Labdarúgás: Wenger megváltoztatná a bedobást, a szögletet és a lesszabályt

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2020.10.09. 19:05
null
Arsene Wenger komoly változtatásokat eszközölne (Fotó: AFP)
Arsene Wenger, az Arsenal korábbi vezetőedzője jelenleg a FIFA-nál dolgozik futballfejlesztésért felelős testület vezetőjeként. A 70 éves szakember már korábban is előállt néhány szabályváltoztatási javaslattal a labdarúgás terén, ám most minden eddiginél több ötletet fogalmazott meg a L'Équipe-nek adott interjújában.

Öt perccel a mérkőzések vége előtt egy bedobásnak előnyt kellene jelentenie, de ezekben a szituációkban a labdát bedobó csapat csak kilenc mezőnyjátékossal rendelkezik, míg az ellenfél tízzel. A statisztikák megmutatják, hogy ezekben a szituációkban tíz bedobásból nyolcszor az ellenfél szerzi meg a labdát. Éppen ezért a saját térfélen engedélyezni kellene, hogy a bedobás helyett rúghasson a labdát birtokló csapat” – mondta Wenger a bedobásszabály átalakításáról.

Más változtatások is terítéken vannak. Például hogy ne legyen érvénytelen egy olyan szöglet, amelyben a labda kikanyarodik a pályáról az alapvonalon kívülre, de visszajön. Az ilyen szögletek után nem kirúgás jönne, hanem változatlanul folytatódna a játék – ez újabb lehetőségeket teremtene a gólszerzésre” – folytatta a francia szakember a szöglet megreformálásáról szóló mondataival.

A lesszabály jelenleg úgy néz ki, hogy ha bármely testrészed, amellyel gólt szerezhetsz, előrébb van, mint a védő, akkor beintik a lest. Én azt szeretném, ha a jövőben csak az számítana lesnek, amikor már a támadó egyik – gólszerzésre alkalmas – testrésze sincs egy vonalban a védőjével. Ez hatalmas előny lenne a támadók számára, hiszen a védőknek így jóval feljebb kellene zárniuk” – fogalmazott Wenger, aki már korábban is hasonlóan nyilatkozott a lesszabályról.

A szabadrúgás esetén is lehetne változás: egyből elvégezhetné magának azt a sértett fél” – tette hozzá az Arsenal korábbi menedzsere.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik