Koronavírus: Izlandon is nagy a baj – a bajnokságot el kell halasztani

Vágólapra másolva!
2020.03.26. 19:06
null
Az izlandi válogatott idei két meccsén a volt ferencvárosi Kjartan Finnbogason is pályára lépett, gólt is szerzett (Fotó: AFP, archív)
Az eredeti tervek szerint ma rendezték volna meg a Bulgária–Magyarország és az Izland–Románia Eb-pótselejtezőt is. Izlandi kollégánkat, Tómas Thórdharsont a koronavírus-járvány szigetországi terjedéséről, a labdarúgásra gyakorolt hatásairól és a válogatott játékosok tavaszi teljesítményéről is kérdeztük.

 

Ugyan egyes nemzetközi adatbázisokban már szerepel, hogy a márciusról elhalasztott az Eb-pótselejtezőket, így a Bulgária–Magyarország és az Izland–Románia mérkőzést is június 4-én rendezhetik meg, de ezt az európai szövetség (UEFA) hivatalosan még nem erősítette meg. És mivel az Európa-bajnokságot 2021-re halasztották el, a járványügyi helyzet függvényében nem zárható ki későbbi időpont sem. Ami biztos, hogy a bolgár–magyar meccs győztese az izlandi–román párharc továbbjutójával mérkőzik meg a 2021-es Eb-részvételért – ezért is érdekes kérdés számunkra, mi a helyzet Izlandon, hogyan hat a járvány az ország labdarúgására.

Izlandon a szerda esti adatok szerint 737 fertőzött van, egy ember meghalt (azóta több mint 800 fertőzöttről és 2 elhunytról tudni– a szerk.), kilencezren pedig karanténban vannak. Futballista nincs a fertőzöttek között” – adott tájékoztatást a 364 ezer lakosú ország járványügyi helyzetéről Tómas Thórdharson, az mbl.is munkatársa.

Jelen helyzetben Izlandon is nyomós okkal maradt el az eredetileg március 26-ra kiírt, Románia ellenireykjavíki mérkőzés, szó sincs arról, hogy a szigetországot ne érintette volna a koronavírus-járvány. Ugyanakkor kollégánk szerint nyáron várhatóan már Izlandon sem lesz akadálya a mérkőzés megrendezésének, ha az UEFA valóban a nyári időpont mellett dönt. A svéd szövetségi kapitány, Erik Hamrén számára, szakmai szempontból talán jobb is, hogy nem tavasszal kerül sor a találkozóra.

„A kulcsjátékosaink egy része sérült, de az sem mutatott jó formát a tavasszal, aki egészséges – fogalmazott a válogatottal kapcsolatban Thórdharson. – Alfred Finnbogason (Augsburg – Németország) és Johann Berg Gudmundsson (Burnley – Anglia) is sérüléssel bajlódott, illetve bajlódik. Gylfi Sigurdssonnak (Everton – Anglia) nincs jó idénye, Birkir Bjarnarson (Brescia – Olaszország)számára pedigfőképp csapatkeresésről, beilleszkedésről szólt ez az időszak. A nyári meccs azért is lehet kedvező a számunkra, mert a legjobb védőnk, Kari Arnason (Reykjavík Vikingur) és a kapusunk, Hannes Halldórsson is Izlandon játszik, ahol még nem kezdődött el a bajnokság, nincsenek játékban.”

Más kérdés, hogy az izlandi bajnokság április 22-i rajtját ugyancsak elhalasztották a járvány miatt, és egyelőre nem tudni, mikor veheti kezdetét a szezon.

Érdekesség még az izlandi válogatottal kapcsolatban, hogy a csapat januárban két mérkőzésen is pályára lépett egy amerikai túra keretében, ezen elsősorban az otthon játszó futballisták és azok a légiósok vettek részt, akiket elengedett a klubjuk, mert szünetelt a bajnokságuk. Izland Kanadát és Salvadort is megverte 1–0-ra, utóbbi mérkőzésen az északiak gólját a korábbi ferencvárosi csatár, a 33 éves Kjartan Finnbogason szerezte, aki mindkét meccsen a kezdőcsapat tagja volt. Finnbogason 2018 őszén futballozott a Ferencvárosban, fél év alatt kilenc bajnokin szerepelt az NB I-ben, gólt nem szerzett. Tavaly januárban a dán élvonalban szereplő Vejléhez igazolt, amellyel kiestek az első osztályból, viszont az új idényben, a másodosztályban az ő vezérletével szárnyalnak, a Vejle ugyanis vezeti a bajnokságot, az izlandi támadó pedig 14 találattal élen áll a góllövőlistán.

Ettől függetlenül Thórdharson szerint a románok elleni Eb-pótselejtezőn aligha kap majd szerepet Finnbogason, de a keretbe azért bekerülhet.

Hirdetés

NL-RÁJÁTSZÁS – EB-PÓTSELEJTEZŐ

D-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VÁRHATÓAN 2020. JÚNIUS
Időpont később:
Grúzia–Fehéroroszország
Időpont később: Észak-Macedónia–Koszovó
DÖNTŐ, VÁRHATÓAN 2020. JÚNIUS
Időpont később: Grúzia/Fehéroroszország–Észak-Macedónia/Koszovó

C-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VÁRHATÓAN 2020. JÚNIUS
Időpont később: Norvégia–Szerbia
Időpont később: Skócia–Izrael
DÖNTŐ, VÁRHATÓAN 2020. JÚNIUS
Időpont később: Norvégia/Szerbia–Skócia/Izrael

B-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VÁRHATÓAN 2020. JÚNIUS
Időpont később: Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország
Időpont később: Szlovákia–Írország
DÖNTŐ, VÁRHATÓAN 2020. JÚNIUS
Időpont később: Bosznia-Hercegovina/Észak-Írország–Szlovákia/Írország

A-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VÁRHATÓAN 2020. JÚNIUS
Időpont később: Izland–Románia
Időpont később: Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, VÁRHATÓAN 2020. JÚNIUS
Időpont később: Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik