kinevezett magyar szakember a tavasszal szeretné megszerezni edzői pályafutása első trófeáját, már csak azért is, mert azzal együtt a feljutást is megünnepelhetné.

 

– Tényleg megromlott a látása?
– Ötvenhárom éves vagyok, az én szervezetem is megérzi az idő múlását, és igen, már szemüveg kell az olvasáshoz – válaszolta a Nemzeti Sportnak László Csaba, aki szerdán 2019 nyaráig szóló szerződést írt alá a Dundee Unitednél, immár ő a skót másodosztály második helyén álló együttes vezetőedzője.

– Szerdai bemutatásakor nem csupán az olvasószemüveg indokolt használatát említette annak kapcsán, hogy mennyit változott előző skóciai időszakához képest, hanem azt is, hogy jobb edző lett azóta. Miben lett jobb?
– 2008 és 2010 között az élvonalbeli Heartsnál dolgoztam, bronzérmesek lettünk, 2009-ben engem választottak meg az év edzőjének Skóciában. Mégis azt mondom, bizonyosan lehetett volna még jobban teljesítenem, és ugyanez a megállapítás érvényes a Ferencvárosnál eltöltött időszakomra, amikor egyetlen lépésre voltunk a Bajnokok Ligája-csoportkörtől. Edzői hitvallásom kiemelten fontos eleme a folyamatos képzés, a tanulás, a tapasztalatszerzés. Elsősorban német és angol nyelvű szakmai anyagokat olvasva naprakésznek mondhatom magam, továbbá konferenciákra járok, az idén nyáron Németországban vettem részt egyen. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben voltam, illetve vagyok, hogy számos országban dolgozhattam edzőként, sokféle futballkultúrát ismerhettem meg. Az elmúlt csaknem egy évtizedben folytatott tanulás, valamint a felhalmozott tapasztalat révén lettem szerintem jobb edző.

ITTHONRÓL ÉS ROMÁNIÁBÓL IS KERESTÉK

László Csaba elárulta, valóban megkeresték őt az NB I-ben az utolsó előtti, kieső helyen álló Haladástól, amely Pacsi Bálint minapi menesztése után vezetőedzőt keres: „Nem csupán Szombathelyről, hanem Sepsiszentgyörgyből is érdeklődtek, tárgyaltam a román élvonalban szereplő egyesülettel, megtisztelő, hogy mindkét klubnál szóba került a nevem. A Haladásnak és a Sepsiszentgyörgynek is sok sikert kívánok, remélem, mindkét csapat megőrzi élvonalbeli tagságát.”

– 2019 nyaráig érvényes a szerződése a Dundee Unitednél. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb addigra fel kell jutnia a csapatnak?
– Nem azt jelenti, mert mi már a tavasszal szeretnénk feljutást ünnepelni. A klubnak ez a második idénye a kiesése óta, ennek a csapatnak az élvonalban van a helye. A másodosztályból két út vezet az elsőbe: az egyik a rájátszáson keresztül, a másik meg a bajnokság megnyerésével. Mi utóbbit tartjuk szem előtt.

– Úgy legalább magasba emelhetné pályafutása első trófeáját. Birizgálja az önérzetét, hogy ez ideig nem nyert semmit edzőként?
– A siker sok mindenben mérhető, többek között a szerzett trófeák számában. Szerintem minden szakvezetőnek fontos, hogy trófeát nyerjen, nekem is.

– Milyen a skót másodosztályú futball?
– Hát, a Premier League-ben lényegesen több a technikás játékos… Itt azért több a csúnya mérkőzés, elég sokat van a levegőben a labda. Én mindenesetre nem szándékozom ebben a stílusban játszatni a csapatomat, azt szeretném, hogy a földön tartsuk a labdát. De ha a győzelem érdekében másféle futballt kell elővezetni, akkor azt tesszük, mert az eredmény a legfontosabb, jelesül az, hogy feljussunk a Premier League-be.

– Jelenleg a második helyen áll a Dundee United a tízcsapatos másodosztályban, ugyanannyi ponttal, mint az éllovas St. Mirren. Viszont csupán tizennégy gólt szerzett az eddig megrendezett tizenkét fordulóban, e vonatkozásban csak hatodik…
– Igen, a statisztika is választ ad arra a kérdésre, miben kell elsősorban javulnunk.

– Edzői karrierje során először irányít másodosztályú együttest. Nem lesz furcsa?
– Nézze, ha bennmaradásért küzdő vagy stabil középcsapat vezetői keresnek meg a skót másodosztályból, kétszer is meggondoltam volna, hogy elvállaljam-e a munkát. A Dundee United viszont feljutásra esélyes, patinás csapat. Az aranyérmet itt sem tombolán lehet nyerni, óriási küzdelem várható a feljutásért, de nincs olyan fa, amelyet ne lehetne kivágni. Ez vezérel.

– Érdekel a véleménye a belga Georges Leekens kinevezésével kapcsolatban. Ön szerint jó döntés vagy sem?
– Úgy tudom, ő volt a Magyar Labdarúgó-szövetség első számú jelöltje a szövetségi kapitány posztjára. Sokak szemét szúrja, hogy a novemberi felkészülési meccsek után megint külföldi szakember irányít, mások meg magyar edző kinevezése esetén panaszkodtak volna. Nekünk, magyaroknak mintha semmi sem lenne jó. Én mindenesetre úgy vagyok vele, hogy mindenkinek meg kell adni az esélyt, fel kell sorakozni a mindenkori szövetségi kapitány mögött, és támogatni őt, amiben csak lehet. Leekenst is az eredményei minősítik majd, konkrétan az, hogy kivezeti-e válogatottunkat a 2020-as Európa-bajnokságra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik