Labdarúgás: történelmi pillanat, először mutatta fel játékvezető a fehér lapot

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2023.01.23. 13:04
null
Országos nézőcsúcs dőlt meg azon a mérkőzésen, amelyen először osztott ki a játékvezető fehér lapot (Fotó: Getty Images)
A labdarúgás történetében először mutatott fel játékvezető fehér lapot hivatalos mérkőzésen. A mérföldkőnek számító pillanatra a Benfica–Sporting CP női Portugál Kupa-mérkőzésen került sor.
A sárga lap és a piros lap a labdarúgás alapvető eleme. Nélkülük szinte elképzelhetetlennek tartjuk manapság már a játékot, azonban csupán 1970-ben kezdték el alkalmazni a játékvezetők a szabályok ellen vétkező játékosok büntetésére ezeket az eszközöket. Nem kérdés, hogy másként alakult volna a történelem, ha már az 1900-as évek elején a szabálykönyv részét képezték volna.


A hétvégi Benfica–Sporting CP női Portugál Kupa-meccsen először mutatott fel játékvezető fehér lapot egy mérkőzés során, a bíró ráadásul mindkét csapatnak adott.

A Daily Mail beszámolója szerint a mérkőzés során valaki rosszul lett az egyik kispadnál, ezért mindkét csapat orvosi stábja azonnal az illető segítségére sietett. Az orvosi beavatkozást követően a játékvezető mindkét kispad felé felmutatta a fehér lapot, amely a sportszerűséget jutalmazza.


A fehér lap alkalmazásának célja a sportszerűség növelése és a pozitív értékrendszer hangsúlyozása a mérkőzés keretein belül. A találkozót 15 032 néző előtt 5–0-ra nyerte meg a Benfica, a nézőszám országos csúcsnak minősül női labdarúgó-mérkőzésen Portugáliában.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik