Mexikó egy félidőt aludt, egyet futballozott, legyőzte Új-Zélandot

Vágólapra másolva!
2017.06.21. 19:54
null
Így gördültek be a mexikóiak Szocsiba (Fotó: AFP)
Mexikó egy félidő átalvása után 0–1-ről fordítva 2–1-es győzelmet aratott Új-Zéland felett az oroszországi labdarúgó Konföderációs Kupán. Vereségével Új-Zéland már nem juthat tovább az A-csoportból, Mexikó a csoport élére állt.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
Csoportkör, 2. forduló
A-csoport
MEXIKÓ–ÚJ-ZÉLAND 2–1 (0–1)
Szocsi,
Fist Olimpiai Stadion. V: Gassama (gambiai)
Mexikó: Talavera – Salcedo (Moreno, 33.; Márquez, 68.), Reyes, Araujo, Alanis (Herrera, a szünetben) – Damm, Fabián, Aquino – G. dos Santos, R. Jiménez, Peralta. Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio
Új-Zéland: Marinovic – Boxall, Durante, T. Smith – Ingham (Patterson, 82.), Thomas, McGlinchey, Lewis (Tuiloma, 58.), Wynne – Rojas (Barbarouses, 73.), Wood. Szövetségi kapitány: Anthony Hudson
Gólszerző: R. Jiménez (54.), Peralta (72.), ill. Wood (42.)
A csoport másik mérkőzésén: Oroszország–Portugália 0–1 (0–1)

Az kicsit problémás, amikor az első félidőben a mexikói válogatott legnagyobb erőbefektetést igénylő megmozdulását a szövetségi kapitány, Juan Carlos Osorio mutatja be.

Osorio (jogosan) számon kérte, hogy az új-zélandiak miért akcióztak, ahelyett, hogy a sérülten fekvő, a pályát később hordágyon elhagyó Carlos Salcedóra ügyeltek volna. Az All Whites nem rúgta ki a labdát, Chris Wood elhibázta a kialakult ordító ziccert, Osorióban meg ekkor elszakadt valami, és egy velőtrázó „motherfucker” csatakiáltással fordult az új-zélandi kispad felé.

Kár, hogy a csapata nem fektetett ennyi energiát a mérkőzésbe.

Az alaposan felforgatott, B-sorral pályára lépő mexikóiak teljesen belealudtak a meccsbe, az agresszívan letámadó új-zélandiak alakították ki az első kisebb helyzetet és az első ziccert is, és végig veszélyesebben futballoztak az első 45 perc során. A játékrész végén meg is szerezték a vezetést: Nestor Araujo eladta a labdát, Clayton Lewis remek (és szerencsésen megpattanó) ütempasszal kiugratta Woodot, aki félmagasan, erőből be is lőtte a helyzetet (0–1).

A második félidőben aztán hét perc alatt több jó akciót vezetett Mexikó, mint az első félidő egészében, más kérdés, hogy betalálnia eleinte nem sikerült a közép-amerikaiaknak. Az első veszélyes új-zélandi ellencsapás végén meg Lewis remek labdája után Wood lépett ki (ismerős?), de a center eltotojázta a helyzetet, Talavera kapus el tudta piszkálni a labdát, amikor a csatár megpróbálta kicselezni.

Egy perc sem kellett, hogy Wood nagyon megbánja a rontást: az 54. percben az új-zélandi tizenhatos előterében adogattak a mexikóiak, Javier Aquino Marcos Fabiánhoz játszott, ő meg Raúl Jiménezhez, aki fordulás után pazar gólt lőtt a hosszú felső sarokba (1–1).

Mexikó az egyenlítés után már sínen volt: a közép-amerikaiak érvényesítették a második félidőben kétségtelenül meglevő tudásbeli fölényüket, felpörögtek, ez pedig nem ígért sok jót Új-Zélandnak. A mindössze 18 éves Dane Ingham védekezésbeli gyengeségeit kifigyelték a mexikóiak, és tudatosan rá is játszottak erre, ami meghozta a második találatot. A 72. percben Aquino verte meg nagyon egy az egyben Inghamet, visszagurítását Oribe Peralta vágta hat méterről, a kapufa segítségével félmagasan a rövid sarokba (2–1).

Nem ez volt az utolsó szó a mérkőzésen, a mexikóiak kihagytak jó néhány ziccert kontráik végén, de Új-Zéland is egyenlíthetett volna, ám Ryan Thomas remek csavarása a 85. percben a lécen csattant. A találkozó kisebb tömegjelenettel és (a videobírós egység alkalmazása után) néhány sárga kiosztásával zárult, Mexikó egy félidőt ellazsált, egyben futballozott, ezzel nyert, és két forduló után ugyanúgy 4 pontos, mint Portugália. Oroszország 3 ponttal áll és sorsdöntő meccsre kényszerül Mexikó ellen, Új-Zéland pont nélkül maradt, s kiesett.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Mexikó2114–34
2. Portugália211
3–24
3. Oroszország211
2–13
4. Új-Zéland22
1–40

MEXIKÓ–ÚJ-ZÉLAND PERCRŐL PERCRE

99. perc. NEM LESZ 100 PERCES A MÉRKŐZÉS! MEXIKÓ AZ ELSŐ FÉLIDŐBEN MEGÉRDEMELTEN KERÜLT HÁTRÁNYBA, A MÁSIKBAN MEGÉRDEMELTEN FORDÍTOTT, 2–1-RE GYŐZÖTT, ÉS MÁR AZ IKSZ IS ELEGENDŐ A TOVÁBBJUTÁSÁHOZ OROSZORSZÁG ELLEN, A CSOPORT ZÁRÓ FORDULÓJÁBAN!

95. perc. Thomas kap egy sárga lapot, no de akkor a szintén kakaskodó Herrera és Reyes miért nem? Na, Reyes kap! Rászólhattak a játékvezetőre, mert egyértelmű volt a sárga lap, csak aztán elfeledkezett róla. Aztán Boxall is kap egyet. Ez így nagyon körülményes és hosszú volt, ám egyértelmű bírói hibát akadályozott meg, hiszen Gassama mintha még jelezte is volna Reyesnek, hogy sárga lapot akar neki adni, aztán a kirobbant tömegbunyó miatt ezt elfelejtette.

95. perc. Hiába, na, a jó akciófilmek többször visszanézhetők.

91. perc. TÖMEGBUNYÓ! Na, még hogy nincs pörgés a Konföderációs kupán! Az előretörő Boxallt Reyes húzza vissza, úgy, hogy a védő meze majdnem a kezében marad. A bíró szabadrúgást fúj, Boxall továbbmegy, és csúnyán odaugrik a labdát elcsenő Herrera lábára (szerencsére nem talál). Ez ki is robbantja a hiriget, 30 másodpercig a két csapat remek kocsmai jelenetet rendez, mindenki kakaskodik. Videobírós visszanézés jön!

88. perc. EZ MÉG EGY! Aquino azt csinál, amit akar, lerázza emberét a bal oldalon, pontosan gurít vissza, Jiménez lövését viszont a gólvonalról menti Tommy Smith!

86. perc. EZ MEG ZICCER! Damm forgatja meg a védőjét, érvényesíti sebességfölényét, szokása szerint cselez egy kicsit, aztán amikor helyzetbe kerül, Marinovicba lő.

85. perc. LÉC!!! Thomas nézi meg magának 17 méterről a fölsőt, és majdnem meg is találja, csavarása ugyanis Talavera tekintetétől kísérve a lécen csattan. Kis híján 2–2, a kapusnak köze sem volt a lövéshez!

82. perc. AZ UTOLSÓ CSERE A MÉRKŐZÉSEN. Ingham lejön, a helyén Patterson.

80. perc. A hajrát ápolási szünet vezeti be, Fabián kapott egyet az arcába, s reklamál is megint a mexikói kispad. Boxall volt a tettes.

76. perc. NAGY HELYZET! Damm cselez befelé jobbról, megforgatja kétszer Thomast, eltolja Durante mellett a labdát, majd fölé durrant.

74. perc. Majdnem egyenlő! Boxall fejesét védi Talavera.

73. perc. ÚJ-ZÉLANDI CSERE. Rojas le, Barbarouses be.

72. perc. VEZET MEXIKÓ, ORIBE PERALTA, 2–1! Aquino megint megveri csúnyán egy az egyben a 18 éves Inghamet, akire alighanem tudatosan játszanak a mexikóiak. Elhúz a bal szélen, beadja a labdát, érkezik Peralta és befejezi az akciót, hat méterről kapufásan, félmagasan a rövid sarokba lő. Fordítanak a közép-amerikaiak, ez pedig a második félidő alapján éppoly megérdemelt, mint az új-zélandi fór az első után!

71. perc. Mexikói szöglet után beívelés, Peralta eltűnik centerben, Marinovic kilép és leszedi a labdát.

68. perc. MEXIKÓI CSERE. A csere cseréje: Moreno lejön, Rafa Márquez a pályán!

67. perc. Rojas ugrik ki a jobb oldalon, lövését Talavera védi, de mint kiderül, les volt már.

61. perc. Kicsit lenyugodott a mérkőzés, egy új-zélandi szabadrúgást meg Rojas pazarol el.

58. perc. ÚJ-ZÉLANDI CSERE. Lewis kocog le, a pályán Tuiloma.

54. perc. EGYENLÍT MEXIKÓ, RAÚL JIMÉNEZ, 1–1! Na, például ezért kellett volna belőni! A mexikóiak a tizenhatos előtt adogatnak, Aquino és Fabián érintésével kerül a labda Raúl Jiménezhez, aki kapura fordul és jobbal óriási gólt lő a hosszú fölső sarokba cirka 15 méterről, mintha zsinóron húzták volna a labdát!

53. perc. ÓRIÁSI HELYZET! Megint Lewis ad pazar passzt, Wood kilép ziccerben, megpróbálja kicselezni Talaverát, ám a kapus belepiszkál valahogy a labdába. Be kellett volna lőni…

52. perc. Mexikó hét perc alatt többet csinált, mint az első félidőben, de nem tud betalálni.

49. perc. NAGY VÉDÉS! Aquino lép ki balösszekötőben, éles lövését Marinovic reflexmozdulattal hárítja, majd Giovani dos Santos durrant ziccerben fölé. Pályán Mexikó!

48. perc. Oribe Peralta fejesét fogja magabiztosan Marinovic.

46. perc. MEXIKÓ KEZDI A MÁSODIK FÉLIDŐT!

CSERÉL MEXIKÓ A SZÜNETBEN. Oswaldo Alanis helyére Herrera áll be.

45+4. perc. SZÜNET!Új-Zéland Chris Wood góljával teljesen megérdemelten vezet a végtelenül kényelmes és körülményes Mexikó ellen.

45+3. perc. Hosszú indítás Wood felé, Talavera ügyel és kapujából kilépve elfejeli a labdát a középcsatár elől.

45. perc.Közben 3 perc hosszabbítást jelzett a negyedik játékvezető.

45. perc. HA WOOD NEM ÜGYETLEN, LEHETNE KETTŐ! Viszont nagyon ügyetlenül vesz át egy remek, védők mögé belöbbölt labdát, így aztán lövésig sem jut, Moreno közbelép. Rojas zseniális passzt adott.

42. perc. VEZET ÚJ-ZÉLAND, CHRIS WOOD, 0–1!!! Létszámra még csak-csak meglennének a mexikóiak, ám csúnyán elcsúsznak védekezésben, ráadásul Araujo el is adja a labdát. Jobbösszekötőben Lewis kapja a labdát, és ütempasszt kínál a centerben helyezkedő Wood felé. A passz megpattan egy mexikói lábon, ám így is jó, Wood teljesen egyedül lép ki a védők közül, és jobbal, félmagasan, magabiztosan értékesíti a ziccert. Megérdemelt előny.

36. perc. Chicharito a kispadon unatkozik. Nincs egyedül. A mexikói „B-sor” például nem töri össze magát eddig, ezzel a teljesítménnyel nem váltják meg sokan a tagságukat a kezdőcsapatba…

33. perc. MEXIKÓI CSERE. A sérült Salcedót a portugálok elleni egyenlítő gólt szerző Moreno váltja.

32. perc. MEGINT ÚJ-ZÉLANDI HELYZET! Ez a szöglet is jól jön be, Durante csúsztat, Wood vetődne bele a beívelésbe, de hoppon marad, pedig ha hozzá tud érni a labdához, Mexikó bajban van. Igen jó szögleteket rúg Rojas.

29. perc. Salcedo nem szimulált, rosszul esett, ápolják is a vállát, alighanem csere következik. Sőt, biztos, mert Salcedót hordágyon kell elvinni, súlyos vállsérülés is lehet ebből. Taps közepette távozik a védő.

27. perc. ÓRIÁSI HELYZET! Lent marad egy mexikói védő, de az új-zélandiak nem rúgják ki a labdát és folytatják az akciót. A sérült, földön térdelő játékos, Salcedo miatt nem lehet les, jobbról jön is a labda a kapuval szemben, ziccerben álló Wood felé. Wood belelövi a helyzetet Talaverába, a mexikói tréner, Juan Carlos Osorio csúf szavakkal illeti az új-zélandiakat és hevesen gesztikulál.

26. perc. Thomas szabálytalankodik Fabiánnal szemben, elég csúnyán, meg is kapja a mérkőzés első sárga lapját.

23. perc. Aquino gyönyörű becsúszással tisztáz szögletre a jobb szélen veszélyesen beinduló Ingham elől. A kornerrel megint Smith fejét keresik, de hiába, aztán jön egy kis vagdalkozás a tizenhatos előterében, az ellenfelét megbúboló Smith ellen fúj szabadrúgást a játékvezető.

20. perc. Veszély! Bal oldali új-zélandi szöglet, Rojas beívelését a középen emelkedő Smith fejeli kapura, Talavera fogja a léc alá, ám nem sarokra tartó labdát.

17. perc. Kósza mexikói lövés, ez legfeljebb az Orosz Légierőnek jelenthet feladatot, annyira kapu fölé megy.

null

null



16. perc. Ebből úgy látszik, szokás lesz, szép egyérintős mexikói adogatás végén megint Giovani dos Santos próbálkozik, de megint blokk állja útját, igaz, ezúttal nem Peralta, hanem a mellette levő új-zélandi bekk.

13. perc. Mexikói szabadrúgás, Gassama akkurátusan kifújja a spray-t. Trükkös kombináció, Damm beadása pocsék, nincs helyzet. Aztán a következő akcióból már van, Giovani dos Santos fejel rá egy bal oldali beadást csatártársára, Peraltára, akiről kapu mellé perdül a labda.

10. perc. HOPPÁ! A nagy semmittevésből új-zélandi helyzet! Egy távolról felívelt szabadrúgást Boxall fejel tovább, Smith elől Salcedo ment nagyot. A szöglet után Durante fejese kerüli el a kaput. Mexikó nagyon belealudt a meccs elejébe, eddig csak az óceániai bajnoknak tűnik fontosnak a meccs. Persze lehet, hogy ez csak a látszat.

7. perc. Mexikói akció a jobb szélen, Damm esik át a becsúszó védőn, de nem kap szabadrúgást, a labda pedig kimegy az alapvonalon.

4. perc. Az eddigi legfigyelemreméltóbb eseménysor. hárman is eltörik a labdát egymás után a középpályán, majd a túlhevült Peralta csúszik rá csúnyán Durante lábára, szabadrúgás. Az első lövést pedig az új-zélandiak eresztik meg Thomas révén, 27 méterről jócskán mellé.

1. perc SÍPSZÓ! Új-Zéland kezdi a mérkőzést, a lelátói hangulat visszafogott.

• Zöld-fehérben Mexikó, feketében Új-Zéland. A játékvezető Bakary Gassama, straight outta Gambia.

• A mexikóiaknál volt egy kis Twitter-vihar, a szurkolók teljesítménye miatt megtalálták Carlos Salcedót, aki Twitter-fiókján visszaszólogatott, nem biztos, hogy ezt tanítják a közösségimédia-oktatáson.

Az új-zélandi Dane Ingham 18 évesen és 14 naposan minden idők második legfiatalabb játékosa lesz, aki pályára lép a Konföderációs Kupán. A legfiatalabb csapattársa, Chris Wood, aki 2009-ben még 18 éves sem volt, amikor játszott a Konföderációs Kupán. Inghamnek ez karrierje harmadik (!) professzionális mérkőzése, mindhármat a válogatottban játszotta. Klubjában, a Brisbane Roarban már ugyan játszott, de még ifjúsági szerződéssel. Dane, és bátyja, Jai választhatta volna az ausztrál válogatottat is, ám Új-Zélandra szavaztak.

A mexikóiak 2–2-es döntetlent játszottak az első körben Portugáliával (az utolsó pillanatokban mentettek pontot), míg Új-Zéland 2–0-ra kikapott Oroszországtól.

Mondjuk a mexikói B-sor papíron még mindig jobb, mint az új-zélandi A-sor...

A mexikói kulcsemberek közül Ochoa, Moreno, Guardado, Herrera, Jonathan dos Santos, Vela és „Chicharito” Hernández is hiányzik, illetve a kispadon pihen. Juan Carlos Osorio szövetségi kapitány gyakorlatilag B-sort küld pályára.

A délutáni mérkőzésen Portugália Cristiano Ronaldo góljával 1–0-ra legyőzte a házigazda Oroszországot. Portugália 4 ponttal vezeti a csoportot, Oroszországnak 3 pontja van, aztán jön Mexikó 1 ponttal, Új-Zéland pont nélkül. Tehát ha ma Mexikó győz, Új-Zéland már biztosan kiesik. Továbbjutó ma még nem lesz, már ha jól számolok.

Tornabeharangozó ITT!

A TORNA ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA BÖNGÉSZHETI!

B. J.-t M. G. váltja a billentyűzetnél.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MEXIKÓ–ÚJ-ZÉLAND KONFÖDERÁCIÓS KUPA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

10. KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT
Június 17., 17.00, SzentpétervárOroszország–Új-Zéland2–0
Június 18., 17.00, KazanyPortugália–Mexikó2–2
Június 21., 17.00, MoszkvaOroszország–Portugália0–1
Június 21., 20.00, SzocsiMexikó–Új-Zélandx–x
Június 24., 17.00, KazanyMexikó–Oroszországx–x
Június 24., 17.00, SzentpétervárÚj-Zéland–Portugáliax–x
B-CSOPORT
Június 18., 20.00, MoszkvaKamerun–Chile0–2
Június 19., 17.00, SzocsiAusztrália–Németország2–3
Június 22., 17.00, SzentpétervárKamerun–Ausztráliax–x
Június 22., 20.00, KazanyNémetország–Chilex–x
Június 25., 17.00, SzocsiNémetország–Kamerunx–x
Június 25., 17.00, MoszkvaChile–Ausztráliax–x
ELŐDÖNTŐ
Június 28., 20.00, KazanyA1–B2x–x
Június 29., 20.00, SzocsiB1–A2x–x
A 3. HELYÉRT
Július 2., 14.00, MoszkvaAz elődöntő veszteseix–x
DÖNTŐ
Július 2., 20.00, SzentpétervárAz elődöntő győzteseix–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik