Jonas Baer-Hoffmann, a szervezet főtitkára pénteken kijelentette: világszerte számos futballista alig kap többet országa átlagkereseténél, ezért nem engedheti meg magának, hogy csökkentsék a fizetését.

Az FC Barcelona és az Atlético Madrid játékosai a járvány időszakában csupán keresetük harminc, a Juventusnál mintegy hetven százalékát kapják meg, az angol Premier League-ben pedig harminc százalékos csökkentést javasoltak, de a sportvezető rávilágított, hogy sok helyen merőben más a helyzet.

„A legtöbb játékos csak annyit engedhet meg magának, mint bármely más munkavállaló, hiszen a jövedelmük nem abban a tartományban van, amit az emberek feltételeznek” – magyarázta.

Baer-Hoffmann hozzátette: minimálbért kereső játékosok is léteznek szerte a világon, márpedig számukra az esetleges csökkentések drasztikus következményekkel járhatnak.

A főtitkár közölte, egyes bajnokságokon belül is nagyban különbözhetnek a lehetőségek, a Juventusnál például sokkal jobbak a lehetőségek, mint az olasz élvonal 17., 18. vagy 19. helyén álló csapatnál.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sok klub egyoldalú döntéseket hoz az elbocsátásokkal és bércsökkentésekkel, olyan feltételeket teremtenek, amelyeket a játékosok nem engedhetnek meg maguknak.

„A klubok túlnyomó többsége súlyos pénzügyi helyzetben van. Láthattunk felelőtlen és cinikus reakciókat is, mert vannak, akik kihasználják a jelenlegi helyzetet” – vélekedett.

A német sportvezető szerint elengedhetetlen az európai országokban a jelenlegi szezon befejezése, és elárulta, meglepte a belga élvonal csütörtöki lezárása, amely az FC Bruges-t hirdette ki aranyérmesnek.

„Riasztóak ezek a döntések, hiszen ha most meghozzuk őket, hatalmas következményeik lehetnek. A játékosok és a szurkolók számára sem jó ez a helyzet” – mondta. Hozzátette, a hatás katasztrofális lehet, mivel a klubok hat hónapig bevétel nélkül maradhatnak.

„Ha ez tömeges fizetésképtelenséghez vezet, akkor természetesen nemcsak a játékosok, hanem a professzionális futballiparban, sőt a sportiparban dolgozó emberek ezrei is elveszítik a munkahelyüket” – hangsúlyozta.