Örökre eltiltotta Timoscsukot (balra) az Ukrán Labdarúgó-szövetség (Fotó: AFP)


A nemzeti csapatban 144 alkalommal pályára lépő korábbi csapatkapitány a szentpétervári Zenit edzői stábjának tagja, és nem foglalt nyilvánosan állást az oroszok ukrajnai háborúja ellen, miközben folytatta munkáját a szentpétervári együttesnél. Hazája szövetségének pénteken bejelentett döntése alapján a 42 éves Timoscsuk soha többé nem vállalhat labdarúgással kapcsolatos feladatokat Ukrajnában.

Az ukrán szövetség etikai és fair play bizottsága szerdán úgy fogalmazott: Timoscsuk „tudatos döntést hozott", amely „károsítja az ukrán futballról alkotott képet”.

Ezért a bizottság Timoscsuk edzői pro licencének elvételére szólított fel, valamint arra kérte a hatóságokat, hogy vonják vissza állami kitüntetéseit és elismeréseit. Mindemellett szorgalmazta, hogy töröljék a játékos által a hazai klubsorozatokban elért sikereket, valamint kérvényezte, hogy távolítsák el Timoscsuk nevét arról a hivatalos listáról, amely az ukrán nemzeti együttesben pályára lépett futballistákat tartalmazza.

A védekező középpályásként, illetve középhátvédként is bevethető futballista játszott a 2006-os németországi világbajnokságon, valamint a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon is. Az 1995-ben kezdődött profi karrierje során szerepelt a Voliny Luck, a Sahtar Doneck, valamint az orosz Zenit és a német Bayern München csapatában. Utolsó klubja a kazah Kajrat Almati volt, ahonnan 2017 februárjában vonult vissza. Hazájában három, Oroszországban és Németországban egyaránt két alkalommal volt bajnok, ezen kívül a Zenittel 2008-ban UEFA-kupát, a Bayern Münchennel 2013-ban Bajnokok Ligáját nyert.