Kína: szigorú pénzügyi korlátozásokat vezetnek be az élvonalban

H. K.H. K.
Vágólapra másolva!
2020.12.14. 18:37
null
A Kínai Labdarúgó-szövetség tovább szigorította a Szuperligára vonatkozó pénzügyi korlátozásokat (Fotó: AFP)
A Kínai Labdarúgó-szövetség (CFA) tovább szigorította a Szuperligára vonatkozó pénzügyi korlátozásokat.    

 

Az ázsiai ország élvonalában egy külföldi játékos adózás előtti éves jövedelme nem haladhatja meg a 24 millió jüant (kb. 1 milliárd forint), egy hazai futballista maximális fizetése pedig 5 millió jüan (kb. 222 millió forint) lehet, azzal a további megkötéssel, hogy a kínai labdarúgók éves átlagfizetésének 3 millió jüan (kb. 133.5 millió forint) alatt kell lennie.

Egy klub évente legfeljebb 600 millió jüant költhet, márpedig 2018-ban körülbelül 1.1 milliárd jüan volt az átlagos éves kiadásuk, és többségük veszteséggel zárt.

A szövetség közleménye szerint a szigorítással szeretnék elősegíteni a profi labdarúgás egészséges és fenntartható fejlődését, illetve meg akarják előzni, hogy a csapatokra kizárólag befektetési célpontként tekintsenek, mert ez nemcsak a kínai futball jelenét befolyásolja, hanem a jövőjét is károsítja.

A CFA elárulta, a Szuperliga klubjainak kiadásai körülbelül tízszer magasabbak, mint a dél-koreai K-League csapataié, és háromszor nagyobbak, mint a japán J-League klubjai esetében, a kínai válogatott mégis komoly lemaradásban van a másik két távol-keleti ország nemzeti együtteséhez képest.

A másodosztályban egy hazai játékos legfeljebb 3 millió jüant, egy külföldi maximum 12 millió jüant kereshet, egy klub éves kiadása pedig nem haladhatja meg a 200 millió jüant. A harmadosztályban a labdarúgók nem kereshetnek többet 1.2 millió jüannál.

Csen Hszü-jüan, a CFA elnöke kemény intézkedések sorozatát helyezte kilátásba a jogsértések megbüntetésére. Egy klubot, amely többet költ a megengedettnél, akár 24 pont levonásával is szankcionálhatják. Egy játékos, aki többet keres a szabályok adta lehetségesnél, nem léphet pályára a mérkőzéseken. Amennyiben eltitkolt, manipulált összegekre derül fény, a vétkes klubot kizárják, az érintett futballistákat pedig két évre eltiltják.

„Nem számít, milyen nagy klubról, milyen híres játékosról van szó, szigorúan betartjuk az előírásokat, megfontolások nélkül. Ne teszteljék az eltökéltségünket”– figyelmeztetett az elnök, aki hozzátette, az érvényben lévő szerződéseket az új szabályozás nem érinti.

A CFA hétfői döntése azt is megszabja, hogy a csapatok elnevezése mostantól nem tartalmazhat szponzorneveket.

„A klubtulajdonosok gyorsan cserélődtek, ezért a csapatnevek is változtak. Ez nem volt hasznos a futballkultúra ápolása szempontjából”– mondta Csen.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik