Labdarúgás: magyar válogatott lehetne Laci Zsiga, az AEK játékosa

VAJDA GYÖRGYVAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2021.08.05. 09:52
null
Laci Zsiga már gyerekkorától arról álmodozott, hogy futballistaként kinövi Lendvavásárhelyet – a vágya valóra vált, sőt immár az AEK-tól a válogatottig is eljuthat (Fotó: Getty Images)
Az orchideák falujából, Lendvavásárhelyről az athéni sztárklubig, az AEK-ig jutott el a válogatottnál is számításba vehető Laci Zsiga.

 

A magyar–szlovén határhoz közeli Lendva szomszédságában megbúvó Dobronak (Lendvavásárhely) Szlovénia ritka magyar többségű települései egyike. Ám nemcsak erről híres a falu, hanem arról is, hogy csodálatos orchideafarm található a területén, sőt mára már a futballtérképre is felkerült: ebből a faluból származik Laci Zsiga, a görög AEK Athén labdarúgója. A 19 esztendős védő három évvel ezelőtt került a görög sztárklubhoz, s a napokban újabb öt évvel hosszabbította meg szerződését.

„Valóban a többségében magyarlakta faluban nőttünk fel – mondta Laci Luka, a középső védő testvére. – Itt nevelkedtünk, itt is jártuk ki a kétnyelvű óvodát és általános iskolát. A családban minden férfi labdarúgó volt vagy most is az, nemcsak apánk és nagyapánk, mindkét nagybátyánk is futballozott. Édesapánk a lendvavásárhelyi klub felnőttcsapatának kapitánya volt, nagyapánk pedig sokáig edzőként tevékenykedett Dobronakon. Öcsém és én már kiskorunktól fociztunk, a pályafutásunkat a lendvai Naftánál kezdtük, de ha csak lehetett, mind a ketten örömmel visszajöttünk és csatlakoztunk a Dobronak utánpótlásához. Én klasszikus csatár vagyok, Zsiga pedig középhátvéd, a legjobb ezen a poszton.”

Laci Zsigára 14 évesen figyelt fel az NK Mura, ám nem sokat játszott a felnőttek között, mert bár több klub is érdeklődött, a szlovén utánpótlás-válogatottban is bemutatkozó labdarúgó az AEK Athén ajánlatát fogadta el.

„Laci Zsiga válogatott szintű labdarúgó – mondta lapunknak az UEFA pro licences edző, Németh Imre, az LK Dobronak mestere. – Korábban edzettem az édesapját és a nagybátyját is, a nyáron tértem vissza, szeretnénk jó magyar csapatot építeni. Egyébként pedig Laci Zsigának a Ferencvárosban, a szlovén Miha Blazic mellett lenne a helye, no meg a nemzeti tizenegyben. Jellemző rá, hogy a családjánál töltötte a szabadságát, de kijárt az edzéseinkre, elkísért bennünket az edzőmeccsekre, s nem luxusautóval, hanem kerékpárral. Volt úgy, hogy húsz kilométert is tekert csak azért, hogy lássa a bátyját és a csapatot. Talán az ő egyéni sikere is hozzájárulhat ahhoz, hogy Lendva árnyékából kikerüljünk, s ránk is felfigyeljenek az itteniek, meg az anyaországiak.”

„Büszke vagyok az öcsémre – vette vissza a szót Laci Luka – Tudom és látom, mennyi munkát fektet a futballba, mennyi lemondással és kitartással jár a profi labdarúgó élete. Sok mindenről beszélgetünk, s természetesen szóba került a válogatottság, úgy határoztunk, meghívás esetén megbeszéli a család, ám ebben a kérdésben Zsigáé az utolsó szó. Abban maradtunk, hagyjuk meglepni magunkat.”

A 19 éves játékosra a nemrégiben a Panathinaikosztól távozó edző, Bölöni László is felfigyelt.

„Először csak a magyaros neve tűnt fel – mondta megkeresésünkre a 67 éves szakember. – Aztán persze a játéka is. Kitűnő adottságú, remek védő. Nagyon jó emberfogó, megfelelő keménységgel, határozottsággal, s bár majdnem két méter magas, gyors, robbanékony, könnyedén fordul, ráadásul remek bal lába van. Lacira felhívtam a magyar szövetség illetékeseinek figyelmét, a többi rajtuk múlik.”

Utolértük Laci Zsigát is, aki kérdésünkre elmondta, boldogsággal tölti el, hogy az AEK-ban futballozhat, ám sohasem feledi azt a kis falut, ahonnan indult.

„Ezer szállal kötődöm Dobronakhoz – mondta. – Remélem, hamarosan nemcsak az orchideák, hanem a futball miatt is felfigyelnek a településünkre. Az infrastruktúra fejlődik, Szekeres Ervin elnök jól irányítja a klubot és Németh Imre edző is remek munkát végez. Ami a válogatottat illeti: hálás lennék és megtisztelve érezném magam, ha bármelyik válogatottba meghívást kapnék, természetesen nagyra értékelem Németh Imre Fradival kapcsolatos szavait, s jó hallani Bölöni László ajánlásáról.”

Az MLSZ figyeli a határon túli játékosokat, de a címeres mezért meg kell küzdeni.

Természetesen megkerestük a Magyar Labdarúgó-szövetséget is. Az MLSZ-től kapott tájékoztatás szerint folyamatosan figyelik azokat a játékosokat, akik szóba jöhetnek a válogatottnál. A „monitorozás” folyamata meglehetősen kiterjedt, de – amint azt Marco Rossi korábban is hangsúlyozta – az egyik legfontosabb, hogy az érintett futballista akarjon a magyar nemzeti csapatban játszani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik