Főszerepben a videobíró – Chile legyűrte Kamerunt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.18. 19:50
null
Vidalék a hajrában bedarálták Kamerunt (Fotó: AFP)
A 2017-es Konföderációs Kupa B-csoportjának nyitó találkozóján a végig fölényben játszó Chile Arturo Vidal és Eduardo Vargas góljával 2–0-ra legyőzte Kamerunt.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
KAMERUN–CHILE 0–2 (0–0)
Moszkva,
Otkrityije Aréna, 33 492 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
KAMERUN: Ondoa – Mabouka, Ngadeu-Ngadjui, Teikeu, C. Fai – Siani (Ngamaleu, 86.), Zambo Anguissa (Mandjeck, 89.), Djoum – Bassogog, V. Aboubakar, Moukandjo. Szövetségi kapitány: Hugo Broos
CHILE: J. Herrera – Isla, Medel, Jara, Beausejour – Ar. Vidal, M. Díaz, Aránguiz (F. Silva, 71.) – Fuenzalida (L. Valencia, 64.), E. Vargas, Puch (A. Sánchez, 58.). Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi
Gólszerző: Ar. Vidal (81.), Vargas (91.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az A-csoportban már mind a négy csapat bemutatkozott a 2017-es Konföderációs Kupán, így a B jelű kvartetten volt a sor, Moszkvában az Afrikai Nemzetek Kupája-győztes Kamerun és a tornaújonc, Copa América-első Chile találkozott egymással.

A meccset egyértelműen a dél-amerikaiak kezdte jobban: Eduardo Vargas 50 másodperc után eltalálta a kapufát, majd három perccel később José Fuenzalida lövését piszkálta el a jobb alsó sarok elől az első félidőben remeklő Joseph Ondoa.

Aztán elkezdtek éledezni az afrikaiak is, Vincent Aboubakar lövését az első meccset sérülés miatt kihagyó Claudio Bravo helyettese, Johnny Herrera lábbal védte. Nem sokkal később Michael Ngadeu-Ngadjui fejelt a hálóba egy szabadrúgás után, Damir Skomina szerint azonban a gól előtt szabálytalankodott a védőjével szemben, így érvénytelenítette a találatot.

A folytatásban Edson Puch, Fuenzalida és Vargas is nagy helyzetbe került, sőt, utóbbi a hálóba is talált, ami után jöhetett az ünneplés. A chileiek azonban csak nagyjából egy percig gondolhatták, hogy megszerezték a vezetést, ugyanis a videobíró segítségével les miatt érvénytelenítették az első félidő hosszabbításában esett találatot.

Vargas meg nem adott gólja

A – sokadik visszajátszás után valószínűleg jogosan – elvett gól miatt rendkívül dühös dél-amerikaiak nem is kezdték jól a második félidőt, sokáig az 58. percben beálló Alexis Sánchez sem tudott hozzátenni a játékukhoz.

Aztán a hajrában mégis megtört a jég: Sánchez bal oldali beadását Arturo Vidal fejelte hat méterről a bal alsó sarokba. 0–1

Arturo Vidal gólja

Innen a „szelídíthetetlen oroszlánok” nem tudtak felállni sőt, a 91. percben újra kapituláltak: Sánchez ugrott ki, ziccerben azonban hibázott, de a kipattanót Eduardo Vargas a kapuba pofozta. Ezt a gólt les miatt először – tévesen – nem adta meg a szlovén játékvezető, a videobíró azonban itt is segített, így Chile két góllal legyőzte Kamerunt, és megnyerte története első Konföderációs Kupa-meccsét.

Eduardo Vargas gólja

10. KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT
Június 17., 17.00, SzentpétervárOroszország–Új-Zéland2–0
Június 18., 17.00, KazanyPortugália–Mexikó2–2
Június 21., 17.00, MoszkvaOroszország–Portugáliax–x
Június 21., 20.00, SzocsiMexikó–Új-Zélandx–x
Június 24., 17.00, KazanyMexikó–Oroszországx–x
Június 24., 17.00, SzentpétervárÚj-Zéland–Portugáliax–x
B-CSOPORT
Június 18., 20.00, MoszkvaKamerun–Chile0–2
Június 19., 17.00, SzocsiAusztrália–Németországx–x
Június 22., 17.00, SzentpétervárKamerun–Ausztráliax–x
Június 22., 20.00, KazanyNémetország–Chilex–x
Június 25., 17.00, SzocsiNémetország–Kamerunx–x
Június 25., 17.00, MoszkvaChile–Ausztráliax–x
ELŐDÖNTŐ
Június 28., 20.00, KazanyA1–B2x–x
Június 29., 20.00, SzocsiB1–A2x–x
A 3. HELYÉRT
Július 2., 14.00, MoszkvaAz elődöntő veszteseix–x
DÖNTŐ
Július 2., 20.00, SzentpétervárAz elődöntő győzteseix–x

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

94. perc: Véget ért a mérkőzés, a Chile 2–0-ra legyőzte Kamerunt.

91. perc: ÉRVÉNYTELEN GÓL? NEM, 2–0 CHILÉNEK! Valencia ugratta ki Sánchezt, a kameruni térfél közepéről vezette a labdát a kapusra, akit egy csellel elküldött. A kipattanó Eduardo Vargas elé került, aki közelről nem hibázott, a hálóba vágta a labdát.A játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot, a videobíró azonban ezúttal segített, Sánchez nem lesről indult, így érvényes a találat. 0–2

90. perc: Négy perc ráadást jelzett a tartalék játékvezető.

89. perc:Mandjeck érkezett a kameruni csapatba Zambo Anguissa helyére.

89. perc: Valencia szöglete nem volt veszélyes.

88. perc: Isla jobb oldali beadását Mabouka az utolsó pillanatban rúgta szögletre Sánchez elől.

86. perc: Az első kameruni csere: Sebastien Sianit Nicolas Ngamaleu váltotta.

83. perc: Moukandjo szöglete veszélytelen volt, nagyon nehéz helyzetben Kamerun.

81. perc: GÓÓÓL! VEZET CHILE! Itt már nincs kérdés, Arturo Vidal a gólszerző! Sánchez bal oldali beadására Vidal a legjobb ütemben ugrott fel, és miután lerázta magáról a védőjét, hat méterről a bal alsó sarokba fejelt. 0–1

76. perc: Isla jobb oldali beadását Ondoa húzta le.

74. perc: Vargas került kis híján helyzetbe, de kicsit hosszan vette át a labdát, így tisztáztak előle.

72. perc: MI MARADT KI?! Valencia bal oldali szögletéről Sánchez a rövid oldalon lemaradt, de Islának így pont jó volt a labda, a védő azonban négy méterről az üres kapu mellé fejelt.

71. perc: Megtörtént az utolsó chilei csere is: Charles Aránguiz le, Francisco Silva be.

70. perc: Valencia jobb oldali beadása után Vargas a tizenhatos vonaláról tüzelt, de egy védőről szögletre pörgött a labda.

67. perc: Moukandjo végezte el a pontrúgást, de eltekerte a labdát a kapu jobb felső sarka fölött.

66. perc: Aboubakar cselezgetett a chilei tizenhatos előterében, ezt Gonzalo Jara unta meg, így felvágta a kameruni csatárt. Villant is a meccs első sárgája.

64. perc: Újabb chilei csere: José Fuenzalida hagyta el a pályát, helyére Leonardo Valencia állt be.

63. perc: Ondoa a kapujától 40 méterre kifutva tisztázott. Bátor mentés volt, de bejött.

61. perc: Aránguiz kereste egy beadással Sánchez fejét, de nem volt pontos a labdája.

58. perc: Chilei csere: Edson Puch helyét Alexis Sánchez vette át.

Snchez pillanatokon belül beáll, óriási hangrobbanás, amikor felbukkan a képernyőn.

56. perc: Bassogog sarokrúgása nem volt veszélyes.

55. perc: Abobubakar bal oldali beadását sikerült szögletre paskolnia Herrerának.

Ide kattintva megnézheti a videobíró segítségével érvénytelenített chilei gólt!

Alexiy Sánchez elment melegíteni, amikor pedig megjelenik a stadion kivetítőjén óriási hangzavar támad.

47. perc:KÖZEL VOLT! Mabouka jobb oldali beadásáról csak centikkel maradt le a hosszú oldalon, a labdát az üres kapuba fejelni szándékozó Moukandjo.

Csere egyik oldalon sem történt.

46. perc: Újra útjára indult a labda, a kameruniak kezdték a második félidőt.

1. FÉLIDŐ

45+2. perc: A chileieknek nagyon nem tetszik a döntés, de itt már nincs helye vitának. Skomina le is fújta az első félidőt, amely nem hozott érvényes gólt.

45+1. perc: GÓL, VAGY MÉGSEM?! Két passzból ziccerbe került Chile, egy 40 méterről felpasszolt labdát Vidal tett tovább Eduardo Vargasnak, aki 12 méterről a kapust átemelve a hálóba helyezett. A játékvezető gólt ítélt, de a videobírón visszanézték az esetet, az ítéletet pedig megváltoztatták: les miatt mégsem érvényes a találat. Rendkívül kérdéses, videobíró ide, videobíró oda, ebből még lesznek viták!

45. perc: Egy perc a ráadás.

42. perc: Moukandjo jobb oldali szöglete után Zambo Anguissa fejelt jóval a kapu mellé.

40. perc: EZ IS KIMARADT! Vargas kapott kiváló labdát Vidaltól, majd jól át is vette azt a tizenhatoson belül,15 méterről azonban az égbe lőtt.

Nincs telt ház a moszkvai stadionban, a hangulatra azonban nem lehet panasz.

34. perc: Kameruni lehetőség! Újabb chilei labdavesztés saját térfélen. Moukandjo csapott le a szabad labdára, majd 18-ról a bal alsóba tekerte volna a labdát, de kevéssel célt tévesztett.

32. perc: Aránguiz szabadrúgása után úgy tűnt, fel tud szabadítani a kameruni védelem, végül mégis a chileiek emelték vissza a tizenhatoson belülre a labdát. Ekkor azonban harsant a síp, újra les miatt állította meg a játékot a bíró.

31. perc: Siani pakolt oda keményen, hátulról Vidalnak, de a sárga lap egyelőre nem került elő.

30. perc: Les a másik oldalon is, Fuenzalidát állították meg.

29. perc: Aboubakar volt lesen.

27. perc: Védés, Ondoa remekel! Fuenzalida a tizenhatoson belül rosszul vett át egy passzt, de ez pont így lett veszélyes, a kameruni kapusnak ki kellett tolnia a veszélyesen a jobb alsó felé guruló labdát.

25. perc: VÉDÉS! Puch eresztett el egy félmagas lövést a tizenhatos előteréből, de Ondoa ezt is oldalra tudta nyomni. Röviddel ezután Fuenzalida próbálkozott 25-ről, de ez a kísérlet már jóval a kapu fölé szállt.

23. perc: Puch indult a kelleténél korábban, les.

21. perc: Aboubakar harcolt ki szögletet, melyet Moukandjo tekert középre. A labdával ismét Ngadeu-Ngadjui fejét keresték, de a kameruni védőt ezúttal sikerült megelőznie egy chileinek.

19. perc: Aránguiz jobb oldali beadását kapta le a levegőből Ondoa.

17. perc: Gól, de érvénytelen! Egy bal oldali szabadrúgás után Ngadeu-Ngadjui fejelt a hálóba, de előtte már szabálytalanul rázta le a rá vigyázó védőt. A szlovén játékvezető jogosan érvénytelenített a talkálatot, ettől függetlenül a chilei kapus borzasztóan mozdult ki a kapujából.

14. perc: Ez is közel volt! Isla érkezett a jobb oldalon, majd a beadásnak szánt, de lövésre hajazó kísérletébe Ondoának kellett belekapnia, nehogy a kameruni hálóban kössön ki a labda.

12. perc: Moukandjo jobb oldali szögletét Ngadeu-Ngadjui fejelte jóval a kapu fölé.

11. perc:KAMERUNI HELYZET! Egy csúnyán eladott labda után három kameruni lódult meg a saját térfeléről, Aboubakar pedig nem passzolt, egy csel után 14-ről lőtt, de a lapos próbálkozását Herrera lábbal hárította.

8. perc: Beausejourt állították meg lesen a bal oldalon.

7. perc: Ondoa húzott le magabiztosan egy, a tizenhatoson belülre ívelt labdát.

6. perc: Újabb veszélyes támadás, de hiába sikerült Puchot kiugratni, végül felszabadítottak a kameruniak.

A chileiek nagyon bekezdtek, a kameruni kapus nem győz kiabálni a csapattársaival, akik úgy tűnik, kicsit az öltözőben ragadtak.

4. perc: VÉDÉS! Fuenzalida elé pattant egy rossz felszabadítás, a chilei spiccel a jobb alsó sarkot vette célba, de Ondoa egy nagy vetődéssel elérte a labdát.

1. perc: KAPUFA! Kis híján azonnal megvan a chilei vezetés. Vargas fordult le a védőjéről a tizenhatoson belül, majd a bal oldali kapufát találta el. A labda kifelé pattant, az afrikai kapusnak pedig szerencséje volt, hiszen a lábáról oldalra folytatja az útját a labda.

A kameruniak zöld mezben és piros nadrágban, a chileiek pedig tiszta fehér szerelésben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a dél-amerikaiak indították útjára a labdát.

Felharsantak a himnuszok, azonnal kezdődik a meccs. A chileit egy kicsit hamarabb lekeverték, de a játékosok a szurkolókkal karöltve becsülettel – a hangosbemondót is elnyomva (!) – befejezték a himnuszukat.

Samuel Eto'o is Moszkvában van, így ő is élőben láthatta, ahogy megérkeztek a csapatok a pályára.

A meccs előtt Marc-Vivien Foéra emlékeztek, a csupaszív kameruni középpályás 2003-ban veszítette életét a Konföderációs Kupán.

A chilei szurkolók jókedvűen készültek a mérkőzésre (Fotó: AFP)
A chilei szurkolók jókedvűen készültek a mérkőzésre (Fotó: AFP)

ELŐZMÉNYEK

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a 2017-es Konföderációs Kupa B-csoportjának nyitó mérkőzése, a Kamerun–Chile összecsapás. Tartsanak velünk!

A B jelű kvartettben még a világbajnok Németország és a 2015-ös Ázsia-kupa győztese, Ausztrália kapott besorolást – ők holnap öt órakor kezdik meg a szereplésüket a Szocsiban.

Kamerun idén februárban harcolta ki a részvételt azzal, hogy az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjében 2–1-re legyőzte Egyiptomot. Chile már jóval korábban, 2015 júliusában, az Argentína ellen tizenegyespárbajban megnyert Copa América fináléban szerzett jogot az indulásra.

Chile – a házigazda oroszokkal és az Eb-győztes portugálokkal egyetemben – most debütál a Konföderációs Kupán. Kamerun már kétszer is részt vett a tornán (2001, 2003).

A két válogatott eddig egyetlen egyszer, az 1998-as világbajnokságon találkozott egymással, akkor 1–1-re végeztek a felek.

Ahogy az várható volt, az első meccsen a sérült Claudio Bravót Johnny Herrera helyettesíti a chilei kapuban.

A torna beharangozóját ide kattintva olvashatja el!

A TORNA ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA BÖNGÉSZHETI!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik